לנתח או למרוח קרם? דר' חיים קפלן, דר' דב קליין, דר' צחי וידר, דר' מיכאל שפלן, אורלי שגיא, חוה זינגבוים, ברוריה אסא, מרים קיסר, חן לבני, עידית גור – מדבריםליאת עיני
תוחלת החיים של בני האדם הולכת ועולה; כתוצאה מהתפתחות הרפואה המודרנית אנשים חיים זמן רב יותר ושמים דגש על איכות חיים טובה יותר. כחלק מהרצון להרגיש טוב ולהראות צעירים הלקוחות בודקות מהם הטיפולים והחומרים החדשים שיטפלו בעור הפנים כראוי ויגרמו לו להראות חלק, זוהר וללא כתמים וקמטים.
האם טיפוח העור הכולל מריחת קרמים וטיפולים שוטפים אצל קוסמטיקאית יכולים למנוע או לעקב את בואם של הקמטים או שהפתרון היחידי הוא ניתוח פלסטי? התשובות, כצפוי, חלוקות; תלוי את מי שואלים.
לדברי ד"ר חיים קפלן, מומחה לניתוחים פלסטיים, קוסמטיים ומשחזרים, ישנה עליה ניכרת בניתוחים פלסטיים אצל נשים וגברים כאחד, כיוון שהעולם "שייך לצעירים" מחד ומאידך ישנה עליה משמעותית בתוחלת החיים. "נשים רוצות להראות מטופחות, לשמור על מרקם עורן ולהראות צעירות מכפי גילן. ישנה עלייה במודעות לאסתטיקה וטיפוח, דבר הבא לידי ביטוי גם בדרישה לטיפולי פנים שונים שהינם טיפולים משלימים לניתוחים פלסטיים".
חן לבני, מנהלת תחום הקוסמטיקה במכללה לקוסמטיקה רפואית, אומרת כי יש בהחלט עלייה בטיפולי פנים לצורך טיפולי אנטי-אייג'ינג. "תחומים שמתפתחים הם הקוסמטיקה פרא רפואית, וטיפולים בעזרת מכשור חשמלי מתקדם להחדרות, מתיחה, חיזוק הטונוס, שיפור מרקם העור והצערתו". לדבריה, "אישה שמוציאה עשרות אלפים בניתוח, מוכנה להשקיע עוד קצת בטיפול קוסמטי ותכשירים, כדי להגיע לתוצאות אופטימליות יותר".
ד"ר קפלן מוסיף, כי "הגיל הממוצע לטיפולי פנים פשוטים כמו – ניקוי, רענון ופילינג קל הוא גיל העשרה, ואילו הגיל הממוצע לטיפולים המשפיעים על מרקם העור כגון: מזותרפיה לפנים-ללא זריקות הוא, גילאי ה-25-40. ממוצע הגילאים בטיפולי פנים עם עבודה על שרירי הפנים ירד גם הוא לשנות העשרים המאוחרות. לגבי ניתוחים פלסטיים בפנים – אם פעם הגיל הממוצע היה 55, כיום המגמה ירדה לשנות ה-40 ומעלה". לדבריו, יש היגיון רב לעשות ניתוח למישהי שהעור שלה עדיין אלסטי, קל יותר 'לעבוד' עם העור במהלך הניתוח והתוצאה נשמרת לאורך זמן רב יותר.
"כאשר אישה חשה בירידה בחיוניות בפנים שלה, בכל גיל או לחילופין מעוניינת בשדרוג המראה, עליה לפנות למנתח הפלסטי", אומר ד"ר דב קליין, מומחה לכירורגיה פלסטית. "הניתוחים והטיפולים הרלוונטיים לפנים הם – הזרקות למילוי קמטים, מילוי ועיצוב שפתיים (בכל גיל), ניתוחי אוזניים (מגיל 6), ניתוחי אף (מסיום גיל ההתבגרות), עיצוב סנטר (לאחר גיל ההתבגרות), עיצוב עצמות לחיים, ניתוחי פנים, ניתוחי עפעפיים, הרמת גבות, פילינג (בכל גיל בהתאם לבעיה)".
ד"ר צחי וידר, מנהל המרכז הרפואי . o.r לטיפולי בוטוקס בישראל, מסביר, כי "אכן קיימת מגמה עולמית בעליית מספר טיפולי הפנים, הן בטיפולים ניתוחיים כמו "פייסליסט" ויותר מכך בטיפולים לא ניתוחיים כמו בוטוקס, חומרי מילוי, לייזרים ופילינגים". לדבריו, "הגיל הממוצע לטיפולים אלה הוא במהלך העשור הרביעי. עפ"י הערכות שוק הקוסמטיקה וטיפולי הפנים הרפואיים קוסמטיים מגלגל בישראל מעל מאה מיליון ש"ח בשנה".
עידית גור, מנכ"ל איב סנטר סידסקו,בית הספר הבינלאומי למקצועות הקוסמטיקה והיופי, מסכמת את הנושא בכך שחשוב לשים לב ולא לקחת סיכונים מיותרים. "טיפולים קוסמטיים שודרגו בשנים האחרונות וקיימת עליה בביקוש בטיפולים אלו. ככל שהרפואה האסתטית מבוקשת, עולה הצורך בטיפולים קוסמטיים".
הגיל להתחיל
כאמור, ישנם כיום טיפולים מתקדמים ומגוון אפשרויות. המצב לעיתים גורם ללקוחות להרגיש מבולבלות ואף לקוסמטיקאיות אשר נשאלות לגבי יעילותו של הטיפול בהעלמת קמטים והזמן הנכון לבצעו, אך הן לא תמיד יודעות מה לענות.
דר' מיכאל שפלן, מומחה לכירורגיה פלסטית ממרכז רפואי עתידים, מסביר כי באמצע שנות העשרים מומלץ להתחיל בטיפולי מניעה אשר דוחים את בואם של הקמטים. "הטיפול היחידי שיכול לדחות את הופעת הקמטים הוא הזרקות בוטוקס. חשוב שהזרקה תעשה על-ידי רופא אשר הוכשר לכך – דרמטולוג, כירורג פלסטי. שום הזרקה אינה יכולה להתבצע על ידי קוסמטיקאית לפי החוק".
בנוסף להזרקות, לבני נותנת פתרונות שניתן להציע ללקוחות לפני שהן פונות לרופא מנתח: "אפשר למצוא פתרונות קלים יותר כמו הזרקות ואיפור קבוע. בהזרקות ניתן להעלים קמטי הבעה (בוטוקס), וקמטי גיל (מילויים). בעזרת איפור קבוע ניתן לשפר את מראה השפתיים, וליצור אשליה של הרמת עפעפיים". עוד היא מוסיפה, כי "ניתן לבצע פילינגים לצורך הסרת כתמים, אשר יכולים להופיע בגיל מאוד צעיר בעקבות אקנה, הריון, לקיחת תרופות ושיזוף".
"אין צורך לרוץ למנתח פלסטי", אומרת אורלי שגיא, מנהלת הדרכה בחברת הקוסמטיקה כריסטינה. "כיום ניתן יחד עם הקוסמטיקאית הפרטית במכון לבנות תוכנית שיקומית נכונה לבעיה הקיימת ואיתה ניתן להגיע לתוצאות מרשימות ולעכב את הטיפולים הפולשניים (הניתוחים)". לדבריה, "כאשר סימני ההזדקנות מפריעים למטופלת, מומלץ לה לפנות למנתח פלסטי. ניתוחים באזור עפעפיים רצוי לבצע בגיל צעיר יותר, לעומת מתיחה שמומלצת בגיל מאוחר יותר; והכול תלוי בהזדקנות הכרונולוגית".
ד"ר קליין אומר, כי במידה ואישה מעוניינת בעור פנים חלק, חיוני ובריא ומראה צעיר ורענן עליה לפנות למנתח פלסטי שעובד בצמוד למרכז קוסמטי. "רצוי להקפיד על מנתח הפלסטי שמשתף פעולה מתוך הקליניקה שלו עם קוסמטיקאיות בכירות ומנוסות. אבחון נכון של הפנים והתאמה משולבת בין קוסמטיקה לפלסטיקה יתרמו למראה חלק".
ולמי מכם שאומרת ללקוחותיה שהקרמים שהיא מוכרת מותחים את העור, או גורמים לו להראות צעיר, חוה זינגבוים, מומחית לאסתטיקת העור, מסבירה שטיפול קוסמטי לא יכול להוות תחליף לניתוח פלסטי. "אין שום קרם או מכשיר, אשר יכול לבצע 'מתיחת פנים ללא ניתוח'; זוהי אשליה. ישנם כיום תכשירים פעילים מאוד, חדירים ויעילים אשר יטפלו היטב במרקם העור, גמישותו, הבהרתו וחידושו, אך אינם יכולים לבצע הרמה של רקמת עור נפולה. כאשר קו הלסת אינו מוגדר והקפלים בצידי האף (הנאזו לביאלים) כבר אינם מוגדרים, זה הזמן לפנות למנתח פלסטי. חשוב להסביר ללקוחות, כי המטרה של טיפולי האנטי אייג'ינג, כשמם כן הם; הגיל להתחיל להשתמש בהם הינו +30 ולא +50 והמטרה היא, לדחות כמה שניתן את סכין המנתחים, אך לא להחליפו".
ברוריה אסא, אחות מוסמכת, ארומטרפיסטית, קוסמטיקאית ובעלת חברת b.laor נותנת מידע שחשוב להעביר ללקוחות: "ראוי ורצוי לציין כי החומר המוזרק למילוי הקמטים הינו בר-חלוף לאחר כ-8-12 חודשים (למרות שהרופאים ומדענים עובדים על פיתוחם של חומרים למילוי לטווח ארוך יותר מהמצוין)". לדבריה, דיכוי העצב על-ידי הבוטוקס בגיל מוקדם מ-30 כדי למנוע הופעת קמטים אינו מומלץ, מכיוון שהבוטוקס משמש לדיכוי העצב המקושר לשריר שבין העיניים וגורם ל'מבט זועף'.
המטרה: להישאר צעיר לנצח
הבשורה הרעה היא שטיפול קוסמטי ושמירה על טיפוח העור ואורח חיים בריאים אינם מהווים תחליף לניתוח פלסטי. הבשורה הטובה היא שהם יכולים לדחות את מועד הניתוח. שגיא אומרת כי צריך להסביר ללקוחות, שבהשקעה קטנה של זמן הן דואגות למראה בריא, חיוני ומטופח של עור הפנים והגוף. הזמן הזה יעזור לאורך השנים וייזכר לטובה בגיל מבוגר. "גורם הזדקנות מספר אחד הינו פעילות של רדיקלים חופשיים, הנובעת מחשיפה לשמש וחשיפה לקרינה; לכן, חשוב להקפיד על כללי טיפוח כבר מגיל צעיר. החומרים והמרכיבים הנמצאים כיום במוצרי הטיפוח נלחמים באותם רדיקלים חופשיים ומשמרים את העור לזמן ארוך יותר". זינגבוים מחזקת את הדברים הנ"ל: "נשים המטפחות את עורן, נראות טוב יותר מאלו שלא. כל אישה בהתאם לגנטיקה שלה, יכולה להיראות 5-8 שנים צעירה יותר. הדבר דומה לדיאטה והתעמלות לשמירה על הגוף. נשים המשתמשות באופן קבוע ברטין A או רטינול, חומצות פירות ונוגדי חמצון מסיסי שומן ונזהרות מהשמש, מבטיחות לעצמן עור צעיר למראה, בוהק ומטופח גם בגילאים מתקדמים וכאשר תגענה לסכין הפלסטיקאי, התוצאה תהיה נהדרת ותשמר לאורך זמן".
"מרקם עור הפנים מושפע מגורמים רבים כמו: גנטיקה, קרינת השמש וכו'", אומרת לילך קפלן, מנהלת היחידה לדרמוקוסמטיקה. "יש בוודאי חשיבות גם לנושא טיפוח העור, אם כי ידוע שהקרמים ברובם אינם חודרים את האפידרמיס, אלא משמשים מעטפת יפה לעור הפנים. הטיפולים המשלימים הרציניים יותר הם טיפולי LFC, מזותרפיה, פילינגים ועוד.
לבני מסכימה כי קשה למנוע את התקמטות ונפילת העור, מכיוון שזה בעיקר עניין של גנטיקה (קמטי הבעה יכולים להיווצר בגלל מימיקה, עישון וכו'). אולם, לדבריה "טיפולי פנים בבית ובמכון על בסיס קבוע יכולים לשפר את מרקם העור, להעניק לו זוהר וחיים, והאישה תיראה רעננה וזוהרת, גם אם הופיעו קמטים". עוד היא מוסיפה, כי "הטיפול המתמשך יכול לעכב את נגעי ההזדקנות, בעזרת שימוש בחומרים מעודדי התחדשות תאים, כגון: חומצות אלפא הידרוקסי ורטינול וחומרים אנטי רדיקלים – ויטמין C, ויטמין E ו-10Q.
גם ד"ר קליין מסכים כי המודעות לטיפוח עור הפנים מגיל צעיר, בדרך כלל קוצרת את תוצאותיה בגיל מבוגר ואף עשויה לדחות במספר שנים את הצורך בהתערבות סכין המנתח הפלסטי. אולם, הוא מסביר: "נלקחת בחשבון העובדה, כי העור כאיבר שמתחדש ומושפע מגורמים פנימיים נתון לשינויים ועל כן הצרכים משתנים. לקוחה אשר מקפידה על טיפולים שוטפים במכון קוסמטי ומשתמשת בתכשירים המתאימים לסוג עורה, מפחיתה את הנזקים שעלולים להיווצר בעור (נזקי שמש, איבוד אלסטיות, היפרפיגמנטציה, יובש, חוסר לחות ואינה סובלת מהזדמנות מוקדמת של העור".
היום שאחרי
הנתונים מראים כי אחוז האנשים ובעיקר נשים שעוברות ניתוח פלסטי גדל בכל שנה. אולם, חשוב מאד לטפל נכון בלקוחה לאחר ניתוח. מרים קיסר, קוסמטיקאית ומדריכה מקצועית מסבירה שבארה"ב מאד מקובל שיתוף הפעולה בין קוסמטיקאיות ומנתחים פלסטיים. "הקוסמטיקאית מכינה את העור לפני הניתוח – לדוגמא הבהרת כתמים לפני מתיחה, ולאחר הניתוח היא מחזקת את העור על-ידי עיסוי לימפטי. הטיפול משפר את מחזור הדם ובנוסף הקוסמטיקאית מכוונת את הלקוחה לטיפולים מתאימים בבית".
מסתבר שטיפול טוב כרוך בהבנה מוקדמת של המצב. גור מסבירה כי ראשית – יש לוודא שהקוסמטיקאית מבינה את התהליך שעבר עורה של הלקוחה. "לאחר ניתוח מתיחה יש להיות בקשר עם הרופא ולוודא המשך מתן שירות הדדי וטוב משני הצדדים ללקוחה. בנוסף, על הקוסמטיקאית לעשות עיסוי לימפטי בצורה מקצועית כדי לשחרר בצקת (נוזלים) לאחר ניתוח, להרגיע מקומות רגישים, לעזור בריפוי במקומות שנתפרו, לייעץ ללקוחה כיצד לאפר את עורה ובאילו חומרים מתאימים עליה להשתמש בהמשך".
אסא מדגישה שיש חשיבות לקשר בין המנתח לקוסמטיקאית. "רצוי ועדיף שיהיה שיתוף פעולה בין הרופא המנתח לקוסמטיקאית- המטופלת חייבת לעדכן את הקוסמטיקאית בכל טיפול פולשני אותו היא מתעתדת לעבור ואף לקשר בינה לרופא, כדי לקבל הוראות להמשך טיפול וזאת על מנת שנוכל להעניק ללקוחה את הטיפול המתאים,הנכון והטוב ביותר".
גם שגיא אומרת, כי מיד לאחר ניתוח מומלץ לטפל בעור הפנים באמצעות עיסוי לימפטי שמטרתו להפחית את הבצקת על ידי ניקוז נוזלים. היא מוסיפה, כי "ניאורו מסאג' מומלץ כשיטה המשקמת מחדש את התחושה באזורים בהם ישנם התפרים; כיון, שבדרך כלל באותם אזורים לאחר הניתוח אנו מאבדים את התחושה וזה נובע בעקבות חתך של קצות העצבים באותם אזורים". לדבריה, "מומלצים טיפולים המלווים בחמצן לשיפור רמת החמצן בעור, התורמת לתהליך הריפוי באותם אזורים".
לבני מסבירה את חשיבות הקשר בין שני התחומים: "הקוסמטקאית של היום מהווה חלק מצוות בטיפולי האסתטיקה ומשתלבת לפני ואחרי טיפול קוסמטי כירורגי. כהכנה לטיפולים אסתטיים פלסטיים, יש לתת הדגש בהיבט של תמיכה במערכת החיסון והרגעה, הן בשלב הטרום ניתוחי והן בשלב הפוסט ניתוחי".
ולאלה מכן שלא בטוחות כיצד לבצע הכנה טובה לניתוח ומהי מטרתה, לבני נותנת טיפים:
"הטיפול הקוסמטי יכול להביא להכנת העור לעצם הפעולה הניתוחית. מומלץ להתחיל כמה שבועות לפני הניתוח. טיפולי הגוף לפני ניתוחים עוזרים לגוף ולאזור הניתוח להתמודד טוב יותר עם הנזק לרקמות שנגרם במהלך הניתוח. יש לשאוף להגיע לניתוח כשהעור במצב האופטימלי הטוב ביותר". לדבריה, הטיפולים המתאימים הם: יצירת אלסטיות בעור, ריכוך העור, שיפור הטונוס, מיום – הענקת לחות, הגברת זרימת הדם לאזור הניתוח וקילוף שכבת העור הישנה".
לבני מוסיפה, כי גם לאחר ניתוח ישנם טיפולים חשובים, כגון: הגברת זרימת הדם לאזור הניתוח, הפחתת שטפי דם, הפחתת בצקת, שיפור מירקם העור (הידרציה, שימון, קרצוף וקילוף), שיפור ניקוז ורידי ולימפטי ותכשירים להגנה מפני השמש.
"מטרות הטיפול לאחר ניתוח פלסטי הן להקל על בצקות ושטפי דם, להקל על מתח העור ולהחזיר לעור גמישות", אומרת זינגבוים. "הטיפול בעור נעשה בדרך-כלל כ-10 ימים לאחר הניתוח. העור רגיש מאוד בשלב זה, התפרים טריים, אין תחושה בעור, תמיד יש בצקת וכמובן, שטפי דם. כמו כן, אסור לשכוח את המצב הנפשי, שהינו דומה למצבי פוסט טראומה ולפעמים מגיעים לדיכאון קל או דכדוך, הפחד לגעת בפנים וכו'. לכן הטיפול בעור לאחר הוצאת התפרים חייב להיות בפיקוח רופא מטפל ובאישורו. מתוך הבנה זו, נולד הצורך להכשיר צוות של קוסמטיקאיות רפואיות, המבינות את צרכי העור לאחר הניתוח, נזהרות מזיהום, נזהרות מכאב ועובדות עם חומרים בסטריליות ברורה ומוחלטת".
זינגבוים מסבירה, כי תכשירים רבים שהלקוחה השתמשה בהם קודם הניתוח, לא יתאימו לה לאחר הניתוח, עד שהעור חוזר למצב נורמלי. "בעיקר בחודשיים הראשונים, יש לשים דגש על תחליבים קלילים ללא בישום, אשר נספגים בקלות. העור מאבד מכושר הספיגה שלו בשבועות הראשונים, עקב הבצקת המתרחשת לאחר הניתוח". לדבריה, חובה ומומלץ חסם שמשSPF 50, אשר החומר הפעיל נתון במיקרו סיליקה ואינו בא במגע עם העור למניעת גירוי. עוד היא מוסיפה, כי עם החזרה לשגרה כחודש – חודשיים לאחר הניתוח, מומלץ לעבור לתכשירים מעט יותר פעילים המכילים חומצות, רטינול ואומגה 3,6,9 (יחד באותו תכשיר) כדי לעודד חידוש של השכבה הקרנית. "חידוש זה", היא אומרת, "מעודד ייצור של תאים חדשים מתוך השכבה הבזאלית (הנמצאת בקו התפר דרמיס-אפידרמיס). תהליך זה שומר על מראה צעיר, רענן וישמר על תוצאות הניתוח לאורך שנים. נוגדי חמצון שאינם מגרים את העור דוגמת אסטר ויטמין C ימנעו פגיעת ראדיקלים חופשיים וישמרו על מרקם אחיד של העור".
זינגבוים מסכמת, כי לא כל חומר קוסמטי המיועד לטיפול קוסמטי יומיומי, מסוגל לפעול לעומק העור. "אין לקחת את חומרי הטיפול הקוסמטיים הרגילים ולהפוך אותם ל'מכינים את העור', מאחר וחומרים אלו אינם מסוגלים לחדור לעור ולשפר את מבנה העור. החומרים הייחודיים למטרת שיפור העור ושיקומו, בנויים בצורה שונה לחלוטין".
התחום משתדרג ומשתכלל
וכפי שהבנתן, התחרות רק הולכת וגדלה. ענף הקוסמטיקה וענף הפלסטיקה מקבלים שם כולל של אסתטיקה והגבולות מטשטשים. כדי לשמור על נאמנות הלקוחות, צריך ללמוד כל הזמן דברים חדשים ולהביא מוצרים מתקדמים.
לדברי גור, קוסמטיקאית המבקשת לשדרג את הטיפול הסטנדרטי תזדקק ראשית ללמוד על שיטות עבודה, חומרים, מכשור ואבחונים מתקדמים. "מבנה כימי של תכשירים קוסמטיים הבנוי על ננו טכנולוגיה עם הכנה נכונה של העור לספיגה מקסימאלית, טיפולי עומק יעילים והדרכה נכונה הביתה, יביאו לתוצאות מידיות וטובות ללקוחה".
לבני ממליצה לקוסמטיקאיות להתמחות בקוסמטיקה פרא-רפואית, לעשות אבחון עור קליני ומעמיק, לעבוד בשיתוף עם פלסטיקאי ו/או רופא עור. ובנוסף, "לבצע סדרות טיפולים (תוצאות הרבה יותר אפקטיביות מטיפול בודד אחת למספר חודשים) ולשדרג את המכשור החשמלי במכון". שגיא מעבירה מסר לכל קוסמטיקאית – להקפיד ללכת לסדנאות/ימי עיון/הכשרות בארץ ובחו"ל, המתקיימות על ידי החברות המובילות באופן קבוע, על מנת להעשיר את הידע המקצועי וגם ללמוד את השיטות והמכשירים הטכנולוגיים המתחדשים בתחום הזה.
ואילו ד"ר קליין, אומר, כי "הטיפ העיקרי הינו הרחבת אופקים ולמידה אשר יובילו למקצועיות. עולם התקשורת חושף בפני קהל הלקוחות את כל החידושים בתחום הקוסמטיקה, החומרים הפעילים והטכנולוגיות המתקדמות לטיפול בעור. הלקוחות כבר לא מעוניינות בטיפול הסטנדרטי והן רוצות לראות תוצאות משמעותיות". לדבריו, מומלץ לשלב תכשירים פעילים המבוססים על חומצות, שילוב טכנולוגיות אור אשר מטפלות בהצערת העור(פוטורג'וביניישן) והיפר פיגמנטציה ועבודה משולבת עם פלסטיקאי ודרמטולוג.
תמונת אילוסרציה. צילום: קרן רובין; איפור ועיצוב שיער: אתי אלבכרי; דוגמנית: מישל פרי; סוכנות: פרופשיונאל
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר