למה נוצרים סימני מתיחה, האם יש אוכלוסיות שיסבלו יותר מסימני מתיחה, איך מטפלים בהם, אם בכלל?
| ד"ר רונן גלזינגר |
מהם סימני מתיחה וכיצד נוצרים?
סימני מתיחה הם תוצאה של קרע או שבירה של הדרמיס, השכבה היותר עמוקה של העור, שיוצרת קרעים בסבי האלסטין וחוסר סדר בסיבי הקולגן, כאשר העור נמתח מהר יותר ממה שהוא יכול להתמודד. סיבי הקולגן והאלסטין מרכיבים את שכבת התמיכה של העור, והם אחראים לגמישותו ומוצקותו. שבירתם או קריעתם יוצרים תופעה של מעין "צלקת" הפוכה – המופיעה בצד הפנימי של העור אך נראית היטב מעליו.
להיווצרות סימני המתיחה שני שלבים:
- בהתחלה הם ייראו כפסים בצבעי אדום או כחלחל, וצבעם מיטשטש במשך הזמן.
- בשלב מאוחר יותר, הם יתבהרו ויקבלו גוון לבנבן, אך עדיין, עשויים להיראות בבירור.
בעקרון, הקרע שנוצר בסיבי הקולגן והאלסטין אינו ניתן לאיחוי ולכן אין בידי הרפואה פתרון מוחלט להעלמת סימני המתיחה. אולם, אפשר בהחלט לשפר את מראה העור ולטשטש את מראה הסימנים. ההצלחה תלויה בהכרח בשלב שבו מתחילים את הטיפול, ורצוי להתחיל לטפל מיד עם הופעת הסימנים, ועוד בהיותם בצבע אדום.
ניתן לשפר מעט ע"י טיפולי מניעה באמצעות קרמים או שמנים למיניהם, שאותם יש למרוח במהלך ההיריון ולאחריו. הקרמים והשמנים שנועדו לספק לחות לעור ולמנוע אידוי מים מהעור, יכולים לתמוך בגמישותו ובכך לעזור לו במניעת היווצרות הקרעים/סימני המתיחה.
האם יש אוכלוסיות שיסבלו יותר מסימני מתיחה?
יש כמה קריטריונים על מנת להיות חלק מהאוכלוסייה שלה סיכויים גבוהים יותר לסבול מסימני מתיחה, ראשית מדובר לרוב בנשים, ולמען הדיוק כ- 90% מהנשים עלולות לסבול לעומת גברים וזאת בשל העור הדקיק שלהן לעומת עור הגברים.
האוכלוסייה הבולטת ביותר בסבלה מסימני מתיחה אלו נשים אחרי הריון ואחרי לידות, הריוניות ככלל נכנסות לסטטיסטיקה מן הסתם, אך הריוניות שעלו למעלה מ-15 קילו בהריון בפרט. אצלן הדבר יאופיין יותר באזור השדיים והבטן. לפחות 60% מהנשים מפתחות סימני מתיחה בזמן ההיריון או אחריו וגם עבורן נועד טיפול העלמת סימני מתיחה.
עליות וירידות מהירות ודראסטיות במשקל יובילו אוכלוסייה זו לסבול יותר מהיווצרות סימני מתיחה בחזה, בבטן, במותניים ובירכיים.
- שימוש בסטרואידים לתקופות ממושכות לדוגמא לצרכי טיפול באסטמה או מחלות אוטואימוניות – גורמים להיחלשות העור ומכאן לסיכויים גבוהים יותר של נראות מתיחה בעור בעבור כל שינוי קל שיחוו במהלך חייהם.
- גדילה מהירה בזמן גיל ההתבגרות יכול לגרום להופעת סימני מתיחה בנשים וגברים כאחד, גם גדילה מהירה של החזה הנשי בגיל ההתבגרות עלולה לגרום לסימני מתיחה.
- גם לגנטיקה יש חלק נכבד כאן – החל ממחלות גנטיות נדירות שמשפיעות על החמרה במתיחה ובנראות הסימנים, עד לגנים שהעבירו בין הורים לילדים שלהם גוון עור בהיר מאוד, או שהם עצמם סבלו מסימני מתיחה – הסיכוי שילדיהם יסבלו גם הם מאותה החמרה בסימני המתיחה – גבוהים במיוחד.
איך מטפלים בסימני מתיחה?
הצלחת הטיפול בהעלמת סימני מתיחה, תלויה בהכרח בשלב שבו מטפלים, ורצוי להתחיל לטפל מיד עם הופעת הסימנים, ועוד בהיותם בצבע אדום. ישנם גם סימני מתיחה לבנים אך הם בעיקר בעיה אסתטית ועל אף שאין בהם שום סיכון בריאותי הרפואה והקוסמטיקה עמדו חסרי אונים מול בעיה זו עד היום.
לאורך השנים נוסו ניסיונות רבים למצוא דרכים יעילות לפתרון וטיפול בסימני מתיחה, אשר נוצרים בעקבות מתיחה מהירה של העור, המופיעים בדרך כלל על הירכיים, הבטן, הישבן ולעיתים על החזה. הסימנים אינם נעלמים מעצמם וככל שנקדים לטפל בהם הסיכוי לטשטוש הסימנים יגדל. כיום ניתן לפנות למגוון טיפולי מיצוק או מתיחה של העור, במגוון טכנולוגיות מתקדמות, מבוססות גלי רדיו או אולטראסאונד, לייזר ועוד, גם מכשור העובד על יצירת קולגן טבעי בגוף שיחדש את התאים וישפר את המרקם שנפגע בעור.
ישנם טיפולים במכשור גלי רדיו, כמו V-TOUCH הוא טיפול בסימני מתיחה המבוצע באמצעות אנרגיה של גלי רדיו פרקציונאלים החודרים לשכבת הדרמיס. האנרגיה יוצרת פגיעה מבוקרת של תאים בדרמיס על ידי חימום במספר רב של מוקדים פנימיים.
החדירה מאפשרת פגיעה מינימאלית בשכבת העור החיצונית הנראית לעין – האפידרמיס – ומקסימום אפקט בשכבות הפנימיות. מטרת הפציעה של התאים הפנימיים היא לגרום לגוף ליצר סיבי קולגן חדשים, שיתפסו את מקומם של הסיבים שנפגעו ויטשטשו את סימני המתיחה. המכשיר פועל היטב גם על מיצוק העור, דבר המשפר עוד יותר את מראה הסימנים. פעולתו של המכשיר קלה ובטוחה ואינה גורמת למטופל לסבל או לאי נוחות.
לעיתים ניתן לשלב את הטיפול עם חומרים שיכולים לשפר אף יותר. בשלבים מאוחרים, כאשר הסימנים כבר לבנים, קשה הרבה יותר להשיג שיפור.
ד"ר רונן גלזינגר, מומחה בכירורגיה פלסטית
אילוסטרציה: Freepik