בתמונה: רובי כהן על הבמה בהופעת הצעיריםבלונד רך ותנועה טבעית של השיער, היא הבשורה של איגוד מעצבי השיער לסתיו חורף 2006-2007 כפי שעלה מן המפגש השנתי של חברי ה– 'International Coiffure', שנערך בחודש ספטמבר בפאריז, בהשתתפות נציגים מכל העולם
תמר פריד, פאריז
כמו בכל שנה בחודש ספטמבר, גם השנה נערך בפאריז המפגש השנתי של ה – International Coiffure – האיגוד הבינלאומי של מעצבי השיער, אליו הגיעו מעל 700 מעצבי שיער מכל העולם, החברים באיגוד. במשך שלושה ימים נערכו מפגשים מקצועיים שכללו: הענקת פרסים ואותות הוקרה; הופעות שיער, כולל הופעה של הדור הצעיר ובמות שם ניתנו הסברים טכניים; האסיפה השנתית של נציגי 30 המשלחות. באסיפה זו מתקבלים דיווחים מן השנה החולפת, מגיבים על ארועי המפגש וכן, מעלים הצעות לדיון כשהמשתתפים מצביעים בעד או נגד בנושאים כמו המבנה החדש אליו האיגוד מעוניין לעבור, או הכנות הקשורות למפגש המיוחד שמתרחש כל ארבע שנים, והפעם יהיה זה ב – 2008 בריו דה ז'נרו.
המפגש התרחש ב -Palais Brongniart ' במרכז פאריז והגיעו אליו מעל 700 – מעצבים מכל העולם.
בפעם הראשונה, היתה ישראל חלק מן המפגש, לאחר שהצטרפה למועדון בשנה האחרונה. היו שם אסף קוסטין נשיא המועדון הישראלי, חיים סיון שזכה באות הוקרה ורובי כהן שהששתף בסמינר הצעירים ובתצוגה השיער של הקבוצה הצעירה.
מאפייני סתיו חורף 2006-2007 עפ"י קלאוס פיטר הוקס, נשיא המועדון
הבשורה של סתיו חורף 2006-2007 לפי קלאוס פטר הוקס, כפי שניסח את הדברים תוך שהוא מדגים אותם ביומנות על הבמה: "אנחנו רואים את ההשפעות הנורדיות של הבלונד. אבל, לא בלונד עם ניגוד אלא עם הרבה רוך. נראה לא מעט בלונד, שחור, קצת אדום וחום. השיער הטבעי הוא הכיוון. כל הקולקצייה מתבססת על איכות צבע ואיכות השיער. לתת לשיער את התנועה הטבעית שלו".
Night of the Stars
'Night of the Stars' הוא הערב המוקדש לטקס הענקת אותות הכרה, ארוחת ערב מפוארת, כולם בחליפות ערב והופעות שיער מרשימות במיוחד. שניים קבלו את אות ההכרה הגבוה ביותר לו זוכים בודדים בעולם, ה- 'Grand Croix'. היו אלו וידאל ששון ו- Lluis Llongueras הספרדי; 21 ואחד קיבלו את ה- 'Personality Award' וביניהם גם חיים סיון ו- 9 קיבלו את אות ה – 'Creatures de Mode'. "מה שמאפיין את הופעת השיער בערב הזה ששם רואים את הדברים המהממים באמת", מספר אסף קוסטין, "האינטרקויפויור מתאפיין בד"כ באפנה יומיומית ומסחרית. לא משתגעים שם עם קווים גיאומטריים אלא מתרגמים את הנומליות של הלקוחות לסוג של אפנה. הסגנון הוא תמיד קלאסי צרפתי. קווי התסופורות והצבעים ללקוחה הם אף פעם לא עם שינויים אקסטרווגנטיים. לעומת זאת, התצוגה בערב היתה משהו אחר לגמרי. הרבה יותר 'show'. היתה גם הופעה נהדרת שהכינה הקבוצה האמנותית שמורכבת מנציגים של 6-7 מדינות והם שהציגו את המסר: ארבעת המראות של האיגוד לסתיו חורף 2006-2007".
ומה אומר על הערב מקבל הפרס?
"הטקס עצמו של קבלת הפרס", מספר חיים סיון, "היה מבחינתי אחת החוויות המרגשות והגדולות ביותר שבעל מקצוע יכול לחוות. במסגרת מסיבת הקוקטייל דיברתי עם המון אנשים ופנו אלי ספרים מכל העולם. אתה מוצא את עצמך פוגש ספרים שהערצת כמו Llongueras מספרד שהוא אחד הענקיים או קלאוס פטר. אלו אנשים שאני כל כך מעריך והם באו ובירכו אותי. התחושה שם היתה ממש כמו במעמד קבלת פרס נובל. דבר שהפתיע אותי היה כשדברתי עם המנהל האמנותי של הקבוצה הצעירה בפאריז. אמרתי לו שאני מופתע מן הכבוד והבנתי ממנו, שלהבדיל ממה שאנחנו מכירים בארץ, מקצוע עיצוב השיער באירופה הוא זהה ומכובד כמו עו"ד או רופא. דבר נוסף שריגש אותי היה כשהוא אמר לי, אחרי שהתייחסתי לכך שאני מופתע שבפאריז בכלל הרבה יותר אנשים מדברים אנגלית ממה שהכרתי בעבר, הוא אמר שחלק ממבחני הקבלה של הדור הצעיר הם מבחני האנגלית. המגמה הזאת שיש עכשיו של פתיחות, גלובליות ושכל העולם הוא אחד מאוד מרגש אותי".
בבוקר שאחרי הלילה
לאחר ערב הפתיחה, התקבצו ובאו כולם, שוב אל ההיכל כדי לראות את הופעות השיער שהתקיימו באולם אחד כשבאולם השני היו הופעות עם הסברים מקצועיים וטכניים יותר. ניחוחות של בשמים קלים נישאו באוויר וכל הקהל היה לבוש בהידור. היו שם בעיקר מעצבי שיער גברים, שנעו מאולם לאולם, כשבני הארבעים והחמישים היו לבושים בעיקר במכנסי ג'ינס, חולצות לבנות וז'קטים שונים, רובם מעור. המבוגרים יותר בחרו בהופעה בהירה של מכנסי בד כותנה רך או חליפות ספארי. הופעות השיער נערכו על הבמה במיומנות רבה, על רקע מוזיקה קצבית כשהבהובי המצלמות מכיוון הקהל לא פסקו, מנסים ל"הקפיא" את הרגע, לשמר זיכרון מן המופעים המרהיבים. מאחורי הקלעים האווירה היתה, באופן מפתיע, רגועה אבל תכונת העבודה הורגשה בכל פינה. דוגמניות, חציין ערומות, עם מגדלי שיער מפוארים יושבות לתיקונים אחרונים של עבודות השיער והאיפור לפני שהן עולות אל הבמה. צוותים נרגשים מעצם העשייה, מתפנים להתחבק בשמחה, לומר מילה טובה זה לזה ולהצטלם בתמונות קבוצתיות.
הופעות השיער
"למחרת היה וואו", מנסח זאת רובי כהן בתארו את ההופעות שניתנו. ואכן, הן היו "וואו". אין הגדרה אחרת. ההופעות הבולטות היו של נבחרת איטליה ונבחרת יוון. "מה שאפיין את האיטלקים", מפרט כהן, "שהם העלו קולקצייה מדהימה עם כוראוגרפיה ותזמון אדיר. היו הרבה תספורות מדרוגות עם פונים מדהימים. כולם בביגוד ואיפור לבן רך". גם חיים סיון הוקסם מן התצוגה: "ומה שבלט מאוד, מעבר להצגת הטרנדים והסטיילינג היתה ההופעה. זה היה ממש מיצג. הם שילבו עבודת וידאו ביחד עם הדוגמניות. היו על הבנה בדי קנבס גדולים, וכשלמשל הוקרנה על אחת מהן דלת, הדוגמנית פתאום פתחה אותה ויצאה ממנה אל הבמה. היוונים", הוא מוסיף, הדגימו תסרוקות ערב כשההשארה היתה האופרה. הדוגמניות על הבמה נראו כזמרות אופרה, ומוזיקה אופראית עוצמתית היתה ברקע. מה שהיה מאוד מעניין מבחינה מקצועית היה שמצד אחד הם הציגו תסרוקות קלאסיות אבל בתוכן היה אוונגרד. אוונגרד לא מוקצן, כזה שאפשר ליישם ביום יום. הכוונה היא שהם הראו עבודה קלאסית, שהיא מאוד מסודרת ונקייה אבל בתוך זה הם התפרעו. הם לקחו אלמנט מן התסרוקת ואותו הוציאו מן המסגרת". כהן התלהב גם הוא מ"משחקי הנפח בשיער, טקסטורה של שיער חצי חלק חצי מתולתל והרבה גובה. היתה הקפדה על 'טואטל לוק'"הוא מסכם את הופעת היוונים. "ב'שואו' אפשר באמת להשתלל עם תבניות מוזרות שאפשר לעשות על השיער", אומר קוסטין. "בהופעה של קלאוס פטר הוקס, אפשר היה לראות איך הוא מחזיר את הצבע האדום שקצת יצא מן האפנה, והוא עושה את זה עם אדום יין של וולה. באופן כללי אפשר להגיד שהקארה חוזר. יש חזרה לאורך אחד מדורג קל – אנחנו עדיין לא רואים את זה בארץ. בארץ השיער הוא באורך בינוני או בינוני ארוך. באירופה גם ויתרו על הפסים ויש רק צבעים אחדים כמו שוקולד ופקאן ולא פסים זהובים. הפסים הם יותר בגוונים של חום ופחות בלונד. באופן כללי, התספורות האירופאיות הרבה יותר צנועות ומבוגרות ממה שאנחנו רואים בארץ. הם גם הציגו את מראות השיער ביחד אם תיקים, נעליים ואביזרים, כדי להוסיף ולשבור את מראה השיער. מה שמאפיין בכלל עכשיו את התסרוקות", הוא מסכם, "ואת זה עוד לא ראינו שם הן תוספות השיער והמון גלים. שיא האופנה עכשיו זו תסרוקת בה אוספים את כל השיער לכדור ומחברים אליו תוספת, טבעית או לא, מאוד מאוד ארוכה שמכסה את השיער הטבעי וזה נזרק כיחידה אחת על הכתף".
במה מקצועית
באולם בו התקיימו ההופעות המקצעויות, זכתה הקבוצה של וידאל ששון למלוא ההערכה. אני צפיתי בהדגמה מרשימה של עבודה עם תער, שעליה הסביר מעצב השיער כי היא מאפשרת יצירת אפקט אחר משנותנים המספריים, ואת זאת הוא משיג בשילוב עם מוצרי שיער מתאימים לעיצוב התסרוקת. על כך אמר לי חיים סיון "שבארץ יש לא מעט מעצבים שעובדים עם התער. עבורינו זה לא חידוש", והוא מוסיף את התרשמותו שלו: "אחד הדברים שהכי אהבתי היו הדברים ש שהראתה הקבוצה של וידאל ששון. הם נתנו הופעה כמו שרק אנשי המקצוע של וידאל ששון יודעים. היה שם את הקו הבסיסי שלהם, אבל הם חידשו את הא-סימטריה כדי שתתאים להיום. החידוש היה בעיקר בצבע כלומר, גוון בתוך גוון. אפשר היה לראות שם למשל בלונד עם כחול מטאלי. כחול זה צבע שיכנס מאוד חזק השנה, גם ירוק. הם הראו עבודות של 'טון סור טון' של חום שוקולד עם כחול וירוק מטאלי. ממש ראשים מדהימים. זה מאוד מרגש אותי. זה ערך מוסף בעבודה שלנו". גם כהן התלהב מעבודת הצוות של ששון והוא מספר כי "מאחורי הקלעים דיברתי עם הכימאי של וידאל ששון. כשביקשתי שיסביר לי מה הוא עשה, הוא עבר איתי ראש ראש והסביר לי על השילובים כמו למשל משחק של כמה צבעים מטאליים מתחת לבלונד בייבי". "אין היום דבר מעניין אחד", אומר את דעתו קוסטין. "יש מגוון של מידע כשכל אחד מתאפיין קו אחר. היום אין אפנה. לא היתה שום פריצת דרך מן המקובל עד היום, מעבר לקווים הגיאומטריים של האנגלים לעומת הצרפתים והאירופאים שהם באופן כללי רכים יותר ממה שאנחנו מכירים".
תצוגת הצעירים
כחלק מתפישת הארגון של לימוד חינוך והעשרה, ניתן מקום נכבד לצעירים שבין מעצבי השיער. לכן, הגיעו לשם 25 מעצבי שיער עד גיל 27 שנבחרו, כל אחד בארץ המוצא שלו לסמינר מקצועי בן שבוע. בסופו של הסמינר הם הציגו את העבודות שלהם בפני הקהל. בקבוצה היו נציגים משוויץ, ארה"ב, צרפת, ישראל, איטליה, יפן, רומניה, אוסטרליה, יוון, ברזיל, ספרד, גרמניה קנדה, אוקראינה, בלגיה ואוסטריה. בהופעה הצעירים עלו על במה בזה אחר זה, בקבוצות של שישה, שלושה מכל צד, דגל המדינה שהם מייצגים מאחוריהם והם מסדרים את שערות הדוגמניות. רקדניות רקדו על המסלול המרכזי, כשבכל צד של הבמה היה בד קנבס גדול, וציירים צעירים עלו בזה אחר זה, וציירו עליהם ציורים ורישומים בסגנונות שונים, תוך כדי ההופעה. עם כל תחלופה של מעצבי שיער, גם הציורים היו גמורים, וציירים חדשים עלו על הבמה. בסוף ההופעה הציורים הוצאו למכירה, זאת, כדי לקדם את את העמותה התומכת בצעירים.
"אני חושב שכל הפואנטה", אומר קוסטין, "היא לא בעבודה על הבמה אלא בהשקעה של חברות וולה ולוראל בעמותת הצעירים. לקדם אותן באופן מקצועי. היום כולם יודעים לעבוד. הרעיון הוא ללמד אותם להסתכל על המקצוע בצורה אחרת". "אני מאוד אוהב את הרעיון של הג'וניור", אומר מצידו סיון, "לעמוד כך על הבמה זה חשוב ומרגש, וזה היה מאוד מרגש כי זו פעם ראשונה שנציג ישראלי שם".
ומה אומר הנציג הישראלי הצעיר?
"הגענו לפאריז לשבוע סמינר. עבדנו בסטודיו של לוראל, שם הם הראו לנו את הטרנדים שלהם שהם גם אוונגרדים וגם מאוד קלאסיים. כלומר, עם הרבה נפח בשיער אבל מסודר וגם מראות קלאסיים מאוד מאוד מדוייקים. יישמנו את המראות על הדוגמניות. עבדנו יותר בסטודיו של וולה. הציגו לנו את ארבעת מראות הטרנד ויז'ין וקבלנו כל אחד דוגמנית וסטייליסט ועבדנו עליהן. הדוגמנית שלי לא רצתה יותר מדי שינויים בשיער לכן בסופו של דבר שילבתי בין הבגדים שלה שהיו בגוונים של ורוד אדום ושחור עם גוונים אדומים בתוך השיער. על במה למעשה, הדוגמנית כבר היתה מוכנה ואנחנו עשינו רק את הפיניש. הרעיון הוא להציג את העבודה שעשינו במהלך השבוע. זאת היתה חוויה מרתקת לפגוש ולעבוד עם מעצבי שיער מכל העולם שעובדים גם בטכניקות שאנחנו בכלל לא מכירים. לאיטלקים למשל שי שיטת סריגה של גוונים שונה לגמרי. הם עובדים עם מסרק ויוצרים אלכסונים בצורה לא מדוייקת. ברזיל למשל הוציאו קו ממש נקי של קארה נקי עם שבירה א-סימטרית בכתום. מעצבת השיער היפנית עשתה תספרות שהייתה ממש 'לפי הספר'. מדוייקת, טרנדית ועכשווית. בכל הסמינר היינו כל הזמן ביחד. עבדנו, טיילנו בעיר, באייפל ובמוזיאון האפנה ובמסעדות. זה היה גם שבוע של פינוק, אבל גם קצת כמו טירונות – משש בבוקר עד שתיים בלילה. זה היה שבוע אינטנסיבי והיה שווה כל רגע".