ככל שעולה המודעות לחשיבות ההגנה מפני קרני השמש, כך גדל היצע הקרמים והתרסיסים עם מקדמי ההגנה בדרגות שונות, לקהלים ולצרכים שונים. מה באמת יעיל? מה עדיף – תחליב או ספריי? מי נמצא בקבוצת הסיכון ומה כדאי לעשות לאחר החשיפה לשמש?
יערית טרבלסי
לצד היתרונות הרבים של השמש (ויטמין D, המרצת מחזור הדם, חיזוק העצמות ועוד), רבות כבר נכתב ונאמר על נזקי החשיפה לקרניה (UVA ו- UVB), הן בהיבט הבריאותי והן בהיבט הקוסמטי. הסכנה הגדולה ביותר היא כמובן התפתחות של מלנומה (סרטן העור), וכן כוויות מדרגות שונות והחמרת תהליכים דלקתיים. בנוסף חשיפה לא מבוקרת לשמש עלולה לגרום גם ללא מעט פגעים אסתטיים כמו פיגמנטציה, האצת קצב הזדקנות העור והופעת קמטים, פגיעה באיכות העור (גמישות ומרקם) ועוד.
התייבשות של העור – כמו כל יתר התאים בגוף, גם תאי העור מורכבים ברובם ממים. חשיפה לשמש "מאדה" את המים מתאי שכבת האפידרמיס (השכבה העליונה של העור) ובכך גורמת לעור להיות יבש יותר, חסר גמישות וחסר חיוניות. "מעבר לכך", אומרת עידית גור, מנהלת בית ספר לקוסמטיקה איב סנטר סידסקו, "עור מיובש הוא חסר הגנה, מה שעלול לגרום לתופעות נוספות כמו גרד ואף להוביל לשינוי בחלוקת התאים ולהתקרנות לא תקינה".
פיגמנטציה – המלנין הוא חומר שנמצא בתאים ותפקידו להגן עליהם מפני קרני השמש – ככל שיש יותר מגע של קרני השמש עם העור, כך מתפזר יותר מלנין (וזו גם הסיבה שבשלה אנחנו משתזפים). אולם יכולת השחרור והפיזור של המלנין מוגבלת ובאין הגנה נוספת, עלול המלנין להתפזר בצורה לא אחידה ולאורך זמן, ליצור כתמי צבע (פיגמנטציה או שומות), בעיקר באזורים חשופים כמו זרועות, כפות הידיים, אף, גשר האף, מצח, מחשוף ועצמות הלחי.
לדברי גור, "כתמי הפיגמנטציה אולי אינם נראים לעין מיד לאחר החשיפה לשמש, אבל בסביבות גיל 50 – עם השינויים הפיזיולוגיים הטבעיים שמתרחשים בגוף- כתמי הצבע, שמכונים גם "כתמי זקנה" מתחילים להופיע ולבלוט ובחלק מהמקרים, אף עלולים להפוך לטרום סרטניים. לאנשים שסובלים מדלקות בעור (כגון אקנה), אנשים בעלי רגישות לשמש (כמו נשים בהריון ולבקנים) ואנשים בעלי בעיות עור אחרות, עלולה החשיפה לשמש להטביע את הפיגמנטציה עמוק יותר (בדרמיס הפנימי) באזור המודלק ולגרום לפיגמנטציות ולדלקות קשות יותר לאורך זמן".
הזדקנות מהירה יותר של העור וקמטים – תהליך ההזדקנות של העור הוא תהליך טבעי, שהקצב שלו תלוי בגנטיקה, באקלים ובהרגלי ההגנה על העור מפגעי הסביבה. ככל שהעור יהיה חשוף יותר לשמש ומוגן פחות, כך קצב ההזדקנות של העור יהיה מהיר יותר.
אנשים בסיכון גבוה
על פי המלצות הוועדות הרפואיות, יש מספר קבוצות שנמצאים בסיכון גבוה יותר להיפגע מקרני השמש:
תינוקות עד גיל שנתיים נמצאים בסיכון גבוה וצריכים להימנע ככל האפשר מחשיפה לשמש; מגיל שנתיים ועד ארבע, ילדים חייבים מעט מאוד שמש וחובה למרוח עליהם מסנני קרינה; נערים ונערות בגיל ההתבגרות (בעיקר כאלו שסובלים מאקנה); נשים הרות או לאחר לידה; נשים שנוטלות גלולות למניעת הריון; לבקנים – לא רק בגלל חוסר המלנין בעור אלא גם בגלל העיניים (הקרניות רגישות מאוד ונשרפות בקלות) והקרקפת; נשים וגברים שעברו טיפולי פילינג עמוקים- "בטיפולים אלו משתמשים בחומרים שיוצרים למעשה סוג של נזק בדרמיס ומאלצים את העור לייצר עור חדש, שאינו כמו העור הבסיסי, אלא מוגן פחות, בהיר, שקוף ודק יותר, כך שהוא רגיש יותר לשמש ולחומרים נוספים, כגון בשמים", מסבירה גור.
תכשירי הגנה
תכשירים שמכילים מקדמי הגנה מפני קרני השמש מסומנים באותיות SPF, כשהמספר שלידן מציין את אחוז ההגנה. עד לפני כמה שנים היו בנמצא בעיקר מקדמי הגנה SPF15 עד SPF50 והיום כבר ניתן למצוא תכשירים עם מקדמי הגנה SPF100, תכשירי הגנה לקרחת, לעור גברי ואפילו לשיער. לדברי לובה נגדאי, מפקחת מקצועית ארצית בענף טיפוח החן במשרד הכלכלה: "למרות ההבטחה שטמונה כביכול בתכשירים עם SPF100, נכון להיום הרופאים אינם שבעי רצון ויש שאף טוענים שלא רק שאין בכך תועלת, אלא שזה יותר מידי ועלול להזיק".
תמרוקים עם מסנני הגנה – מלבד התכשירים הייעודיים, השכילו חברות הקוסמטיקה והאיפור להוסיף מסנני קרינה באחוז נמוך גם לתמרוקים כמו מייק אפ וקרם לחות. לדברי נגדאי: "מקדמי ההגנה שנמצאים בתמרוקים ובקרמים, נועדו לשמור על העור למשך זמן קצר ולכן מתאימים ליום יום (כשעוברים מהאוטו למשרד וכדו'), אך אינם מגנים מפני חשיפה מרובה ורצופה לשמש (כמו בטיול, בים, עבודה בחוץ וכו')".
התאמה לעור שומני – אם בעבר תכשירי ההגנה מהשמש הכילו שמנים מינראליים, שגרמו לא פעם להחמרת אקנה ולהופעת פצעונים וגירויים על עור הפנים, הרי שהיום תכשירי ההגנה מבוססים בעיקר על מים, מכילים חומרים מותאמים, אינם מזיקים לעור רגיש, שמן ואקנתי, אלא להפך.
ספריי או קרם?
אחת השאלות הנפוצות היא מה עדיף יותר- תכשיר הגנה בספריי או בקרם?!
לדברי נגדאי: "נכון להיום אין עדיין דרך לדעת מה טוב יותר- תמרוקים מכל סוג שהוא מקבלים אישור מטעם משרד הבריאות ללא בדיקה מעבדתית, אלא על סמך רשימת המרכיבים ומינונם בלבד".
הספריי נעים ונוח יותר מבחינת השימוש והפיזור שלו. "אם זאת, חשוב לזכור שכל ספריי מכיל גז אורסול ולרוב מגיע במיכלי אלומיניום", מדגישה נגדאי. "השילוב של הגז עם האלומיניום הוא לא ידידותי לסביבה ואף עלול לגרום להתפתחות או להחמרה של אלרגיה ולכן יש נטיה קלה להעדיף תכשירים במיכלי פלסטיק או בשפורפרת".
טיפול בנזקי השמש
לדברי עידית גור: כדי למנוע ככל האפשר את נזקי השמש, חשוב להקפיד על הרגעת העור עם ג'לים ייעודיים ותכשירי לחות על בסיס מים, מיד לאחר החשיפה.
אנשים שספגו קרינת שמש רבה, שכבר גרמה להופעת פיגמנטציה, יכולים להיעזר בטכנולוגיות, בתכשירים מדכאי מלנין ובטיפולי קוסמטיקה ייעודיים להסרת הפיגמנטציה, בהתאם למצב ולנתונים האינדיווידואליים של כל אחד.
תהליך הבהרת הפיגמנטציה ושיקום נזקי השמש הוא תהליך ארוך ולא פשוט ולעיתים, למרות שהאזור הובהר באופן יחסי, עדיין עלולים להישאר אזורים או נקודות מסוימות, שלא ניתן יהי להבהיר ולכן עדיף להימנע מכך מראש.
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!