סקירת הסיבות, הגורמים ודרכי הטיפול בנשירת שיער, בהתאם לגישה הסינית המסורתית,בשילוב גישות מערביות מתקדמות
זהר ברק אור
לרפואה הסינית, פתרון מוכח בן אלפי שנים להתקרחות ולהלבנת השיער. מניסיון, גם שלי, בכמה טיפולי דיקור בשילוב צמחי מרפא סינים ותזונה הולמת, ניתן לעצור את הנשירה ואף להצמיח שיער על פדחת קירחת ולהשחיר שיער מאפיר.
בכל רגע נתון כ-10% מסך השערות נמצאות במצב מנוחה. לאחר חודשיים שלושה, השיער הנמצא במנוחה נושר ושיער חדש מתחיל לצמוח במקומו. כל שיערה צומחת כסנטימר לחודש. נשירה של עד מאה שערות ביממה היא לחלוטין נורמלית כחלק מהמחזוריות, אולם, ישנם אנשים החווים נשירת שיער מוגברת. ההתקרחות השכיחה היא זו הנצפית בגברים אבל גם נשים רבות חוות הדללות ואף אובדן שיער בגיל צעיר יחסית. דפוס ההתקרחות בגברים מתאפיין בנשירת שיער בקודקוד ובקדמת הראש. נשים מפתחות דפוס התקרחות נשית בה בד"כ השיער נעשה דק יבש ודליל בכל הקרקפת.
מדוע נושר השיער?
נשירת שיער, על-פי הגישה הסינית המסורתית, נובעת בעיקר מרקע חולשה של האנרגיה בכליות ובריאות. שני איברים אלו אחראים על שיער הראש של כל אחד מאיתנו וחיוניותם תשמור על שיער ראש מלא ועל שיער חזק ומלא ברק.
על פי הרפואה הסינית הכליות קשורות בין היתר למערכת הרבייה, ללידות ולמיניות האדם.
במערכת זו של הכליות המרכיב של העֲצְמוּת הוא הגורם המקושר ביותר לחוזקו וסמיכותו של שיער הראש. כאשר עצמוּת הכליות שרויה בחֶסֶר, השיער הופך דליל, שביר ומאבד מהברק הטבעי שלו.
מעבר לשינוי בתפקודי הכליות והריאות, קיימים לא מעט גורמים המאיצים את נשירת השיער, לדוגמא: דיאטות חריפות, הריונות, טראומות ולחצים נפשיים, תרופות וטיפולים הורמונלים, השפעה של מזג האוויר, תזונה לקוייה, לחץ דם נמוך, שיבושים בפעילות בלוטת התריס, גורמים תורשתיים ונסיבות חיצוניות, החוסמות את אספקת החמצן הסדירה לזקיקי השיערה.
לשפר את אספקת הדם
הטיפול הסיני פועל באופן מקומי על עור הקרקפת, משפר את אספקת הדם והאנרגיה למקום במקביל לטיהור הקרקפת ממזהמים ומטפילים למיניהם, מעודפי שומן ומקשקשים. הטיפול משלב פורמולות למריחה חיצונית, תרחיצים מיוחדים וקרמים המכילים תכשירים לאיזון וניקוי עור הקרקפת. בנוסף יסייעו פטיש 'ה-7 סטאר' או המזורולר המודרני לסטימולציה מוגברת של דם וצ'י לזקיקי השיער שנחלשו או נחסמו, וכמובן באמצעות דיקור הקרקפת. במקביל לטיפול המקומי, בהיבט הכלל מערכתי, מסייע הדיקור הסיני לאזן ולשפר את תפקודי האיברים הפנימים שתפקודם נפגע.
בחולשה כלייתית, אנשים נוהגים להתלונן בפני הרופאים או בפני הקרובים ביותר בלבד, על ירידה בזיכרון ובכושר הריכוז. תיתכן גם ירידה בליבידו ובפוריות וייתכנו כאבי גב תחתון. התופעות הנלוות מתחילות בהדרגה כך שהרבה זמן קודם לתשומת הלב לנשירה המואצת, מופיעות פעמים רבות, תופעות לוואי שלכאורה לא קל לשייך אותן לנשירה השיער אך הן בהחלט מבשרות את בואה.
תוצאות הטיפול הסיני
בטיפולי נשירת השיער, תוך חודשיים-שלושה, אנו חווים ירידה משמעותית בנשירת השיער וצמיחה מחודשת, עור הקרקפת השמנוני מאוד הופך למאוזן בריא, השיער עצמו מקבל חיות וברק, ריבוי הקשקשים מתמתן עד להפסקה מוחלטת של התופעה ולא מן הנמנע כי צבע השיער גם הוא יתכהה. בנוסף, הכאבים והסבל שהיו "מנת חלקם" של המתקרחים, פוחתים ואף נעלמים לחלוטין. במקרה של יתר לחץ דם, יאזן הטיפול את לחץ הדם, במקרים של טראומות ולחץ נפשי, יאזנו המחטים בשילוב תמציות צמחים את המצב הנפשי והאנרגטי ויסייעו, גם באופן הזה לעצירת הנשירה.
על מנת לטפל כראוי אנחנו חייבים להבין את הגורמים לאובדן השיער ואת האבחנה הסינית העכשווית, גם על פי מצב השיער והקרקפת:
• שיער דק, חלש, יבש ושביר – יעיד על פגיעה בדם של הכבד, בצ'י של הטחול או ביין של הכליות.
• פגיעה בצפיפות השיער או שיער דליל – יעיד על פגיעה בתמצית ובאנרגיית הכליות.
• שיער חסר ברק ונפח – יעיד על חולשה של הריאות, הריאות מתבטאות בעור ובשיער, כאשר ישנה חולשה של הריאות, השיער והעור יבשים וברק השיער נחלש.
במרבית המקרים בהם הנשירה פעילה, קיימת רגישות בקרקפת, בין במגע עדין ובין ללא שום מגע פיזי. רגישות זו נובעת מהפחתה הולכת וגוברת של אנרגיה ודם. כאשר עוצמת הכאב עזה, נאלצים רבים מהם ליטול משכך כאבים. חשוב לקשר בין שתי האבחנות, אובדן השיער וכאבי הראש.
לפני שאנחנו באים לטפל בתופעת הנשירה, חובה להבין מה שורש הבעיה. מספר רב של גורמים יכולים לגרום לנשירת שיער מוגברת:
1 . 3-4 חודשים לאחר מחלה או ניתוח ניתן לראות לפתע נשירת שיער ניכרת. כשהמחלה תחלוף, הנשירה תעצר בד"כ מעצמה ושיער בריא יצמח מחדש.
2. בעיות הורמונאליות יכולות לגרום לנשירת שיער, גם השבת האיזון ההורמונלי עשויה להאיץ נשירה. פעילות יתר או תת-פעילות של בלוטת התריס תיצור נשירת שיער מוגברת.
3. נשים רבות חוות נשירת שיער לאחר הלידה ובעת ההנקה.
4. הפרעות עיכול ע"י הליקובקטר פילורי, חיידק המתקיים, בין היתר, בגוף על ידי גזילת ברזל, אבץ ו-B12 מגופנו, הגורמים לנשירת השיער.
5. טיפוח שיער גרוע יכול לגרום לשיער יבש ושביר כולל תכשירים לניקוי, קרמים וצבעי שיער.
6. מיעוט שטיפות השיער יכול לגרום לשיער להיות שמנוני ודביק. השומן חונק את שורשי השיער, ומספק מקום מצוין להתרבות של חיידקים ופטריות.
7. נטילת תרופות כגון: נוגדי קרישה, תרופות למחלת גאוט, תרופות הניתנות במחלות ממאירות, ויטמין A במינון גבוה, גלולות למניעת הריון, תרופות כנגד דיכאון ועוד, יאיצו נשירה.
8. ישנם כמה זיהומים היכולים לגרום לנשירת שיער. הזיהומים מגיבים היטב לטיפול אנטי פטרייתי שעשוי לעצור את הנשירה.
9. נשירת שיער תיתכן במחלות לופוס או סכרת.
10. חבישת כובע, פאה או קסדה וכד' הדוק מדי לקרקפת עלולה לגרום לאובדן שיער.
11. תורשה: אין ספק שלגנטיקה יש חלק משמעותי לגבי סוג השיער שלנו ועד כמה נסבול מנשירת שיער. ישנן גם מספר רב של מחלות גנטיות היכולות לפגוע בשיער ולגרום להתקרחות, הן אצל גברים והן אצל נשים.
12. תזונה לקויה או דיאטות קיצוניות.
13. מצבי מתח ולחץ גורמים לנשירת השיער.
14. לחץ דם נמוך המשבש את אספקת הדם לקרקפת.
15. במצבים של עודף חום פנימי, עור הקרקפת מתכלה מהר והשכבה העליונה מתיבשת במהרה. במקרה זה אנו נראה ריבוי קשקשים, יתכן ותופיע סבוריאה ותחל נשירה מואצת.
16. נשירת שיער מוגברת בקיץ: החום הרב והגברת ה"אש" לפי הרפואה הסינית, מחלישים את הכליות ומאדים בעצם את המים שלפי חמשת היסודות, הם הכליות ושלפוחית השתן. הכליות אחראיות על תנועה ויצור הנוזלים והמלחים של הגוף, הן אחראיות על העצמות, על מוח-העצם, על הזנת המוח ובכלל על חלוקת האנרגיה לכל רקמות הגוף השונות בכלל ועל איכות השיער בפרט.
לפני הטיפול
אחרי חודש וחצי
אחרי 4 חודשים
הטיפול-הדיקור הסיני לנשירת שיער
בהתאם להבנת גורמי ההתקרחות ולאבחון הסיני יעבור המטופל כעשרה טיפולי דיקור סיני שיסייעו לחיזוק האיברים התומכים בשיער הראש. במקביל יאתר המטפל את הגורם להיווצרות הנשירה המואצת ויסייע לבטל את תוצאותיו.
הטיפול כולל:
טיפולי דיקור שבועיים במהלך כחודשיים.
שימוש יומיומי בצמחי מרפא סיניים ותוספי תזונה.
שימוש בתכשירים חיצוניים.
התאמת תזונה המתאימה למטופל.
טיפול עצמי עם מכשיר המזורולר.
הטיפול עם המזורולר
מכשיר המזורולר הוא הרולר המודרני, שהפך להיות אחד הטרנדים המובילים היום בעולם האסתטיקה. מדובר בוורסיה מודרנית של מכשיר סיני בן אלפי שנים.
ברפואה הסינית הקלאסית, משתמשים ב'דרמה רולר' שעשוי מג'ייד חלק או ממתכת. מדובר בגלגלת ועליה כ- 150 זיזים. בנוסף, נפוץ מאוד ברפואה הסינית פטיש ה-"7 סטאר" – פטיש קטן, בו נעוצות 7 סיכות זעירות הגורם, על ידי נקישות עדינות על פני העור, לשיפור זרימת דם, לשיפור מראה העור, לטיפול בנשירת שיער ולטיפול במגוון מחלות ומחלות עור.
השילוב של הרולר הסיני הקדום עם ה-"7 סטאר" הוא למעשה המזו רולר שאנחנו פוגשים היום ומשמש לטיפול בהתקרחות ולשיפור מראה העור באופן כללי.
המזורולר גורם לסטימולציה מקומית מוגברת לפני כל טיפול דיקור ובמהלך כל תקופת הטיפול, יום כן ויום לא לסרוגין במשך עשרת הטיפולים.
על פי ניסיוני, אחרי חודש ניתן לחוש בעצירת הנשירה ואילו לאחר שלושה חודשים ניתן להבחין בצמיחה מחודשת. בחודשים הבאים ילך ותמלא שיער הראש, יקבל ברק מחודש ואף יתכהה גוונו האפור. ניתן לשפר משמעותית את כמות הנשירה בכל גיל וכמעט בגין כל סיבה אולם תוצאות טובות יותר יתקבלו אצל מטופלים עד גיל 40 ועם שנות התקרחות או הידללות שיער מועטות יחסית. שיער חדש על ראש שהקריח, יצמח ברוב המקרים אם המטופל בן פחות מחמישים וההתקרחות באזור המטופל בת פחות מעשר שנים.
פורמולה מצמחים סינים
מומלץ לשלב פורמולה סינית, כמובן אחרי אבחון ותשאול מלא. הפורמולה היעילה ביותר, מנסיוני, הינה 'SILKEN STRESSES' של קאן צמחים. היא טובה לטיפולי נשירת שיער במקרה קלאסי של חסר בדם הכבד, חסר יין בכליות ומזינה את דם הכבד, מעשירה יין הכליות, מחזקת גידים, עצמות ומייצבת תמציות.
הפורמולה בת מאות בשנים, משמשת באופן מסורתי גם לטיפול בהאפרת שיער מוקדמת, חולשה וכאב בגב תחתון ובברכיים, פליטה ספונטנית או לילית של זרע, אובדן שיניים, עצמות חלשות, חרדה, עצבנות, פחד.
תזונה לחיזוק השיער
התזונה, עפ"י הגישה המערבית, צריכה להתבסס על פחמימות מלאות וירקות. יש להקפיד לאכול שני סוגי פירות ביום ולקנות בשר טרי בלבד. עדיף לצמצם את צריכת הבשר ולאכול תחליפי סויה וקטניות המספקות חלבון צמחי. חשוב להימנע משמנים תעשיתיים ושימוש במרגרינה ולהעדיף על פניהם שמנים העשויים בכבישה קרה.
על פי המסורת הסינית, מזונות שיכולים לחזק את השיער ולהחזיר לו את צבעו ואת הברק הם אצות למיניהן (בעיקר היג'יקי), שעועית שחורה ועשב חיטה, שיש להם את היכולת לחזק דם בעוצמה. שעועית למיניה, ירקות ירוקים כהים, דגים, כבד, מח עצם, מוצרי חלב, נבטים, שקדים, זרעים, גרעינים ואגוזים – כל אלו יחזקו וינקו את דם הכבד, יחזקו את הכליות והטחול ויזינו את השיער.
צמחים ותוספי מזון
סו-פלמטו: זהו דקל ננסי הגדל בפלורידה ומצוי כיום בתכשירים טבעיים לטיפול בפרוסטטה. מחקרים חדשים מצביעים על כך שהוא יעיל גם במניעת נשירה משום שמבטל את פעולתו המזיקה שלה DTH. במובן זה הוא דומה לפרופסיה.
קומפלקס ויטמיני B: מכילים את מרבית הוויטמינים מהמשפחה כולל את הביוטין ונספגים טוב יותר יחדיו. עדיף לקחת כמויות הגבוהות פי שתיים מהנורמה. כיום קיימות בשוק פורמולות יעודיות לנשירת שיער, המכילות גם מינראלים ומרכיבים נוספים.
אבץ: האבץ חשוב לשמירה על חיוניות השיער ומומלץ ליטול עד 50 מ"ג ביום.
רוזמרין, גינקו בילובה וסרפד: הרוזמרין מגביר את זרימת הדם לקרקפת ומומלץ בעיקר לסובלים מלחץ דם נמוך. לעומתו הג`נקו עושה את אותה פעולה, אך לא מעלה את לחץ הדם. הסירפד מומלץ לסובלים מעור קרקפת שמנוני ומקשקשת.
לסיכום, הטיפול הסיני בהתקרחות, לעצירת הנשירה ולהצמחת שיער, אכן יעיל ביותר, בעל אחוזי הצלחה גבוהים ונטול כל סיכונים או תופעות לוואי. ההבנה של הגורמים להיווצרות הנשירה והאבחנה הסינית המדויקת הינם היסוד המרכזי להצלחת הטיפול. שילוב הדיקור הסיני עם המזורולר, עם תכשירי השיער הנכונים בשילוב פורמולת הצמחים יגבירו את צמיחת השיער ויחזקו את שורשיו עד לעצירה כמעט מוחלטת של הנשירה.
אחת מההשפעות החשובות ביותר של טיפולי ההתקרחות היא שיפור בכושר הריכוז, יכולת החשיבה וחידוד הזיכרון תוך הפחתה משמעותית בכאבי ראש. מעשית מה שנעשה כאן גובל בחידוש נעורים. אנו מחזירים את הגוף למצב של התחדשות במובן הפיזי, המנטאלי, האנרגטי ובמובן האינטלקטואלי. מטופל ברפואה סינית הסובל מהתקרחות ירוויח בנוסף לשיער ראשו, "על הדרך", כושר ריכוז וזיכרון משופרים ויכולת חשיבה יעילה יותר.
זהר ברק אור היא מטפלת בדיקור קוסמטי ובאסתטיקה סינית ומרצה בקמפוס 'ברושים'
תמונות: טיפולים של אייל ליבנה- מטפל ברפואה סינית ויפנית
ובוגר קורס דיקור קוסמטי בקמפוס ברושים.
כדאי להירשם עכשיו, כאן למטה,לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
זה קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם