איך מסתדרים בני משפחה שעובדים ביחד בעסק? אודי ודייויס, אלי וקובי בורוכוב, משפחת קמיר, אולגה ומרק קיסר, איציק ואורית כרסנטי, אנג'לה ומאיר טטרו – מספרים איך זה עובד באמת
אתי דרייפוס
אודי ביטון. צילום: ארקדי ברונשטיין
דיויס ביטון. צילום: אוהד רומנו
קובי ואלי בורוכוב. תמונה: סטודיו לילך רוזמן
משפחת קמיר – חנן, יאיר ורות
אנג'לה ומאיר טטרו. צילום: יניר סלע
שיער: איציק כרסנטי.איפור: מאק. צילום:טל רביבו
שיער: אנג'לה טטרו, איפור: נופר, צילום: ליאור דדון, דוגמנית: מריה cmodels
שיער: חנן קמיר. דוגמנית: אלינה מוס hhmodels צילום: זאב שטרן
עבודה של אולגה ומרק קיסר
אולגה קיסר בעבודה
עבודות: דיויס ואודי ביטון. צילום: ארקדי ברונשטיין
בענף המספרות בארץ, קיימת תופעה נרחבת של בני משפחה שעובדים יחד באותו העסק. לפעמים זה בעל ואשתו, לפעמים אחים, לפעמים הורים וילדים. יהיה ההרכב אשר יהיה, מדובר בתופעה מעניינת שטומנת בחובה מורכבות רבה בתחום היחסים הבינאישיים והמקצועיים.
כדי לברר את המורכבות הזו פנינו לדיויס ואודי ביטון, קובי ואלי בורוכוב, משפחת קמיר, אולגה ומרק קיסר, איציק ואורית כרסנטי, ואנג'לה ומאיר טטרו, וביקשנו מהם הצצה קטנה אל האינטראקציה המעניינת שבין בני משפחה שנמצאים יחד סביב השעון בסביבה עתירת אגו.
כיצד התחיל שיתוף הפעולה ביניכם?
אחים – קובי ואלי בורוכוב: שיתוף הפעולה בינינו התחיל לפני כחמש עשרה שנה. אלי סיים את לימודיו התיכוניים ונמשך למקצוע הספרות. קובי מייד גילה בו פוטנציאל ולקח אותו תחת חסותו. למעשה מדובר בסיפור מעניין. קובי לקח את אלי כילד לעבוד במספרה ביום החופשי שלו מבית הספר, הוא עבד, נכנס לעניינים ובסוף יום העבודה אמר לאחיו שתוך שתיים עשרה שעות הוא התאהב במקצוע. קובי ישב עם אלי בערבים ולימד אותו גזירות וחלוקת צבע, כל שנה לקח אותו לחו"ל לכנסים והשתלמויות, עד שבשנת 98 הם פתחו יחד העסק ברחוב בן-יהודה בתל אביב.
אב ובן – דיויס ואודי ביטון: החיבור המקצועי ושיתוף הפעולה בין אודי לדיויס התחיל למעשה לפני מספר שנים כשהפרידו ביניהם אלפי קילומטרים על קו לונדון תל-אביב.
דיויס ביטון הוא אומן תסרוקות מוביל ומפורסם בארץ וגם בחו"ל, בנו אודי ביטון, נדבק בחיידק עיצוב השיער לפני כחמש עשרה שנה. כשנתיים אחרי שלמד ועבד בתחום בארץ החליט לעבור ולהמשיך את ההתפתחות המקצועית שלו בחו"ל. אודי חי בלונדון כשתיים עשרה שנה שם המשיך לימודי עיצוב שיער באקדמיה של טוני וגיא בלונדון, עבד בסניף הדגל של טוני וגיא ולאחר כשבע שנים הוא התחיל גם ללמד בקורסים ובסמינרים של האקדמיה ברחבי העולם ובקורסים באקדמיה של לוריאל בלונדון. לאורך השנים אודי פיתח את סגנון ההדרכה שלו. הוא אוהב להדריך, לשתף בידע, ללוות קולגות למקצוע בהתקדמות המקצועית. בשנת 2008, כשהגיע אודי לביקורים בארץ הוא העביר השתלמויות של תספורות וכימיה לתלמידים של דיויס. הוא נחשף לקהל של מעצבי השיער בארץ והתרשם מהתשוקה שלהם ללמוד ולהתקדם. אודי יזם והוביל לאירוע משותף של דיויס וטוני וגיא ובכוחות משותפים נערך סמינר לימודי של דיויס יחד עם הצוות הבכיר שבו הדריך אודי שהגיעו לאירוע שנערך בנמל תל אביב ובו השתתפו כארבע מאות מעצבי שיער. באותה השנה גם הציג דיויס את הספרים והדיסקים שהוציא בתערוכה הבינלאומית בלונדון, הסלון אינטרנשיונל, שם אודי ליווה את הצוות של דיויס ונחשף לעוצמה שבתסרוקות שמקרין דיויס ולהערכה הרבה שהוא מקבל מקולגות בתחום.
אודי החליט לחזור לארץ ולפתוח את "דיויס ואודי – המרכז ללימוד מקצועות השיער". עסק שיתן מענה לכל מי שרוצה ללמוד, להתקדם ולהעמיק במקצוע עיצוב השיער. דיויס הצטרף לחזון של אודי, ויחד עם המוניטין שבנה דיויס והניסיון של שניהם לאורך השנים, נפתח המרכז.
זוג נשוי – אולגה ומרק קיסר: התחלנו לעבוד בבית, העסק התחיל התחיל מחברים, שכנים. מרק עבד בקטן, עשרה שקלים לצבע, עשרה שקלים לתספורת. אולגה התחילה לעזור, כחופפת, מכינה קפה, ייבוש ופן, צבע, במקביל להיותה סטודנטית באוניברסיטה לכלכלה וניהול עסקים. דווקא למרק היה חוש טבעי לעסקים, ואולגה החליטה לא לסיים את התואר והתחילה ללמוד איפור, כשמרק לומד במקביל קורס ספרות אצל מישל מרסיה. העסק הביתי הצליח, והלקוחות נתנו פידבק מצוין ונראו טוב בצאתן ואולגה התאהבה בזוהר של המקצוע והחליטה ללמוד עיצוב שיער. בהתחלה היא לא למדה באופן רשמי אלא התאמנה מתמונות, והייתה עושה ללקוחות כל תסרוקת שראו במגזין על פי חוש טבעי. העסק התפתח וגם כשהיו כבר ארבע מראות ועובדים נוספים הם נשארו לעבוד מהבית, עד שלקוחה ראתה מקום פנוי בשכונה. הם עברו תוך כדי שיפוץ רציני ושם הם עובדים חמש שנים, ואז נסעה ללמוד לרוסיה ללמוד באופן רשמי.
משפחת קמיר – אמא רות אבא יאיר ובן חנן: הכל התחיל כאשר רות ואנוכי פיתחנו קריירה של מעצבי שיער בשילוב עם בית הספר המקצועי ללימוד מקצועות עיצוב השיער ועם השנים לאחר שחנן הבן נחשף לתחום העיסוק שלנו כהורים, הוא גילה סקרנות ומשיכה רבה לתחום, ואז קיבל את ההחלטה לבוא ולהשתלב במקצוע עיצוב השיער. "אני שמח", כך מדגיש חנן, "שנפל בחלקי להמשיך את דרכם של אמי ואבי ולהיות לדור ההמשך בתחום הפעילות העסקית".
זוג נשוי – אנג'לה ומאיר טטרו: מגיל 15 אני עצמאית ומאיר היה מגיע מהעבודה וממשיך לעזור לי במספרה, ככה שבמשך שנים הוא ידע מה הולך במספרה והיה חלק בלתי נפרד ממני וממנה. לפני שנתיים פיטרו אותו מהעבודה אז חשבתי שהוא הדבר הכי טוב שיכול לקרות לעסק, והוא הצטרף אליו.
זוג נשוי – איציק ואורית כרסנטי: בהתחלה עבדנו בנפרד, עשינו נסיונות בעבר שחלקם צלחו וחלקם לא, עד שלמדנו לעבוד אחד עם השניה.
מהי חלוקת התפקידים ביניכם?
טטרו: אני בצד המקצועי, והוא על הצד הניהולי, כספים, הזמנות סחורה, משכורות, ספקים.
כרסנטי: אורית קשורה לניהול המשרד וקשרי הלקוחות ואני מעצב השיער.
בורוכוב: שנינו קודם כל מעצבי שיער אבל התפקידים ביננו ברורים למען שגשוג והצלחת העסק. אלי אחראי על כל הצד הטכני והתפעולי בתוך העסק;ניהול לקוחות המספרה, ניהול צוות העובדים, הדרכות, סמינרים, קורסים והשתלמויות. קובי אחראי על הניהול מחוץ לעסק; ספקים, שיווק, פרסום, שיתופי פעולה ויחסי ציבור. בעסק עובדים עוד קרובי משפחה. האחיין אחראי על המכירות, הצבעים הטיפולים ומכירת מוצרים; לילך, אשתו של קובי נותנת שרותי פרסום לעסק.
דיויס: הגדרת התפקידים בינינו ברורה. לדיויס שהוא בעל ניסיון של למעלה מ-35 שנה יש את הדרך שלו, השיטות שלו, הספרות המקצועית שהוא יצר, תוכניות הטלוויזיה בהן הוא משתתף, הכלות שלו ועוד. הוא המנהל האומנותי של תחום התסרוקות באקדמיה שלנו. אודי שהוא הבעלים של המקום מביא איתו את הניסיון העשיר בהדרכה בחו"ל, את השיטות המיוחדות ללימוד שיצר ואת הרוח הצעירה שגם עוסקת בניהול והכוונה שיווקית של האקדמיה.
קיסר: מרק עושה תספורות, צבעים, פסים ותספורות גברים ופנים ואולגה עושה תסרוקות ערב כלה ואיפור וגם החלקות ושזירות שיער. מרק מתעסק הרבה בניהול, שיווק פרסום, שיתופי פעולה עם גורמים שונים, מרק מקדם את העסק, בונה את האתר. לפעמים אולגה מלמדת תסרוקות ואיפור.
קמיר: חלוקת התפקידים בהתאם לרצונות להעדפות ובעיקר על פי כל מה שכל אחד מאיתנו אוהב ומעדיף לעשות.
איך זה לעבוד יחד? האם יש חיכוכים? בעיות שנובעות מן הקשר המשפחתי ועירוב התחומים?
קמיר: ישנו חיבור אמיתי בכל הקשור לעבודה המשותפת. אצלנו ישנה חלוקת תפקידים ותחומי התמחות. חנן מופקד על עיצוב השיער ועיצובי השיער לכלות, ומוביל דרך. אני כאבא וגם כמעצב שיער מאמין שכל אחד בתחום נחשב לאמן בפני עצמו, ולכן בהחלטה אסטרטגית שלנו בבית החלטנו שלא מתערבים בתחום קבלת ההחלטות המקצועיות של חנן, וזה למעשה שורש החיבור בינינו. רות מובילה אצלנו יותר את תחום הכימיה בנוסף לעיצוב השיער.
דיויס: כמובן שכשעובדים עם משפחה יש מתחים, חיכוכים, רגשות. זה משפחה, האנשים הכי קרובים לטוב ולפעמים גם לרע. החוכמה היא לחבר ולשתף פעולה כשכל אחד מביא את החוזקות שלו, יש כאן יתרונות וחסרונות, כמו בכל דבר.
אז מהם החסרונות והיתרונות?
בורוכוב: יתרונות – יש על מי לסמוך, להישען, יש תמיכה, אנחנו מאמינים בחיבור שנרקם בתוך המשפחה להצלחה עסקית, אתה בונה לך צוות נאמן. הכל נשאר במשפחה. בשל הפתיחות ושיתוף הפעולה הפורה ביננו איננו מוצאים חסרון כלשהו.
דיויס: המטרה המשותפת היא יתרון גדול. כמובן שאנחנו רוצים להצליח ולהעביר את המסר המשותף לשנינו למעצבי השיער בארץ. ללמוד, לגדול, להתפתח. שנינו אוהבים להעביר הלאה את הידע שלנו, אנחנו מלמדים ומדריכים בתשוקה ומסופקים מהצלחה של התלמידים שלנו. החסרונות הם שלפעמים צפוף ומתוח. קשה לעשות את ההפרדה בין עבודה למשפחה. בעבודה לפעמים נכון להשאיר את מאורעות חיי המשפחה בחוץ מבחינה רגשית. לפעמים זה לא אפשרי.
כרסנטי: לי קשה להאמין באנשים זרים. עם מישהו מהמשפחה יש לי שלווה.
קמיר: יתרונות בולטים ועיקריים הם שכאשר אנחנו עובדים יחד העבודה מחולקת באופן נכון ומדויק לפי תחומי ההתמחות. התקשורת מצוינת והיכולת שלנו למקסם את הפוטנציאל בעסק גבוהה לאין שיעור. בנוסף כל אחד יכול לבחור מתי לצאת להשתלמויות בארץ או בחו"ל ולמרות העדרו מהעבודה ישנו חיפוי וגיבוי בעסק. יש על מי לסמוך. אנחנו מנהלים שני עסקים במקביל מספרה וגם בי"ס ללימודי מקצועות עיצוב השיער ויכולת התמרון והתמיכה של כולנו גבוהה לצד הרצון לעמוד בכל המשימות עם גמישות יתרה. מעבר לכל אני יכול לומר שההשראה והמקצועיות עוברת בנינו באופן קבוע מבלי שיהיה אגו וכו'. סה"כ כאשר שלושתנו פעילים באופן קבוע ושוטף בעסק ישנה הצלחה אדירה.
קיסר: אפשר לסמוך אחד על השני, כשמישהו נוסע המקום מתנהל נכון, הכל כמו שצריך, יתרון של אמון זה יתרון גדול.
טטרו: יתרון גדול הוא שכשאני נוסעת אז אני יודעת שהמספרה בידים טובות. הוא דואג לכל, וזה לא כמו שאתה משאיר את העסק לעובד. עם כמה שהעובד יהיה בסדר זה לא אותו דבר כמו להשאיר בידי בן משפחה. החסרון הוא מבחינתו שיש דברים שאני הולכת איתם הביתה, כמו משהו שהכעיס אותי בינינו בעבודה, ואני לוקחת אותו איתנו הלאה. יש רגעים קשים, למשל אם אני מעירה לגבי משהו, כמו שצריך לנקות את המספרה באופן יסודי היום, והוא אומר שלא מזמן עשינו את זה, אז ברור שאם הייתי אומרת דבר כזה לעובד, לא הייתי מקבלת את התשובה הזו. הרבה פעמים אנחנו מתווכים, כמובן בצחוק, על בעיות קטנות שיש לכל זוג.
אז מה בכל זאת נדרש כדי שעבודה עם בני משפחה תהיה סיפור הצלחה?
דיויס: תחומי עיסוק נפרדים. זה יתרון עצום שכל אחד אחראי על תחום נפרד במקצוע. אני על תחום התסרוקות בקורסים, בכלות בהפקות וצילומים. אודי על תחום התספורות והכימיה בקורסים, בלקוחות ובהפקות.
כרסנטי: אין נוסחה אחידה, אבל ברור שזה שכל אחד עובד למעשה בנפרד, ולא מרבים בשיחות תוך כדי העבודה, עוזר. צריך גם לדעת להאציל סמכויות. אני למדתי לתת יותר ספייס ולהתערב פחות בכל דבר.
בורוכוב: על מנת לעבוד יחד ולהצליח נדרשת מוטיבציה, אורך רוח, אמון וכמובן כבוד הדדי שנרכש אחד כלפי השני בליווי ערכים שנספגו מהבית עם השנים. גם אם יש לפעמים חילוקי דעות מבחינה מקצועית, למשל, או ענייני עובדים, נלבן בינינו לא לפני הצוות. אנחנו לא מערבבים עבודה ובית, אנחנו באים מהעדה הבוכרית, שם יש ראש המשפחה, קשובים לו, יש ערכים, יש כבוד. אין קנאה מקצועית, יש פרגון מקצועי. העיקר שהלקוחה מרוצה. דבר חשוב הוא שאנחנו לא מערבבים בין התחומים. לא מערבבים אחד עם השני. נעשית הפרדה מוחלטת בין חיי המשפחה לעבודה.
קיסר: תמיד הסתדרנו ביחד ולא נמאס לנו אחד מהשני בעבודה בבית עם הילדים ובסופי שבוע. לו יש את הלקוחות שלו ולי את שלי, יש לי את חדר האיפור שאני יכולה גם לא לצאת ממנו כל היום. יש חלוקת תפקידים. מדברים על העבודה גם בבית, מדברים על הכל. העבודה היא עוד מכנה משותף. יש נשים של ספרים שלא מבינות את אופי העבודה, ואני כן מבינה את זה כי אני חיה את זה. מרק יודע לצייר יפה והוא לפעמים עושה איפורי גוף. שואלים אותי אם לא מפריע לי שהוא מצייר על נשים. לי זה לא מפריע כי זה תחום העיסוק שלנו, זו העבודה שלנו, מזה אנחנו חיים. לא היו אף פעם התלבטויות או נקודות שבירה. פעם בשנה יש ויכוח קטן על משהו קטן מקצועי חילוקי דעות בעיקר בנוגע לטעם. אין לנו כללים, פשוט זרמנו עם זה.
כדאי להירשם עכשיו, כאן למטה,לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
זה קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם