הפאות השתכללו והתקדמו רבות בשנים האחרונות וכוללות כיום סוגים רבים של רמות מחיר ואיכויות,
מה שגורר בלבלול רב ואי הבנות. שאלות ותשובות בתחום.
דורון פסקינו
פאה משיער אירופאי טבעי
פאה שחורה סינטטית
חבישת פאה זכורה עוד משחר ההיסטוריה, אז הייתה נפוצה בקרב תרבויות עתיקות וזוהתה עם בני המעמד הגבוה. אם בעבר היו נפוצים בישראל כיסויי ראש כדוגמת מטפחות ובנדנות דקורטיביות כחלק מחובת כיסוי הראש ההלכתית המקובלת ביהדות, הרי שבשנים האחרונות תפסו הפאות תאוצה רבה, אשר אף פרצה את גבולות המגזר הדתי- חרדי, אל העולם החילוני, שם נחשבות לאקססורי אופנתי לכל דבר ועניין ומתכתבות באופן נהדר עם הטרנד הצנוע שמקבל הכרה בארץ ובעולם. נראה כי אין סוף למבחר הפאות, הזמינות כיום במגוון רחב של סוגים, צבעים, סוגי שיער, מחירים וסגנונות ובהחלט מדובר על עולם ומלואו.
מהם סוגי הפאות הקיימים כיום בשוק?
בארץ ובעולם קיימים כיום סוגים רבים של פאות, שלכל אחד מעלות וחסרונות. הסוג הראשון הן הפאות הסינטטיות או המעובדות, הנחשבות לפחות איכותיות. מדובר בפאות העשויות שיער שאינו טבעי, הזמינות בשוק בכ-6 רמות איכות שונות, כאשר ברמות הנמוכות ניתן להבחין ממרחקים כי מדובר בפאה נוכרית ואילו הרמה הגבוהה ביותר, מתקרבת למראה יותר טבעי ואמיתי. פאות אלו עשויות שיער שאינו טבעי, אם כי סינטטי ומעובד, אשר עבר תהליכים כימיים רבים. השיער בפאות אלו אינו ניתן לסידור ומשחק ונשאר סטטי כפי שעוצב בתחילה. בנוסף פאות אלו יושבות על הראש בצורה נוחה פחות ואף מגרדות.
הסוג השני של הפאות הוא כזה המערב שיער סינטטי וטבעי (החל מ-30% שיער טבעי). פאות אלו נחשבות איכותיות יותר ובעלות צורה טבעית יותר מאחר וניתן לסדרן. הסוג השלישי והיוקרתי יותר הן הפאות הטבעיות, אשר גם בהן קיימות תתי קטגוריות. ברמה הנמוכה יותר מדובר בפאות משיער טבעי אשר מקורו מסין או הודו, המגיע כשיער טבעי שחור, הניתן לעיבוד וצביעה לגוונים שונים של שטני וחום על ידי תהליך הבהרה, המוריד מאיכות וחיי השערה. האיכותיות יותר הן פאות העשויות שיער טבעי בתולי שמקורו מארצות אירופה. ככל שהשיער טבעי יותר ולא עבר תהליך בכדי להגיע לצבע הרצוי, כך תהיה הפאה העשויה ממנו איכותית ויקרה יותר.
מהם ההבדלים בין פאה משיער טבעי לכזו מעובדת?
הבדלי המחיר בין סוגי הפאות השונים הם תהומיים. כך למשל, פאות סינטטיות יתחילו מרמת מחיר של 500 ₪ בלבד. לעומת זאת, פאה טבעית כהה תתחיל מרמת מחיר של 3,000 ש"ח, ואילו כזו בלונדינית טבעית ובתולית שמקורה מאירופה יכולה להתחיל מטווח מחיר של 5,000 ₪ ולהגיע עד 20,000 ₪. השוני במחיר מקורו למעשה בסוג השיער ובזמינותו. ככל שהשיער ארוך ונדיר יותר מבחינת צבע הגוון והביקוש אליו יהיה רב, כך יעלה המחיר בהתאם.
אומנם ניתן לרכוש פאה בעלת שיער שחור ולצבוע אותה לצבע חום או בלונדיני, אך היא מיד מאבדת את הגמישות והופכת יבשה יותר. ניתן לשקמה על ידי טיפול קריאטין, אך גם הוא מחזיק לתקופה מוגבלת בלבד. קריטריון נוסף המשפיע על המחיר הוא כמובן בכמות השיער בה משתמשים בתפירת הפאה ואורכו, הנקבע לפי הנפח בו מעוניינת הלקוחה. שיער המשמש לבניית פאות נאסף היום מכל רחבי תבל, החל מארגנטינה, ברזיל, דרך ארצות אירופה השונות. בשנים האחרונות אף החל ייבוא של שיער מתולתל, מה שלא נעשה בעבר בשל חוסר בביקוש.
מהו תהליך בנייתה של פאה משיער טבעי?
הסוד לפאה הנראית טבעית אינו טמון רק בסוג השיער בו משתמשים, אם כי במלאכת התפירה המדוקדקת. ראשית משתמשים בשיער טבעי, הנבדל לעין מזה הסינטטי בצבעו, אשר כהה בשורש ומתבהר בהמשכו עד הקצוות בעקבות המפגש עם קרני השמש. בעבודה הנעשית על ידי מומחים לעניין, נתפרת שערה- שערה באופן ידני על גבי זוג רשתות, אשר מדמות מראה קרקפת אנושית בצורה כמעט מושלמת. בתפירה יש חשיבות רבה לכיוון "צמיחת" השערה, הגורמת לנפילתו הטבעית של השיער על גבי הראש, וכן לצורת הקשירה, הנעשית מחלקה התחתון של הרשת דמוית הקרקפת ומשיכתה כלפי מעלה, כך שהשערה נראית כיוצאת מתוך השורש.
מה ההבדל בין פאה מותאמת אישית לכזו הנרכשת מהמדף?
ההבדל בין שני סוגי הפאות משמעותי ביותר. פאה חייבת לשבת באופן מדויק על הראש על מנת שתהיה נוחה ותיראה כשיער טבעי, אחרת מתקיימים הפרשי גבהים בין חלקה האחורי לקדמי, היוצרים תחושה מלאכותית. פאה מותאמת אישית היא למעשה כזו הנבנית במיוחד לפי מידות ראשה של הלקוחה, כאשר כל ראש שונה בצורתו. כיום אף השתכלל תחום הפאות, עד כי ניתן לתפור לאדם פאה משערו שלו בהזמנה אישית, תוך 24 שעות. פאות אלו משמשים בעיקר לחולים, שיודעים כי עתידים לאבד את השיער ומעוניינים לשמרו בצורת פאה מבלי שהסביבה תבחין בהבדל.
כמה זמן מחזיקה פאה?
בלאי הפאה תלוי באינטנסיביות השימוש של הלקוחה. פאה ברמה גבוהה יכולה להחזיק גם פרק זמן של 5 שנים, כאשר הממוצע עומד על 3 שנים. ההדבר תלויים בתדירות השימוש, מספר החפיפות שעוברת הפאה, האם הלקוחה נוהגת לגרד בראש, לחבוש כובע, תנאי מזג אוויר אליהם נחשפת ועוד.
כיצד יש לטפל ולשמר פאות כך שישארו יפות ומלאות חיים לאורך זמן?
הדבר שמשפיע יותר מכל על בלאי הפאה הן החפיפות. את הפאה יש לחפוף בתדירות של אחת לחודש. אין לחפוף את הפאה כפי שחופפים ראש, אם כי להנחיה על ראש בובה ולהתיז עליה מים באמצעות ראש דוש עם זרימת המים מלמעלה למטה. במקביל ניתן להבריש את הפאה עם מסרק בעדינות מרבית על מנת לפתוח את הקשרים. את החפיפה רצוי להתחיל עם מרכך, לאחר מכן לעבור לשמפו ללא מלחים, מאחר ומלחים משייפים את מרקם השערה ומייבשים אותה ואז לחזור בשנית על חפיפה עם מרכך.
בסיום התהליך ניתן בהחלט להשתמש במסכה או כל תכשיר אחר המיועד להחזיר ולשמר את ברק ויופי השערה. עם כל הנאמר, נשירת שיער מפאה היא טבעית ואין להילחץ ממנה. פעם בתקופה ניתן להגיע לחנות הפאות, לעבות ולמלא בהתאם לצורך ולנפח המבוקש. שיטה נוספת ל"ריענון" השיער הוא טיפול קריאטין, הנעשה בתנור מיוחד, המחייה את השיער ומעניק לו ברק מחודש. ברמת האחסון, יש להניח את הפאה על ראש בובה ועל גביה רשת דקיקה השומרת על עיצובה ומונעת מגע עם מזיקים ואבק.
כיצד התפתחו הפאות בשנים האחרונות ומהו הצפי לשנים הקרובות?
בשנים האחרונות עשתה תעשיית הפאות צעד גדול בכל הנוגע בטכניקת הבנייה וקשירת השערה, על מנת להגיע למראה טבעי מושלם, כאשר המגמה היום היא שלא ניתן להבחין בין פאה נוכרית לשיער אמיתי, ללא גובה ונפח מוגזמים. טרנד חדש נכנס לשוק הוא חלקי פאות. מדובר במעשה בפיסות של פאות המיועדות לאזורים שונים בראש, היכן שישנה דלילות, בעיה מסוימת או צורך בהוספת נפח. פיסות אלו "מתערבבות" יחדיו עם שיער הלקוחה ומאפשרות השגת מראה מרשים.
בנוסף, אם בעבר היו שמורות הפאות לאוכלוסייה הדתית- חרדית, הרי שכיום נכנסות לכל המגזרים. הטרנד אשר החל דווקא בארצות הברית, שם כוכבות הוליוודיות רבות החלו לכבוש פאות בהתאם למצב הרוח ולצבע הבגדים, כאקססורי לכל דבר, מחלחל כיום גם לקהל הישראלי בכלל וזה החילוני בפרט ותופס תאוצה. ככלל, נראה כי הדרישה כיום היא לפאות איכותיות יותר וברמה הגבוהה ביותר.
דורון פסקינו – מומחה לבעיות דלילות שיער ומבעלי מרכזי "דורון פסקינו".
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!