עור יבש הינו בעיה שכיחה הסובלים ממנה אנשים רבים. בחלק מהמקרים ישנו קשר ישיר בין מצב העור לאקלים (במיוחד בחודשי החורף ובעונות המעבר) ובחלק מהמקרים הבעיה נובעת משינויים החלים עם הגיל.
מירב בן יקר
המאפיינים העיקריים של העור היבש מתבטאים בעור דק יחסית לעור רגיל, בעל נקבוביות סגורות ונטיה להופעת קמטים וקמטוטים. העור היבש נראה חסר חיים, נטול גמישות ועמום. נוסף על כך, בעוד שהעור הרגיל הוא חלק ונעים למגע, העור היבש מחוספס, ובמקרים רבים מלווה בתחושת גירוי ואדמומיות.
גורמים עיקריים
עור יבש והתופעות הנלוות אליו הם תוצאה של שינויים החלים בעורנו עם הגיל, שינויים אלו מובילים לירידה בייצור רכיבים חשובים בעור כגון:
ירידה בייצור חלבוני הקולגן והאלסטין– בגיל המעבר וכתוצאה מירידה בייצור ההורמונים הנשיים ישנה הפחתה משמעותית בייצור הקולגן והאלסטין, יירידה זו מובילה לפגיעה במוצקות וגמישות העור.
ירידה בייצור החומצה ההיאלורונית – החומצה ההיאלורונית, המיוצרת בשכבת הדרמיס, היא אחד המרכיבים החיוניים ליצירת המחסום האפדרמלי של העור אשר תפקידו להגן על העור ולמנוע התנדפות מים ומניעת אבדן לחות. החומצה ההיאלורונית הינה בעלת יכולת היגרוסקופית (ספיחת נוזלים), מסוגלת להחזיק מים פי 1000 ממשקלה ועל ידי כך לאגור אותם ולהעניק לעור נפח, ומראה רווי, רך וגמיש.
עם השנים ועקב הפגיעה החמצונית המצטברת בעור, ייצור החומצה ההיאלורונית פוחת.
ירידה זו מובילה לפגיעה במחסום האפדרמלי, וכתוצאה מכך, להופעת יובש בעור ולתופעות האופייניות הנלוות אליו.
האטה משמעותית בפעילות בלוטות החלב – תפקידן של הבלוטות הללו הינו ייצור והפרשת חֵלֶב (סבום) המהווה את אחד המרכיבים של המחסום האפדרמלי . הירידה בפעילות הבלוטות גורמת להפחתת ייצור הסבום ובכך לפגיעה משמעותית במחסום האפדרמלי.
כמו כן, תפקודה של המערכת ההידרו-ליפידית, השומרת על רמת לחות תקינה בשכבות העמוקות של העור משתבש וכתוצאה מכך העור הופך יבש, דק, מקומט ונטול ברק.
ירידה בקצב התחדשות התאים ובכושר חלוקתם – עם השנים חלה ירידה בכושר החלוקה וההתמיינות של התאים וקצב חלוקת התאים מואט. בסביבות גיל 50 יורד קצב חלוקת התאים בכ-50%, (קצב חלוקת התאים נמשך בגיל זה 60 יום במקום 28 יום) אחד מסוגי התאים החשובים הנפגעים מירידה זו הם התאים הפיברובלסטים בדרמיס שהפגיעה בהם גורמת להפחתה בייצור סיבי הקולגן, וכתוצאה מכך, להתדלדלות שכבת האפידרמיס והדרמיס.
חשיפה לגורמים סביבתיים מזיקים – תהליך ההתייבשות של העור מואץ על ידי גורמים סביבתיים שונים, בהם קרינת השמש, שינויי מזג אוויר, עישון, זיהום סביבתי ותהליכי חמצון. גורמים אלו מעודדים יצירה מוגברת של רדיקלים חופשיים הפוגעים בשכבה הקרנית של העור, במחסום העור ובגורמי הלחות הטבעיים ובכך מאיצים את הזדקנות העור וגורמים לאובדן גמישות וחיוניות ולהופעה מוקדמת של כתמים וקמטים.
פתרונות אפשריים
הבנת פעילותם של המנגנונים והגורמים לעור יבש, הובילה לפיתוח פתרונות חדשניים המסייעים להגנה על המחסום האפדרמלי, לעידוד קצב ייצורם של החומצה ההיאלורונית, הקולגן והאלסטין, להאצת קצב תחלופת התאים ולמניעת תהליך החמצון ובכך לשקם את המנגנונים הטבעיים האחראים למראה עור רווי, צעיר, בריא, גמיש וחיוני.
הרכיבים המיועדים למטרות אלו:
קומפלקס נחושת – פפטיד – נחושת היא אחת היסודות החיוניים שמעורבים בתהליכים מטבוליים. תהליכים אלו אחראים על שמירת הגוף במצב תקין ובריא. הנחושת משתתפת בתהליכי תיקון וריפוי בכל הרקמות כולל רקמת החיבור והעור. הקומפלקס שבו הנחושת מחוברת לפפטיד (3 חומצות אמינו) מהווה מערכת שיגור ייחודית, הפפטיד מתפקד כנשא טבעי שמחדיר את הנחושת לעומק העור. מספר מחקרים מצאו שהקומפלקס נחושת-פפטיד מעורר את סינתזת הקולגן והחומצה ההיאלרונית, וכתוצאה מכך מאיץ את תהליכי התיקון ברקמת העור.
הקומפלקס נחושת-פפטיד הקיים במוצרים לעור יבש/בוגר מפחית את הסימנים החיצוניים של ההזדקנות, משפר את גמישות העור, מעניק לחות ומצמצם קמטים וקמטוטים.
אנזימי תיקון דנ"א – ליפוזום המופק מתמצית הצמח "ארבידופסיס". ומכיל אנזימים המתקנים את נזקי הדנ"א הנגרמים על ידי הרדיקלים החופשיים. הליפוזום פועל כמערכת שיגור חכמה, המובילה את האנזימים ומשחררת אותם בתוך תאי העור.
אנזימים אלו פועלים ברמת התא, מתקנים נזקי DNA ומגנים על המיטוכונדריה, "תחנת הכוח" של התא. כתוצאה מכך מופחתים סימני ההזדקנות החיצוניים.
סרמידים – מולקולות שומניות חיוניות המצויות בריכוז גבוה בקרום התא ופועלות לשמירה על המחסום האפדרמלי ובכך משמרות את הלחות הטבעית בעור, מאטות את תהליך הזדקנות העור ותורמות לחידוש התאים.
חומצה היאלורונית – מהווה את אחד החומרים המבניים החשובים במחסום האפדרמלי, קושרת אליה מים ומספקת לעור לחות, נפח, רכות וגמישות.
חומצות אמינו חיוניות – חומצות אמינו הידועות ביכולתן לתמוך בתיקון רקמות והעלאת ייצור הקולגן והאלסטין.
ויטמיני C ו-E – נוגדי חמצון עוצמתיים הנלחמים ברדיקליים החופשיים ובכך מאטים את הזדקנות העור.
מירב בן יקר, מנהלת מחלקת הדרכה חברת HL
אילוסטרציה: Depositphotos
הרשם עכשיו לקבלת ניוזלטר שליופי!
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
הפניה אליך היא בדיוור ישיר, עפ"י מאגר מידע רשום, משרד המשפטים, מס' 700062886 | זכותך להסיר את שמך בכל עת, באמצעות קישור הסרה שנשלח בתחתית כל מייל | אנחנו מתחייבים לכבד את פרטיותך, ולא להעביר את פרטיך לשום גוף אחר | מסירת פרטיך תלויה אך ורק ברצונך לקבל מידע שוטף, בנושאים הקשורים לענף היופי.
__________________________________________________________________________________________________________________________
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!