קיימים שלושה סוגים נפוצים של ויטמין C בהם משתמשים לצרכי קוסמטיקה ולצרכים רפואיים. ויטמין C – מתי, למה ואיזה סוג?זהבית שטנר
מהו ויטמין C? למי הוא מומלץ ומהם מצבי חסר וייתר שלו?
בתוספי מזון ותכשירי קוסמטיקה מרבים להשתמש בוויטמין C כיוון שהוא נחשב לאנטי אוקסידנט יעיל. הוא מפחית את האפקט ההרסני שיש לרדיקלים חופשיים – הרס חמצוני למיקרו מולקולות בגוף כמו שומנים, חלבונים וה-DNA. בנטילה דרך הפה ובאמצעות מריחה על העור, משפר וויטמין C את מרקם העור, מבהיר כתמי גיל ומשפר את טונוס העור לאחר שימוש רציף של כמה חודשים; זאת בזכות מנגנון העלאת ייצור סיבי הקולגן האחראים למתיחותו של העור ומוצקותו. חשוב לזכור שבטבע נספחים לוויטמיןC ביופלבנואידים – אלו הם חומרים טבעיים, בעלי השפעה נוגדת חמצון חזקה ויכולת לשפר את הטמעתו ופעילותו של ויטמין C בגוף. רוטין למשל מחזק את כלי הדם ומשפיע על הוורידים, דליות וטחורים. קוורצטין מקל על תופעות אלרגיות, פרואנטוציאנידינים מונעים זיהום ודלקת וכו'.
ויטמיןC מומלץ מאוד גם לאנשים מעשנים, לחיזוק מערכת החיסון וכמניעה וטיפול בשפעות ובהצטננויות – אז הוא ניטל בלקיחה פנימית כתוסף מזון. ויטמיןC מצוי בשפע בקיווי, פלפל אדום, כל פירות ההדר ועוד. הוא אסור בשימוש לחולי סרטן (אנטי אוקסידנטים אינם מומלצים לחולים אלו). אין חשש בשימוש בוויטמין C עם תרופות או תוספי מזון אחרים והוא בטוח לשימוש.
מצבי חסר של ויטמין C התבטאו בעבר במחלת הצפדינה, שהייתה מחלה של ימאים ששהו תקופות ארוכות בים ולא אכלו פירות וירקות טריים המכילים את הוויטמין. המחלה באה לידי ביטוי בשיניים רופפות, נסיגת חניכיים, דימומים. כיום המחלה איננה קיימת כמעט כלל. לעומת זאת, עודף של ויטמין C הוא מצב נפוץ יותר, ובא לידי ביטוי בשלשול, כאבי בטן וגזים.
סוגי ויטמין ה- C הקיימים
עובדה מעניינת היא שקיימים שלושה סוגים נפוצים של ויטמין C בהם משתמשים לצרכי קוסמטיקה ולצרכים רפואיים:
הסוג הראשון הוא וויטמין C חומצי – חומצה אסקורבית המופקת ממקור סינטטי או חומצה אסקורבית המופקת ממקור טבעי, לדוגמא פקעות ורדים והקרויה בשפה המקצועית רוז – היפ. זמן ספיגתו של וויטמין C חומצי הוא כ- 4 שעות, ללא קשר למידת המינון שנצרך (בין אם בשימוש חיצוני או בשימוש פנימי). ויטמין זה מגיעה בצורה גבישית/אבקתית ולכן קשה לשימוש קוסמטי, אם כי יש נגזרות של ויטמין מסוג זה שבהן כן עושים שימוש.
הסוג השני הוא אסקורבט אסידן. זהו וויטמין לא חומצי הנקרא בשפה מקצועית אסטר – C. ויטמין זה מתפרק בשחרור מושהה וזמן ספיגתו בגוף ארוכה יותר, עד 24 שעות. ויטמין זה מגיעה בצורה גבישית/אבקתית ולכן קשה לשימוש קוסמטי, אם כי יש נגזרות של ויטמין מסוג זה שבהן עושים שימוש לצרכים קוסמטיים.
הסוג השלישי הוא ויטמין C הנמצא רק במוצרי קוסמטיקה, מופק מתפוז מסוג קלבריה (זן מיוחד מאיטליה). ויטמין זה מגיע בצורת נוזל מרוכז שחייב להישמר בקירור עד השימוש. תוקף וויטמין זה מזמן הפקתו ועד תפוגתו הוא כחודשיים. על מנת לייצבו מוסיפים לקרמים חומרים משמרים. צורתו הנוזלית של הוויטמין קלה ונוחה לשימוש קוסמטי.
חשוב לציין שלקוחותינו המשתמשים בוויטמיןC מיודעים מהו המינון המומלץ עבורם לצריכה ובאיזה סוג וויטמין הם משתמשים – חומצי או לא חומצי, אבל הם אינם מיודעים כמה וויטמין אכן נספג בגופם כתוצאה מנטילת תוסף המזון או ממריחת התכשיר הקוסמטי ולכן עד כמה יעיל באמת השימוש.
תרומתו של וויטמין C לשיפור מראה העור ומסכה מומלצת
ויטמיןC מצוין לשיפור מראהו של עור דהוי, מבוגר וחסר חיות וכן יעיל לטיפול בעור עם קופרוז (נימי דם בולטים). אני ממליצה להשתמש במסכה על בסיס מיצוי רוז – היפ, בשילוב אנטי אוקסידנטים, שמן אגוז המקדמיה העשיר בחומצה שומנית פלמיטולאית, בוויטמין A, ושומר על הלחות הטבעית, בנוסף מסייע להגמשת העור בתהליך שיקום נזקים שנגרמו מקרני השמש. כמו כן מכילה המסכה שמנים אתריים כמו פטצ'ולי, בנזואין, שרף העוזר לרגנרציה וחידוש התאים ושמן גרניום בורבונו המרכך קמטי הבעה. אני משלבת בטיפול זה גם דיקור לקמטים ותוסף מזון המכיל אנטי אוקסידנטיים צמחיים, הניתן בנטילה פנימית.
זהבית שטנר היא קוסמטיקאית רפואית, נטורופתית N.D
ומטפלת מוסמכת ברפואה משלימה
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם