הפרעת אישיות גבולית היא הפרעה אשר המוקד שלה טמון בקשיים כבר מגיל לידה בתחום הוויסות הנפשי או הגופני. אדם הסובל מהפרעת אישיות גבולית, לא יצליח כבר בשלבים מוקדמים בחייו לברק את המחשבות, ההתנהגות והרגשות שלו בהתאם לנורמות החברתיות. מלבד זאת, אדם מעין זה כמעט לעולם לא יצליח להגיע למצב של שלווה פנימית או תחושת מרגוע כלשהי. אדם הסובל מהפרעת אישיות גבולית, בהעדר טיפול נכון ומתאים לו, לעולם לא יצליח לראות את היופי בעצמו ובעולם.
הפרעת אישיות גבולית– במה מדובר?
הפרעת אישיות גבולית היא הפרעה אשר באה לידי ביטוי הן מבחינה נפשית והן מבחינה פיזית. מבחינה נפשית האדם לא יצליח להגיע למצב של איזון כלשהו שכן, הוא תמיד יהיה עסוק בלבקר את העולם ואת עצמו. מלבד זאת, האדם יחווה תסמינים שונים כגון: רגשנות יתר, פגיעות, הבעה מופרזת של רגשות, נטייה לאובדנות, חרדה, דכאון, התנהגות אימפולסיבית שעלולה להזיק, התמכרויות ועוד ועוד. ברמה הגופנית האדם יחווה קשיים שונים כגון: קושי בהירדמות והתעוררות ועוד.
לא מעט אנשים אשר סובלים מהפרעת אישיות גבולית, יסבלו ממנה בשל מאורע או מאורעות שונים שהתרחשו בחייהם כגון: פגיעה מינית, טראומות ילדות, אובדן של דמות קרובה מאוד ועוד. כמו כן, ישנם אנשים שיסבלו מהפרעה זאת בשל יחס של ההורים שלהם בתקופת הילדות. לא מעט ילדים שחוו ניכור הורי, התעלמות מהתחושות או הרגשות שלה ודפוסי הורות עקשניים, יגדלו למבוגרים שסובלים מהפרעת אישיות גבולית.
יתכן מאוד שהכל היה תקין עם אותו אדם הסובל מהפרעת אישיות גבולית. ברגע שאדם מתחיל לאבד שליטה ולהרגיש כי הוא כבר לא רואה את היופי שבעולם או בעצמו ורואה אך ורק את השלילי והאפל, יתכן מאוד שהוא מתחיל לפתח תסמינים של הפרעה זאת.
כיצד מטפלים בהפרעת אישיות גבולית?
טיפול בהפרעת אישיות גבולית יכול להיות תרופתי, אך מעבר לתרופות, אדם שסובל מהפרעה זאת חייב לגשת לטיפול וליווי מקצועיים אשר מציעים פסיכולוגים. אדם מעין זה יכול לבחור בטיפול קוגניטיבי התנהגותי אשר ידוע גם כטיפול CBT. טיפול מעין זה מאפשר לאדם להגיע ליציבות נפשית שתאפשר לו לחיות את חייו בצורה רגועה יותר, איכותית יותר ומשמעותית יותר.
כיצד תדע שאתה סובל מהפרעת אישיות גבולית?
אבחנה מדויקת של הפרעת אישיות גבולית תעשה רק על ידי אנשי מקצוע. אולם, ישנם סימנים שיכולים לשמש כתמרור אזהרה לקיום ההפרעה כגון:
סימן ראשון יכול לבוא לידי ביטוי בתחושה חזקה של פחד מפני נטישה ובכעס משמעותי ובלתי נשלט אשר מגיע עם רגשות אשם במקרים של פרידה.
לא פעם מערכות היחסים של הסובל מהפרעה זו יתחילו בהרגשה שמכיוון שמדובר על דמות אידאלית, הוא יכול לתבוע ממנה דרישות רבות ותובעניות. לא פעם האדם יתלונן כי בן או בת הזוג שלו איננו נמצאים שם עבורו תמיד.
איומים בהתאבדות, כוויות או חתכים וכן כל התנהגות אחרת שיכולה להעיד על פגיעה עצמית היא גם סימן לקיומה של הפרעה זאת.
מתי כדאי לפנות לאבחון?
אם אתה חש כי קיימים בך אחד מהסימנים המדוברים, אם אתה כבר לא יכול לראות את היופי שבעולם, בעצמך או באנשים הקרובים לך, אם אתה מרגיש כי גם מבחינה גופנית וגם מבחינה נפשית אתה עובר טלטלה רצינית הכוללת בין היתר את התסמינים שהוזכרו לעיל, זה בהחלט הזמן לפנות לאנשי המקצוע הנכונים לצורך אבחון.
אבחון הפרעת אישיות גבולות חייבת להתבצע על ידי אנשי המקצוע הנכונים והטובים ביותר בתחום זה.
אילוסטרציה: depositphotos