מהי קוסמטיקה רפואית? מה הקשר בין עולם הרפואה לעולם הקוסמטיקה? ואיך הכול התחיל? כל מה שביקשת לדעת על קוסמטיקה רפואית
חוה זינגבוים. צילום: ניסים פרץ
עושה רושם כי כל קוסמטיקאית, מצרפת אל שמה את המינוח קוסמטיקאית רפואית. חברות קוסמטיקה רבות, מכנות את מוצריהם כמוצרי קוסמטיקה רפואית. אך מהי קוסמטיקה רפואית? מה הקשר בינה לבין עולם הרפואה לעולם הקוסמטיקה? בראש ובראשונה עלינו להבחין בין שני אפיוני הקוסמטיקאית:
קוסמטיקאית רפואית היא קוסמטיקאית מוסמכת מטעם המדינה בה היא עובדת, בעלת ידע קליני, העובדת כחלק מצוות רפואי במרכז רפואי.
קוסמטיקאית פרא-רפואית היא קוסמטיקאית מוסמכת, בעלת ידע קליני ושיטות עבודה מתקדמות אשר השתלמה וממשיכה להשתלם ולהתעדכן בידע קליני ללא הפסקה.
חשוב להדגיש כי ההבדל אינו בעבודה עם חומרים פעילים או שימוש במוצרי חברה כזו או אחרת. הידע הרפואי, צורת המחשבה וההבנה, הם כלי עבודה של הקוסמטיקאית הרפואית והפרא-רפואית.
קוסמטיקה רפואית – היסטוריה
עולם הקוסמטיקה המפנקת, הנעימה, המטפחת – אינו חדש כבר מתקופות מצרים הקדומות. קיימים ממצאים ארכיאולוגיים, המצביאים על שגרת טיפוח ובישום בקרב נשים ויש האומרים גם גברים. מוזיאונים ברחבי העולם, מציגים כלי חרס אשר הכילו תכשירי טיפוח שונים. קליאופטרה כידוע, טבלה באמבטיית חלב למען הבהרת עורה ומצריות קדמוניות יצרו פילינגים על בסיס חול ים.
עולם הקוסמטיקה הקלאסי, עולם האשליה והזוהר, קרמים יפיפיים, עיסוי פנים וגוף – הגיעו מבירת הקוסמטיקה, הלא היא – פריז. עד היום, חברות קוסמטיקה קלאסיות מייצרות בפריז.
שנות ה- 80
השינוי הדרמתי בחשיבה הטיפולית, מגיע בד בבד עם פרסום המחקרים הקליניים על החומצה הגליקולית. כאשר הוכח מעל לכל ספק כי פילינגים חומציים שטחיים המתבצעים על בסיס קבוע, משפרים את שכבות העור התחתונות. כלומר, המסת הדבק הבין תאי, מעודדת ייצור תאים חדשים מהשכבה הבזאלית כלפי מעלה.
החומצה הגליקולית, הופכת לחביבת רופאי העור והכירורגים הפלסטיים. עד אז האמינו כי רק פילינג עמוק (רפואי עד שכבת הדרמיס הרטיקולרי) יעיל. הטיפולים הקוסמטיים, היו נעימים ומלטפים, אך לא יעילים. הקרמים היו שומניים ועל בסיס קולאגן, פלצנטה ועוד… רופאים, לא האמינו בקוסמטיקה – ובצדק!
החומצה הגליקולית, פתחה פתח לטיפולים מסוג שונה, טיפול מהיר, אפקטיבי וקליני יותר, יעיל במיוחד למטופלים בגילאי 35+ ולמצבים אקנתיים, אוכלוסיה שעד אז לא ביקרה אצל כירורגים פלסטיים.
פילינג של צהריים
הטיפול הסטנדרטי של אדים, ניקוי ועיסוי של שעתיים, התחלף בטיפול ממוקד, מהיר והמתאים להתבצע בקליניקה של רופא. לא היה צורך במכשור מיוחד ותוך 25 דקות, המטופלת הייתה מחוץ לקליניקה, נהנית מעור זוהר ומחודש. עיתוני הנשים חגגו ונשים קבעו טיפול חומצות בהפסקות הצהריים, כשעוד נותרו 35 דקות לאכילת סנדביץ', כוס קפה וחזרה למשרד.
מאחיות – לקוסמטיקאיות רפואיות
הראשונות להעניק את טיפולי ה- 'LUNCH PEEL' או 'FACIAL ON THE GO' ('טיפולי פנים על הדרך') היו האחיות. מתוך חשיבה שבכל מרכז רפואי קיימת אחות, כך שבין הסרת תפרים לקבלת מטופלים חדשים, מרחו האחיות חומצה גליקולית על פני המטופלים. הטיפול היה פשוט ביותר וכלל: ניקוי הפנים, מריחת החומצה, נטרול החומצה, שטיפת הפנים ומריחת חסם שמש. מאוחר יותר, התווסף שיוף מכני עדין. בתחילה בעזרת סקלפל מיוחד ומאוחר יותר – מיקרו דרמברשיין.
למרות שהטיפול היה פשוט, נוצרו בעיות. האחיות לא מיומנות בטיפולי פנים ולא תמיד יכלו לענות על שאלות המטופלים כגון: מה למרוח על הפנים? איך להשתמש בחומרים וכו'? מה לעשות במצבי אקנה? ועוד.
הכשרה בתחום הרפואי
בית-חולים סקוט וויט בטקסס, היה הראשון להציע לקוסמטיקאיות ברחבי ארצות הברית, הכשרה בתחום הרפואי, מתוך מחשבה להכשיר סוג חדש של קוסמטיקאיות אשר תשדרגנה את הידע הרפואי והקליני שלהן ואשר תוכלנה לעבוד לצד רופאי עור ומנתחים פלסטיים. התמזל מזלי, להיות בין תלמידי הקבוצה הראשונה. טסתי מניו-יורק לטקסס, ושם שהינו במחלקות השונות: מחלקת כוויות, מחלקה כירורגית פלסטית, מחלקה אונקולוגית, מחלקת ילדים ומחלקת גריאטריה – לבחון עור במצבים שונים, לבדוק השפעות של מחלות על העור, לפתח חשיבה קלינית רפואית, ללמוד את הטרמינולוגיה הרפואית, לראות את השפעת החומרים השונים על העור ועוד. כל אלו, שינו לי, ללא ספק, את התפיסה הטיפולית בעור.
כשחזרתי לניו-יורק, הצטרפתי לצוותים רפואיים ופתחתי מחלקות לקוסמטיקה רפואית במרכזים רפואיים גדולים. לימים, חזרתי לטקסס ללמד.
הטיפול הקוסמטי
מאפייני הטיפול
הקוסמטיקה הרפואית, שמה דגש על תוצאות לפיהן רואים שינוי משמעותי בעור הפנים. התהליך הוא בבניית מערך טיפולי אינדבידואלי המבוסס על האבחון הקליני. אנו מתרכזים בשלושה מישורים:
פיגמנטציות, הזדקנות העור, אקנה.
חומרי הטיפול ואופי הטיפול
התכשירים המתאימים לתחום הרפואי, צריכים להיות בנויים מהפרמטרים הבאים.
– כל מרכיבי התכשיר, מבוססים על חומרי גלם ברמה הטהורה והגבוהה ביותר.רצוי COSMECEUTICALS (קוסמיסוטיקלס).
– ריכוז החומר הפעיל הוא מקסימלי כדי לאפשר פעילות ושינוי בעור, (בהתאמה לחוקי משרד הבריאות המקומי).
– חומרי הגלם מבוססים על מחקרים קליניים ידועים ושיעילותם הוכחה.
– יש הקפדה על שימוש בטכנולוגיה מתקדמת: ביוטכנולוגיה, ננו-טכנולוגיה, תכשירים טראנס דרמליים, שחרור מושהה ועוד, שהם בסיס לפיתוחים הפעילים.
הטיפול עצמו מהיר, נקי ועושים שימוש בחומרים מתכלים כגון: כפפות, גאזות, רב מגבת, סדין חד-פעמי וכו' ואין שימוש בספוגיות, מגבות, סדינים וכדומה. הטיפול מתבצע באור מלא, ללא מוזיקה, תשומת הלב לתגובות העור ולתגובות המטופלים.
התחום בארץ
בישראל, התחום צובר תאוצה יפה ומתקדם למצב הקיים בארה"ב. הקוסמטיקה הרפואית, מבוססת על מחקרים קליניים ופיתוחים המגיעים מחו"ל. בארץ, כמו בתחומים רבים, אין פיקוח. את התחום ניתן ללמוד במרכזים שונים המתיימרים ללמד תחום מרתק ומקצועי זה. לכן, יש לשים דגש על ניסיון מעשי בתחום, לבדוק מי המורים, הרקע המקצועי, המקום בו רכשו את השכלתם בתחום ומה היקף הקשרים שלהם עם העולם הרפואי והחשוב מכל, כמה זמן הם עוסקים בתחום הקוסמטיקה הרפואית. אני ממליצה לבדוק שהמורה הוא בעל ניסיון רב שנים בתחום בהיבט המעשי והעיוני גם יחד. כמו כן, חשובה בקיאותו בחידושים והפיתוחים האחרונים.
העתיד
עולם הקוסמטיקה המקצועי מתפתח, התחום מושפע מהמחקרים בתחום הגרנטולוגיה (חקר הזקנה), העור, כימיה וביוטכנולוגיה ומכאן, שגם עולם התכשירים מתפתח ללא הרף והלקוחות מצדם – דורשים שינוי. כדי להתחרות בפארמים, עלינו להיות מקצועיים, ממוקדים ובעלי יכולת להשפיע בצורה אמיתית על העור. לצורך כך, נדרש ידע מעמיק והבנה של העור, התכשירים והיכרות עם עולם הכירורגיה הפלסטית והדרמטולוגיה.
חוה זינגבוים היא P.M.E, בעלת 'HAVA ZINGBOIM INSTITUTE' ומייסדת חברת 'COSMEDIX'