כשהאיבר הכי גדול בגופנו הוא העור, אך טבעי הדבר שמחלות העור יהיו בין המחלות השכיחות ביותר. בנוסף לגודלו, עצם היותו של העור חשוף לעין כל, מהווה זרז לכל אדם הסובל ממחלה כזו, לרצות לטפל בה במהירות וביעילות. בין סוגי מחלות העור הנפוצות, נכללת מחלת הפסוריאזיס. מהי למעשה מחלה זו וכיצד ניתן לטפל בה?
מהי פסוריאזיס?
כאמור, האיבר הגדול ביותר בגופנו הוא העור, המהווה מעטפת חיצונית לגוף, וממלא מגוון תפקידים, ביניהם, האפשרות לחוש ולהרגיש דברים, שכבת הגנה ראשונית עבור המערכת החיסונית של גופנו, ויסות טמפרטורת הגוף ועוד. מטבע הדברים, ניתן להבין כי מחלות העור נכללות בין המחלות השכיחות ביותר בעולם ומלבד הסיבוכים הרפואיים העלולים להיגרם מהן, ייתכנו אף היבטים פסיכולוגיים, כתוצאה ממיקומן החשוף לעין כל.
מחלות העור מתחלקות אף הן לכמה סוגים ותתי סוגים, כשבין הסוגים הפוצים היא מחלת הפסוריאזיס. פסוריאזיס, או בעברית- ספחת, היא למעשה מחלת עור כרונית, שסיבת הופעתה עדיין לא ברורה, כשיש המקשרים אותה לענייני תורשה וגנטיקה. תחילת היווצרותה של מחלה זו בתהליך דלקתי, המביא להרחבת כלי הדם, יצירת אודם באזור הנגוע, כמו גם ייצור תאי עור חדשים באופן לא תקין, המצטברים על העור בצורת קשקשת.
אילו סוגי פסוריאזיס קיימים?
מחלת הפסוריאזיס מתחלקת גם היא לכמה תתי סוגים, כשבין הנפוצים שבהם נכללים:
- פסוריאזיס פלאק – זהו הסוג הנפוץ ביותר, המתאפיין במראה של רבדי עור מתקלפים ויבשים בעלי מראה אדמומי, הגורמים לרגשות כאב וגירוד.
- פסוריאזיס של הציפורניים – מופיעה באזור הציפורניים ועלולה להשאיר צלקות, ובמקרים קשים אף לניתוק מוחלט של הציפורן.
- פסוריאזיס טיפתית – אופיינית בעיקר אצל אנשים צעירים (מתחת לגיל 30), ונוצר לרוב עקב זיהום חיידקי. מקור השם הנלווה בצורת הופעתה- טיפות קטנות באזורים שונים בגוף.
פסוריאזיס תסמינים
כאמור, אחד התסמינים הבולטים המאפיינים את הפסוריאזיס הוא משטחי העור האדומים, אשר עליהם מופיעה קשקשת לבנה. פסוריאזיס בעור מופיעה באזורים שונים בגוף, כשהעיקריים שבהם הם פסוריאזיס בקרקפת ובאזור המרפקים. סימנים אלו יכולים להופיע בתור מספר נקודות קטנות ועד לכיסוי שטחי עור נרחבים.
מלבד האדמומיות והקשקשת, הסובלים מפסוריאזיס יכולים גם לסבול מתופעות הלוואי הבאות: עור יבש וסדוק, תחושות של גרוד וצריבה ומפרקים נפוחים ונוקשים.
כיצד אפשר לטפל או להקל על תסמיני פסוריאזיס?
כאמור, פסוריאזיס נוטה להופיע ולהיעלם בפרקי זמן שונים, ועדיין אין תרופה היכולה לרפא כליל את הפסוריאזיס. יחד עם זאת, ישנם מספר דרכי טיפול והקלה על תסמיני הפסוריאזיס הטורדניים.
קרם טיפולי לתסמיני פסוריאזיס, או שמפו טיפולי, יכולים לסייע במניעת צמיחתם המהירה של תאי העור והופעתם של רבדי הקשקשים. כאשר במקרה של קרם פסוריאזיס, הנועד בעיקר לשימוש באזורים רגישים, השימוש בו חייב להיות מבוקר ומושכל, בכדי להימנע מתופעות לוואי לא רצויות.
PIXABAY