בחסות השינויים של השנתיים האחרונות עבר תחום הטיפוח טלטלה ניכרת, כאשר הקטגוריה היחידה שלא הראתה סימני האטה ומציגה דווקא עליה במכירות היא שוק הבישום. מעבר לניחוחות נישה המשלבים חומרים נדירים, ונרקחים כמעט וללא מרכיבים סינטטיים, מדווחים מומחים בתחום על עליה גוברת בעיצוב הבושם כשיקול צרכני בולט בדרך לרכישה, העדפת ופתיחות למותגי נישה פחות מוכרים וצמיחת קטגוריית היוניסקס בתחום.
עם עליה של כ-45% במהלך 2021 יחסית לתקופה הדומה אשתקד, ברור כעת שמשבר הקורונה – על אף שאילץ רבים להישאר בבתים ו'להדק את החגורה' מבחינה כלכלית – לא פגע בתעשיית הבשמים. עם סגירת החנויות הפיזיות עבר נתח נכבד מהמכירות לרשת, וכאשר תקציבי חופשות ובילויים הוסבו לרכישת מוצרי מותרות, הראו הישראלים נכונות להשקיע יותר בכל בקבוק, עם עניין גובר בבשמי נישה, המשלבים חומרים יוקרתיים כמו זעפרן (אחד מחומרי הגלם היקרים בעולם), וכאלו הנרקחים אך ורק משמנים ארומטיים, על בסיס טבעי וללא מרכיבים סינטטיים.
השנה האחרונה הייתה שנת שיא במכירות של מותגי היוקרה והנישה, "מדובר בבשמים שעל מנת לשמר את הנחשקות והאקסקלוסיביות שלהם נמכרים בנקודות מכירה מוגבלות ברחבי העולם", מרחיב ליעד רון, מהיבואנים הבולטים של מותגי יוקרה, ומבעלי אתר אסנס פרפיום (Essence Boutique Perfume). כאשר על פי נתוני החברה ההוצאה הממוצעת של הישראלים על בקבוק בושם עמדה בשנה האחרונה על כ-980 ש"ח.
"הישראלים נפתחו בשנים האחרונות לשוק בשמי היוקרה דווקא בשל השהייה בבית, הסגרים, והתקופה המאתגרת. אנשים חיפשו פיצוי, פינוק וריגוש בלעדי – ומצאו אותו לא פעם בניחוח הייחודי. השוק חווה צמיחה של עשרות אחוזים בשנה האחרונה לא למרות הקורונה, אלא דווקא בגלל הקורונה", מבהיר רון.
לא מדובר רק באלמנט מיתוגי, מבנה החומר והרכיבים של בשמי היוקרה שונים מאלו של בשמי המדף הרגילים, בחוויה חדשה של ריח וורסטילי – כזה שככל שאתה נמצא עימו במשך היום גוון הריח שלו משתנה ומתפתח.
מגמת היוניסקס
מגמה בולטת נוספת, היא מגמת היוניסקס: "למרות שהיום מדברים על בשמים חסרי מגדר כדבר חדש, היסטורית דווקא ההפרדה שהתרגלנו אליה בין ניחוחות לפי מגדר היא התופעה החדשה", מרחיב רון. "בעוד שבישום קיים בתרבות האנושית עוד מתקופת התנ"ך – השיוך המגדרי של ניחוח החל רק בשנות ה-20 של המאה ה-20 כאשר קוקו שאנל השיקה את No5 האייקוני, ושיווקה אותו לנשים. רק אז הפך פתאום הבושם לפריט המזוהה עם נשים בהכרח".
על אף שבשמי היוניסקס עשו קאמבק מרשים עוד בשנות ה-90 עם הבושם 1CK, אחוזי בשמי היוניסקס נשארו עד לשנים האחרונות בשולי השוק.
"הקטר המוביל של בישום ללא מגדר הוא שוק בשמי היוקרה והנישה, בו מאז ומעולם לא נעשתה הפרדה. בשנים האחרונות, כאשר שוק היוקרה בכלל ושוק בישום היוקרה בפרט מעניין יותר ויותר צרכנים ברחבי העולם גם מותגי המיינסטרים מיישרים קו עם המגמה ונראה כי גברים ונשים בדרך לאיחוד מדפי הבשמים", מרחיב רון.
אז מה בעצם ההבדל בין בושם יוניסקס לבושם חסר מגדר (או Gender Neutral באנגלית)?
"בישום יוניסקס יוצא מנקודת הנחה שישנם ניחוחות 'נשיים' ו'גבריים' אך לצד אלו ישנן תרכובות ריח ניטרליות שיכולות להתאים לשני המינים", מרחיב רון, "בישום חסר מגדר לעומת זאת, מבטל את התפיסה שלפיה יש שיוך מגדרי כלשהו לניחוח. המחשבה שריח פירותי הוא נשי וניחוח עור הוא גברי דומה קצת לתפיסה לפיה כחול זה לבנים וורוד לבנות – זאת משמעות שהיא לחלוטין שיווקית ולא קשורה למידת ההתאמה של ניחוח או צבע לאינדיבידואליים שונים בחברה".
בוחרים לפי העיצוב
אך אולי לא הריכוז הגבוה והחומרים האיכותיים הם שמובילים יותר ויותר ישראלים להתעניין בבשמי נישה? כאשר רכישות און ליין – וללא אפשרות להריח את הבושם לפני הרכישה מציגות עליה של עשרות אחוזים בשנים האחרונות, בהשפעת הקורונה, אך גם לפניה, ועם עליה בחשיבות הפרסום ברשתות חברתיות כמו אינסטגרם וטיקטוק – המקדמות את נראות ועיצוב הבושם כערך מרכזי.
בכירים בתחום מעריכים שעיצוב הבקבוק, והאריזה הכוללת הן בין חמשת השיקולים המובילים לבחירת בושם: "כאשר אנו מסתכלים על דפוסי הצפייה והעיון בעמודי האתר השונים אנו רואים שאותו הצרכן הסתכל פעמים רבות על ניחוחות שונים מאוד שהמשותף בניהם הוא עיצוב הבקבוק", מרחיב רון. "אנחנו גם רואים צרכנים שמתעכבים פחות על מרכיבי הבושם ותווי הניחוח וניגשים ישר לרכישה – לאחר שככל הנראה גיבשו את דעתם לפי פרסומים ברשתות החברתיות", מסכם רון.
תעשיית בשמי הנישה מגיבה לעניין הצרכני הגובר בנראות ועיצוב ומציגה בקבוקי בושם שכל אחד מהם הוא יצירת אמנות בפני עצמה. לדוגמה, בושם חדש של בית האופנה הצרפתי – Louis Vuitton שעוצב על ידי האדריכל הנודע פרנק גארי (Frank Gehry).
שמות גדולים נוספים מעולם העיצוב, האמנות והאיור נכנסים כעת לתחום עיצוב הבשמים. מותג הבישום Haute Fragrance Company) Hfc) בבעלות מעצב העל האיטלקי מתאו סיביק (Matteo Cibic) אשר עבודותיו מוצגות במוזיאונים מרכזיים כמו מוזיאון פומפידו בפריז, מוזיאון הזכוכית בשנגחאי, מוזיאון העיצוב במילאנו ועוד מציג קולקציית בשמים בעיצובו של סיביק.
מעבר לעיצובים המפתים, גם לאיורי הבקבוקים אחראים מאיירי אופנה בעלי שמות גדולים בניהם ארטורו אלנה (Arturo Elena) שאיוריו קישטו את מגזיני האופנה הנחשבים בעולם – ווג קוסמופוליטן ואחרים, או מייגן הס (Megan Hess) אשר איוריה ליוו את הספר הנודע סקס והעיר הגדולה. לצד זאת, בשמי החברה נוצרו על ידי רוקחי בשמים מובילים בניהם באנו ברגייה (Benoît Bergia), וינסנט ריקורד (Vincent Ricord) ואחרים, בניחוחות המדגישים חוויית הוט קוטור קלילה בבשמים מלאי תנועה והנאה.
מסורות והשראות
מסורות והשראות עתיקות הן מוטיב חוזר בשוק בשמי היוקרה, ובולט גם במותג בשמי היוקרה האיטלקי The Merchant of Venice. מנהלי המותג, משפחת וידל עוסקת באמנות הבושם למעלה מ-100, ועיצובי הבקבוקים הייחודיים מגישים בתוכם גרסה מחודשת של בשמים עתיקים.
החברה נקראת על שם המחזה הנודע של שייקספיר "הסוחר מוונציה" מאחר והן בעיצוב והן בניחוחות שיוצר בית הבישום ניכר כור ההיתוך שבין מזרח למערב תוך השראה מנתיבי סחר ימיים מאפריקה ואסיה שפשטו את דרכם בעיר ונציה. זהו גם מותג שחוגג את התרבות הוונציאנית, תוך שימוש בחומרים, הן לניחוחות והן לבקבוקי הזכוכית, שוונציה הייתה חלק בלתי נפרד בייצור או ייצוא שלהם לעולם.
בקבוקי הבושם האיקוניים של החברה מיוצרים כולם בעבודת יד מזכוכית מוראנו – המגיעה מאי בלגונת וונציה, וזכתה לשם עולמי, תוך שילוב טכנולוגיות זכוכית ייחודיות כמו זכוכית מצופה באמאיל (smalto), זכוכית המשלבת חוטי זהב (aventurine), זכוכית צבעונית (millefori) או כזאת המדמה אבני חן תוך שימוש בפיגמנטים טבעיים לצביעת הזכוכית בטכנולוגיה ייחודית וללא שזאת תשפיע על מרכיבי הבושם. אחד הבשמים המזוהים ביותר עם מותג הבישום הוא הבושם – Imperial Emerald הבושם בניחוח ענבר פרחוני עם נגיעות מזרחיות מגיע בבקבוק המדמה את נוצות הטווס במשחקים של זכוכית מוראנו וחוטי זהב.
כמו רוב ניחוחות המותג, הפך הבקבוק עצמו של Imperial Emerald לפריט אספנות.
מגמה ירוקה
בנוסף לעיצובים מפתים בטכנולוגיות ייחודיות, גם המגמה הירוקה משפיעה על שוק הבישום ומביאה מעצבים לחשוב על אפשרויות מחזור ושימוש בחומרים ירוקים. בין מותגי הבישום המובילים את המגמה הירוקה הוא המותג האמריקאי Veronique Gabai של רוקחת הבשמים האמריקאית בעלת השורשים הצרפתיים וורוניק גבאי. מעבר לבשמים מחומרי גלם טבעיים בעלי ניחוח נקי, מצטיין המותג גם בעיצוב בקבוקים הניתנים למחזור או למילוי מחודש, תוך מזעור השימוש בפלסטיק וקידום אפשרויות מחזור נוחות למשתמש.
הכותב: מקסימדיה
אילוסטרציה: Freepik