חושבים שאתם יודעים הכל על חומצה היאלורונית? הרשו לנו לרענן את ידיעותיכם עם העובדות המפתיעות והמיתוסים הנפוצים
| שולי פוסק |
חומצה היאלורונית, הנקראת גם היאלורונן או היאלורונט, היא אחד מיצרני הלחות הטבעיים בעור. בזכות יכולת ספיחת המים הגבוהה שלה – עד פי אלף ממשקלה, היא מתפקדת כאחראית על ויסות המים והלחות בעור וברקמות גוף אחרות. כמחצית מכמות החומצה ההיאלורונית בגופנו, העומדת על כ-15 גרם באדם ממוצע – מצויה בעור, ובכל יום נתון כ-30% ממנה עובר תהליך של פירוק ויצירה מחודשת. ככל שאנחנו מתבגרים, יורדות באופן ניכר רמות הייצור הטבעי של החומצה ההיאלורונית, מה שמשפיע על נראות ומוצקות העור כמו גם על תפקודי המפרקים.
בשנים האחרונות זוכה החומצה ההיאלורונית לפופולריות ביישומים בריאותיים ובקוסמטיקה כאחד וכיאה לכך, נקשרו סביבה לא מעט מולקולות-מיתוסים שונות אך אל דאגה, אנו כאן כדי לעזור לכם לאשר את העובדות ולהפריך את האחרות, הישארו איתנו.
ניתן לקחת חומצה היאלורונית בזריקה בלבד
לא נכון: ניתן לקבלה בזריקה, לבלוע כתוסף תזונה וגם למרוח על העור. אמנם מעבר לטיפוח העור, לחומצה ההיאלורונית יש יתרונות נוספים כמו הקלה על כאבי מפרקים, למשל, ואין זה נדיר שרופאים משתמשים בהזרקה נקודתית שלה גם למפרק כאוב. יחד עם זאת, אם אתם שוקלים שימוש בה כדי לשפר את נראות עור הפנים, יתכן והדרך הנוחה והמומלצת יותר עבורכם במקרה זה היא דווקא מריחת קרם עם חומצה היאלורונית – כזה שבו היא מצויה בריכוז גבוה ונספג בעור היטב.
חומצה היאלורונית מעכבת את הזדקנות העור
נכון: הגליקוזאמינוגליקאן לא גופרתי אניוני שהוא החומצה ההיאלורונית מסייע על שמירת לחות העור שבתורה, יכולה לעכב סימני הזדקנות. ככל שאנו מתבגרים נוטה העור להתעייף ושימוש קבוע בחומצה היאלורונית לעור, מעלה את רמות הלחות – המשפרת את גמישות העור ומוצקותו.
חומצה היאלורונית היא חומצה לכל דבר ועניין
לא נכון: כיוון ששמה מתחיל בחומצה, היא עשויה להיתפס בטעות כדומה בפעולתה לחומצות אחרות כמו זו הגליקולית או הלקטית. בפועל, חומצה היאלורונית היא חומר טבעי המיוצר בגופנו והיא מסייעת במשיכת לחות מהסביבה ובשמירה על העור בריא ולח.
חומצה היאלורונית הופכת את העור לגמיש יותר
נכון: שימוש קבוע במוצרי קוסמטיקה או תוספי תזונה המכילים חומצה היאלורונית, יכול להגביר את רמות הלחות בעור ולהביא לנראות עור בריאה יותר.
חומצה היאלורונית עלולה לגרום לדלקת
לא נכון: בדומה למיתוסים רבים אחרים, גם מקורו של זה נובע מאי הבנה. מרבית החומצה ההיאלורונית של העור מרוכזת בשכבת העור התחתונה וריכוזה עולה בעיקר באזור שבו יש פצע. כך למשל אם יש חתך בעור, היא תפעיל תגובה דלקתית שבה תאי החיסון מרפאים את הפצע. במילים אחרות – דלקת זו היא התגובה הטבעית של הגוף כשלמעשה, חומצה היאלורונית היא אנטי דלקתית ומצילה את העור מדלקת ממושכת.
ניתן לערבב חומצה היאלורונית עם חומרי טיפוח אחרים
נכון: חומצה היאלורונית היא חומר עדין למדי, הניתן לשידוך בקלות עם מרבית מרכיבי טיפוח העור האחרים כמו רטינול, ויטמינים וחומצות אחרות. עם זאת, שילובה עם חומצות ברמת חומציות נמוכה יותר, עלול לפגוע ביעילותה.
טוב לדעת: חומצה היאלורונית מותרת לשימוש בכל שעות היום, בשונה מרכיבים כמו רטינול המיועדים לשימוש בלילה בלבד.
עשויה להאיץ תהליכי ריפוי
נכון: חומצה היאלורונית ממלאת תפקיד מרכזי בריפוי פצעים. אמנם היא מצויה באופן טבעי בעור אבל יש להגדיל את ריכוזה כאשר יש חבורה שצריך לרפא. חומצה היאלורונית ״מאותתת״ לגוף לבנות כלי-דם נוספים באזור הפגיעה ובכך למעשה, מווסתת את רמות הדלקת והכאב ומפחיתה את גודל הפצע.
רק עור יבש זקוק לחומצה היאלורונית
לא נכון: גם עור שמנוני זקוק ללחות ומכאן שבעלי כל סוגי העור, יכולים להרוויח משימוש בחומצה היאלורונית, שכפי שנאמר עוד קודם לכן – מסייעת בשמירה על נראות העור. לתוצאות מיטביות מומלץ למרוח אותה על עור לח (אחרי מקלחת למשל) ולא בסביבה יבשה מדי.
מקלה על כאבי פרקים
נכון: חומצה היאלורונית נמצאת גם במפרקים, שם היא משמנת את המרווח בין העצמות. כאשר המפרקים משומנים, העצמות נוטות פחות להשתפשף זו בזו ולגרום כאב. מחקרים מצאו כי שימוש בתוספי חומצה היאלורונית אצל אנשים הסובלים מאוסטאוארתריטיס – דלקת מפרקים ניוונית, הוביל להפחתת רמות הכאב.
שומרת על חוזק העצם
נכון: מחקרים שבדקו את השפעותיהם של תוספי חומצה היאלורונית על בריאות העצם בבעלי חיים, מצאו שהיא יכולה להאט את קצב התדלדלות העצם בחולדות עם צפיפות עצם נמוכה מהנורמה (osteopenia). זאת ועוד, מחקרי-מבחנה מצאו כי מינונים גבוהים של חומצה היאלורונית יכולים להגביר את הפעילות של תאי העצם האחראים על בניית עצמות. בעוד ההשפעות על בריאות העצם בבני-אדם טרם נבדקו, אין ספק שמחקרים אלו הינם מבטיחים ומבשרים טובות.
לסיכום, לחומצה ההיאלורונית יתרונות בריאותיים רבים – מעבר להיותה יעילה בהאטת קצב הזדקנות העור ושמירה עליו. אז בין אם בזריקה או במריחה, היא צפויה לחולל פלאים בעורכם – ובגופכם.
צילום: Shutterstock