עיצוב המקום ובחירת הציוד חשובים גם הם כמו החלטה על מאפייני פוליסת הביטוח שמתאימים למספרה החדשה שאנו פותחים. המשך המדריך השלם לעצמאות. כתבה שנייה בסדרה
אבי רחמים
לאחר שהתחלנו, בגליון נובמבר (גליון מס' 17), "להקים את המספרה" עלינו להמשיך במלאכה ולהשלימה. כשאדם מחליט על פתיחת המספרה, הוא למעשה מתכוון לממש חלום. חלום, שבד"כ יש לו תמונה ממשית בראשו של החולם. לכן, חשוב מאוד לצעוד בזהירות לכיוון המימוש הזה – כדי שהתוצאה הסופית אכן תענה על הצרכים הפונקיציונאליים, תשדר את את המסר שאתה רוצה להעביר ללקוחות, תשקף את האישיות שלך ותעמוד בתנאי התקציב.
עיצוב המספרה
"מבחינתי, צריכים לדעת לחבר בין דמיון למציאות בכל נושא העיצוב ורכישת הציוד הרלוונטי למספרה החדשה", אומר יניב שושן בעלים ומנכ"ל חברה המספקת שירותי עיצוב ואספקת ציוד למספרות.
"לכל לקוח שפונה אלי, אני מבצע אבחון. האבחון מתייחס להכרת הצרכים של הלקוח תוך והבנה יסודית של הציפיות שלו. חשוב לזהות מה יתאים ביותר מבחינת הסגנון והאופציות הקיימות; לדעת מי הלקוחות שיגיעו אל העסק שלו; מהו מיקום המספרה; התנאים הסביבתיים ועוד. על פי כל הפרמטרים האלו אני מתאים את הציוד והריהוט הנכון ביותר עבורו. בין הדמיון והמציאות מפריד קו רק וצריך לדעת לזהות את הפרטים הקטנים שעושים את ההבדל. אני למעשה שומע חלום ומתרגם אותו לאפשרויות בתוך המציאות. אני עושה את הפנטזיה אפשרית לחיות אותה.
"מהבחינה העיצובית הכול למעשה מתחיל מה'דף' הריק", מדגיש אילן אדר אדריכל ומעצב פנים שעיצב לא מעט מספרות, את רעיון האבחון הראשוני. "אני מתחיל בביקור בשטח ומן הראייה המרחבית אני מתרגם את התוכנית לכדי ביצוע. באופן אישי, אני מתחיל דווקא עם משהו מאוד דמיוני – לחלוטין כמעט לא הגיוני, ודרך העבודה אני רואה את החזון והמקום 'לובשים' צורה ומעטפת אחרת. העיצוב הפנימי חייב להיות על בסיס הנתונים הקיימים תוך התחשבות מלאה בצרכים ושמירה על נוחות מרבית שתהיה בשימוש לאחר מכן. שילוב של עיצוב ונוחות הוא השילוב המנצח מבחינתי. אני רואה את הייחוד המקצועי של המעצבים ביכולת לחבר בין כל הפרמטרים".
העדפותיו של מעצב השיער הישראלי
"לאחר שנים של עבודה עם מעצבי שיער אנחנו מזהים שהעדפה של מעצב השיער הישראלי היא תמיד לבחור את הדברים המיוחדים יותר", אומר שושן, "אלו יוצאי הדופן ומושכי תשומת הלב כמו למשל בחירת גווני הריהוט לצבע נועז ובולט או לעיצוב מיוחד של הריהוט, כיסא העבודה, הכיור ופינת החפיפה או המדפים למוצרים ושולחן הקבלה. הסגנון של מעצב השיער הישראלי הוא סגנון 'מלא בשיק' וניתן לומר כי הוא בעל טעם טוב משובח ביותר ויקר".
המגמות העיצוביות?
רונה לוין אדריכלית ומעצבת פנים שעיצבה גם את העיצוב המחודש של רשת שוקי זיקרי – עיצוב שזכה בפרס בינלאומי, אומר כי "העדפה של מעצבי השיער בארץ היא לעמוד בסטנדרטים של חו"ל בכל הקשור לאופנה ולקצב. אפשר לומר כי באירופה וגם בארץ הנטייה כיום היא לבחור בקווים מאוד נקיים הן בצורה והן בחומר. אנחנו רואים שגם אם מעצבי השיער מעוניינים ליצור דרמטיות בעיצוב, עדיין נשמרים הקווים המעודנים והמינימליסטיים. אני מאמינה", היא מסבירה את תפישתה העיצובית ש"בעיצוב מקומות כמו מספרה ומרכזי בריאות (SPA ) חייבים לעצב מקום שישדר רוגע ונינוחות. הדבר החשוב ביותר הוא לייצר זרימה וחיבור נכון בין החללים. החוכמה היא לתכנן 'חכם' בהתאם לפונקציונאליות של המקום". "יש נטייה באירופה ובניו יורק", אומר אדר "לבחור בקווי עיצוב מאוד נקיים ושקטים ולבחור צבעים רגועים ומעושנים, תוך כדי הדגשה של אלמנט עיצובי אחד שיהיה מאוד בולט ושולט במקום. בעבר הרחוק העיצוב ה'כבד' או ה'עמוס' היה פופולרי. כיום העדפות הן לשמירה על מרחב פתוח". "עיצוב המספרות היום", חותם שושן "הוא בכיוון הצבע הלבן והטהור. צבע רגוע ניטרלי בשילוב של גווני פסטל רכים ונעימים לעין. הנגיעות של הגוונים העזים יופיעו רק באלמנטים מאוד מסוימים הקשורים יותר בחלקי הגוף של הריהוט והציוד הקבוע".
ביטוח המספרה
נושא הכיסוי הביטוחי מוכר לנו מתחומי החיים כמו ביטוח מכונית, הבית והביטוח הפנסיוני. יש חשיבות לבטח את המספרה בפוליסה המתאימה במיוחד לענף.
"ביטוח בית העסק מבטיח את בעליו מפני נזקים כספיים ישירים גבוהים כמו גם מפני תביעות העלולות להגיע מצד העובדים, הלקוחות, השכנים וכו'", אומר איתן שוורצון סוכן ביטוח מחדרה, המתמחה בביטוח לענף הקוסמטיקה. "פרמיית הביטוח לסוג זה של פוליסה שונה מעסק לעסק ומשתנה לפי סכומי הביטוח הנדרשים. אין דין ביטוח נגריה כדין ביטוח של משרד עורכי דין. הסיכונים שונים, סכומי הביטוח שונים ומאחר שאופי העסק ותחום העיסוק כמובן שונים בתכלית כך גם הכיסויים הביטוחיים הנדרשים ובהכרח גם המחיר. חשוב על כן לעשות ביטוח אצל סוכן מורשה ומקצועי יידע לזהות את צרכי הביטוח של בית העסק ולהעמיד פתרונות מתאימים ובמחיר הוגן". מסכים איתו רז גולדשטיין בעלים של סוכנות ביטוח מת"א, המתמחה אף הוא בתחום הביטוח לענף הקוסמטיקה: "למספרה ישנם הסיכונים הרגילים כמו לכל עסק רגיל: ביטוח של רכוש ציוד אביזרים שונים וכלי עבודה ועל כן צריך לבטח לפי גובה ושווי הציוד. מעבר לזה צריך לקחת בחשבון את הסיכונים המיוחדים לתחום העיסוק הספציפי של עיצוב שיער וזה אומר שאם מעצב שיער הגוזר את שיער הלקוחה ותוך כדי כך חלילה הוא פוצע אותה בעור הוא חשוף לתביעה ומהטעם הזה הוא חייב כיסוי מיוחד. הנושא של חבות המוצר מבטיח כיסוי במקרים בהם איש המקצוע משתמש במגוון מוצרים כימיים, יוצר תערובות משלו בהתאם לעבודות הצביעה השונות הדרושות לשיער ומתוך מציאות זו הוא נחשף גם כן לסיכון."
"פוליסות העונות על סיכונים אופייניים לענף המספרות והקוסמטיקה יטפלו בנושאים הבאים", אומר שוורצון:
"פוליסת ביטוח אחריות מקצועית – מטרתה להגן על המבוטח מקשת רחבה של תביעות העלולות להיות מוגשות נגדו על ידי צד שלישי עפ"י דין ואשר עילתן הפרת חובה מקצועית, רשלנות טעות ו/או השמטה. הפוליסות הינן על בסיס הגשת התביעה, (התביעה נגד המבוטח תוגש בתוך תקופת הביטוח הנקובה, ובתנאי שהנזק אירע במהלך התקופה הרטרואקטיבית הנקובה בפוליסה). הפוליסה כמובן מכסה גם הוצאות משפטיות הדרושות לצורך הגנה במקרה של תביעה. מרכיב זה הנו מהותי וחשוב הן בהוצאה הכספית והן בבחירת המומחה שינהל עבורך כתב הגנה במקרה של תביעה.
פוליסת ביטוח חבות המוצר – מכסה את אחריותו של המבוטח, (יצרן, יבואן, משווק), על פי דין, בגין תביעות העלולות להיות מוגשות נגדו עקב נזק פיסי העלול להיגרם לצד שלישי כתוצאה ממוצר, (מוצר מושלם, רכיב ממוצר מושלם, מוצר שתוקן או שופץ, פרסום והוראות שימוש).
פוליסת ביטוח צד שלישי – מכסה את אחריותו על פי דין של המבוטח בתחומי פעילותו ו/או עיסוקו, בגין פגיעה ו/או נזק בלתי צפויים העלולים להיגרם לצד שלישי כלשהו במשך תקופת הביטוח. בנוסף, מכסה הפוליסה גם כן הוצאות משפטיות הדרושות להגנה במקרה של תביעה. גם כאן מרכיב זה מהותי וחשוב הן מבחינת ההוצאה הכספית והן בבחירת המומחה שילווה אותך במקרה הצורך."
"תמיד עדיף", חותם רז, "לרכוש ביטוח משולב בחבילה אחת המכסה את האמור מחברת ביטוח אחת ולהימנע מחלוקת הפוליסות בפני מספר חברות. כאשר קורה משהו וישנה תביעה, המבוטח במצב זה עלול להיות מוטרד מהפניות חוזרות ונשנות מצד חברות הביטוח, שכל אחת תפנה אותו לאחרת כדי לדרוש את הכיסוי הראוי. בחבילה אחת מבית אחד לא ניתן יהיה להעביר אחריות על הנזק מאחד לשני במקרה של תביעה משפטית".יש לזכור כי הפוליסה חייבת להיות מהוצאות העסק, כבר מיומו הראשון.
בניית המיתוג והמהלך השיווקי
אנחנו כיום חיים בעידן בו לתקשורת לפרסום ולמיתוג העסק חשיבות רבה בעצם בנייתו. לכן, יש לקחת בחשבון גורמים אלו עם הקמת העסק. כשאנחנו מדברים על מיתוג ומהלך שיווקי, הכוונה היא לבניית התדמית שלך הן בקרב הלקוחות הפוטנציאליים והן בקרב הקולגות.
האופציות הזמינות הקימות כיום לחשיפה תקשורתית
"האפשרויות לכך הן מגוונות ורבות", אומר אמיר מור מעצב גרפי המתמחה במיתוג ופרסום ומכיר היטב את תחום המספרות, "החוכמה היא לנצל את המשאבים ואת התקציב באופן מקסימלי בהתאם ליכולות של כל אחת ואחד. מעבר לשאיפות ולחלומות של 'אני רוצה להיות בעוד שנה כמו' צריך להתחשב בנתונים קיימים, לקחת בחשבון את הפוטנציל האישי ולבנות דרך ארוכת טווח ומפורטת כדי לבצע את המהלכים צעד אחר צעד באופן מובנה וחכם עד להשגת היעד וההגשמה העצמית. בנייה של קמפיין פרסומי מקומי, אזורי ו/או ארצי מחייבת בדיקה מקדימה מבחינת קהל היעד, מיקום, מתחרים ועוד. מספרה חדשה בשכונה בתוך עיר אמורה להתבסס ראשית על קהל מקומי והפרסום בהתאם. לעומת זאת, במקרה של מספרה שתיפתח במיקום מרכזי בעיר גדולה אולי יש לשקול ולתכנן מסע פרסום בעיתונות ארצית. גם פרק הזמן שלך כעוסק עצמאי הוא פרמטר המשפיע על גודל ההשקעה והיכולת לייצר מיצוב ומיתוג. כיום, ישנה גם האופציה לשלב בין שני ערוצי חשיפה – הפרסומי והיח"צני. מעצבי השיער היום חשופים לאמצעי המדיה השונים, בין אם דרך השידורים בטלוויזיה המציפים אותנו בתוכניות הקשורות לאופנה, או בקמפיינים בינלאומיים המפורסמים בעיתונות הכתובה. ממה שאני נתקל בשטח אני יכול לומר כי מעצבי שיער רבים מעוניינים להיכנס למעגל פרסומי כזה או אחר ולהיחשף ככל האפשר כדי להשיג עוצמה והכרה, גם אם הדבר אינו עולה בקנה אחד עם היכולות הכספיות שלהם. 'שחקן' משמעותי נוסף וחשוב בכל הנוגע לפרסום הוא החברה המספקת את המוצרים השונים למספרה. חשוב להיוועץ עם איש המכירות מטעם החברה איתה בחרת לעבוד, לבקש לקבל ליווי, עצות מקצועיות וייעוץ אישי ובמקרים מסוימים גם לקבל תמיכה ועזרה בכל הקשור לקידום מסע הפרסום שלכם. חשוב לברר לגבי ההטבות האפשריות והזמינות בקרב החברות שאיתם בחרתם לעבוד".
בניית תדמית
"ראשית", מסביר מור, "יש להחליט על קונספט פרסומי וכללים מנחים. לאחר מכן, מומלץ לבחור את הערוצים בתחום התקשורת בהם תיצור לעצמך את החשיפה המוצלחת – כלומר, לבחור את אופי הפרסום הרלוונטי לסביבה ולמטרות. יש להכין תשתית לפרסום וחשיפה ולקבוע מסרים שיווקיים ברורים וחד משמעיים שיהיו מכוונים לקהל היעד. מתוך ניסיון, אני גם ממליץ על חשיפה בעיתונות מקצועית הנחשבת למדיום חיוני ביותר המשפיע על הקולגות איתם אתה אמור לחלוק את הידע והיצירה שלך. חשוב כי תחשוף ברמה איכותית ומקצועית גבוהה את הידע שלך בפני עמיתים למקצוע, כמו גם ידיעות חדשותיות הקשורות לפעילות שלך. חשוב מאוד להיצמד לתקציב אותו הגדרת מראש למגוון הפעילויות והחשיפה בתקשורת. ככל שנפח העבודה וההכנסה יגדל, כך תוכל להרשות לעצמך לפרסם יותר ובאמצעי מדיה גדולים ויקרים יותר. חשוב מאוד לזהות את היתרון היחסי שלכם מול המתחרים, ובהתאם לכך, לבחור את הנישה החזקה שלכם, אותה תבחרו להבליט בפרסום. כלומר, מהו תחום ההתמחות הספציפי החזק שלכם, ואיתו לצאת בקמפיין ראשון. אם הייחוד והבידול שלכם הוא בשירות, או בתסרוקות ערב או כלה, חשוב שהלקוחות העתידיים שלכם ידעו זאת".
שלטים ופרוספקטים
"בתהליך פתיחת המספרה יש לחשוב גם על הפקת דברי הדפוס, השילוט החיצוני, כרטיסי הביקור, הפרוספקט השיווקי, נייר המכתבים, המעטפות, הגלויות וכו'", אומר רמי אברם בעלים של "סתיו הפקות" המתמחה בהפקות שילוט חיצוני ופנימי, תכנון קמפיין חוצות והפקת פוסטרים לתוך המספרה. "כל מספרה, משתמשת כיום בחומרים אלו כדי ליצור את החשיפה הראויה, לכן צריך להחליט על ההוצאה כבר בשלב הפתיחה, להזמין כמות מספקת של עותקים מכל פריט, (למשך שנה של פעילות לפחות), ולייצר חומר פרסומי ייחודי לעצמך ולתדמית שאתה מעוניין לשדר. חשוב לבחור את הקונספט שלכם ולהיות מקוריים. המקוריות והאמירה האישית היא שיוצרת את הבידול שלכם מן המתחרים. היכולת להפתיע גם היא, מושכת תשומת לב. לבחור את הדוגמנית שתדע להעביר את המסר שחשוב לכם להעביר ולאו דווקא דוגמנית יפה או מוכרת, שאינה משרתת את המטרות שלכם. חשוב לא פחות – תזכרו שעליכם להיות בעלי זכויות היוצרים של התמונות והחומרים הפרסומיים שלכם, כדי למנוע בעיות משפטיות עתידיות. ובאותו עניין, אני לא ממליץ לאף אדם להעתיק עבודות של גורמים זרים ולאמץ אותם לעצמכם. פעולה זו עלולה עפ"י רוב לחשוף אתכם לתביעה משפטית בגין הפרת זכויות יוצרים והנזק הכלכלי והתדמיתי עלולים להיות עצומים. חשוב להבין כי מעבר לעבירה על החוק אתם פוגעים בקולגות שלכם ובעצמכם".
לוגו וכרטיס הביקור
"בגדול מקובל בארץ", אומר מור "לבחור לוגו על פי השם של המעצב ו/או על פי שם המספרה. כיום, המגמה היא לבחור בשם לועזי שיהיה נוח להיגוי וייחשב כבין לאומי. על הלוגו להיות קליט מבחינת 'הסאונד' שלו – שיזכרו אותו ושהקונספט שהוא מבטא יהיה ברור ומוגדר". "הפרטים שצריכים להיות בכרטיס הביקור", אומר אברם, "הם שם המספרה, כתובת וטלפון ורצוי מאוד גם את כתובת האי מייל, אם יש או אתר אינטרנט אם קיים כזה. אני ממליץ על כרטיס סולידי, נקי וייצוגי שיבטא את הייחוד והבידול של המספרה. באופן כללי יש לזכור שיש לשמור על קו עיצובי המקשר בין כל דברי הדפוס והעיצוב של המספרה מבחינת הגוונים והצבעים". "כרטיס הביקור", מוסיף מור, "הוא מראה המקום שלכם. עליו לשדר את המספרה שלכם באופן תמציתי והוא גם חייב להיות במידה הנכונה. אני ממליץ על גודל של 5X9 ס"מ. חשוב שיהיה מוטבע עליו הלוגו המסחרי שלכם. מבחינת נייר ההדפסה יש כיום אופציות רבות לבחירה ויש לבחור את הנייר עם הטקסטורה שמושכת אתכם ומתאימה לטעמכם האישי. מעבר למרקם, אפשר גם להעיז ולחתוך אותו באופן לא שיגרתי ובכך ליצור בידול ובולטות".