על רגישויות יתר לשמש בעקבות טיפולים רפואיים ואסתטיים, על הצורך להיזהר גם מקרינה מוחזרת ועצות פרקטיות: אילו בגדים באמת מגנים עלינו מפני הקרינה?
ד"ר שמעון מרקביץ
השמש מקרינה אלינו אור (קרינה הנראית לעין) בתחום רחב של אורכי גל. אך בנוסף, מגיעה אלינו גם קרינת ה- UV (אולטרא-סגולה) הבלתי נראית, בעלת אורכי גל קצרים יותר מהאור הכחול והסגול, האחראית לנזקי השמש של העור. הקרינה האינפרא-אדומה, גם כן בלתי נראית (אורכי גל ארוכים יותר מהאור האדום), גורמת לעומת זאת לאפקט החימום ואינה מזיקה.
הקרינה האולטרא-סגולה מתחלקת לשלושה סוגים: UVA – חודרת עמוק לתוך האטמוספירה וגם לעומק העור, חודרת זכוכית (חלונות של בית ומכונית), די אחידה בעוצמתה במהלך שעות היום ועונות השנה; UVB – הגורמת למרבית נזקי העור אך חודרת פחות עמוק לאטמוספירה ורק לשכבת העור החיצונית, אינה חודרת זכוכית ועוצמתה מירבית בשעות הצהרים ובחודשי הקיץ; UVC – היא הקרינה החזקה ביותר שקיימת אך אינה חודרת כלל את האטמוספירה. נמצאת בשימוש בתאורה מלאכותית מיוחדת המשמשת לחיטוי.
הקרינה האולטרא-סגולה, שמצליחה לחדור את האטמוספירה (UVA ו- UVB), מסוגלת לגרום לסרטן העור, דיכוי המערכת החיסונית, קטראקט (עמימות עדשת העין) והזדקנות מוקדמת של העור על כל נזקיה (Farmer skin).
במה תלויה עוצמת הקרינה האולטרא-סגולה ?
עוצמת הקרינה האולטרא-סגולה המגיעה לפני כדור הארץ משתנה ותלויה במספר גורמים. כל אחד מגורמים אלה עלול להגביר את הסיכון מחשיפת יתר לקרינה זו ואת הנזקים הבריאותיים הנובעים מכך.
שכבת האוזון
למזלנו, קיימת באטמוספירה שעוטפת את כדור הארץ שכבת גז בשם אוזון (O3)הנמצאת בגובה של כ- 10 עד 50 קילומטר. רוב האוזון נוצר מפגיעת אותה קרינהאולטרא- סגולה באטומים של חמצן. שכבת האוזון מגינה עלינו בפני החלק המירבי שלהקרינה – חוסמת לחלוטין את קרינת ה- UVC וחלק גדול מה- UVB אך לא חוסמת כללאת קרינת ה- UVA. מידת סינון זו משתנה במהלך השנה ובעקבות השפעת תופעותאטמוספריות כמו פליטת גזים שונים על פני כדור הארץ.
שעות היום
בצהרי היום נמצאת השמש גבוה מעל הראש לכן קרינת ה- UV עוברת שכבת אטמוספירה צרה עם סינון הנמוך ביותר, מאשר בשעות הבוקר המוקדמות או הערב בהם קרני השמש מגיעות אלינו בזוית נמוכה לכן עוברות שכבת אטמוספירה עבה יחסית עם כושר סינון גדול.
עונות השנה
הזוית שבה מקרינה עלינו השמש משתנה במהלך עונות השנה ועם זאת גם מידת קרינת ה- UV שמגיעה אלינו. קרינת ה- UV היא מירבית במהלך חודשי הקיץ מאחר והשמש עומדת גבוה מעלינו ולכן עובי האטמוספירה שעליה לחדור הוא הקטן ביותר עם כושר עצירה נמוך.
קווי רוחב
קרינת השמש היא החזקה ביותר בקו המשוה והאזורים הסמוכים לו (האזורים הטרופיים). הסיבה היא שוב, המצאות השמש גבוה מעל הראש ועובי האטמוספירה קטן יחסית. כמו כן עובי שכבת האוזון באזור קו המשוה הוא הדק ביותר בהשוואה לקווי רוחב גבוהים יותר.
גובה מעל פני הים
עם העליה בגובה, קטן עובי האטמוספירה שעל האור לעבור ולכן קטן כושר סינון קרני ה- UV. לכן, גדל גם הסיכוי לנזקי שמש חמורים יותר בגבהים מאשר במקומות נמוכים יותר, באותה השעה של היום.
תנאי מזג אויר
עננות בשמים מחלישה את עוצמת קרני ה- UV אך לא לגמרי. לכן, ביום קיץ סביב שעות הצהרים, ניתן "להשרף" ולסבול מכל הנזקים לטווח הקצר והארוך, גם כשיש עננים.
אור מוחזר
קרינת UV חזקה מאד יכולה להיות לא ישירה אלא מוחזרת ממשטחים כמו חול, שלג ואפילו דשא ומים ולהיות מסוכנת גם למי שנמצא במקום מוצל. במים, הקרינה הולכת ונחלשת עד לעומק של כמטר אחד.
Photoaging – הזדקנות העור מקרינת ה-UV
אנחנו מתחילים להזדקן ברגע שאנחנו נולדים. עד גיל 20 שינויי ההזדקנות הם במגמה של צמיחה והתפתחות. מגיל 20 לערך מתהפכת המגמה ומתחילים תהליכי ההזדקנות הטבעיים של נסיגה, המושפעים מגורמים חיצוניים ביניהם בעיקר קרינת ה- UV.
קצב שינויי ההזדקנות הכרונולוגיים הינו נתון תורשתי, המתבטא בשינויים ביוכימיים של יצור מרכיבי תשתית העור כמו קולגן, אלסטין, חומצה היאלורונית, שומן תת עורי וכו' המקנים לו את הנפח והאלסטיות. התוכנית הגנטית שונה מאדם לאדם, לכן כל אחד מזדקן בקצב אחר. חשוב ביותר גם "מה הוא עושה בחיים" בכל הנוגע לשמירה על העור מפני פגעי הטבע. גם עישון סיגריות תורם את חלקו לתהליך הזדקנות העור.
השינויים המשמעותיים הנגרמים בעור כתוצאה מהשפעת קרני ה- UV נקראים – Photoaging. שינויי הפוטואג'ינג העיקריים הם: מרקם עור גס, כתמי פיגמנטציה, קימטוטים עדינים, נמשים במקומות החשופים (המכונים – כתמי גיל), נימים מורחבים (בעיקר בפנים) וקרטוזות אקטיניות. כמו כן, חשיפה כרונית לקרינת UV הינה הגורם העיקרי לכמה סוגים של סרטן העור: ,basal cell carcinoma squamous cell carcinoma ו- melanoma.
אמצעי הגנה
ראשית כל, בעונת הקיץ חשוב לנקוט את כל אמצעי ההגנה הבסיסיים. יש להשמר במיוחד מחשיפה לשמש, בין השעות 10 בבוקר ל- 5 אחרי הצהרים, על ידי נקיטת האמצעים הקיימים: כמו מריחת קרמי הגנה כימיים לטווח רחב (ל- UVA ו- UVB – המכילים למשל ,PABA oxybenzone, Parsol 1789 ועוד) עם מקדם SPF 15 או יותר – אם השהות בשמש הינה מעל 20 דקות, או קרמים פיזיים (המכילים תחמוצות של טיטניום או אבץ – קרמים לבנים המכסים לחלוטין את העור, פחות נוחים), כיסוי ראש רחב שוליים וכיסוי שאר חלקי העור החשופים. לא כל שכן, יש להקפיד על הכללים בצאתינו לטיולים וטראקים של חופשת הקיץ באזור קו-המשוה ובמרומי ההרים. מי שאמור להקפיד במיוחד הם אלה שבדרך כלל "נשרפים" מחשיפה ממושכת לשמש – בעלי עור בהיר מאד עם שיער בלונדיני או ג'ינג'י (אמיתיים) וצבע עיניים תכלת או ירוק.
בנוסף לכללים בסיסיים אלו קיימות נקודות חשובות נוספות:
• לכל מי שנוטל תרופות על בסיס כרוני, מומלץ לברר אצל הרופא המטפל, אם קיימת סכנה לרגישות יתר לשמש בעקבות הטיפול.
• יש להשמר גם בזמן שהייה באזורים עם קרינה מוחזרת חזקה ואפילו כאשר מעונן, אין לזלזל בקרני ה- UV ויש להתגונן. המשטחים המחזירים אור יכולים להיות חול, מים ואפילו דשא.
• בגדים המיוצרים מאריגים החוסמים קרני UV מציגים תווית המציינת את הערך – UPF (Ultraviolet Protection Factor) בין 15 ל- 50. ככל שהערך גבוה יותר, ההגנה טובה יותר.
• יש להשמר במיוחד מחשיפה לשמש אחרי ביצוע פרוצדורות אסתטיות כמו פילינג, העלמת נימים ופיגמנטציות, הזרקת בוטוקס, הזרקת חומרי מילוי לקמטים ושפתיים, טיפולים באור (IPL ולייזר) ואחרי ניתוחים פלאסטים.
• יש למרוח את קרם ההגנה, לפחות 20 דקות טרם החשיפה לשמש, בעיקר על המקומות החשופים ולא לשכוח שפתיים .
• חשוב למרוח קרם הגנה גם תחת לבוש קליל ושקוף.
• יש למרוח מחדש את קרם ההגנה לפחות מידי שעתיים ו/או מיד אחרי שחיה או הזעה מרובה (ישנם קרמי הגנה העמידים למים).
• קרינת UV הנפלטת מנורות השיזוף במכונים השונים דינה כדין קרינת השמש בצהרי היום בעונת הקיץ.
לסיכום, חשוב לזכור כי אין הגנה מוחלטת בפני קרינת ה- UV. כך למשל, קרם הגנה עם SPF (Sun Protection Factor) 15, משמעותו – שבכל 15 דקות עם קרם הגנה זה, העור נחשף לקרינת UV שוות ערך לקרינה הנספגת בדקה אחת ללא קרם הגנה. זאת אומרת, שעתיים בשמש עם קרם הגנה דינם כדין 8 דקות בשמש ללא קרם הגנה. גם זו חשיפה שיש לתת עליה את הדעת.
ד"ר שמעון מרקביץ – רופא אסתטולוג
————————————————————–
שיזוף ללא נזקים
רובנו לא מוכן לוותר על החשיפה לשמש על מנת לקבל את גוון העור הכהה, לכן רשת "מדיקל ביוטי לייט" מציעה תחליף לקרני השמש המזיקות ומאפשרת שיזוף בריא בהתזה של חומרים טבעיים בלבד וללא קרינה.בטיפול ב"מדיקל ביוטי לייט" מתקבל בעור, בתוך דקות, גוון ברונזה עשיר בעזרת מכונות באיכות גבוהה, המבטיחות שיזוף אחיד ומראה טבעי. נוזל השיזוף מבוסס על מרכיבים טבעיים באיכות הגבוהה ביותר. המרכיב הפעיל בנוזל השיזוף הוא DHA, המורכב מסוכרים, חסרי צבע, המופקים מפירות. ה- DHA במגע עם שכבת התאים העליונה בעור, גורם לתגובה טבעית של חומצות האמינו ולהרחבת הפיגמנט הטבעי של העור, תהליך המעניק גוון שיזוף זוהר ומושלם. כמו כן, מכיל נוזל השיזוף אלוורה וצמחים נוספים, המרגיעים את העור ושומרים עליו מפני ייבוש.נוזל השיזוף הוא היפואלרגני ותוכנן במיוחד לעור רגיש. הנוזל אינו מכיל שמן, אלכוהול, או חומרי ריח, שעלולים לגרום לאלרגיות, ליובש או לאקנה.