פסיקה תקדימית של בית המשפט העליון תחייב את העיריות להקל בהיטלי הארנונה של המספרות. מי שהוביל את המאבק המשפטי עד לנצחון הוא מעצב השיער מישל מרסייה
אתי דרייפוס
לאחרונה התבשר ענף המספרות בארץ כי פסיקה תקדימית של בית המשפט העליון תחייב את העיריות להקל בהיטלי הארנונה. בתל אביב בלבד יש כשש מאות מספרות שעתידות ליהנות מהפסיקה. מי שהוביל את המאבק המשפטי עד לנצחון הוא מעצב השיער מישל מרסייה (מרסייה הוא בעל רשת מספרות מישל מרסייה, קולג' וליין מוצרים). היום, עם סיום המאבק, מעצבי שיער בתל אביב ולמעשה בכל הארץ כולה (הפסיקה מחייבת את כל הארץ), לא רק שישלמו פחות, אלא כנראה שגם יוכלו לדרוש החזרים על תשלומי ארנונה מהשנה-שנתייים האחרונות.
הפרשה החלה כאשר לפני מספר שנים פנה מעצב השיער מישל מרסייה לעורך הדין עמיחי נביאי וביקש חוות דעתו לגבי תשלומי הארנונה הגבוהים שהוא משלם עבור המספרה שבניהולו.
בדיקתו המקיפה של עו"ד נביאי העלתה כי על העירייה להפחית את תשלומי הארנונה בכמחצית, וזאת בהסתמך על סמך פסיקה משפטית קודמת. עוה"ד פנה לעירייה בדרישה להפחית את תשלומי הארנונה – והעירייה סירבה.
מדוע סירבה עיריית תל-אביב?
טענות העירייה היו שפסק הדין, שעליו הסתמך עו"ד נביאי, אינו מחייב אותה משום שאינו מהווה "תקדים" (לא ניתן על ידי בית המשפט העליון) ומשום שיש הבדלים בין הסיטואציה שאוזכרה בפסק הדין לבין הסיטואציה של מישל מרסייה.
עיריית תל אביב טענה כי מספרה הינה עסק, וזאת בשל העובדה כי עבודתו של ספר הינה מתן שירותים ולא מלאכה. בית המשפט הישווה את הספרים לשאר בעלי המקצוע המעניקים שירותים דוגמת סנדלרים, המוכרים שרוכים ומוצרים משלימים לנעליים; חייטים, המתקנים בגדים; וטכנאי חשמל, העוסקים בתיקון מוצרים שונים, אשר מסווגים בעירייה כ'מלאכה' וטען כי אין כל שוני מהותי ביניהם לבין בעלי המספרות.
מדוע הסירוב לא התקבל?
סירובה של העירייה נראה כתירוץ בלבד, ולכן עו"ד נביאי נקט בהליכים משפטיים נגד עיריית תל אביב ("השגה", "ערר", "ערעור מנהלי" לבית המשפט המחוזי, "ובקשת רשות ערעור" לבית המשפט העליון) ולבסוף ניצח את העירייה ויצר בכך תקדים שמחייב את העירייה לא רק כלפי מישל מרסייה, אלא כלפי כל בעלי המספרות בת"א.
החלטת בית המשפט
לאחר מתן פסק הדין בבית המשפט העליון, הודיעה עיריית תל אביב לעורך דין נביאי, כי החל משנת 2011 היא תחייב את כל בעלי המספרות בת"א בתשלום ארנונה מופחת בהתאם לתקדים. אבל בנוגע לתשלומים ששולמו בעבר, הודיעה עיריית תל אביב כי אין לה כל כוונה להחזיר את התשלומים ששולמו ביתר.
על אף מתן פסק הדין בבית הדין המחוזי, המשיכה העירייה להתעלם בבוטות מקביעת בית המשפט ולא שינתה את היטלי הארנונה עד היום. פסק הדין התקדימי שהתקבל בבית המשפט העליון יחייב אותה לשנות את סכומי החיוב, ולא ישפיע רק על רשת המספרות של "מישל מרסייה", אלא גם על כשש-מאות מספרות בעיר ויסתכם בהפסדים שנתיים של מיליוני שקלים לעירייה. כמו כן, פסק הדין יחייב את העירייה להחזיר כספים רטרואקטיבית משנים עברו לאלו שידרשו זאת.
תובענה ייצוגית להחזקת הכספים
לאור הודעה זו, הגיש מישל מרסייה בשם כל בעלי המספרות בתל אביב "תובענה ייצוגית" בדרישה להחזיר לכל בעלי המספרות בתל אביב את הפרשי הארנונה המגיעים להם, בדומה להחזרים שקיבל מישל מרסייה.
עיריית תל אביב טרם הגיבה לתביעה ייצוגית זו ומישל ממתין לתגובתה אשר צריכה להינתן בימים הקרובים.
התקדים שיצר מישל מרסייה בתל-אביב מחייב את כל העיריות ברחבי ישראל.
מה צריכים מעצבי השיער לעשות עכשיו?
המלצת עורך הדין נביאי לבעלי המקצוע היא שכל בעלי המספרות יבחנו מהו תעריף הארנונה לפיו הם משלמים, ואם הם עולים בקנה אחד עם העקרונות שנקבעו על ידי בית המשפט העליון. ככל הידוע, נכון לעכשיו, עיריות נתניה, רעננה, הרצליה, פתח תקווה, עדכנו את חיובי הארנונה בהתאם לפסק הדין. עיריית חדרה מסרבת לעדכן את תשלומי הארנונה לאור פסק דין אחר שניתן לטובתה ואשר עליו לא הוגש ערעור.
ההתמודדות של מרסייה מול העירייה
מישל מרסייה, מבעלי רשת מישל מרסייה ומוביל המאבק: "למרות הקשיים הרבים, שעיריית תל-אביב הערימה עלי במהלך המאבק, אשר במהלכו גם עיכבה מתן רישיונות לעסק, לא ויתרתי ואני שמח שבית המשפט העליון מצא לנכון לעשות צדק עימי ועם כלל המספרות בעיר, אשר בשאיפה תגיע גם לכל רחבי הארץ. הפסיקה תשליך על רווחיות הענף כולו, ואני אמשיך להילחם עבור כלל הספרים בסוגיות עקרוניות לענף.
במהלך המאבק נגד העירייה היו, במקרה או שלא במקרה, המון בעיות בחידוש הרישיונות של המספרות בבעלותי, שקיימות כבר מעל עשור בתל-אביב. הם פתאום התייחסו לנושא השילוט במספרות וטענו שקיים חוסר פרופורציה בין הכיתוב בעברית לכיתוב באנגלית, ויתרה מכך נציגים מטעם העירייה שברו את השלט של הקולג' שלי בדיזנגוף סנטר".
העירייה מצייתת לפסה"ד
תגובת דובר עיריית תל אביב, הלל פרטוק: העירייה פנתה לבית המשפט העליון, לאור העובדה כי קיימות פסיקות סותרות בבתי המשפט המחוזיים, אשר חלקן אימצו את עמדת העירייה, לפיה אין לראות במספרות בתי מלאכה.
עם זאת, ובניגוד לנטען בכתבה, העירייה מכבדת את פסיקת בית המשפט העליון ופועלת להוצאת חיובים שנתיים מתוקנים לשנת המס 2011. לבעלי מספרות בתחומה, ובהם חברת מישל מרסייה בע"מ, וכך אף נמסר למר מרסייה בפגישה שהתקיימה עמו במשרדי העירייה לאחר פסק הדין
.
הנחה של 50% בארנונה
"המאבק שנלחמתי עליו במשך קרוב ל-5 שנים היה שהעירייה תכיר במספרה כבית מלאכה ותיתן הנחה בארנונה של 50%", אומר מרסייה.
"איגוד בעלי המלאכה בישראל מכיר במספרות כבית מלאכה, ואילו העירייה עד מתן פסק הדין בבבית המשפט העליון טענה כי מספרה הינה בית מסחר ולכן אינה זכאית להנחה בארנונה. עם מתן פסק הדין החל מה-1 בינואר 2011, כל בעל מספרה בת"א שלא יקבל בחשבון ארנונה שלו 50% שיצור קשר עם הנהלת מישל מרסייה ובהמשך להחלטת בית המשפט העליון מקווים גם לקבל החזרים רטרואקטיביים בתשלומי האנונה של השנה –שנתיים האחרונות. פסק הדין בבית המשפט העליון אמנם, מכניס תיקון בצו הארנונה בת"א, אך באופן גורף זו החלטה שתשפיע על כל המספרות בארץ".
מרסייה קורא להתאגדות מקצועית
בעקבות הפרשה מתייחס מישל גם לצורך בהתאגדות מסודרת של הענף בארץ: "התביעה הזו בעצם מעלה אצלי את הצורך להגיד בריש גלי כי אחד הדברים החשובים ביותר בענף המספרות – הוא בעצם ליצור פיקוח מסודר בענף באופן שיגן על האומן – מעצב השיער וייצור סטנדרטים וחוקים שיהיו ברורים לכולם.
כמו באיגוד האירופאי שמגן על המספרות ודורש מבעל מספרה שלוש שנות לימודים, תעודה מוכרת ושנתיים ניסיון, ללא זה אין לו רישוי לפתוח מספרה. היום בארץ הנושא הזה פרוץ, אין פיקוח מסודר, כל אחד יכול לפתוח מספרה ולא יודעים בפועל מה הניסיון שלו, מה האיכות שהוא מציע וזה משפיע על הרמה והאיכות בארץ. התאגדות מסודרת נותנת כוח לספר, מגנה על הענף, מפקחת באופן מקצועי ומסודר על הרמה ובסופו של דבר משפיעה באופן חיובי על הלקוח הסופי".
צילומים: אימג' בנק ישראל
כדאי להירשם עכשיו, כאן למטה,לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
זה קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם