הכל על האבולוציה של עולם ההחלקות: החלקה על בסיס אלקאלי, החלקה בתוספת מוצרי טיפוח, החלקות קראמיות – ולבסוף: טכנולוגיית ננו.
השיטות השונות ואופייני העבודה
יואב ארובס
עולם החלקות השיער רחב ומגוון. זהו תחום, המתפתח ותופס תאוצה תדיר, ולכן עלינו, מעצבי השיער, להישאר בקיאים ומעודכנים ולהשתלם בנושא, הן בפאן העיוני הכימי והן בפאן המעשי, וזאת על-מנת להכיר את כל סוגי ההחלקות; לזהות את מבנה השערה; ולדעת להמליץ לכל לקוחה ולקוחה את סוג ההחלקה המתאים לאישיותה ולאופי שיערה.
עולם ההחלקות מתחלק לארבעה דורות. מהדור הראשון, שבו החומר במחליק היה חזק מאוד, לא טיפח את השערה וסבל מחוסר גיוון בהיצע ללקוחה ועד לדור החדש ביותר, טיפולי ה- "ננו קראטין", שהינם מתקדמים מאוד, מטפחים את שיער הלקוחה ומחליקים אותו ללא שינוי סיב השערה.
כיום, יש בידינו את הכלים לתת מענה לכל סוגי השיער ולכל רצונות לקוחותינו.
יחד עם זאת, עלינו ללמוד אילו חומרים מכיל כל מוצר, כיצד מגיב השיער לשינויים, והחשוב מכל- כיצד מבצעים דיאגנוזה נכונה ובוחרים במוצר הנכון לכל מקרה ומקרה.
דור ראשון – "הדור הישן"
החלקה על בסיס אלקאלי, חומרי החלקה ופתיחת תלתלים נטו! בהחלקות אלו עדיין לא השתמשו בחומרים חיוניים וחומרי טיפוח לשיער.
החומרים מהם עשויות החלקות הדור הראשון, הינם קשים וחזקים במיוחד. המשמעות היא שבמידה ונשאיר את החומר זמן מיותר על השיער הוא פשוט ייתלש מהקרקפת. דור זה מייצג את ההחלקות הראשונות עימן עבדנו, כאשר החלקה הייתה עדיין "מסוכנת", והיה קשה לשלוט בתוצאה הסופית.
אופן העבודה: חלוקת הראש לשש, הנחת החומר כסנטימטר מהקרקפת בשורות דקות תוך סירוק השיער מטה וישורו. המתנה של כ- 10 עד 30 דקות לפי הצורך, שטיפת השיער במים, ולאחר מכן הוספת חומר מנטרל המקבע את הצורה החדשה של השיער, מנטרל אותו מחומרי ההחלקה ומתיר את גשרי הגופרית.
כיום, שיטת החלקות זו כבר אינה בשימוש, שכן השיטות שודרגו והוחדרו אליהן מוצרים "משלימים".
דור שני
בנויות גם הן על חומרים אלקלאים, אך המוצר השתדרג, והוחדרו אליו מוצרי טיפוח, הגנה ולחות. בשיטת החלקות זו, כבר ניתן להבדיל בין סוגי השיער ומצב השיער. ניתן להבדיל בין שיער עבה לדק, בין טבעי לפגום או צבוע. באפשרותנו להתאים את סוג ההחלקה למבנה השערה ולתוצאה הרצויה, ובנוסף ניתן בשימוש בשיטה זו לשלוט בעוצמת ההחלקה.
אופן העבודה: דומה מאוד לדור הראשון.
חלוקת השיער, מריחת החומר בקבוצות קטנות כסנטימטר מהשורש וישור השיער כלפי מטה, המתנה לפי הצורך (לפי דרישות היצרן, ולפי אפיון ההחלקה שאנו משתמשים בה). לאחר מכן, שטיפה יסודית של השיער ונטרול החומרים הפעילים בהחלקה. ההבדל באופי העבודה בדור הנוכחי, הוא בבחירת ההחלקה הנכונה לפי אפיון השיער, צבוע, טבעי או פגום. עדיין משתמשים בהחלקות מדור זה, בעיקר לפתיחת תלתלים והחלקות עדינות יותר.
דור שלישי – החלקות קראמיות
החלקות מדור חדש, נקראות גם החלקות "יפניות". כיוון שזו הפעם הראשונה בה אנו משתמשים במחליק קראמי בתהליך ההחלקה, נהוג לכנותן גם החלקות "קראמיות".
גם בדור זה, אנו משתמשים בחומרים אלקלאים, בתוספת של חומרים שונים, כגון חומרים בוני שערה, מטפחים ומשקמים.
החברות השונות משתמשות בחומרים שונים ומתקדמים, על מנת לשפר את המוצר ולהעניק פתרון טוב ובריא יותר.
השוני מהדורות הקודמים, הוא בתהליך העבודה ואף בתוצאה הסופית, שהיא חלקה הרבה יותר, מבריקה ואיכותית.
אופן העבודה:
1: מריחת חומר ההחלקה- ריכוך השיער, חדירת חומר ההחלקה לשיער, פתיחת גשרי הגופרית.
2: שלב הטוסטר הקראמי- החלקת השיער ע"י מחליק קראמי חשמלי.
3: נטרול- קשירת הגשרים הגופרתיים ושמירה על שיער חלק.
גם בדור זה, ההחלקות מסווגות לפי סוגי השיער ומצבו.
צבוע-טבעי-פגום, עבה-דק.
המריחה דומה מאוד למריחה בדורות הקודמים וזמן ההמתנה תלוי בהוראות היצרן ובאופי ההחלקה הספציפית.
דור רביעי – טכנולוגיית ננו
הדור החדש, מוכר גם כהחלקה "ברזילאית", אך משמש בעיקר למטרות טיפול ותיקון.
הטיפול, מחדיר ומצמיד חומר שנקרא "קראטין", לאזורים הפגומים בשיערה, מצפה אותה ויוצר שיער חלק, רך ונעים למגע.
מקורו של השם "ננו קראטין", במושג "ננו מולקולות". ננו מולקולה, היא פחות מ-מליונית מולקולה רגילה, דבר המאפשר לה לחדור לתוך הסדקים הקטנים ביותר בשיער ולמלא אותו בקראטין, שהוא החומר האחראי לחוזק, לברק ולרכות השיער.
גם בשיטה החדשה אנו משתמשים במחליק קראמי על מנת להחדיר את החומר לשיער וליישר אותו.
לאחר שהשערה מצופה בשכבת מולקולות ננוקראטין, מתבצע תהליך של אידוי החומר הממיס. בתום תהליך זה, נוצרת תגובה הקרויה "פולימריזציה", אשר למעשה ממלאת את הסדקים בשערה והופכת אותה לעמידה וגמישה.
הטיפול מתאים לכל סוגי השיער. היתרון הוא בכך שהשיער, בנוסף להיותו חלק יותר, הופך גם לבריא יותר.
בניגוד להחלקות קודמות, בדור זה, אנו לא משנים את המבנה המולקולארי של השערה, הווה אומר- לא "פותחים" אותה. הדבר חשוב מאוד ללקוחה שמתלבטת. במקרה דנן אנו יכולים להציע לה אפשרות לבחון את הנושא לתקופה, ולחזור לשערה הטבעי ולטקסטורה שלה לאחר אותה תקופה.
אופן העבודה:
1- חפיפת השיער (במידה והשורש טבעי יש למרוח 12% חמצן ולשטוף).
2- ייבוש יסודי.
3- חלוקת השיער, מריחת החומר 1.5 ס"מ מהשורש, חשוב להקפיד על כמות חומר קטנה אך מספקת, אחרת החומר מתאדה ומוציא עשן מיותר בסביבת העבודה.
4- המתנה כ- 30-40 דקות
5- ייבוש השיער בעזרת פן ומברשת מרובעת שטוחה תוך כדי סירוק מטה.
6- חלוקת השיער. החלקה במחליק קראמי.
בשיטה זו, אין צורך במנטרל. החומר נשאר בתוך השיער ומכאן ייחודו, הוא נשאר בשיער לאורך זמן ומטפל בו, משאיר אותו מבריק ורך למגע.
חשיבות הדיאגונזה לפני ההחלקה
לאחר שסקרנו את ארבעת הדורות ואת כל החומרים, חשוב לחזור ולהדגיש, כי עלינו לדעת לבצע דיאגנוזה נכונה ולדעת להבחין בין שיערה דקה לעבה, בריאה ופגומה, וכן לדעת לזהות את צרכיה של כל לקוחה ולקוחה: לעתים דעתנו שונה מצרכי הלקוחה, נחשוב שהיא צריכה ומתאים לה שיער יותר חלק ונשתמש בהחלקה "קראמית", בזמן שהיא רוצה בסך הכל לפתוח מעט את התלתלים ולהוריד נפח.
כשנדע להשתמש בצורה נכונה ויעילה בכל סוגי ההחלקות; לקיים אבחון נכון של השערה; ולהבין את צרכיה ואישיותה של הלקוחה, נוכל ליצור "TOTAL LOOK" בשילוב החלקת שיער.
כל שעלינו לעשות הוא לראות ולזהות צרכים ופוטנציאל. חשוב לזכור כי מה שאנו, מעצבי השיער, מסוגלים לראות ולדמיין- לקוחותינו לא מסוגלות. עבורן שיער חלק, בריא וגולש עם פוני קצר, הוא פנטזיה לא מוגשמת, וכאן אנו נכנסים לתמונה- תפקידנו הוא להגשים את חלומה, וכיום יש לנו את כל הכלים לעשות זאת.
יואב ארובס הוא מנהל מקצועי של 'רשת מישל מרסייה'
עיצוב שיער: מישל מרסייה; דוגמנית: לנה מטיחין ל 'MC2 Models';
צילום: יקי הלפרין
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם