זה קורה בדרך-כלל כשהכול מסביס פורח. רבים צפויים לסבול מאלרגיה עונתית, אשר יכולה לבוא לידי ביטוי בגרד, צריבה, אדמומיות ואי נוחות בעיניים. למעשה, כ-20% מהאוכלוסייה, הכוללת נשים, גברים וילדים, סובלים מתופעות אלרגיה שונות המתגברות דווקא בעונת האביב והפריחה, תופעות אלו עלולות לפגוע בשגרת היום יום ובאיכות החיים של מי שסובלים מכך. מה עושים?
| ד"ר מודי נפתלי |
אלרגיה היא תגובת יתר של המערכת החיסונית נגד חומרים שונים. המערכת החיסונית שלנו יודעת לזהות גורמים שעלולים להזיק לגוף, למשל חיידקים או נגיפים ולהגיב כנגדם ולחסלם, אולם לעיתים היא "מתבלבלת" ומגיבה כנגד חומר שאין בו איום פוטנציאלי כמו אבקני פרחים, עובש ומזונות שונים, חומר כזה מכונה אלרגן. אלרגיה עלולה להתרחש בכל עת ובמשך השנה, עם זאת היא נפוצה במיוחד במהלך חודשי האביב כאשר הפריחה בשיא עוצמתה והאוויר מלא באבקנים. תקופה זו ידועה גם במזג אוויר אביך, מלא באבק, חול וזיהום אוויר גבוה המשפיעים על תחושת אי הנוחות בעיניים והתקפי אלרגיה.
מה הם התסמינים המצביעים על אלרגיה בעיניים?
עיניים אדומות ומגורות, גרד, דמעות נפיחות בעפעפיים, כאב וצריבה, קשקשת סביב העיניים ורגישות לאור.
כיצד נקטין את הסיכוי להתפרצות אלרגיה בעיניים ולהחמרתה?
חשוב לנסות למצוא מהם הגורמים לתסמינים ולנסות להימנע מהם ככל שניתן.
אבקנים – חלונות פתוחים מאפשרים לאבקת הפרחים להיכנס לתוך הבית פנימה, ולהידבק לשטיחים ולרהיטים. כך קורה גם בעת פתיחת חלונות המכונית. משום כך, במהלך עונת האלרגיות, מומלץ מאוד לשמור בבית וברכב על חלונות סגורים.
אבק – יש לשאוב את השטיחים ואת הווילונות ולכבס את המצעים לעיתים תכופות כדי להפחית את הכמות של קרדית אבק הבית.
הרכבת משקפיים או משקפי שמש בעת היציאה החוצה- המשקפיים יבלמו חלק מהאבקנים ומהאלרגנים האחרים וימנעו מהם לחדור לעיניים, ככל שהעדשות של משקפי השמש או משקפי הראייה גדולות יותר, כך העיניים יהיו מוגנות יותר.
היגיינה
היגיינת העיניים – שמירה יומיומית על היגיינת העיניים מסייעת ומשמשת כטיפול מונע למחלות עיניים שונות. מומלץ להקפיד על ניקוי אזור העיניים, העפעפיים והריסים ע"י שטיפה במים, חפיפת הריסים במוס, או באמצעות שימוש במגבוני ניקוי ייעודיים לעיניים שעברו סטריליזציה.
היגיינת הידיים והפנים – יש להקפיד על היגיינת הידיים לפני כל טיפול בעיניים וכן בעת החלפת עדשות מגע. כמו כן, שטיפת הידיים והפנים יכולה לעזור למזער את כמות האלרגנים על העור.
שפשוף העיניים – יש להימנע משפשוף העיניים העלול להגביר את הסיכון לזיהום להחמיר את תחושת הגרד והאדמומיות.
מוצרים טיפוח, איפור וניקוי לעיניים – במקרה של רגישות לחומרי איפור וטיפוח יש להפסיק להשתמש במוצרי קוסמטיקה שמגרים את העיניים ולהקפיד על החלפה של מוצרי איפור לעיניים לאחר 3 חודשים. מומלצים לשימוש מוצרים היפואלרגניים המותאמים גם לעור רגיש, נבדקו אופטלמולוגית ומותאמים לשימוש באזור העיניים.
כיצד ניתן להקל על התסמינים?
• קומפרסים קרים – הנחת קומפרס קר ורטוב על החלק החיצוני של העפעפיים הסגורים יקל על הנפיחות ותחושת אי הנוחות.
• ניגוב וניקוי העין מהפרשות באמצעות מגבון ייעודי לניקוי אזור העיניים שעברו סטרליזציה ומותאמים לניקוי יסודי של אזור העיניים, ארוזים באריזה אישית הרמטית וחד פעמית ומתאימים לשימוש גם כקומפרסים קרים (ניתן לקרר את המגבונים באריזתם במקרר בטמפ' של 4 מעלות צלזיוס).
• הוצאת עדשות מגע ומעבר למשקפיים.
טיפות עיניים וטיפול תרופתי
במקרים קלים – טיפות עיניים לסיכוך ולהרטבה יסייעו בשטיפת האלרגנים מהעיניים האלרגנים ויקלו על תחושת אי הנוחות. מומלץ להשתמש בטיפות ללא חומרים משמרים ואנטי היסטמינים ללא מרשם.
במקרים קשים יותר – ניתן לפנות לרופא המטפל לקבלת המלצה לטיפות עיניים המכילות אנטי-היסטמינים וטיפול תרופתי נוסף במידת הצורך.
ד"ר מודי נפתלי, מומחה לרפואת עיניים במרכז רפואי מעין
אילוסטרציה: Freepik