לצום ממושך יש השפעה ישירה על השיניים וחלל הפה החל מריח פה חזק ועד להתפתחות עששת. כול מה שחשוב לעשות על מנת למזער תופעות לוואי.
| ד"ר אריאל סביון |
הרוק חיוני מאד לתפקוד תקין של הפה ומשמש כמגן העיקרי של השיניים. בימים רגילים בכל פעם שאנו אוכלים ובעקבות פעולת הלעיסה חלה עלייה בהפרשת הרוק אשר מסייע לעיכול המזון. כאשר אנחנו לא אוכלים ובמיוחד בזמן של צום ממושך, חלה ירידה משמעותית בהפרשת הרוק כך שההגנה על השיניים פוחתת באופן משמעותי ובנוסף לכך, חלה עלייה ברמת החומציות בפה (ירידה בpH), המשמשת טריגר משמעותי להתפתחות עששת. צום מלא גורם ליובש משמעותי בפה, להידבקות הלשון לחיך ולהצמדת השפתיים זו לזו, כתוצאה מכך אנו חווים 4 תופעות בולטות:
- ריח פה חזק – בדומה לריח פה ממנו אנו סובלים לאחר שינה (בעיקר עקב ירידה בהפרשת הרוק בשינה), כך קורה גם בצום ממושך עקב חוסר בשטיפה רציפה של חלל הפה.
מה חשוב לעשות? מומלץ לצחצח שיניים ביסודיות לאחר ארוחה מפסקת ולנקות את השיניים באמצעות קיסמים או חוט דנטלי ולשטוף את הפה במי שטיפה בעלי pH בסיסי כגון מי מלח או מי סודה לשתייה. - חוש הטעם משתנה – צום ממושך גורם לשינוי זמני בתחושת הטעם. האחראים לכך הם בעיקר תחושת היובש ושינויי החומציות בחלל הפה, כמו גם התפתחות חיידקים ופטרת בעיקר על גבי הלשון.
מה חשוב לעשות? מומלץ לצחצח את הלשון ביסודיות לפני הצום ועם סיום הצום באמצעות מברשת ייעודית ללשון. - בחילות והקאות – צום קשור במקרים רבים לשינוי בתפקוד ה"שוער" הקיבתי, עליית חומצות קיבה ולעיתים גם בחילות והקאות. ההשפעה המרכזית של עליית חומצות הקיבה הינה החמרה בתופעת החומציות בפה.
מה חשוב לעשות? ניתן לאזן את החומציות באמצעות שטיפות חוזרות של הפה במים (אפשרי ללא בליעה) או שימוש בטיפות בעלות pH בסיסי. - "תפיסת" המפרק – הפחתת הלחץ על מפרקי הלסת והפחתת התנועה הצידית של הלסתות עלולה לגרום לתפיסת המפרק.
מה חשוב לעשות? מומלץ לבצע תנועת ניעור קלה של הלסתות לצדדים מידי שעה על מנת לשחרר לחצים.
4 טיפים חשובים לקראת הצום:
• לפני הצום מומלץ להקפיד על שתיית מים מרובה ולהמעיט מאכילת מלוח וחמוץ.
• לאחר הצום מומלץ מסטיק ללא סוכר שמסייע בהפרשת רוק ובאיזון הכמות שלו בחלל הפה.
• מומלץ להימנע מצחצוח שיניים במהלך הצום. צחצוח שיניים ללא שטיפה יסודית של הפה ונטרול החומציות כפעולה מקדימה, עלול לגרום לפיזור החומציות בכל חלל הפה ולשמש כטריגר להתפתחות חורים בשיניים. עדיף לבצע שטיפות עם מי פה כדי להוריד את רמת החומציות ובכך למזער את הנזק.
• חשוב לא למהר לצחצח שיניים מיד בתום הצום אלא לבצע שטיפות פה עם בתכשירים המכילים פלואוריד ורק בשלב השני לצחצח שיניים ביסודיות.
ד"ר אריאל סביון, רופא שיניים ומנהל מרפאת 'סביון מדיקל סנטר'
אילוסטרציה: Freepik