השתלת שיער הינה אחת האופציות האסתטיות להתגבר על ההתקרחות. מדובר בטיפול כירורגי ובו מועבר שיער מחלקה האחורי של הקרקפת אל האיזור הדליל משיער
ד"ר אלכס גינזבורג
השתלת שיער הינה טיפול כירורגי המבוצע בהרדמה מקומית, אשר בו מועבר שיער מחלקה האחורי של הקרקפת אל האיזור הדליל משיער.
ככלל, השיער המושתל ממשיך לצמוח במקומו החדש באופן טבעי ובצורה רגילה במשך כל שנות חייו של המטופל.
עד סוף שנות התשעים של המאה ה-20, בוצעו השתלות שיער באופן שבו נלקחו קבוצות של מספר שיערות והושתלו באיזור הדליל על מנת למלאו. על אף שהאיזורים הדלילים מולאו בשיער, ניתן היה להבחין בבירור כי אותו אדם עבר השתלה והמראה שנוצר לא היה טבעי כלל ועיקר. עם השנים חל שיפור ניכר בשיטות ביצוע השתלות השיער, באופן שכיום ניתן לבצע את ההשתלות מבלי שיהיה ניתן להבחין ולזהות כי מדובר בשיער מושתל.
הגיל המינימלי להשתלת שיער הוא 25, אז כבר ניתן לדעת בבירור את אופן ההתקרחות, אופיה, מידתה וכדומה. יחד עם זאת חשוב לדעת כי בביצוע השתלת שיער בגברים מתחת לגיל 40, סביר להניח כי תהליך ההתקרחות ימשך ועל כן מומלץ לגברים אלו טיפול עם פרופסיה על מנת לשמור על אותו שיער קיים, שאינו מושתל.
קיימות היום מספר שיטות לביצוע השתלת שיער, כאשר ההבדלים העיקריים ביניהן הם בתחום גודל השתלים, הציוד שבו משתמש המנתח, כמות הטיפולים ואופן לקיחת השיער מעורף הראש, המהווה כ"איזור התורם". השיטה הנפוצה ביותר כיום ובעלת התוצאות הטובות ביותר היא שיטת ה-F.U.T.
לפני השתלה בפדחת
אחרי השתלה בפדחת
כיצד מתבצעת ההשתלה?
F.U.T – Follicular Unit Transplantation – בשיטה זו מושתלים יחידות פוליקולריות (קבוצות של 4-1 שיערות הצומחות יחדיו) המופרדות באמצעות מיקרוסקופ. כאמור, ההשתלה מתבצעת באמצעות הרדמה מקומית וכמעט ללא כאב בזמן ההשתלה ואחריה. במשך רבע שעה שוכב המטופל על הבטן בזמן שנלקחת ממנו רצועה של שיערות מחלקה האחורי של הקרקפת. היחידות הפוליקולריות מופרדות מן הרצועה תחת מיקרוסקופ, על ידי צוות מיומן,ליחידות המכילות בין 5-1 זקיקי שיער. השימוש במיקרוסקופ מאפשר את הפרדתן של היחידות הפוליקולריות באופן מדויק ובלי לגרום נזק לשיערות וכן מאפשר קבלת 20% יותר מהיחידות, אלמלא היו מבצעים זאת תחת מיקרוסקופ. ללא השימוש בו, עשויות חלק מהשיערות להיחתך ולהיפגע בעת הפרדתן מרצועת העור שהוצאה וכאמור מספר היחידות שיתקבלו יהיה נמוך יותר.
באמצעות מכשור מיוחד מבצע הרופא נקבים קטנים באיזור ההתקרחות המיועד לעבור השתלה, והשתלים שהוכנו כראוי מוכנסים לתוך הנקבים. בזמן השתלת השיער נמצא המטופל בהכרה מלאה ואף יכול לצפות בטלויזיה או להאזין למוזיקה. בסיום הטיפול, אשר אורך בממוצע כ-3 שעות, שב המטופל לביתו ולמחרת כבר יכול לחפוף את ראשו. הצלקת שנותרת בקרקפת מהוצאת השיערות מחלקה האחורי הינה בדרך כלל בגודל מינימלי של 3-1 מ"מ אשר מכוסה ומוסתרת באמצעות השיער הקיים מסביבה, כך שבדרך כלל לא ניתן להבחין בה. במקרים של ביצוע השתלת שיער באיזור של קרחת משמעותית, יראו לאחר הטיפול גלדים באיזור בו בוצעו הנקבים, אולם חמישה ימים לאחר ההשתלה, בעזרת מריחת משחה בשם פוסידין Fucidin)) , הגלדים נופלים יחד עם השיער המושתל, באופן ששורשי השיערות נותרים מתחת לעור. השיער המושתל מתחיל לצמוח בצורה טבעית, לאחר כשלושה חודשים מיום ההשתלה, בקצב של1 ס"מ לחודש במקומו החדש. את התוצאות הסופיות ניתן לראות כבר לאחר 12-9 חודשים. תוצאותיה של השתלה אשר בוצעה בצורה מבוקרת ועל ידי רופא מומחה משביעות רצון ומגיעות למצב בו השתלים צומחים ב-95% מכלל השיערות המושתלות. שיטה זו טובה במיוחד לאלו שטרם התקרחו לגמרי, אלה הסובלים מהתקרחות והתדלדלות השיער, שכן במקרים אלו ניתן להחדיר ולשלב את השיערות החדשות בין אלו הקיימות כבר בראשו של המטופל, כך שבעזרת מיומנותו של הרופא תימנע פגיעה בשיער הקיים. אדם המקריח לגמרי יהיה זקוק למספר השתלות שנע בין 3-2 טיפולים בממוצע, עד לכיסוי מקסימלי של הקרקפת. תוצאות טובות במיוחד ניתן לקבל במצב בו קיים שיער צפוף באיזור התורם. שיער דליל באיזור זה יוביל לעיבוי האיזור המקריח אולם השיער יוותר דליל, אם כי מצבו עדיין ישתפר והאיזור יהיה מלא יותר לעומת מצבו הקודם. ישנם מקרים בהם לקיחת רצועת שיערות והותרת צלקת אינה מומלצת, גם אם מדובר בצלקת מינימלית. כך, למשל, בקרב צעירים הרגילים ללכת בתספורת קצרה מאוד, הצלקת הנותרת לאחר ההשתלה תיראה, למרות היותה מינימלית, ועל כן שיטת ה-F.U.T אינה מומלצת עבורם. דוגמה נוספת היא בקרב ציבור מטופלים אשר עברו בעבר מספר השתלות, ואין אפשרות לקחת רצועת שיערות נוספת, שכן העור כבר לא גמיש. במקרים כאלה ניתן לקחת מן האיזור התורם זקיקי שיער בודדים בשיטה הנקראת F.U.E.
לפני השתלה – מפרצים
אחרי השתלה – מפרצים
F.U.E – Follicular Unit Extraction – בשיטה זו מוציאים את השיער באמצעות מכשיר מיוחד הדומה למחט חלולה של 1 מ"מ, באופן שמאפשר ליטול זקיקי שיער עם השורש, כאלו המורכבים מ-1 עד 3 שיערות יחד. את אותם זקיקים משתילים באיזור המקריח באמצעות מחט עדינה, כמו בשיטת ההשתלה הרגילה. כתוצאה מלקיחת השתל נותר פצע בקוטר מילימטר אחד בקירוב, אשר נסגר תוך ימים ספורים ולא משאיר כל סימן. למחרת הטיפול, מורחים על הפצעים משחת פוסידין במשך 5-4 ימים על מנת להוריד את הגלדים ולרפא את הפצעים.
שיטה זו הינה טובה מאוד, אולם אינה נטולת חסרונות:
1) איזור מצומצם – שיטת F.U.E מומלצת בעיקר לכיסוי איזורים ממוקדים וקטנים יחסית כגון מפרצים, וכיסויי צלקות.
2) גילוח – לעומת שיטת F.U.T, בה אין צורך בגילוח השיער, בשיטת F.U.E על המטופל להגיע ביום הניתוח לאחר שגילח את שיערו לאורך של 1 מ"מ, על מנת שהוצאת הזקיקים תיעשה בקלות.
3) התאמה – לפני ההחלטה על ביצוע הניתוח יש לבצע בדיקה על מנת לדעת אם המטופל המיועד מתאים לשיטת ה-F.U.E. קיימים מקרים בודדים בהם חלקו הפנימי של השיער, זה המצוי מתחת לעור, אינו נמצא באותו כיוון של השיער הצומח, דבר המקשה על הוצאתו בשלמות. מצב זה נקרא FOX שלילי אשר אינו מומלץ בביצוע השתלה בשיטת ה-F.U.E, ומופיע בעיקר בקרב גברים בעלי שיער מקורזל מאוד.
4) זמן – הטיפול בשיטה זו עלול לקחת זמן רב. לדוגמה, נטילת 800-600 זקיקים המונים בין 1500-1000 שיערות עשויה לארוך בין 6-4 שעות רצופות.
5) כמות – כמות השיער שניתן ליטול בפעולה זו אינה גדולה ונעה בין 800-600 זקיקים. לצורך השוואה, בהשתלה רגילה, בשיטת F.U.T., מוציאים בדרך כלל 2000-1500 זקיקים המכילים בין 4000-3000 שיערות.
6)עלות – בשל מורכבות הטיפול ואורכו – מחיר השתלת 800 זקיקים המכילים כ-1500 שיערות בשיטה F.U.E, זהה למחיר השתלה רגילה של 2000 זקיקים שבהם בין 4000-3000 שיערות.
* על אף האמור, קיימים רופאים בודדים המוציאים בפעם אחת מעל 1000 זקיקים, פעולה האורכת בין 12-8 שעות.
לפני השתלה – מקדימה
אחרי השתלה – מקדימה
בחירת המנתח
השתלת שיער מתבצעת על ידי צוות מאומן ומיומן. רופא בעל ניסיון אינו יכול לבצע את הפעולה כאשר הצוות שתפקידו להפריד את השיער המיועד להשתלה, אינו בעל ניסיון. מחובתו של המועמד להשתלה לבדוק היטב מיהו הרופא המבצע את ההשתלה, ורצוי להתייעץ עם רופא עור מומחה לגבי רופא בעל ניסיון המבצע השתלות שיער. חשוב לדעת, כי השתלה שתוכננה בצורה לא נכונה עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך. על כן יש לבדוק כי הרופא שמבצע את השתלת השיער הינו מומחה לעור או פלסטיקאי בלבד.
בארה"ב ובאירופה 70% מהרופאים המבצעים השתלות שיער הם רופאי עור, 25% רופאים כירורגיים פלסטיים ו 5% רופאים אחרים.
כאשר מועמד מתאם פגישה עם רופא, רצוי שיבקש ממנו תעודות המעידות על התמחותו בהשתלת שיער, וכמובן רצוי לראות תמונות רבות של "לפני" ו"אחרי" ולא להסתפק רק בשניים או שלושה תצלומים מקריים. מיותר לציין, כי הרופא יציג תמיד רק את ההצלחות ולא את הכישלונות.
אין לבחור את הרופא על פי פרסומת מפתה בעיתון או בטלוויזיה. כדאי לשאול ולהתייעץ עם רופאי עור מומחים אשר מתמצאים בתחום נשירת שיער.
ד"ר גינזבורג אלכס, מומחה למחלות עור ושערות, כירורגיה דרמטולוגית, השתלות שיער
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם