דמיינו את הרגע בו הסרתן שיער בלייזר אך עורכן הפך למוכתם מפיגמנטציה. הגשמת חלום או סיוט? תרחיש זה הוא רק אחד מיני רבים העלול להתרחש במקרים בהם בוחרים בטיפול הסרת שיער בלייזר שאינו מתאים לעורכן. אז איך עושים זאת נכון?
דר' איריס שניידר (Ph.D, Ms.C)
לייזר היא טכנולוגיה בטוחה לנשים וגברים, אך דורשת התאמת המטופל לפי סוג העור. מדובר בהליך מאוד פופולרי בפרקטיקה האסתטית מתבססת על קרן אור בעוצמה גבוהה שנקלטת ע"י פיגמנט השערה (מלנין) והופכת לחום. החום משמיד את מנגנוני הצמיחה של השערה על ידי העלאת הטמפרטורה של זקיק השיערה עד כדי גרימת נזק לתאי הצמיחה מבלי לפגוע בשכבת העור העליונה (אפידרמיס) . מכיוון שקיימת שונות בטווח אורכי הגל שפולטים מכשירי הלייזר השונים, לקביעת סוג העור, לפני התחלת הטיפול, יש חשיבות רבה במושגים של בטיחות המטופל ויעילות הטיפול.
אז רגע לפני שאתם רוכשים חבילה להסרת שיער בלייזר רצוי שתדעו מהו סוג עור המתאים ביותר לטיפול ואיזה סוג עור יש לכם.
ממה מתחילים? על מנת לקבוע את סוג העור מקובל להשתמש במדד של פיצפטריק.
המדד לסיווג העור של פיצפטריק פותח בשנת 1975 ע"י תומאס ב. פיצפטריק, רופא דרמטולוג, שרכש השכלה באוניברסיטת הווארד היוקרתית. המדד על אף היותו סובייקטיבי, הוכח במחקרים כבעל ערך אבחנתי וטיפולי. לרוב משתמשים בו במחקרים על סרטן העור, על חשיפה לקרינת UV, ועל הרגלי שיזוף והגנה מפני קרינת השמש.
כמה עובדות על סיווג העור
בשנות השישים של המאה העשרים דר' פיצפטריק ושותפיו הסבירו את הגנטיקה, הביוכימיה והביולוגיה לגבי היווצרות שינויים בגוון העור (פיגמנטציה). מספר מחקרים שנעשו בנושא העור הראו כי אין הבדלים משמעותיים במספר התאים שמייצרים את פיגמנט המלנין (מלנוציטים) בין בני האדם. יחד עם זאת, נמצא כי ההבדלים בגוון העור שקיימים בין אנשים ממוצא אתני שונה נובע בעקר מכמות המלנוזומים (תאים אשר בסוף תהליך ההבשלה יהפכו לתאי מלנין) שנוצרים בתוך המלנוציטים.
באופן לגמרי ברור, ידוע שגוון העור מושפע גם מחשיפה לשמש ולכן בקביעת המדד היה צריך להשתמש גם בנתון הזה. ולכן, פיצפטריק ביסס את השיטה שלו על הקשבה למטופל כלומר, לדיווח המטופל ביחס לתגובה העורית שלו לאחר חשיפה לקרינת שמש באופן לא מוגן (כלומר, ללא חסם קרינה).
המטופל נשאל שתי שאלות פשוטות:
- "האם אתה נשרף לאחר חשיפה ראשונה לשמש?"
- 2. "האם אתה משתזף לאחר חשיפה ראשונה לשמש?"
בהתבסס על דיווחי המטופלים השונים על שתי שאלות אלו פיצפטריק פיתח מדד אשר הוכח כבעל ערך לחזות סיכון לסרטן העור והצלחת טיפול בלייזר .
סיווג טיפוסי העור
שני הגורמים העיקריים המשפיעים על סוג העור הם:
1.נטייה גנטית
2. תגובת העור לחשיפה לשמש (אופי השיזוף).
היות וסוג העור מהווה היבט אחד מתוך המראה הכללי של הפרט, יש חשיבות גם לגורמים נוספים כמו צבע עיניים וצבע שיער, שנקבעים גם הם באופן גנטי. גם שיזוף, בין אם הוא נעשה ע"י חשיפה לשמש, מיטות שיזוף או קרם שיזוף מהווה גורם חשוב בקביעת סוג העור.
המדד של פיצפטריק מתבסס על שאלון להערכה עצמית שמתייחס אל המאפיינים הגנטיים של הפרט, הרגלי חשיפה לקרינת שמש והרגלי שיזוף. התשובות לשאלות ניתנות על סקלה שבין אפס לארבע. הניקוד עבור כל אחת מהשאלות מסתכם לניקוד כולל שמגדיר את סוג העור של הפרט והוא מהווה את מדד פיצפטריק.
המדד של פיצפטריק לסיווג העור למעשה מגדיר שישה טיפוסים שונים הנעים על רצף שבין "בהיר מאוד" (טיפוס1) ועד "כהה מאוד" (טיפוס 6). הטבלה הבאה מציגה את סוגי העור השונים לפי מדד פיצפטריק בהתאם לתגובה לחשיפה לשמש הרגלי שיזוף ותכונות אופייניות, ובנוסף, רק לשם המחשה, היא מדגימה איזה סלבריטאי מייצג את סוג העור ואיזה סוג עור הוא המתאים ביותר לטיפול הסרת שיער בלייזר.
כפי שניתן לראות בטבלה, מטופלים עם סוג עור שבין 2-4 לפי מדד פיצפטריק, הם המתאימים ביותר לתהליך של הסרת שיער בלייזר ובעלי סיכון נמוך ביותר לסיבוכים כגון פיגמנטציה. בעוד שמטופלים עם עור מסוג 1 הם הקלים ביותר לטיפול, הרי שככל שהמספר של סוג העור גדל, טיפולי הסרת שיער בלייזר נעשים יותר ויותר מורכבים. כך למשל, מטופלים עם סוג עור 5-6 לפי מדד פיצפטריק, הם בעלי סיכון גבוה לשינויים בגוון העור (היפו/היפר פיגמנטציה). אמנם, לפי מדד פיצפטריק, המועמדים המתאימים ביותר להצלחה של הסרת שיער בלייזר הם מטופלים עם עור מסוג 3 – שיער כהה עם גוון עור בהיר, אך מסתבר ששכיחות מטופלים אלו אינה רבה בארצנו שטופת השמש. ולכן, עד לפני כעשור שנים, רק מטופלים עם עור עד סוג 4, יכלו ליהנות מהסרת שיער בלייזר.
לייזר לבעלי עור כהה: שוברים את המיתוס
מחקרים מלמדים כי החדירה של קרן הלייזר לתוך העור תלויה בתכונות האופטיות שלו. מכאן יוצא שמקדם הספיגה של שכבת העור העליונה משתנה ביחס לכמות המלנוזומים וביחס לריכוז המלנין (eumelanin) שנמצאים בתוכה. הספיגה והפיזור של קרן האור בשכבות העור קובעות למעשה את שטף האנרגיה שמגיעה לאזור המטופל ולמעשה, גם את היעילות של הרס מנגנוני הצמיחה של השערה. באורכי גל ארוכים נמצא כי, ספיגת המלנין נמוכה יחסית ולכן טכנולוגית לייזר שמבוססת על אורכי גל ארוכים תהיה יעילה אצל מטופלים בעלי סוג עור 5-6 ,שיער כהה וגוון עור כהה, שבו ריכוז המלנין גבוה יחסית.
בשנים האחרונות נכנס לשוק הלייזר שחקן חדש שתופס מקום מרכזי בתעשיית הסרת שיער. לייזר מסוג דיודה מבוסס על ספקטרום של אורכי גל ארוכים יותר שמאפשרים למכשירי הלייזר לחדור עמוק יותר אל שכבות העור, להשמיד את זקיק השערה המושרשת עמוק, ולתת מענה לבעלי גוון עור כהה, וכל זאת מבלי לפגוע בשכבת העור העליונה.
לסיכום, מכשירי לייזר שונים נבדלים זה מזה בעקר באורכי הגל שהם פולטים. היות ואורכי גל שונים מכוונים לגווני עור שונים, מומלץ מאוד להיעזר במדד פיצפטריק כדי לאבחן בקליניקה את סוג העור לפני התחלת טיפול הסרת שיער בלייזר. אבל ההבדל העיקרי יהיה בידע ובמקדמי הבטיחות והביטחון שייקחו בקליניקה אליה תגיעו. כעת, כל שנותר עליכם זה למצוא את הקליניקה שמחזיקה בידע ובטכנולוגיה שמתאימה לסוג העור שלכם.
ועד שאתם קובעים תור לטיפול, מומלץ להשתמש יום יום בחסם קרינה כדי להגן על העור מפני קרינת UVA ו-UVB וכדי להפחית את הסיכון לסרטן העור. במידה ואתם בעלי סוג עור בטווח שבין 1-3 רצוי להשתמש בקרם הגנה של 30SPF לפחות, ובמידה ואתם בעלי סוג עור בטווח שבין 4-6 רצוי להשתמש בקרם הגנה של 15 SPF לפחות.
הכותבת היא ד"ר במדעי הבריאות ותואר שני בביוכימיה מטעם אונ' בן גוריון בנגב, והבעלים של הקליניקה לאסתטיקה ברחובות.
אילוסטרציה: Stockunlimited