יש המכנים אותם "פצעי בגרות", אחרים מכנים אותם "חצ'קונים". שם התופעה – אקנה. לצד פתרונות מוכרים או מוכרים פחות, בייתים או רפואיים, מחלת האקנה כבר אינה מזוהה עם גיל ההתבגרות בלבד, ויתרה מכך הרפואה האסתטית מעמידה בפנינו כיום מגוון פתרונות המתאימים לבעיית האקנה בכל גיל וכמעט תחת כל השפעה.
| ד"ר סיון מרסר |
אקנה זו אחת ממחלות העור הנפוצות בגיל ההתבגרות ושכיחה בעיקר בצמוד לתקופת הבגרות המינית. אולם חשוב להכיר שמחלת האקנה נפוצה לא פחות גם כמחלה בעלת קשר לשינויים הורמונליים בגילאים מתקדמים יותר. לא מעט ידועניות בגילאים בוגרים, אימהות לילדים וסבתות לנכדים כבר הצהירו ברשתות החברתיות על הבעיה שפחדו לחשוף- אקנה בגיל בוגר כמו המקומיות: נטלי דדון, נועם פרוסט ומירן מנקס, ומעבר לים: קנדל ג'נר, ריהאנה, קמרון דיאז, אמה סטון, אריאנה גרנדה ועוד…)
בנוסף, נתון חדש המשקף את שכיחות המחלה, עומד על כ-85% מכלל האוכלוסייה בעולם המערבי אשר סבלו ממחלת האקנה. עם השנים חלה עלייה חדה במספר המתמודדים עם המחלה בעיקר במדינות המערב, מה שקידם את עולם הרפואה לחקור עוד ועוד בנושא ולמצוא טיפולים ופתרונות בתחום.
מחלת האקנה יכולה לגרום למראה מעורר סלידה, להגביר בעיות של דימוי עצמי וביטחון עצמי. בנוסף, ההצטלקות עצמה שנוצרת מהמחלה ונשארת כתוצאה מפצעי בגרות מודלקים שלא טופלו – עלולה לפעמים להביא למצבים בלתי הפיכים של הפנים ושל הנפש.
הסיבות הנפוצות להתפרצות מחלת האקנה:
- פעילות הורמונלית – הריון, טרום מחזור, הנקה או שינויים הורמונליים בשל גיל המעבר, עלולים להוות טריגר להתלקחות חוזרת מהעבר של אקנה וגם להתפרצות ראשונית. גם בלוטות חלב אשר אינן מאוזנות הורמונלית, תופעה המזוהה בעיקר בגילאי התבגרות, יפרישו שומן המתערבב עם תאי עור מתים ויוצר התלקחות.
- מתח נפשי / סטרס – בימי חוסר הוודאות הנוכחים יש ריבוי מתח נפשי בחברה ולחצים, חרדות והתמודדויות נפשיות שמתבטאות על העור שלנו – כאשר הביטוי החמור ביותר הוא התפרצויות של פצעונים ומוגלה.
- מסכת היגיינה – ההנחיות החדשות מחייבות עטית מסיכה ביציאה לשטח ציבורי כדי לשמור על בריאותנו. גם אם יש לך מסיכה פשוטה או אחת מעוצבת בסטייל, חשוב לשמור על עור הפנים ובפרט לסובלים מאקנה מומלץ להחליף את המסכה פעמיים ביום, להקפיד על שגרת טיפוח עור קבועה הכוללת לחות והזנת העור.
תזונה – מחקרים הוכיחו קשר בין אקנה לצריכת מוצרי חלב רזה ומזונות בעלי ערך גליקמי גבוה אך לא מן הנמנע כי מטופל ידווח באופן סובייקטיבי על קשר ישיר של מזון כלשהו, למשל אוכל חריף המכיל חומצות יכולות לשנות את רמת ה-pH של העור ולעורר התפרצויות, אך מלבדו, גם לחם עלול להביא למצב דומה. - זיעה – זיעה מוגברת בעיקר בפעילות גופנית שאינה נשטפת היטב ומתייבשת על העור עלולה להביא לזיהום של הנקבוביות ולגירוי ופצעונים.
- ניקוי מוגבר של העור / עודף היגיינה – ישנה הנחה שגויה כי ניקוי העור באופן מסיבי בפילינג, סבונים וקרצוף, הם התשובה לעור נקי. למרות שפילינג הוא דרך מעולה לנקות את העור מתאים מתים, הוא לא אמור להיות חלק משגרת טיפוח יומיומית, אלא פעם בשבוע לכל היותר. שימוש מוגבר יוביל לשריטה של השכבה העליונה של העור וזו דרך לגרום לייצור-יתר של השמנים הטבעיים שלנו ובכך להביא להתפרצות.
אם כן, מה ניתן לעשות? הפתרונות הרפואיים לטיפול באקנה:
השיטות המסורתיות בעולם הדרמטולוגיה בהן ניתן לטפל במחלת האקנה הן תרופות אנטיביוטיות שהאפקט שלהן יעיל לפצעי אקנה בגיל בגרות בעודם מודלקים. תופעות הלוואי הן קלות וניתן לצלוח איתם מקרים של מחלת אקנה קלה יחסית.
תכשירים הורמונאליים הם פתרון הפועל להקטנת תהליך הפרשת החלב. הם כוללים אסטרוגנים במינון גבוה או נוגדי אנדרוגנים (מגיעים כגלולות למניעת הריון לרוב).
פתרון מוכר נוסף הוא תכשירים כמו הראוקוטן ודומיו, נגזרת של ויטמין A הנועד לטיפול להפחתת הפרשת בלוטות החלב. ברוב המקרים המטופלים משיגים החלמה מלאה מהאקנה מאחר ומדובר בתכשיר מאוד פעיל אך לצד תופעות לוואי: יובש בעור ועליה בשומני דם. בנוסף, התכשיר אסור לנשים בהריון ועל כן ההתאמה שלו מחייבת במרשם ומעקב קפדני מאוד של רופא העור אל מול המידע הרפואי של המטופל.
כיום, במקרים נוספים אחרים, רופאי עור מפנים לרקיחה ומרשמים של שתי חומצות עיקריות המשמשות כטיפול פעיל לעור למשל, חומצה רטינואית המוכרת כרטין A, גם היא נגזרת של ויטמין A ומטרתה העיקרית היא שחרור פקקי חלב התקועים בתעלת זקיק השערה. היא עלולה לגרום לגירוי, יובש ודלקת של העור אך משפרת את מצב האקנה ברוב המקרים.
חשוב לציין כי יש לגלות סבלנות לאורך התהליכים המרפאים את מחלת האקנה. ברוב המקרים ניתן לראות שיפור לפחות לאחר 6-4 שבועות של טיפול מוקפד.
לצד טיפולים אלו – ניתן למצוא פתרון מכשורי, המטפל באקנה פעילה באמצעות לייזר. ידית המכשיר תבצע פולסים של לייזר בעוצמה מספיק חזקה שתפגע ותשמיד את הנגע ממנו מתפתחת המחלה הפוגעת והורסת את הנגע ממנו מתפתחת מחלת האקנה. בנוסף, הוא מסיר את חומרי החלב העודפים שנותרו בנקבוביות, מקלף את העור ומחדשו בזכות השימוש באנרגיות המכשיר כך שלא משנה באיזה מצב המחלה נמצאת ( פעילה, מתקדמת ,או מתחילה) – ניתן לשפר את מצב העור בצורה משמעותית. הטיפול נחקר ונבדק בשנים האחרונות ונמצא כיחיד היעיל גם לאקנה פעיל וגם לצלקות, ויכול גם לעודד נאוקולגניזציה בצלקות עצמן.
עוד חשוב לציין כי בהריון והנקה אין מקום לטיפולים מהסוג הזה ויש לגשת לרופא עור להתאמת טיפול.
ד"ר סיון מרסר – מומחית לרפואת עור אסתטיקה ולייזר
Image by Joseph Mucira from Pixabay