הרחקת השיער לצמיתות מן הגוף היא דרישה מקובלת של הלקוחות וחשוב לעשות רגע סדר מה מעניקה כל אחת מן השיטות: לייזר, אפילציה וקרן אוראורלי דור
לייזר
שיטת ההרחקה של שיער לצמיתות על ידי קרן לייזר היא השיטה החדשה ביותר, שנכנסה לשימוש בשוק לפני כ- 10 שנים. מדובר במכשיר שמשדר קרן לייזר שמתבייתת על פיגמנט השערה (צבע השערה), גורמת לחימום זקיק השערה והורסת אותו לעולמים, ואיתו גם את השערה, שלא תצמח יותר. היות שקרן הלייזר מזהה את השערה לפי הצבע, ורק לפיכך היא "יודעת" מה להשמיד, רק בעלי שיער שחור, חום, (או שיער מספיק כהה כך שהוא בולט על פני העור) יוכלו לקבל טיפול עם לייזר.
כיצד פועל הלייזר?
לפני שמתחילים להסיר את השיער, חותכים את השיער או מגלחים אותו לגודל מינימאלי בעזרת מכונת גילוח. לאחר מכן, שטח העור השעיר נמרח בג'ל שקוף, והמכשיר, הדומה לגלגלת, מחליק על העור הלוך ושוב, פעם עד פעמיים. זהו טיפול מאוד קצר, שמטפל בשיער בבת אחת, ולא בכל שערה לחוד.
כמה טיפולים צריך עד להסרה מוחלטת?
אי אפשר לומר. מה שקובע הוא כמות ומצב השיער. על פי רוב, אין צורך ביותר מ- 4-10 טיפולים כדי להגיע להסרה מוחלטת אלא במקרים יוצאי דופן של מישהו שעיר במיוחד. חשוב לציין שהלייזר מסוגל להסיר רק עד 80% מהשיער, או עד שהשערה הופכת לפלומתית וחסרת פיגמנט. אז ממשיכים את הטיפול עם קרן אור או אפילציה, בעזרת אלו מגיעים להסרה של 100% מהשיער.
כאבים
הטיפול בלייזר מזכיר מבחינת סוג הכאב ועוצמתו להסרת שיער בשעווה. ישנה תחושה כללית של עקצוץ בעור, שהולכת ומתגברת מטיפול לטיפול, משום שבכל פעם עוצמת קרן הלייזר מוגברת. עם זאת, מי שרגיש לכאב, או חושש ממנו, יכול למרוח משחת "אמלה" (EMLA) על העור, לפני הטיפול, שמאלחשת את האזור למשך כשעה, ואז הכאב לא מורגש כלל.
מי לא יכול לעבור טיפול בלייזר?
מבחינה בריאותית, חולי סרטן, מי שהיה חולה בסרטן, או בעלי קוצב לב – לא יכולים לעבור טיפול בלייזר. אסור להשתמש בלייזר על נקודות חן או קעקועים (הלייזר עלול לשנות את הצבע של הקעקוע).
באילו אזורים אפשר להסיר שיער בלייזר?
חזה ופנים (בתנאי כמובן שמדובר בשיער כהה יחסית לעור). כך למשל, ניתן להסיר בלייזר למי שסובלת מהרבה שיער כהה בפנים עם שילוב של אפילציה. השיטה גם מתאימה לכל סוג של עור: כהה, בהיר, בעל פיגמנטציה (כתמים על העור) וכו', בתנאי שהשיער כהה יותר מצבע העור.
תופעות לוואי
מיד אחרי טיפול הלייזר, חשוב מאוד להישמר מפני השמש, באמצעות מריחה של קרם הגנה (החל ממספר 15), על האזור שטופל. יש למרוח כל שעתיים כמות נדיבה של קרם הגנה במשך תקופה של שלושה שבועות לאחר הטיפול. אין כל מניעה לעשות טיפול להסרת שיער גם בקיץ, אם מקפידים למרוח מסנן קרינה כל שעתיים. יש לציין שלחום אין משמעות, רק לקרני השמש. אם נחשפים אפשר לקבל כוויות או כתמי פיגמנטציה (כתמים על עור שעוברים עם הזמן, אבל חשוב להימנע מהם).
אפילציה
אפילציה היא החדרה של מחט לזקיק השערה, וחימום של הזקיק לשבריר שנייה, כאשר החדרת המחט נעשית בכל שערה לחוד.
כיצד פועלת האפילציה?
המחט המוחדרת לזקיק השערה מחממת את כלי הדם שמזינים את הזקיק (בסיס השערה) עד שכלי הדם נקרשים ואינם יכולים להזין את השערה יותר. הזקיק מת רק אם מחומם בשלב בו השערה נמצאת בשלב צמיחה (לעומת שלב המנוחה או הנסיגה) כי לשערה יש שלושה שלבים: צמיחה, מנוחה ונסיגה. לכן, אפשר לטפל באפילציה בכל זמן, ואין צורך לגלח לפני כן או להוריד בשעווה. מספיק שהשערה בצבצה מתוך העור, וכבר אפשר לקטול אותה עם המחט. לכן הסרת שיער בפנים נעשית במקרים רבים על ידי אפילציה, מפני שכך, אין מצב שבו הלקוח/ה מסתובבים עם שיער על הפנים. ברגע שהשערה מבצבצת, מסירים אותה. יש להדגיש, כי האפילציה היא הפתרון היחיד לבעלות שיער ג'ינג'י, בלונדיני או לבן, שהלייזר לא מסיר וגם לא הקרן-אור.
כמה טיפולים צריך עד להסרה מוחלטת?
בניגוד ללייזר, שבו הטיפולים נערכים אחת לחודשיים, טיפולי אפילציה אפשר לעשות פעם-פעמיים בשבוע, כל שבוע, עד סיום הטיפול. משך הטיפול עצמו אינו ארוך. כל טיפול של הסרת שפם באפילציה לא נמשך יותר מרבע שעה, כדי לא לגרות את האזור יותר מדי. טיפול הסרת שיער בפנים אורך בין 45 דקות לשעה. בגוף, זמן האפילציה אינו מוגבל.
כאבים
בדומה לטיפול הסרת שיער בלייזר, גם האפילציה לא כואבת מאוד, והתחושה בשלב חדירת המחט ונטרול הזקיק היא של עקצוץ. הרגישים יכולים להשתמש במשחת האלחוש שנקראת "אמלה" (EMLA), המנטרלת כ- 60-70 אחוז מהכאב. עם זאת יצוין, כי בדומה למריטת שיער בשעווה, אחרי דקות מספר מתרגלים באופן יחסי לתחושה ולכאב.
מי לא יכול לעבור טיפול אפילציה?
מי שחולה בסכרת באופן חמור לא יכול להסיר שיער לצמיתות בעזרת אפילציה. זאת מפני שבמהלך הטיפול נוצרים על עור הגוף בלבד (ולא על עור הפנים) גלדים קטנטנים, באזורים בהם נעשה שימוש במחט. גלדים אלה נושרים אחרי כמה ימים, אך אצל חולי סכרת הפצעים הקטנים לא נקרשים, ונותרים פצעים מדממים. למעט הסכרתיים, כולם, בלי יוצא מן הכלל יכולים לעשות טיפול באפילציה, גם חולי סרטן, גם מי שהיה חולה בסרטן, גם בעלי קוצבי לב, וגם נשים בהריון.
באילו אזורים אפשר להסיר שיער באפילציה?
למעשה ניתן להסיר שיער באפילציה בכל האזורים, אלא שאין טעם לעשות אפילציה באזורים שעירים, כי התהליך ארוך (מוציאים כל שערה לחוד), ולכן יקר יותר. כאמור, האפילציה היא הפתרון היחיד לבעלות שיער ג'ינג'י, בלונדיני או לבן, שהלייזר לא מסיר וגם לא הקרן-אור.
הסרת שיער בפנים
נשים רבות סובלות משיער בפנים, חלקו מולד וחלקו כתוצאה משינויים הורמונאליים. שיער פנים צומח באזור הסנטר, השפם, הפאות, כפלומה על כל הפנים או כשיער חזק וזיפי, כשיער בין הגבות, על עצמות הלחיים, על הלחיים עצמן, מתחת לשפה התחתונה, על הצוואר ואפילו באוזניים את כל אלה ניתן להסיר עם לייזר, אם מודבר בשערות כהות. אך גם מי שאצלה השיער הזה הוא ג'ינג'י, בלונדיני או לבן, תוכלו להסירו רק באפילציה. בנוסף, למי שיש שערות בודדות על הפנים, עדיף להסיר עם אפילציה, היות שהתהליך קצר יותר וזול יותר. חשוב לדעת לא לגעת בשיער הפנים בשום שיטה (פינצטה, שעווה, גילוח), משום שכל התעסקות עם השיער תגרום לו לצמוח יותר. זאת בשונה מהשיער ברגל התחתונה, שככל שמורידים אותו בשעווה, הוא צומח פחות (אחרי שנים רבות). עם זאת, חשוב לציין שכאשר מסירים את שיער הפנים בלייזר, חובה לשלב אפילציה בין הטיפולים, כדי להגיע להסרה של 100% מהשיער.
תופעות לוואי
הטיפול מייצר פצעונים קטנים על עור הגוף (לא על עור הפנים) שמגלידים, והגלד נושר לאחר ימים מספר, מבלי להותיר סימן או צלקת. זוהי למעשה תופעת הלוואי היחידה. אם מקבלים טיפול נכון, לא יופיעו צלקות, סימנים או כתמים. גם במהלך טיפול האפילציה חשוב מאוד להישמר מפני השמש, באמצעות מריחה של קרם הגנה (החל ממספר 15), על האזור שטופל. יש למרוח כל שעתיים כמות נדיבה של קרם הגנה כשלושה שבועות אחרי סיום הטיפול האחרון. אין כל מניעה לעשות טיפול להסתר שיער באפילציה גם בקיץ, אם מקפידים למרוח מסנן קרינה כל שעתיים. אם נחשפים לשמש אפשר לקבל כוויות או כתמי פיגמנטאציה (כתמים על עור שעוברים עם הזמן, אבל חשוב להימנע מהם).
קרן אור
מדובר במכשיר שמקרין סוגים רבים של קרני אור (ביניהן גם קרן אינפרא אדום), בחום חלש יותר מהלייזר. היות שהקרן אור יותר חלשה מהלייזר, פעולתה יותר איטית, והטיפול הוא יותר זול. השימוש בקרן אור נעשה במקרים בהם השיער הוא מאוד פלומתי או בהיר כך שהלייזר לא מזהה אותו. בשל היותו חלשה יותר, בין 6-10 טיפולים של קרן אור שווים טיפול אחד של לייזר. לרוב, כל מי שיכול לעשות קרן אור, יכול גם לעשות לייזר, אלא אם כן השיער בהיר יותר. לדעתי, אין כל סיבה להסיר שיער בקרן אור, מפני שכל מי שיכול להסיר בקרן אור, יכול להסיר גם בלייזר. ההבדל היחיד המשמעותי הוא כלכלי – הסרת שיער בלייזר עולה יותר. עם זאת, מדובר בתהליך קצר הרבה יותר.
כיצד פועלת הקן אור
לפני שמתחילים להסיר את השיער, חותכים את השיער או מגלחים אותו לגודל מינימאלי בעזרת מכונת גילוח (לכן, אין צורך לגדל שיער לפני טיפול הסרת שיער בקרן אור). לאחר מכן, שטח העור השעיר נמרח בג'ל שקוף, והמכשיר מונח על העור. מדובר במכשיר בעל שטח פנים של כמה סנטימטרים מרובעים, שמטפל בשיער בבת אחת, ולא בכל שערה לחוד. המכשיר מונח על כל משטח לכמה שניות, ולכן אורך הטיפול כפול מזה של הלייזר.
אחרי הטיפול הראשון ממתינים כחודשיים, במהלכן השיער צומח מחדש, כאשר חלק ממנו צומח אך בסיום הצמיחה הוא נושר, ולא גדל יותר. לכן, אחרי הטיפול, האזור שטופל ייראה כבעל שיער דליל וחלש יותר. או אז, מגיע שלב הטיפול השני, שחוזר בדיוק על הפעולה של הטיפול הראשון. הסרה, צמיחה מחדש ונשירה. הטיפולים האלו נמשכים, עם הפסקות שלי חודש-חודשיים בין טיפול לטיפול, עד שלא צומחת יותר אף שערה, לתמיד. מדובר בתקופה של כמה חודשים עוד שנה ויותר.
כמה טיפולים צריך עד להסרה מוחלטת של כל השיער?
אי אפשר לומר. מי שאומר מראש ובוודאות כמה טיפולים המטופל צריך, או שאין לו ניסיון, או שהוא משקר. זאת מפני שמה שקובע זה כמות השיער ומצב השיער. על פי רוב, הטיפול הרבה יותר ממושך מאשר בלייזר, ואין אפשרות להגיע להסרה של עד 80% מהשיער (לעומת הלייזר) ולכן, חייבים לסיים את הטיפול עם אפילציה (ראה כתבה קודמת), כדי להגיע להסרה של 100% מהשיער.
כאבים
הטיפול בקרן אור מזכיר מבחינת סוג הכאב ועוצמתו הסרת שיער בשעווה. ישנה תחושה כללית של עקצוץ בעור, שאף כואבת מעט יותר מהלייזר. עם זאת, מי שרגיש לכאב, או חושש ממנו, יכול למרוח משחה בשם "המלה" (HEMLA) על העור, לפני הטיפול, שמאלחשת את האזור למשך כשעה, ואז הכאב לא מורגש כלל.
מי לא יכול לעבור טיפול בקרן אור?
בעל שיער בלונדיני, לבן או ג'ינג'י. זאת משום שצבען של שערות אלו לא מספיק כהה ולכן הקרן-אור לא מזוהה אותן. נשים בהריון, חולי סרטן, מי שהיה חולה בסרטן, או בעלי קוצב לב. אפשר לבצע בכל האזורים בגוף, חוץ מעל נקודות חן או קעקועים, כי זה ישנה את הצבע שלהם.
באילו אזורים אפשר להסיר שיער בקרן אור?
אפשר להסיר שיער בכל המקומות בגוף: ידיים, רגליים, מפשעות, גב, צוואר, חזה ופנים (בתנאי כמובן שמדובר בשיער כהה יחסית לעור). כך למשל, מי שסובלת מהרבה שיער פלומתי בהיר בפנים (לא בלונדיני או לבן), יכולה להסיר אותו בלייזר, עם שילוב של אפילציה. השיטה גם מתאימה לכל סוג של עור: כהה, בהיר, בעל פיגמנטציה (כתמים על העור) וכו'.
תופעות לוואי וסיכונים
מיד אחרי טיפול קרן האור, חשוב מאוד להישמר מפני השמש, באמצעות מריחה של קרם הגנה (החל ממספר 15), על האזור שטופל. יש למרוח כל שעתיים כמות נדיבה של קרם הגנה. אין כל מניעה לעשות טיפול להסרת שיער גם בקיץ, אם מקפידים למרוח מסנן קרינה כל שעתיים. יש לציין שלחום אין משמעות, רק לקרני השמש. אם נחשפים אפשר לקבל כוויות או כתמי פיגמנטציה (כתמים על עור שעוברים עם הזמן, אבל חשוב להימנע מהם).
אורלי דור היא מנהלת תחום הסרת שיער בפאם קליניק
המרכז לקוסמטיקה רפואית קניון רמת אביב
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר