ד"ר הנרי רון, מומחה לשיקום הפה
מה זה אורתודונטיה למבוגרים?
כאשר אנחנו מדברים על אורתודונטיה או יישור שיניים תמיד עולה לנו בראש הטיפול שנעשה לנערים צעירים בגלל שהשיניים שלהם עקומות. אבל לא פעם אנחנו נתקלים גם במקרים של פציינטים מבוגרים שיש להם צורך ביישור שיניים.
קורה הרבה פעמים שאצל מטופלים בוגרים פתאום נפתח רווח בין השיניים הקדמיות העליונות, דבר שהוא מאוד לא אסתטי ומקשה על התפקוד. בדרך כלל תופעת פתיחת הרווח הזה נובעת בגלל בעיה גדולה יותר, בעיה של מחלת חניכיים שמצריכה טיפול ובהמשך צריך לעשות גם טיפול שיקומי מקיף.
דבר נוסף שקורה כאשר יש מחלת חניכיים ואבדן של חלק מהשיניים הוא תנועה של השיניים הנותרות למקום שהייתה פעם שן וסגירת המקום. הדברים הללו, הרווח הקדמי שנפתח, ותנועת השיניים לסגירת המקום מצריכים טיפול יישור שיניים בנוסף לטיפולים הדנטאליים האחרים שיש לעשות.
ומה בעצם אנחנו יכולים להציע למטופל הזה?
באמצעים אורתודונטים די פשוטים אנחנו יכולים לעזור לשיניים לחזור למקומם ובכך לסגור את המרווח. בסה"כ צריך לשים גומייה שמפעילה כוח על השיניים הקדמיות העליונות ודוחפת אותם למקום הטבעי שלהם כאשר הן צמודות אחת לשנייה. תוך זמן קצר של מספר חודשים השיניים מגיעות למקום, סוגרות את הרווח ומאפשרות תפקוד יעיל ואסתטיקה למטופל.
אבל, צריך לדעת שאצל פציינטים בוגרים וגם אצל ילדים, לאחר סיום הטיפול האורתודונטי צריך לקבע את השיניים במצב החדש אליו הם הגיעו כי אחרת הם יזוזו, בגלל הנטייה שלהם לחזור למצב הקודם. אפשר לקבע את השיניים באמצעות חוטי מתכת וחומרים לבנים שמכסים את המתכת ואפשר גם לקבע אותם על ידי כתרים מחרסינה כמו שנראה בהמשך.
אם נחזור לתופעה של סגירת המקום על ידי שיניים שכנות, שזזות לתוך מרווח של שן שנעקרה, נראה שגם שם אפשר לעשות טיפול של יישור שיניים כדי להחזיר את המצב לקדמותו ולשקם את האזור.
ללא טיפול של יישור שיניים אי אפשר לעשות שיקום של האזור לא באמצעות גשר ולא באמצעות שתל. בסיום יישור השיניים נותר מקום מתאים לשיקום על ידי גשר או שתל כפי שהפציינט או הרופא מעדיפים. הנה אנחנו רואים איך היה המצב בהתחלה עם הרווח הגדול בין השיניים הקדמיות, מצב לא יפה ומצב שבו קשה לתפקד. ולבסוף, על ידי האורתודונטיה שעשינו, רואים שהשיניים הקדמיות צמודות אחת לשנייה, אסתטיות ומאפשרות תפקוד תקין.
גם השיניים התחתונות, בעקבות יישור השיניים שעברו, משוקמות על ידי גשר מחרסינה שנראה טבעי ביותר. הנה מקרה נוסף של גברת בת 50 שגם אצלה, בגלל בעיית חניכיים נפתח רווח מכוער בין השיניים הקדמיות העליונות. גם כאן, בוצע טיפול אורתודונטי כעזר לשיקום הפה, במטרה להביא את השיניים למקום האידאלי שלהם ולאחר מיכן לקבע אותם.
במקרה זה נעשה קיבוע של השיניים במצבם החדש על ידי כיתרי חרסינה מחוברים שמאפשרים מצב יציב לאורך זמן מבחינה אסתטית ותפקודית. אבל אורתודונטיה במקרים של שיקום הפה לא מיושמת רק למטרה של יופי. הנה מקרה של שן שנשברה עמוק בתוך החניכיים ובמצבה כעת אי אפשר לטפל בה.
המחשבה הראשונית היא לעקור אותה ואחר כך להשלים אותה על ידי שתל או גשר. אבל אם נחשוב בצורה יצירתית יותר ונצליח למשוך קצת את השן החוצה, נוכל לשמור עליה ולא לעקור אותה, לעשות עליה כתר ולהשאיר אותה בפה לאורך שנים.
הפרוצדורה שנעשית כאן היא שילוב של יישור שיניים או אורתודונטיה שנקרא הבקעה מאולצת עם ניתוח חניכיים קטן שנקרא הארכת כותרת. על ידי הדבקה של ברזלים וחוטים על השן השבורה ועל השיניים הסמוכות אנחנו מוציאים אותה לאט לאט החוצה, שומרים על השורש שלה ומאפשרים שיקום שלה על ידי כתר.
בסיום ההבקעה שלה צריך לתת לחניכיים מתאר טבעי ולכן עושים ניתוח חניכיים, הארכת כותרת. לאחר ריפוי המקום של כ-6 שבועות אפשר לבנות על השן כתר ולשמור על השן שנשברה. יחד עם זאת ישנם מיקרים בעייתיים מבחינה אסתטית ואורתודונטית בהם הפציינטים הבוגרים לא מוכנים בשום פנים ואופן לשים ברזלים על השיניים.
גם לכך יש פתרונות שונים ולא רק פתרונות של יישור שיניים. אפשר לראות שיניים הרוסות, עקומות ושחורות. על ידי שימוש בצפויים מחרסינה או בכתרים שהם בנויים אך ורק מחרסינה ללא מתכת אפשר להגיע לתוצאה אסתטית ופונקציונלית משביעת רצון.
כך שגם למטופלים אשר מתנגדים לאורתודונטיה ישנם פתרונות.