הרחקת שכבת השומן מן האיזור הנגוע, חשיפה לשמש ושימוש בתכשירים אנטי-פטרייתים, הם רק חלק מן הדרכים לטפל בסובריאה – דלקת העור החלבית, הפוגעת בכ – 15% באוכלוסיה. הכל על סבוריאה
צוות המחקר של 'הולילנד קוסמטיקס'
סבוריאה היא בעיה שכיחה, המתבטאת בדלקת כרונית בעור באיזורים שבהם קיימות בלוטות חלב רבות, וגורמת לקשקשת, אדמומיות וקילוף העור. בלטינית, פירוש המילה סבוריאה הוא "זרימת חלב", ואכן, הדלקת נגרמת עקב בעיה בבלוטות החלב. על פי הערכות, שכיחותה של הסבוריאה באוכלוסייה עומדת על כ-15%, כאשר אצל 3%-5% מדובר בדרגת חומרה קשה שלה. המחלה מופיעה לרוב לאחר גיל ההתבגרות, כשעיקר השכיחות הוא בקרב גילאי 40. אף כי היא תוקפת את שני המינים כמעט באותה מידה, הרי היא נפוצה מעט יותר בקרב גברים. בנוסף, קיימת שכיחות מוגברת של התופעה בקרב תינוקות עד גיל שנה, שאצלם היא מופיעה על עור הקרקפת, אולם מצב זה חולף ברוב המקרים בגיל 10-12 חודשים, ואינו דורש טיפול.
תסמיני המחלה
התפתחות הסבוריאה הינה הדרגתית, והתסמינים העיקריים שלה הם פריחה אדומה וצורבת המלווה בקשקשים יבשים או שומניים בעור, נפיחות, הפרשת חלב צהבהבה, ובחלק מהמקרים גם תחושת גרוד, בעיקר באזור הקרקפת. במקרים חמורים יותר, המחלה מלווה בפצעונים עם קשקשים בגוון אדום-צהבהב. תסמינים אלה מופיעים בעיקר באזור ה-T בפנים, על הגבות, בבסיסי הריסים, באיזורי השפם והזקן, וכן על הקרקפת, בתעלות האוזן החיצונית ומאחורי האוזניים, ולעתים רחוקות יותר בצוואר, בקדמת בית החזה, בבתי השחי, במפשעות ובטבור.הקשקשים הם לרוב עדינים ובעלי צורת אבקה, ואם אין מטפלים בהם, הם הופכים גסים יותר, צהובים ושומניים. בנוסף להפרעה האסתטית, הקשקשים והאדמומיות גורמים לאי-נוחות ולסבל.
הגורמים לסבוריאה
המנגנון המדויק לבעיית הסבוריאה אינו ברור עדיין לחלוטין, אולם נראה כי בגרימת הבעיה מעורבים מספר גורמים.אחד הגורמים שזוהו הוא סוג של פטרייה – שמר, שנקרא מלזיה פיטירוספורום אובלה. שמר זה התגלה בבלוטות החלב של אנשים הסובלים מסבוריאה. לא ידוע עדיין כיצד בדיוק גורם השמר לדלקת, אולם נראה כי מדובר בזיהום עורי הנגרם כתוצאה ממנו, בשילוב עם תגובה לקויה של מערכת החיסון אליו.
גורם אחר שככל הנראה מעורב בבעיה הוא המערכת ההורמונלית. מה שמחזק השערה זו היא העובדה שהשכיחות שלה גוברת לאחר גיל ההתבגרות. במספר מחקרים נמצאה פעילות יתר של בלוטות החלב בתגובה לנוכחות הורמוני מין גבריים, מה שיכול אולי להסביר את העובדה שהבעיה שכיחה מעט יותר אצל גברים. בנוסף, נמצא במחקרים אחרונים קשר בין הסבוריאה לבין מחסור בביוטין.
גורמים נוספים המגבירים את הסיכויים ללקות במחלה הם גנטיקה, אלרגיות למזון, וכן מחלות הקשורות למערכת העצבים, כמו למשל פרקינסון. בנוסף, מגוון לא קטן של תרופות עלול לגרום לסבוריאה או להחמיר את מצבה.
אצל רוב האנשים, הסבוריאה נוטה להחמיר בחורף, בעוד שבקיץ חל שיפור במצב. כמו כן, יש המקשרים את ההחמרה במצב הסבוריאה לתקופות של מתח ולחץ נפשי.
דרכי הטיפול
שמירה על היגיינה נאותה היא אחת הדרכים החשובות להתמודדות עם הסבוריאה, שכן היא מאפשרת להרחיק את שכבת השומן באזור הנגוע, ומסייעת לשפר את מצב העור. מעבר לכך, חשוב לטפל בבעיה מוקדם ככל האפשר, שכן ככל שהעיכוב גדול יותר, כך הסבוריאה מחמירה ויש צורך בטיפולים מורכבים יותר. חלק מהחולים מגיבים היטב לשהייה בשמש, וזו הסיבה לכך שמטפלים רבים ממליצים על אמבטיות שמש.
הטיפול התרופתי לבעיה כולל תכשירים אנטי-פטרייתיים, (משחות, שמפו, ובמקרים קשים – תרופות הניתנות דרך הפה), המונעים את צמיחת השמר בבלוטות החלב. משחות המבוססות על סטרואידים משמשות אף הן לטיפול בסבוריאה ולהרגעת הדלקת, אולם ניתן להשתמש בהן אך ורק לטיפול קצר טווח, שכן הסטרואידים עלולים לפגוע במערכת החיסון המקומית ועל ידי כך לזרז את ההחמרה במצב.
בעבר נהגו להשתמש בתכשירים על בסיס שומני לטיפול בסבוריאה, מתוך מחשבה שהחומר השומני ירגיע את הקשקשת ויקנה לעור המגורה תחושה גמישה ונוחה יותר. אלא שהשומן פקק את העור וגרם לחימום האזור שמתחת לפני העור, וכתוצאה מכך, נוצרה פעילות מוגברת של הסבוריאה.
בשנים האחרונות חל מהפך בגישה לטיפול בעור, ויצרניות הקוסמטיקה הבינו שתכשיר פעיל לא חייב להיות שמן. הגישה החדשה הביאה לשינוי גם בחומרים המיועדים לטיפול בסבוריאה, ובמקום התכשירים המבוססים על חומרים שומניים, משתמשים כיום בתכשירים מרגיעים בעלי מרקם קליל על בסיס מימי.
דוגמה לפיתוח תכשיר שכזה המיועד לטיפול בסבוריאה הוא ה'סבו-דרם'. התכשיר מבוסס על שני חלבונים אנטי בקטריאליים ואנטי פטרייתיים – לקטופראוקסידז ולקטופרין, המונעים התפתחות של בקטריה ומחזקים את מנגנון ההגנה הטבעי בעור.
חלבון הלקטופראוקסידז מכיל אנזים – זרז, שבמגע עם העור יוצר מולקולות של מי חמצן והופך אותן ליון פעיל שהורס חיידקים בעור. חלבון הלקטופרין פועל באמצעות קשירת יוני הברזל בעור, וכן מונע מהחיידקים להתקיים וממית אותם. הסבודרם נמצא יעיל ביותר לטיפול אמיתי וארוך טווח כנגד השמר מלזיה פיטירוספורום אובלה המעורבת בתהליך הסבוריאי, וכן כנגד חיידק ה- 'P. ACNE'.התכשיר כולל גם אומגה 3 ואומגה 6. והוכח במחקרים כבעל פעילות אנטי סבוריאית ונוגדת אקנה מובהקות. לאחר חודש של שימוש רצוף בתכשיר חלה ירידה של כ-27% בכמות הסבום המיוצר על ידי העור, ירידה של כ-38% בקצב הפרשת הסבום לעור.
חומצת השומן גאמה לינולאית מסוג אומגה 6, ידועה בפעילותה להפגת מצבים דלקתיים על ידי שיפור יכולתו של הגוף לייצר פרוסטלגנדין 1 – חומר חיוני הנוצר בגוף למניעת תהליכי דלקת. בנוסף, חומצת שומן זו נתגלתה גם ככלי עזר חשוב לשמירה על בריאות העור ורמת הלחות בו. המנגנון שבו פועלת חומצת שומן זו נעוץ במבנה המיוחד שלה, הדומה מאוד למבנה חומצות השומן הבונות את קרומי התאים. כתוצאה מכך, חדירתה לתאים היא קלה יחסית, והיא משמשת לבניית קרומי התאים ומייצבת אותם. השילוב בין החלבונים האנטי בקטריאליים והאנטי פטרייתיים ביחד עם חומצת השומן מקבוצת אומגה 6 מטפל ביעילות בבעיות הסבוריאה והאקנה, מונע זיהומים ומאזן את הפרשות החלב, ובמקביל משפר את מרקם העור ואת יכולתו של העור הרגיש והמגורה לשמש כחיץ מבודד מפני נזקים חיצוניים.
סדרה נוספת שפותחה ומיועדת לעור שמן הסובל מסבוריאה היא סדרת 'דאבל-אקשן'. השילוב בין תכשירי דאבל אקשן לתכשיר הסבו-דרם מסייע לניקוי, חיטוי והמרצת הדם, לכיווץ הנקבוביות וספיחת שומנים והפרשות, למניעת קשקשת, יובש וקילופים, לאיחוי ולריפוי פצעונים, וכן להרגעה ולאיזון של הפרשת הסבום.