האם תכשירי הקוסמטיקה מסוגלים לטפל רק ברובד החיצוני של העור? ההבנה, התובנה והמטרה.
שולי רודריג
כשקוסמטיקאית מטפלת במגוון סוגי העור, מתעוררת הדרישה להסביר "ולהצהיר כוונות": כיצד אותו תכשיר "פלא" הנמכר בצנצנת מהודרת, או באמפולה זעירה מפתה ומתוקנת, תחולל את השינוי המובטח בתמורה, לתגמול "הנכסף". תחומי הטיפולים בעולם הקוסמטיקה, מדמים לעיתים במרכיביהם תוצאות בנראות אסתטית מתקדמת, הנמדדת בהיקפים פרסומיים מבטיחים וברווחיות כלכלית.
מרכיבים פעילים
תחום מרכיבי הקוסמטיקה מוגדרים על פי רגולציות, כענף המטפל ברובד החיצוני של העור. המציאות המקצועית הינה כזו המבטיחה, כי ישנם מרכיבים המשפיעים עד לרמת הדרמיס, כתוצרי מריחה חיצונית בלבד(!) לכך ישנם מחקרים מגובים. מנגנוני פעולה בעור, כמו: השפעה על קולטנים ריכוזיות מרכיבי התכשיר, רמת חומציות ושימוש מדויק.
מרכיב פעיל כמו רטינול, ויטמין C, או חומצות הידרוקסיות (על השאר אציין בהמשך) חייבים לעבור את המחסום העורי טרם הגיעם לרבדים העמוקים של העור. אותו מחסום עורי, הנקרא: השכבה הקרנית. ברפואה – ההעברה של מרכיבים לעומק הדרמאלי מהווים קטליזטור לריפוי הבעיה. אך אותה העברה של תרופות לזרם הדם לא תהיה מעניינה או ברשותה של האסתטיקאית.
אותה שכבה קרנית, תהווה מחסום בטיחותי המצמצם נזקים אסתטיים שונים. חשוב לי להדגיש כי כדי לחולל שינוי, יש לדעת, כי לכל חומר המתועד במרכיבי התכשיר, ישנו אתר פעולה ספציפי בעור.
חדירה לרבדי העור
ישנם מרכיבים החודרים רק לרובד החיצוני – כמו מקלפים אינזימטיים, החומצות ההידרוקסיות, כדוגמא: התורמות לניתוק הדבק הבין-תאי של הסטרטום-קורנאום – שכבה קרנית, מדכאי מלנין, כמו: החומצה האזלאית, החומצה הקוג'ית, הארבוטין וההידרוכינון (תרופה) חדירותם עד לשכבת תאי-הבסיס.
מרכיב מוכח, המשמש גם בקוסמטיקה וגם ברפואה תחת שמות ונגזרות שונות, כמו V.A (רטינואיק אסיד) – רטינול אכן חודר לעומק הדרמאלי של העור, פועל על ממברנת התא-מעטפת חיצונית, נקשר לקולטנים ייעודיים וניכר בהשפעתו הקבועה וארוכת הטווח.
שמן הקנאביס סאטיבה (cannabis sativa seed oil) – המצוי בסדרה המדהימה בסינרגיה עם ה-DMAE הוכח לחדירות דרמאלית ולהשפעתו על הפיברובלסטיים, המגמות החדשניות בקוסמטיקה כיום, עוסקות בתחום האפור של מגוון השיטות האסתטיות להעברה והולכה, התומכות בתאוריית חדירותם של מרכיבים הטוענים לבטיחות, לידע ומחקר עדכני.
הסוגיה המקצועית מבחינתם המשפיעה ביותר, להחדרת מרכיבים אל האתר העורי הייעודי, מחויב בהבנה של המחסום העיקרי של מבנה העור. השכבה הקרנית – סטרטום קורניאום, ייחודה: במבנה המיוחד. מחסום חלבוני וליפידי המכיל עד כ-25 שכבות תאי עור קרטיניים, הערוכים כפרוסות רוחביות.
תוארם הציורי מדמה מלט ולבנים היוצרים מחסום מוצק לרוב מרכיבי התכשירים והפטוגנים החיצוניים. אך… ברגע, שנדע לפרק או לעכל את אותו המחסום היעיל של עורנו, יוכל המרכיב הפעיל, ובריכוז המתאים להגיע לייעד המצופה לשינויים. מרכיב זה יבחר את המסלול בו יהיה עליו לחצות את אותו המחסום "ולהתפרק" במסלול הבין-תאי.
חוק הדלתון
מרכיבי תכשירים שמשקלם המולקולרי עד 500 דלתון (החלקיק הנדון הוא מולקולה) מסוגלות לחצות את השכבה הקרנית, ואלו בעלות משקל גבוה יותר ישמשו כמעטה הגנה וכמחסום לשכבה האפידרמאלית. דוגמאות למשקלים ולגודל מולקולרי, חדיר.
רטינול-286 דלתון,ויטמין C -176 דלתון, חומצות שומן-300 דלתון, חומצות אמינו 110 דלתון,משפחת האלפא הידרוקסי אסיד-בין 70 ל-110 דלתון, תלות מסיסות,ריכוז ועובי העור.
השיטה הראשונית הקלה לביצוע באופן היומיומי היא ליחוח ומיום הסטרטום קורניאום. זהו טיפ הזהב, התורם להגברת חדירות רוב המרכיבים. המים פותחים את המבנה הדחוס של השכבה הקרנית וכוונתי היא בהעברת מים מהקרם – מהנשא אל העור באמצעות מניעת אובך המים. אותם מגבירי חדירות נקראים: CPE'S = Chemical Penetration Enhancers= מגבירי חדירותו של מרכיב פעיל דרך העור, בעזרת מספר שיטות.
זאת נשיג ע"י שימוש בחומצה אלאית, אוריאה,DINSO ואחרים. כל אלה ועוד גורמים למחסום השכבה הקרנית להיות פחות יעילה ולהעברה של המרכיב שברצוננו להשפיע. החשוב ביותר בכל רצון, או שאיפה להחדרת מרכיבים משנים ומשפיעים לדעת, כי בכל תכשיר הנמרח על העור ישנם משמרים, מייצבים, חומרי ריח, העלולים לגרות את עור הפנים במקרה הקל ולגרום לנזקים עוריים ובריאותיים במקרים אחרים. ופה נבין כהשוואה למקום המכובד של הכותרות "החופרת" להחדרת מרכיבים לעור.
מקום נוסף ומכובד לחדירות מרכיבים היא בתחום הננו-טכנולוגיה העוסק בתחום מזעור והקטנת מולקולות מרכיבים, אשר לטענת החוקרים בתחום הקוסמטיקה, יתרמו להשפעה מיטיבה בזכות חדירות מרכיבים ספציפיים.
ובכן אין הוכחות או מחקרים בלתי תלויים עד כה בחזון טכנולוגיה זו, מכיוון שבטיחותם של החומרים המוחדרים תהווה סכנה וסיכון למשתמשי מרכיבי המוצרים.
בין פרסום לעובדות
וכרגיל, כשהפרסום עולה לפנים, מפרסמיו אינם בוחלים לעיתים גם בשימוש במונחים רפואיים, כמו: מרכיבים טרנס-דרמלים, ננו-קוסמטיקס ומדמיו, כדי לייצר אשליית שווא, ללהיט השווא, בעולם הקוסמטיקה.
עצתי היא, להרבות בתכשירים המכילים מרכיבי מים ולדעת תמיד כי לכל מיבנה, ישנה את הבנת העור, לחדירות מרכיבים בטיחותיים כאלה ואחרים.
אותה מעטפת אתה אנו חיים מגינה עלינו תמיד מפני חדירות כל אותם חלקיקים שאינם רצויים.
צא ולמד…
שולי רודריג, מנכ"ל חברת SR Cosmetics
אילוסטרציה: Depositphotos
הרשם עכשיו לקבלת ניוזלטר שליופי!
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
הפניה אליך היא בדיוור ישיר, עפ"י מאגר מידע רשום, משרד המשפטים, מס' 700062886 | זכותך להסיר את שמך בכל עת, באמצעות קישור הסרה שנשלח בתחתית כל מייל | אנחנו מתחייבים לכבד את פרטיותך, ולא להעביר את פרטיך לשום גוף אחר | מסירת פרטיך תלויה אך ורק ברצונך לקבל מידע שוטף, בנושאים הקשורים לענף היופי.
__________________________________________________________________________________________________________________________
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!