בריחת או דליפת שתן היא תופעה שכיחה, כ־30% לערך, כאשר נשים הן לרוב אלו שסובלות מבעיה זו. מצב זה נגרם בעקבות אובדן של שליטה חלקי בכיס השתן, ולכן נגרמת הדליפה בפועל. מצב זה הוא בלתי רצוני הוא מתרחש בשל מגוון סיבות ובדרגות שונות. לצערנו, בשל המבוכה והבושה שחשים אנשים שסובלים מכך, התופעה אינה נמצאת מספיק בשיח הציבורי. במאמר זה נדון כיצד ניתן לסייע למצב זה.
מהם הגורמים לבריחת שתן?
בריחת שתן מתאפיינת במספר גורמים: מחלות מסוימות שבעקבותן נגרם נזק לכיס השתן, בעיות הקשורות לכליות,דלקות שונות באזור זה, גנטיקה, תרופות מסוימות, ניתוחים ועוד.
אחת הסיבות הנפוצות ביותר למצב זה היא לידות וברפיון שרירי הליבה אשר תומכים בשלפוחית השתן. כאשר נשים מגיעות לגיל המעבר, תופעה זו עלולה להחמיר באופן ניכר גם בגלל שרמת האסטרוגן יורדת בגופן. כדי לאבחן בוודאות את דליפת השתן מומלץ לפנות לרופא מומחה אשר יוכל לסייע ולהתאים את הטיפול הנכון.
מתי דליפת שתן עלולה להתרחש?
דליפת שתן עלולה להתרחש בעת פעילות גופנית, קפיצות, בעת צחוק, התעטשות וגם שיעולים. הקושי הרב המתאפיין בתופעה זו הוא חוסר היכולת להתאפק במתן שתן ובתכיפות. יש גם גברים אשר סובלים מבעיה זו, ואך התופעה נפוצה יותר אצל נשים בפרט בגילאים המבוגרים יותר – 60 ומעלה. ככל שגילו עולה כך גם הקושי לשלוט בבריחת השתן והדבר מחמיר עם השנים. מצב זה גורם להפסקת פעילויות שונות ופגיעה מהותית באורח החיים של האנשים הסובלים ממנו.
מה ניתן לעשות כדי לשפר את המצב?
יש מגוון אפשרויות לטפל בתופעה זו, כאשר חשוב להתאים את הטיפול לחומרת המצב. חלק מהטיפולים ניתנים באופן חיצוני ומאפשרים הקלה משמעותית ושיפור רב. יש מקרים שבהם דווקא עדיף השימוש בתרופות שיכולות להועיל יותר. כמו כן, יש חידושים טכנולוגיים בתחום המשולבים עם מתן טיפול מקומי המסייעים למצב. במצבי קיצון ניתן גם לפנות להליכים כירורגיים כמו ניתוח לפתרון ושיפור הבעיה.
לפניכם מספר טיפולים ופתרונות שאינם פולשניים, שניתן לנסותם כדי להקל על התופעה:
תרגילים לחיזוק האגן וטיפול פיזיותרפסטי אשר יעניקו תמיכה לשלפוחית השתן ולשליטה מיטבית בסוגרים כדי להימנע מהדליפה של השתן.
כיום זריקות בוטוקס אינן מיועדות אך ורק להצערת העור, אלא גם כטיפול מקומי המסייע בהקלת התופעה של תכיפות מתן שתן מוגברת.
שינויים בהרגלי השתייה שלכם יסייעו לכם גם כן לשלוט טוב יותר במצב כאשר מומלץ שלא לשתות נוזלים כשעתיים לפני השינה וכמובן לנסות ולהימנע ככל הניתן מצריכת קפאין הידועה כמשקה משתן.
שימוש בקרם וטבליות הכוללים אסטרוגן (שמוחדרים לנרתיק) כדי לטפל בבעיה של מתן שתן בתכיפות גבוהה.
נטילת תרופות המסייעות לשיפור השליטה בכיס השתן.
לסיכום, יש לא מעט פתרונות שניתן להיעזר בהם כדי להקל על התופעה ולשפר את איכות החיים.
צילום: FREEPIK