התדלדלות שיער והתקרחות בקרב נשים הינה תופעה שכיחה, ככל שהגיל עולה. מצב זה עלול לגרום למבוכה רבה, ולירידה בדימוי העצמי. אבל, מתברר, יש דרכים לטיפול בבעיה.
ד"ר שרית כהן
שיער שופע, מלא ובריא, הינו סמל לנשיות, יופי ונעורים. רעמת השיער המעטרת את ראשנו משפיעה על הדימוי העצמי ועל תחושת הנינוחות הפיזית שלנו ותורמת לביטחון העצמי. לא בכדי נטבע המונח ״יום שיער רע״ בשפה האנגלית ותעשיית מוצרי ותוספות השיער פורחת.
אובדן שיער בנשים הינה תופעה נפוצה אם כי פחות מדוברת מהמקבילה הגברית; סטטיסטית, כ-40% מהנשים תסבולנה מדלילות שיער בשלב כלשהו בחייהן. שכיחות התופעה גדלה עם הגיל. כ-12% מהנשים יפתחו דילול בעשור השלישי לחייהן, 25% בעשור החמישי וכ-40% בעשור השביעי. האפקט הפסיכולוגי משמעותי: אובדן שיער בקרב נשים מוגדר על ידי האיגוד האמריקאי כ׳מצב רציני ומשנה חיים׳ הפוגע בדימוי העצמי ובמצב הרגשי ועלול לגרום לנזק פסיכולוגי ממשי. עבודות קליניות מורות כי נשים עם דילול שיער סבלו יותר מחרדה חברתית, מבוכה, ירידה משמעותית באיכות החיים וביטחון עצמי נמוך יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת.
דלילות חמורה ומפושטת נמצאה כגורמת לדיכאון, חרדה והימנעות מקשרים חברתיים ובין-אישיים.
דילול ואובדן שיער בנשים הוא פרוגרסיבי והפיזור אופייני: בנשים, דיקוק השיער מפושט והדילול מערב בעיקר את מרכז הקרקפת, סביב הפסוקת (שביל האמצע) וכן את הפדחת (הכתר). קו השיער הקדמי, על פי רוב, נשמר. דילול השיער הנשי שונה בפיזורו מההתקרחות הגברית הטיפוסית המאופיינת בקו שיער קדמי נסוג, הופעת מפרצים ודילול בפדחת. גם בגברים וגם בנשים אובדן שיער מחמיר עם הגיל ולפיכך אבחון מוקדם חיוני למניעת החמרת המחלה.
אובדן שיער בפיזור נשי, או בשמו המוכר יותר "אלופסיה אנדרו-גנטית נשית" (FAGA) הינה סיבה נפוצה להתקרחות נשית והמכניזם העיקרי הינו גנטי: התפקיד של האנדרוגנים (הורמוני המין הגבריים) אינו מוכח חד משמעית ורק שליש מהנשים עם FAGA יימצאו עם רמות הורמונים אנדרוגניים לא תקינות. סיבות נוספות לדילול השיער בנשים הינן: מחלות הורמונלית (לדוגמה: תסמונת השחלה הפוליציסטית), מצבי דחק, חסרים תזונתיים, מחלות מטבוליות ואנדוקריניות, גידולים ותרופות.
בעידן של טכנולוגיות מתקדמות, טכניקות כירורגיות זעיר-פולשניות ובעזרת תרכובות ייחודיות המותאמות אישית, דילול שיער נשי אינו עוד גזירת גורל. ניתן למצוא כיום, תחת קורת גג אחת את כל הפתרונות להתקרחות ונשירת שיער לנשים ולגברים כאחד.
טרם הטיפול מתבצע אבחון קפדני הכולל תשאול מקיף, בדיקה קלינית וממוחשבת על ידי רופא מנוסה, שימוש באמצעים מתקדמים כגון טריכוסקופיה ולעיתים נידרש לבצע בדיקות דם וביופסיה אבחנתית. אין ספק כי אבחון מדויק יסייע במציאת הפתרון הרפואי הרצוי.
במקרים של אובדן שיער בפיזור נשי (FAGA), הטיפול האופטימלי מותאם אישית לשלב המחלה ולגיל המטופלת. במקרים קלים, מטרת הטיפול היא בראש ובראשונה לעצור את תהליך הדיקוק ואובדן השיער באמצעות טיפולים תרופתיים (אנטי אנדרוגניים, ביוטין) וכן לעודד את צמיחת השיער ועיבויו על ידי טיפולים טופיקליים של תרכובות ייעודיות מותאמות גיל (שלב הפוריות או שלב האל-וסת). האחרונים כוללים סדרת טיפולים מרפאתיים בהם נשתמש בטכנולוגיה של החדרה בלחץ אוויר ישירות לקרקפת במשולב עם טיפול ביתי. האפקט ייראה קלינית כבר לאחר שלושה חודשים. חלופות נוספות להמרצת צמיחת השיער: טיפולי PRP (פלזמה עשירה בטסיות) – טיפול המעודד את זרימת הדם בקרקפת ומזין את שורשי השיער וכן החדרת תרכובות המכילות חומצות אמינו, ויטמינים, מינרלים ופקטורי גדילה, החיוניים לצמיחת השיער ובריאותו.
במקרים חמורים של אובדן שיער נרחב, הפיתרון הינו השתלת שיער בשיטת FUE או DHI, כלומר קצירת יחידות זקיקי שיער בטכניקות מתקדמות ללא צלקות ובנשים ללא צורך בגילוח האזור המושתל (האזור התורם יגולח באופן חלקי בלבד ויכוסה על ידי השיער הארוך מעל).
לחילופין, השיטה החדשנית ביותר הינה LUE המאפשרת קצירת יחידות זקיק גם ללא גילוח האזור התורם וחזרה מהירה לשגרת היום-יום. ניסיון לצד מיומנות, מקצועיות וראייה אומנותית מבטיחים תוצאות אופטימליות.
ד"ר שרית כהן, מומחית לכירורגיה פלסטית ואסתטית iHair – המרכז הארצי להשתלות שיער
אילוסטרציה: Photo by Daria Shevtsova from Pexels