האחריות המקצועית של הפדקוריסט/ית הרפואי/ת מתבטאת, במיוחד, בטיפול ברגליים סוכרתיות. על מאפייני הסכנות של החולים וכללים שעליכם לדעת אוריאל רוזן
בישראל מוכרים כמיליון וחצי חולי סוכרת. אחד הסיבוכים של המחלה מתבטא בכיבים כרוניים בכף הרגל, המביא לכדי קטיעת רגליים אצל כ-8%-10% מהאוכלוסייה.
לצערנו, חלק גדול מאותן קטיעות נגרם בשל הזנחה של היגיינת כפות הרגליים. שמירה על מספר כללים פשוטים יכולה לשנות את הסטטיסטיקה העגומה באופן משמעותי ולצמצם עד 70% את מספר הקטיעות.
הסכנות העיקריות לכף הרגל
בגין הירידה בתחושה בכף הרגל (נוירופתיה), אין התראה מבעוד מועד (באמצעות כאב), על התפתחות חתכים, פצעים וזיהומים, כפי שקורה ברגל בריאה. נעליים לוחצות ולא מתאימות מהוות גורם דומיננטי לעיוותי העצמות והמפרקים (ארתרופיתיה). תהליך זה גורם ליבלות וכיבים. ההחלמה ברגל הסוכרתית הינה קשה ומסובכת יותר ובמקרים רבים ההידרדרות במצב הינה בלתי נמנעת והמטופל מגיע למצב בו אין ברירה אלא לקטוע כף רגל אחת ולפעמים את שתיהן.
התופעות הפיזיות השכיחות ברגל סוכרתית: רגליים "נרדמות" ופגיעה בתחושה (נוירופתיה), עור קשה וסדקים, יבלות, פצעי לחץ, אספקת דם לא תקינה, שינויים בעצמות והמפרקים (ארתרופתיה) והופעת כיבים שאינם נרפאים.
בטיפול בסוכרתיים יש לזכור כי בעיה קטנה ולא מאיימת יכולה להוביל ברבות השנים לכאבים עזים, סיבוכים ואף לקטיעה.
שימו לב! מדי שנה מאות חולי סוכרת עוברים כריתת גפיים. טיפול מניעתי פשוט יכול לחסוך סבל ועוגמת נפש מיותרים!
10 כללי הזהב לשמירה על בריאות כפות הרגליים לאורך זמן
ריכזנו כללים אלו אותם תעבירו ללקוחות שלכם, לשמירה שוטפת על כפות הרגליים בין ביקור לביקור.
1. יש לשמור בקפדנות על ניקיון והיגיינה של כפות הרגליים. יש לבדוק, להסתכל ולבחון מדי יום ביומו את כפות הרגליים, במיוחד בין האצבעות. מומלץ להשתמש במראה. פצע קטן, זיהום או סדק תמים בעור יכולים לגרור בעקבותיהם תוצאות הרסניות.
2. יש לרחוץ יום-יום את הרגליים בסבון אנטיספטי לרגליים ולהעניק טיפול מיוחד לאזור שבין האצבעות, בגלל ריבוי החיידקים שם.יש לנגב בקפדנות ולדאוג לייבוש מלא של כף הרגל, בעיקר בין האצבעות, שם יש נטייה לאגור יותר לחות. טבילת הרגליים רק במים פושרים (רצוי לבדוק את טמפרטורת המים כפי שבודקים אמבט לתינוקות), בשל אובדן התחושה (נוירופתיה). במקרים של מים חמים מדי, ייתכנו כוויות אשר יהיה קשה לרפא.
3. יש למרוח כל יום קרם ריכוך עשיר בתמציות צמחים שאינו שומני, המחליק חספוסים וסדקים בעקב וכף הרגל. אין למרוח קרם בין האצבעות.
4. יש לגזור את הציפורניים בקצוות בצורה ישרה ולא במעגל, כדי למנוע היווצרות ציפורן חודרנית. יש להשאיר במקצת את קצה הציפורן (לא לחתוך עד מקום החיבור). חשוב שתסבירו ללקוחות את חשיבות השיוף הקבוע אצלכם – הפדיקורסטים הרפואיים.
5. עם הופעת יבלת, אין בשום פנים לחתוך בסכין או להשתמש באספלנית בעלת תכשיר כימי להסרת היבלת. יש להשתמש בטבעות/כריות מסיליקון המונעות לחץ, ולפנות לפודיאטור/פדיקוריסט/ית רפואי להסרת היבלת/העור הקשה (חובה לברר עם הלקוחות לפני הטיפול האם הם סוכרתי/ת כדי שתנהגו משנה זהירות למנוע פציעה). חשוב שהם יגיעו לביקורת לפחות פעם בחודש.
6. אסור בהחלט לנעול נעליים ללא גרביים!
יש לגרוב גרביים מיוחדות לסוכרתיים (העשויות מכותנה וללא תפרים וחוטי גומי חזקים). רצוי להשתמש בגרביים אנטי בקטריאליים בשילוב כותנה ומרכיב של "חוטי כסף" לשמירת היגיינת כף הרגל (ידוע שכבר לפני אלפי שנים השתמשו הרומאים במתכת הכסף כחומר אנטי בקטריאלי טבעי).
איך בוחרים גרביים לרגל הסוכרתית?
א. בחלקה העליון של הגרב אסור שיהיו חוטי גומי חזקים, הגורמים לעצירת זרימת הדם.
ב. הגרביים חייבות להיות מרופדות באזור כף הרגל והאצבעות, לדריכה רכה וספיגת זיעה.
ג. הגרביים חייבות להיות ללא תפרים, כדי למנוע היווצרות נקודות לחץ העלולות להתפתח לפצעים וכיבים.
7. רצוי להשתמש בספריי אנטי בקטריאלי לנעליים, לחיטוי ושמירה על סביבה היגיינית. (אין להשתמש
באבקת טלק על רגל סוכרתית, על-מנת למנוע היווצרות גבשושיות בעת הזעה).
8. אסור בהחלט לנעול נעליים ללא גרביים. בחוף הים יש ללכת עם גרביים ובסנדלים סגורים מפלסטיק.
9. יש לנעול נעליים רחבות ונוחות עם מדרסים מסיליקון (מומלץ נעלי ספורט).
ברכישת נעליים חשוב להקפיד על:
א. הוצאת הרפידה הפנימית המסופקת עם הנעליים ולהחליפה במדרס מתאים.
ב. נעליים רחבות, ארוכות יותר מכף הרגל ב- 1-1.5 ס"מ, כדי לאפשר לאצבעות תנועה חופשית. מומלץ לרכוש נעל בעלת סוליה גמישה.
ג. מדידה בעת רכישת נעליים חדשות רק במהלך אחר הצהריים/בסוף היום, מכיוון שהרגליים מתנפחות במהלך היום.
10. יש ללכת עם מדרסים מתאימים. ניתן להשיג ברשתות הפארם ובמכונים אורתופדיים שלושה סוגים עיקריים של מדרסים המותאמים לרגל הסוכרתית:
א. רפידות אנטומיות מגומי לטקס להליכה רכה, לשימוש במקרה של סוכרת קלה בדרגה 1.
ב. מדרסים מוגמרים מסיליקון עם אזורים כחולים רכים, הממוקמים באזורים הרגישים בכף הרגל ומונעים כיבים מיוחדים לסוכרתיים.
ג. מדרסים לפי מידת גבס. במקרים של כיבים ניתן להזמין רק במכוני אורתופדיה.
אוריאל רוזן הוא מנכ"ל ומייסד חברת 'URIEL'