ממה סובל עור הקרקפת, מה הסיבות ואיך מטפלים? משה בגדדי, מישל מרסיה, דורון פסקינו,
קארין אלבחרי, ד"ר זאב פם וד"ר צחי שלקוביץ
אבחון מיקרוסקופי בהייר קליניק. צילום: יח"צ
אתי דרייפוס
מסתבר שבעוד שאת עיקר ה"רייטינג" מקבלות בעיות השיער – הנשירה, היובש, הקצוות המפוצלים, השבירה, עור הקרקפת סובל גם הוא ממגוון בעיות. ולא רק מחלות עור, גם מגוון של אלרגיות, ביניהן לחומרי צבע לצביעת שיער, מה שמחדד את הצורך של הלקוחות להשתמש בידע ובשרותיהם של אנשי מקצוע ולא לעשות ניסיונות בבית. תנאי החום והלחות שאנחנו חיים בהם לא רק מעיקים ומקשים על איכות החיים, הם גם מהווים כר נרחב להיווצרות זיהומי עור כתוצאה מהתפתחות חיידקים במקומות צמיחת השיער, בהיותם חמים ולחים בדרך קבע.
כדי להקיף את הבעיה מכל עבריה, שוחחנו עם ד"ר זאב פם מומחה למחלות עור ומין ומנהל מרפאות אריפם ודרמה לייזר באשדוד, ד"ר צחי שלקוביץ מומחה לרפאת עור ודרמטולוגיה אסתטית, משה בגדדי מנכ"ל זוטוס חברה לייבוא מוצרי טיפוח לשיער, קארין אלבחרי טריקולוגית בכירה במרכז בריאות השיער הייר קליניק עם מישל מרסיה, מעצב שיער ובעל רשת מספרות, אקדמיה וליין מוצרים ועם דורון פסקינו מומחה לתוספות שיער ודלילויות.
ד"ר פם, מהי התופעה הנפוצה ביותר בכל הנוגע לבעיות עור באזורי צמיחת השיער?
פוליקוליטיס או דלקת של זקיקי השיער הינה תופעה מטרידה היכולה להופיע באזורים מכוסי שיער כמו פנים בתי שחי מפשעות שוקיים ירכיים פנים ואפילו בקרקפת. התופעה שכיחה בקרב גברים ונשים ונגרמת עקב זיהום חיידקי ולעיתים גם פטרייתי בזקיקי השיער. הסיבות לכך הן רבות והשכיחה ביותר היא שימון יתר של העור, שערות חודרניות עקב גילוח או מריטה של שיער, מגע עם שמנים ודלקים הגורמים לגירוי,כמו גם בגדים הדוקים ולא נושמים, זיעה מרובה ולעיתים נטייה למחלות עור.
גילוח ומריטת שיער, או גילוח הקרקפת על ידי מכונת תספורת, יכולים לגרום לדלקת בגלל שיער שבור או כלוא המחפש את דרכו החוצה.
התופעה מתבטאת באודם גירוי ודלקת של זקיקי השיער ולעיתים גם חספוס של העור, התופעה מטרידה ואינה אסתטית ואופיינית בשאר חלקי הגוף – גם לאנשים היושבים הרבה על העכוזים בספורט או בעבודה, והיא מתפתחת בבלוטות החלב בגלל הלחץ. גם חומרי עיסוי שומניים וקרמיים יוצרים תהליך דמויי אקנה קוסמטית שיוצרים פצעים באזור המריחה.
תופעה כזו יכולה להופיע גם לאחר שהייה בג'קוזי שבהם מים היכולים להוות קרקע פוריה להתהוות חיידקים וכשמתיזים אותם בזרם חזק החיידקים מוחדרים לעור ונדרש טיפול אנטיביוטי. התופעה נפוצה גם בקרב אנשים בעלי משקל עודף.
אם אין בעיה רפואית, הטיפול הראשוני הוא סבון אנטיספטי שמחטא. אם הטיפול המקומי לא עוזר משתמשים בטיפול אנטיביוטי חיצוני ואם גם זה לא עוזר ניתן לשלב את הטיפול דרך הפה.
ד"ר שלקוביץ, באילו מקרים מגיעם פציינטים למרפאה?
אין ספק שהתופעה המטרידה ביותר היא נשירה, ושם גם מספר הפונים הגדול ביותר. במקום השני נמצאת הסבוריאה, קשקשים, יובש על הקרקפת וגרד ואלו תופעות שבהן ניתן לשלוט וללמד את הפציינט כיצד לטפל. הקבוצה השלישית, והיא שולית וזניחה, נגרמת עקב נזקי טיפולים.
עלינו להיות ישרים כלפי בעלי המקצוע ולומר שבחלק לא קטן מהמקרים זו אינה הטעות שלהם, אלא תגובה בלתי צפויה של הקרקפת – פשוט תגובה אלרגית של אשה ספיציפית שלא ניתן היה לחזות אותה מראש.
במקרה כזה צריך לתת תכשיר שמכיל סטרואידים, עדיף בטיפות (זה נוח יותר באזורי הצמיחה), פעמיים ביום כדי להרגיע ולפעמים משלבים גם כדורים אנטי-היסטמיניים. תופעות אלרגיות מתבטאות בעיקר בגרד, אדמומיות, עקצוץ, אבל זה לא מאוד נפוץ.
האם להגיינת הראש יש קשר לתופעות הללו ?
לא, אין שום קשר. לפעמים אנחנו מוצאים קרקפת נקייה ובריאה אצל נשים שחופפות רק במספרה פעם בשבוע, וקרקפת בעייתית אצל מי שחופפת פעם ביום.
משה בגדדי, מנכ"ל זוטוס, מסכים עם הקביעה ואומר שזה כמובן מאוד אינדיבידואלי ורצוי מאוד שהמוצרים שבהם חופפים הלקוחות יהיו מוצרים מקצועיים מאיכות טובה, שיותאמו להם על ידי בעלי המקצוע במספרות, כאלו שעברו הכשרה מתאימה, ולא על פי מה שקיים במלאי על המדף.
"כיום ישנם מוצרים מפיתוחים מתקדמים מאוד וממעבדות יוקרתיות בעולם שאנחנו מייבאים", הוא אומר, "וניתן למצוא מוצר לטיפול כמעט בכל בעיה שמתעוררת בשיער ובקרקפת".
מהי לדעתך הבעיה מספר אחת?
אין ספק שהאויב הגדול ביותר של הקרקפת והשיער הוא שומניות יתר. שיער שמן פועל כמו שואב אבק וצובר לכלוך, ונעשה כבד, וקרקפת שומנית עלולה לפתח בעיות בגלל סתימת הנקבוביות בעור. חשוב להשתמש במוצרים שאין בהם שומן.
דורון פסקינו, מהם נזקי העור הנפוצים ביותר הקשורים לשיער וכיצד מתייחסים ומטפלים בהם?
נזקי העור הנפוצים ביותר הם "אלופציה אראטה" שהיא מצב פתאומי בו חלה נשירת שיער והתקרחות. כל משטח נושא שיער יכול להיפגע. תחילה נפגעים איזורים שעירים קטנים, אך מאוחר יותר האיזור יכול להתפשט ונפגעים משטחים גדולים יותר. המחלה אינה מסוכנת לכשלעצמה, אך היא מלווה בנזק פסיכולוגי-חברתי משמעותי עקב הבעיה הקוסמטית הנלווית לה.
גם גזזת היא תופעה שכיחה. גזזת (בלטינית: Tinea capitis) מחלת עור פטרייתית, הנגרמת על ידי פטריית דרמטופיטים. מחלת הגזזת הייתה אחת המחלות הזיהומיות הנפוצות ביותר בישוב היהודי בארץ ישראל ובקהילות יהודיות שונות בחו"ל. עם העלייה ההמונית בשנות הארבעים והחמישים הופיעו שוב מקרים רבים של גזזת, בעיקר בקרב ילדי העולים מאסיה וצפון אפריקה, עקב צפיפות ותנאי תברואה לקויים.
האם טיפולים כימיים עלולים לגרום לבעיות עור וכיצד ניתן למנוע או לטפל?
לא תמיד טיפולים כימיים יוצרים או גורמים לבעיות עור. יחד עם זאת אני חייב לסייג את דברי, שכן העניין הוא אינדיבדואלי מאד. לעיתים עשויות להיות רגישויות ישירות לאחד ממרכיבי החומר כך שהיא תיצור תגובה קשה של העור.
מתי מעצב שיער צריך להפנות לקוחה לרופא עור?
כאשר מופיעה קשקשת רצינית ופעילה או פסוריאזיס על קרקפת הראש.
מהם נזקי השיער הנפוצים ביותר בארץ והאם מוצרי הטיפוח הקיימים על המדף אכן מסוגלים לטפל בהם בהנחה שהשיער "מת"?
נזקי השיער הנפוצים ביותר הם: הבהרות שיער ללא השגחה משיער כהה לבלונד; פעולות כימיות הנעשות עם חומרים אגרסיביים במגע ישיר על הקרקפת, כגון החלקות, סלסול (פרמננט) וכדומה; ושימוש בפן בתדירויות גבוהות ובמכשיר מסלסל שיער.
בעניין חומרי הטיפוח לגביהם הדעה הרווחת כי הם יכולים לעשות פלאים ולהציל את השיער ה"מת" ולהקימו לתחייה – צר לי לאכזב. החומרים אינם יכולים להחיות שיער "מת", אך הטכנולוגיות של היום בהחלט מעניקות פתרון חלקי לשיער פגום ומעניקות לו חיות מחודשת.
חומרים חדשים הנמצאים בפיתוח יביאו עמם בשורה חדשנית בשיקום השערה. הפורמולות החדשות יסייעו לעדן ולרכך את המראה הפגום. גם לגבי שיער מפוצל או "פתוח" כתוצאה מפעילות כימית מובטחות תוצאות טובות. כרגע נותר רק לחכות בסבלנות שהמוצרים יגיחו לעולם.
מהו הטיפ החשוב ביותר שלך לטיפוח השיער ועור הקרקפת?
יש לחפוף את השיער בשמפו ללא מלחים, או לחילופין בשמפו עדין לחפיפה יומיומית, ולהבריש את השיער אחת ליום כדי להזרים דם לקרקפת.
אני אישית ממליץ על טיפול הזנה עמוקה לקרקפת השיער באמצעות אמפולות לשימוש אישי בבית הנמכרות במספרות.
מישל מרסיה, כמעצב שיער באלו בעיות מרכזיות של עור הקרקפת נתקלת?
כמעצב שיער נתקלתי בבעיות עור רבות ומגוונות. הבעיה הנפוצה ביותר היא בעיית קילוף העור באזור הקרקפת אשר ניתן לחלק למספר קבוצות: קשקשים יבשים, קשקשת שומנית וסבוריאה.
האם לך כאיש מקצוע בתחום השיער יש מה לעשות כדי לטפל או שתמיד תשלח לרופא עור?
יש מספר פעולות שאני ממליץ עליהן כמעצב שיער לפני שאני מפנה לרופא עור: מומלץ לשים לב לתחזוקה לא נכונה של השיער, שימוש לא נכון במוצרי שיער, תדירות נמוכה בחפיפת השיער – כל אלו יכולים, רק על ידי שימוש נכון, לבטל את הבעיות שהוזכרו קודם. כמובן שבמצבים שטיפול ביתי לא יעזור אפנה לרופא עור להמשך טיפול.
האם טיפולים כימיים מזיקים לעור, ואם כן איך ואיך ניתן להימנע?
טיפולים כימיים אכן לא בריאים לעור. הדרך הטובה ביותר לצמצם נזקים היא בסוג המריחה. מריחה מקצועית מאוד תצמצם את מידת מגע של החומר עם הקרקפת הן בעת צביעת השיער והן בעת החלקת השיער. כמו כן כאיש מקצוע, זמני ההמתנה הם קריטים ביותר כדי לצמצם נזק, במיוחד בתחום הצבע שאם לא נמרח נכון וישאר יותר מידי זמן יזיק מאוד לעור הקרקפת.
האם פן, או שיטות עיצוב משפיעות על העור?
פן בשיער משפיע על העור מעצם פעולתו, לכן חשוב לעשות את הפן בצורה מקצועית. במידה ועושים זאת לא נכון הוא יוצר התרחבות של כלי הדם באיזור הקרקפת וגורם לקרקפות שומניות לפלוט סבום.
האם בעזרת תכשירי טיפוח ניתן לטפל גם בעור הקרקפת?
כן. ישנם חומרים שכל תפקידם הוא לצמצם ולהרגיע את הקרקפת לפי סוג הבעיה. ניתן לתת לה פתרונות הן בזמן הטיפול במספרה וכדי להשלים את הטיפול שנעשה במספרה כדי לקנות גם מוצרים הביתה.
מה דעתך על הטענה ששמן הוא האוייב הגדול ביותר של הקרקפת ושל השיער?
הטענה נכונה. ברגע שקרקפת נמצאת באיזור שומני – אפשר להשוות זאת לעצים הנמצאים בביצה – מכיוון שהקרקע לחה ושומנית, ולכן רוב הזמן זקיק השערה לא מחזיק והשערה נושרת.
האם יש הבדל בארץ לבין ארצות אחרות נוכח מזג האוויר?
כן. מזג האוויר בארץ הוא האויב מספר 1 של השיער. מזג האוויר מורכב מחום, אחוזי לחות גבוהים ומים עמוסים באבנית. כל זה לא טוב לשיער ולכן מאוד קשה לראות שיער מושלם במדינת ישראל. יתרה מזאת, השיער בארץ דורש תחזוקה וטיפול עם חומרים מתאימים הרבה יותר.
קארין, מהי טריקולוגיה?
טריקולוגיה היא תורת השיער. (טריקוס ביוונית: שיער, לוגיה: מדע). הטריקולוג המוסמך מומחה באבחון בעיות שיער, קרקפת ושורשי שיער. השלב הראשוני הוא שלב האבחון המיקרוסקופי, אצלנו ב"הייר קליניק" יש ציוד מיקרוסקופי מיוחד שבאמצעותו ניתן לצלם את הקרקפת, שורשי השיער והשיער עצמו ללא כל התערבות חודרנית. התהליך כולו נע בין 30-40 דקות ובסופו מאותרים ומוצגים כלל הנתונים שהובילו לתופעות הנשירה המוגברת. הלקוחות יכולים לבחור בטיפול ייעודי למזעור ונטרול הבעיות שאובחנו. הודות למעצבים ולספרים האחראיים, טוענת קארין, מגיעות אלינו מאות נשים לאבחון מיקרוסקופי של אבחון מצב הקרקפת, שורשי השיער, לאיתור הגורמים לנשירה ולנשירה המוגברת. מעצבי השיער הם החוליה הראשונה לאיתור בעיה במצב השיער והקרקפת של האשה. הם מכירים טוב יותר מאיתנו את מצב הקרקפת והשיער של כל אחד מאיתנו. הניסיון הרב, הידע שצברו, יכולת האיתור מהווים כלי עבודה לכל ספר בעבודתו המקצועית. יכולתם לראות שינוי, לאתר הידרדרות, לאבחן בעיה כללית גבוהה. ספרים ומעצבי שיער מפנים לקוחות לאבחון המיקרוסקופי שאנחנו עושים, כדי להעניק ללקוחה אפשרות להבין מהם הגורמים שמובילים לנשירה, להחלשות השיער, להופעת פצעים בעור הקרקפת ועוד. תוצאות האבחון מעניקים לספרים, למעצבי השיער וללקוחה עצמה ידע חשוב בכל הקשור לגורמים לבעיה ולאופי הטיפול הנדרש בשיער. בסופו של אבחון, הלקוחה עצמה מקבלת לידיה את כל התוצאות ביחד עם הסבר מאד מדויק מאילו חומרים להימנע, מה מותר לה ומה אסור לה לעשות בתקופת השיקום. הלקוחה עצמה חייבת להביא לידיעת הספר או מעצב השיער את כל הפרטים על מנת שזה יוכל לטפל בשערה באחריות מבלי לגרום לעצירת הליך השיקום.
עם איזה עוד בעיות מגיעים אליכם?
יש מגוון רחב של הפרעות בגינן מגיעים אלינו מטופלים. מדובר בהפרעות בעור הקרקפת כגון: שומניות יתר, קשקשים, יובש, גרד, אדמומיות שיוצרים תחושה של אי נוחות ופגיעה באסתטיקה. כמו כן, בעיות שיער כגון דילול, נשירה, התקרחות נפוצות ביותר בקרב המטופלים.
בארץ יש בעיות מיוחדות?
כן, בהחלט, נזקי החום והשמש. בעיקר בקיץ יש נשירת שיער מוגברת, קרינה של קרניים על סגוליות שפוגעות בגוף השערה שזה דומה לנזק שנגרם על ידי הבהרת שיער, כל המתגלחים למיניהם יוצאים לשמש ומטגנים את הקרקפת וזה יכול לגרום להזדקנות הרקמות ולהגביר ההתקרחות.
הלחות הגבוהה בארץ גורמת להזעה משמעותית ולכן מומלץ להתאים תדירות חפיפה לכל סוג שיער ועור. החפיפה חשובה מאוד לשיער שומני, אבל אם הקרקפת יבשה מומלץ רק פעמיים בשבוע.
מוצרי מדף הינם בעייתיים מהבחינה הזו כי יש צורך בהתאמה אישית על ידי בעל מקצוע. במקרים בהם הקרקפת שמנונית והשיער יבש, מומלץ לתת מענה בשילוב של מוצרים שמשלימים את פעולת השמפו.
כלור בבריכה משפיע גם על השיער, כי הוא חומר כימי, כשהפגיעה היא בעיקר במעטפת החיצונית, ולכן מומלץ למרוח שמן טיפולי לפני הכניסה לבריכה.
מניסיונך, מהן הסיבות הראשיות אצל נשים לנשירה מוגברת?
ישנם מספר גורמים ראשיים לנשירה מוגברת, להיחלשות שורשי השיער. שילוב של סגנון חיים ומתחים נפשיים ופיסיים נותנים אותתם על הלקוחה הישראלית. בצילומי שורשי השיער ניתן לראות בהרבה מאד מקרים חוסר זרימת דם תקינה וחסימות רעלנים באזור הקרקפת. במקביל מזג האוויר ושימוש בחומרים שאינם נכונים לקרקפת האישה הישראלית. נושא נוסף ותדיר הינו צורת הטיפול היומית בשיער והקרקפת. נשים בישראל, בניגוד לנשים באירופה, אינן מודעות לעובדה שהשיער בדיוק כמו השיניים, זקוק לטיפול נכון ברמה היומית. היפה הוא שכמעט בכל מצב ניתן בטיפול נכון להביא את שורשי השיער לתפקוד מחדש. האישה למעשה יכולה להחזיר לשיער ראשה את המראה הבריא אותו הכירה לפני שנים רבות.
מה עושים במקרה של נשירה?
השיער הוא נושא מאוד עמוק ורגשי אצל אנשים בכלל ונשים בפרט. נשירת שיער משפיעה על הביטחון והדימוי העצמי. הפחד מאיבוד השיער הוא עוצמתי. בראש ובראשונה, יש לפנות לטריקולוג על מנת שיבצע אבחון מעמיק של בעיית השיער ועור הקרקפת, יזהה את הגורמים לבעיה ועל פי הדיאגנוזה יתאים טיפול. בשלב ראשון, שאורך כארבעה חודשים, מטרת הטיפול תהיה לבלום את תהליך נשירת השיער המוגברת ובמקביל נחזק את שורשי השיער ונעודד צמיחה מחודשת איכותית יותר. בשלב שני, נשפר ונשמר את התוצאות שיצרנו לאורך זמן.
האם כל נשירה ניתן לעצור?
ישנן סיבות וגורמים רבים לנשירה. יש נשירה טבעית ויש נשירה מוגברת עד להתקרחות או להתקרחות חלקית. הגורמים לנשירה יכולים להיות פיסיים, ביולוגיים וגם נפשיים. היופי שבאבחון המקרוסקופי הוא שלרוב ניתן לאתר את הגורמים הראשיים. וכבכל נושא בריאותי, ברגע שמאותרים הגורמים הרי שניתן למצוא את הטיפול הנכון ביותר לעצירת התהליך ושיפור המצב.
בארץ יש יותר התקרחות ?
המחקרים מראים שכן. יש סברה על פיה הגן היהודי מועד לפורענות יתר. לחיילים שיש נטייה להתקרחות גנטית ועור שמנוני ומזיע, חבישת קסדה בצבא יכולה להזיק.
אילו גורמים נוספים משפיעים על בריאות השיער?
מצבי מתח פיסי ונפשי, ולחץ יכולים לגרום לנשירה והלבנה. ישנן גם השפעות של חוסר איזון הורמונלי: לידות, הפלות, גלולות למניעת הריון וגיל המעבר אשר יוצרות שינוי במאזן ההורמונים ולכן יכולות להשפיע לרעה על השיער.
האם נכונה הטענה שהשיער לא ניזוק מפעולות כימיות ופן?
הטענה אכן נכונה. פעולות אלה משפיעות רק על גוף השערה (חלק מת), אבל לא על השורש. רצוי שהספרים ומעצבי השיער יבצעו את הפעולות האלה. להם יש את הידע והמומחיות בביצוע פעולות כימיות ופן כך שלא ייגרם נזק לשיער.
מה הן בעיות העור הכי קשות?
הפרשת שומניות יתר הינה בעיה מאוד שכיחה. מעל שמונים אחוז ממקרי ההתקרחות הגנטית מלווים בשומניות יתר בקרקפת. קשקשת שיכולה להיות שומנית או יבשה (קילוף העור) מסכנת את בריאות הקרקפת מפני שהיא מהווה חסימה של פתח היציאה של השיער. הזנחה של תופעת הקשקשת יכולה להביא לדלקת ואפילו לזיהום בעור הקרקפת במקרה של קשקשת שומנית.
האם גם התזונה משפיעה על מצב השיער?
כל נושא החסרים התזונתיים, ברזל, B-12, אבץ, במיוחד אצל נשים, מאוד משפיע על השיער. לפעמים נשירת שיער יכולה להיות סימן מקדים להתהוות אנמיה. דיאטות חריפות משפיעות גם הן על נשירת השיער. ההמלצה היא לשלב במידת הצורך טיפול של נטורופתית מוסמכת שעברה הכשרה ממוקדת בתחום בריאות השיער.
ומה עם תרופות הסבתא?פעם היו שמים שמן זית, האם זה מומלץ?
לא. זה טוב לסלט, לא לראש.
אם גוף השערה ניזוק יש מה לעשות, או שרק גזירה היא הפיתרון?
תלוי בנזק. לפעמים רק גזירת קצוות נותנת מענה, אבל לפעמים החדרה של חומרי לחות היא זו שתביא לשיפור המצב.
האם אתם נשענים על מחקרים מדעיים?
שיטת הטיפול אצלנו מגיעה מ"מעבדות פרינס" שבצרפת, שם יושב הביוכימאי, ברנרד פרינס, המפתח ומייצר תכשירים לטיפול בנשירת שיער והתקרחות מזה למעלה מ-45 שנה. בנוסף, אני חברה בארגון הטריקולוגיה העולמי (((IAT. אנו נהנים משיתוף ידע מקצועי עצום שנצבר בארגון לאורך עשרות שנים. המאמרים והמחקרים המקצועיים שאנו מקבלים מאששים את מה שאנחנו כבר יודעים ועושים כאן בישראל.
צילומים: אימג' בנק ישראל
הרשם עכשיו לקבלת ניוזלטר שליופי!
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה