תחום ההתאמה של צבעי השיער השוניםוהקטנת נזקי השיער בצביעה עבר שינויים מעטים בלבד בעשרות השנים האחרונות. מה התפתח בתעשיית הצבע לשיער?
יורם רחמנוב
לפני למעלה מ-100 בתחילת המאה ה-20, נוצר לראשונה צבע השיער, ומאז ועד היום הלך התחום והתפתח. הנס שוורצקופף היה הראשון שהמציא צבע לשיער. לא הרבה זמן אחריו, בשנת 1907, עשה זאת גם יוהאן שילר, ששילב חומרי צבע עם חמצן כדי לעזור לנשים לשנות את צבע שיערן המקורי.
הביקוש הגדול לשיער צבוע כהלכה והתחרות הגדולה הקיימת בתחום דורשים מהחברות לתת את המענה הטוב ביותר. כיום, יש נערות שכבר מגיל 15 צובעות את שיערן. למרות ההתפתחויות הטכנולוגיות במגוון רחב של תחומים בענף הקוסמטיקה ולמרות הפיתוח המואץ של צבעי השיער, שתכליתו שיפור איכויות הצביעה והקטנת הנזקים הנגרמים לשיער, הרי שתחום ההתאמה של צבעי השיער השונים למשתמשים והקטנת נזקי השיער בצביעה עבר שינויים מעטים בלבד בעשרות השנים האחרונות. רוב הבעיות שאפיינו צביעת שיער לפני כ-30 שנה שרירות וקיימות גם כיום.
התהליך הכימי
הליך צביעת השיער הוא הליך מורכב. כל שערה מורכבת משני חלקים עיקריים: הראשון ה'קטיקולה' (CUTICULA), וזוהי למעשה השכבה החיצונית של השערה. תפקידה הוא להגן על פנים השערה, היא חסרת צבע, דומה בצורה שלה לקשקש ולרוב אינה חדירה. השכבה הפנימית יותר, המהווה את מרבית השערה, נקראת ה'קורטקס' (CORTEX), שבה נמצאים הפיגמנטים הקובעים את צבע השיער שלנו.
כשאנו צובעים את השיער, אנו משלבים צבע, גוון, אמוניה ומי חמצן, במטרה לחדור את שכבת הקטיקולה על ידי האמוניה, וכך להחדיר לשכבת הקורטקס את הצבע המלאכותי. מי החמצן תפקידם "לנפח" את הצבע שהוחדר לקורטקס ולמנוע ממנו לצאת חזרה. תהליך זה, הנקרא 'ייבוא פיגמנטים', נעשה במרבית תהליכי צביעת השיער, למעט צבע אחד – בלונד. אז נעשה תהליך של 'ייצוא פיגמנטים' שבו מוציאים את הפיגמנטים הכהים מהשערה ומבהירים אותה. בהליך השטיפה לא נפתחת שכבת הקטיקולה, ולכן הצבע נשטף מהר יותר משיער הראש.
בעיות בצביעה
אחת הבעיות עם שיער צבוע היא העובדה שהוא דוהה. דהיית צבע מתרחשת מכמה סיבות: שכבת הקשקשים של השיער פתוחה, ולכן הפיגמנטים המלאכותיים יכולים לצאת החוצה. שימוש קבוע בשמפו ובמסכה טיפולית לשיער צבוע מאזן את רמת ה-PH של השיער ובכך נועל את הפיגמנטים בתוכו. בנוסף, קרני השמש, החום, הכלור ומי מלח גורמים לדהיית צבע ולשיער יבש, ולכן חשוב לשמור את השיער מפני נזקים אלו.
אחד הדברים שנשים טועות בו הוא שהן מאשימות את השמש. השמש משפיעה באחוזים קטנים בהשוואה למים, כי הם מלאים באבן וחומרים שעושים אותם קשים, וזה גורם לדהייה של הצבע. אפשר לראות שאצל תיירות שמגיעות לארץ הצבע דוהה אחרי שבוע, ואילו במדינות שלהן הוא מחזיק חודש.
פיתוח צבעים
חברות השיער משקיעות משאבים גדולים במחקר ובפיתוח של צבעי שיער חדשים שכן כמו בתחומים רבים בחיינו, גם צבעי השיער מושפעים מהאופנה ומה שקיים היום לא בהכרח ימצא בשנה הבאה. כך מתרחש שמחלקת השיווק בודקת את צרכי הלקוחות, מעצבי השיער והטרנדים האחרונים וכאשר המחלקה מזהה צורך מסוים, היא פונה למעבדות החברה ומבקשת מהן ליצור את המוצר שייתן לכך מענה. במקביל קורה תהליך הפוך – אנשי המעבדות מפתחים כל העת פורמולות חדשות, וכאשר אלו מגיעות לכדי הבשלה הם מציעים אותן לאנשי השיווק, כדי לבדוק האם הן עונות על הצרכים העכשוויים.
בהתאמה, מפתחת החברה מצד אחד מוצרים לצרכים מיוחדים, כגון שיער עבה או שיער יבש, וכן צבעי שיער חדשים לפי הטרנדים העולמיים. כל אלו מלווים, אצל כל החברות בפרסום המראות כמה פעמים בשנה, פרסום הגוונים החדשים, גזירות וטכניקות ליצירת מראה שלם.
צביעה ביתית
ללקוחות שנוהגים לצבוע את שיערם בבית קיים מגוון רחב של מוצרי מדף. אלו הן ערכות הצבע של היצרנים השונים, המכילות על גבי ובתוך האריזה הסבר כללי ומוגבל שלא נותן מענה אמין ומדויק לגבי קבלת הגוון המבוקש. שני בני אדם שונים, שבהסתכלות בעין רגילה הם בעלי אותו סוג ואותו גוון שיער, משתמשים בדיוק באותו צבע לצביעת שיערם, ולמרות זאת, הם יקבלו בדרך כלל בגמר הצביעה גוון שונה בגלל המבנה הכימי השונה של שיערם.
צביעה במספרה
גם במספרות, בחלק לא מבוטל מהמקרים, לא מתקבל בסוף תהליך הצביעה הגוון המבוקש בדיוק הרצוי. על מנת להגיע לאחוזי הצלחה גבוהים, על מעצב השיער להשקיע מספר שנים בלימודי הכימיה של השערה ובנוסף להסתמך על שנים רבות של ניסיון. בפועל, רק אחוז נמוך ממעצבי השיער בעולם למדו את תורת הצבע בלימודים פורמאליים במוסדות מקצועיים בעלי שם. לכן, היות ואין כלי המספק מדד אובייקטיבי לערבוב תערובות צבעי השיער, רבים מהצרכנים הפרטיים, וגם לא מעט מהספרים, כולל 'ספרי צמרת' וספרים בעלי רקע של לימודי כימיה, טועים בחלק מהמקרים ולא מקבלים הגוון המבוקש, וחמור מכך – גורמים לעיתים נזקים, בחלקם בלתי הפיכים, לשיער.
בבית או במספרה?
קיומן של הבעיות השונות העלולות להיגרם כתוצאה מצביעת שיער מעלה את הסוגיה העיקרית: בבית או במספרה? היתרון לצביעה במספרה הוא האבחון, קודם כל. היכולת של הלקוחה לאבחן את מצב השיער שלה ולבחור את הצבע המתאים, טובה יותר במספרה. במספרה גם המבחר יותר גדול כי אני מערבב את הגוונים כדי להגיע לתוצאה שתתאים, ואילו בבית מקבלים צבע בגוונים מסוימים.
אחת הבעיות בצביעה בבית מתרחשת אצל נשים שרוצות להגיע לבלונד ולא יודעות לאבחן את הגוון שקיים ולהחליט לפיכך על הגוון הנכון. הבעיה הגדולה היא שנשים באות עם צבעים מאוד כהים, ובטוחות שהן יגיעו לבלונד הנכון, וזה לא כך.
לנשים שצובעות בשחור, חום וגוונים אדומים יותר קל לצבוע בבית, והאחוז של נשים שטועות בגוונים האלה הוא הרבה יותר קטן.
מבחינת העלות אנחנו לא יכולים שלא לקחת בחשבון שערכה לצביעה ביתית תעלה כמה עשרות שקלים, לעומת ביקור במספרה שיעלה כמה מאות שקלים לצבע ואנחנו בשטח צריכים להתחרות בשאלות של מחיר ואיכות.
מראה השיער משקף את בריאות הגוף. שיער בוהק, גמיש, המקרין חיים יכול להצביע על גוף בריא הניזון היטב מתפריט עשיר ומגוון בכל מרכיבי המזון החיוניים, שיער המטופח ומוזן ע"י תכשירי לחות והגנה וכמובן כזה אשר מוגן מפני נזקי הסביבה הרבים. כאשר השיער שביר, נתלש, חסר ברק ומלא בקשקשת, ניתן להסיק מכך שהגוף אינו מקרין בריאות, החשיפה המרובה לשמש, המגע של השיער עם מי הים והבריכה, והשימוש המוגזם בתכשירי עיצוב לצד החוסר במרכיבי התזונה החיוניים לגוף ניכר במראהו העגום של השיער. היתרון הבולט בשיטה זאת היא השימוש בצבעי השיער מקצועיים ולא ההתפשרות על ערכות הצביעה הביתית שלרוב הן פחות מקצועיות ופחות איכותיות.
יורם רחמנוב הוא מעצב שיער ל'שוורצקופף'
תמונות – באדיבות 'שוורצקופף'. צלם: הנס גוטכר
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר