הסבום מופרש לעור דרך זקיק השערה ותפקידו החשוב הוא: לשמן. לתת לעור לחות ותחושה נעימה. אבל, מה עושים כשהורמוני המין יוצאים מכלל שליטה ומופיע האקנה?
שרון דיבון
כולנו מכירות את הסיבה השכיחה לפניות אלינו הקוסמטיקאיות – האקנה.
כמו שאנחנו יודעות האקנה יכול להתחיל בגיל 9 ולהימשך עד גיל 45. ישנה סברה שהגורמים לאקנה קשורים בעיקר במזון שאנחנו צורכים, וכמובן בהרגלי האכילה.
לכן, אנחנו צריכות לשים את הדגש ולהתמקד קודם כל בתזונה, בהרכבי המזון ולהעמיק בכל נושא ההרגלים של הלקוחות שלנו כדי לעזור להם להימנע מכל מה שנחשב כבעייתי. בנוסף, מאחר ומדובר בתופעה שהופעתה על הפנים אינה מחמיאה, אנחנו צריכות למצוא דרכים כדי לחזק, להרגיע ולהרים את המורל של הלקוחות ולהזכיר להם את החיוביים והטובים שיש לאותה נערה או נער, לאותם גברים ונשים הסובלים מהבעיה.
בנוסף לטיפול החיצוני ננסה בעזרת החושים שלנו לדבר ולגרום ללקוחות לדבר גם על המצב הנפשי.
כמה מילים על אקנה
למעשה מדובר בדלקת בבלוטות החלב. במצב הרגיל בלוטת החלב מפרישה נוזל שומני, שנקרא סבום.
הסבום עצמו מופרש לעור דרך זקיק השערה ותפקידו החשוב הוא: לשמן. לתת לעור לחות ותחושה נעימה.
אבל ה"ברדק" שחווים הלקוחות שלנו הוא תוצאה של הורמוני המין שיוצאים משליטה. זו הסיבה שהאקנה מתפרץ בעיקר באזורים שבהם יש ריכוז בלוטות חלב גבוה כמו: פנים, כתפיים, חזה וגב.
התשאול שלנו בנושא הזה הוא חשוב מאוד, כי אנחנו יודעות שהפעילות ההורמונאלית שמתרחשת בגוף היא האחראית על האקנה, וזאת כמו בגיל ההתבגרות או בתקופת המחזור החודשי. ישנם גם גורמים הורמונאליים חיצוניים כמו הפסקת שימוש בגלולות למניעת הריון. ויכולות להיות סיבות כמו: הצטברות של חיידקים בנקבוביות העור, מתח, לחץ נפשי. וכמובן כמובן לעולם נדע שמזון שומני מחריף את המצב.
הסיבות והגורמים לאקנה
תופעת האקנה מופיעה בעיקר אצל בני נוער או בעצם בגיל הנעורים, אך לא רק! האקנה נגרם מכמה וכמה גורמים והם:
•חוסר איזון הורמונלי.
•עודף קראטין.
•הרגלי ניקיון ואסתטיקה הלוקים בחסר וחיידקים.
•הפרשת יתר של בלוטות החלב.
מילון הויקיפדיה מגדיר את האקנה כ:"אקנֶה או חטֶטֶת היא דלקת של בלוטות החלב וזקיקי השערות. היא מופיעה בעיקר בגיל ההתבגרות, כתוצאה מתגובה לקויה להורמון הטסטוסטרון. תגובת הגוף להורמון בדרך כלל מתייצבת עם הזמן, ואיתה נעלמים או נרגעים הסימפטומים. התופעה ידועה גם בשמות פצעי בגרות או חצ'קונים".
הופעת האקנה על העור ה"ראש שחור" – הקומדון הוא בעצם הקדמה לפצע האקנה. הראש השחור הנ"ל מורכב מחלב, קרטין וחיידקי עור. כל הדברים הללו מתחילים את הראש המוגלתי וכך בעצם הופך לפצע בגרות. הבעיה היותר רצינית שקורית היא שאם תכולת הפצעון מסתננת לרקמה הבריאה שבעור, אז נוצרת ציסטה דלקתית והיא הורסת את המרקם הטבעי החלק והיפה של העור. אם הציסטה הזו עוברת את שכבת האפידרמיס והדרמיס כשהפצע מחלים נוצרת במקום שהוא היה צלקת.
ההורמונים והאקנה
השתוללות ההורמונים בגוף בזמן האקנה הם בעצם שמשבשים תהליכים רבים בגוף וכתוצאה מכך נגרמים שינויים במערכת הרגשית, הפיזית והמנטלית. ועל כן אנחנו צריכות לדאוג לאווירה שתעשה הרבה יותר טוב ללקוח/ה במהלך הטיפול ולהסביר להם את התהליך עצמו. אני חושבת שככל שאנחנו משתפות יותר את הלקוחה בתהליכי הגוף יותר קל לה להבין את המתרחש בגופה וכתוצאה מזה ההתמודדות הופכת פשוטה יותר.
נסביר שישנו הורמון עיקרי שמשפיע על בלוטות החלב והוא הטסטוסטרון שכשהוא עובר שינוי אינזימטי והופך להורמון חזק יותר הוא נקרא Dehydrotestorerone (DHT); להסביר של- 80-90% מהנערות יש החרפה באקנה לפני המחזור החודשי. לכן חשוב שלא להיכנס ללחץ, אלא לדאוג להגיינה לא לגעת בפנים ולא לחטט בפצעים.
מהלך הטיפול:
מהלך הטיפול שלנו הקוסמטיקאיות שונה ומותאם כמובן לשכבות הגיל הפונות אלינו, בגיל צעיר אנחנו חייבים לשים דגש ולהשגיח ולעזור לחבר'ה הצעירים לשמור על עורם הגמיש והחלק ולהימנע מלגרום להם צלקות בגיל המוקדם.
1.בראש ובראשונה ניקוי ראשוני של העור עם תכשירים שלהם יכולת הרגעה, אפשר תחת אדים ואפשר בהחלט להוסיף כל מיני תמציות של צמחים המתאימים כמובן לסוג האקנה הנוכחי.
2.אבחון מצב העור מתחת ללופה.
3.פילינג גרגירי, מרגיע ועדין וזאת על מנת להוריד את העור המיותר.
4.להכין את העור לניקוי העמוק.
5.ניקוי הפנים וניקוז הקומדונים.
6.חיטוי (אני נוהגת לחטא מיד כל אזור שנגעתי בו).
7.מסיכה מרגיעה.
8.לחות לעור רגיש נטולת שומן.
9.מקדם הגנה.
הטיפול המומלץ בבית:
מאחר ורוב המשחות בהם משתמשים לטיפול באקנה מייבשות את הפנים אני ממליצה להשתמש בסבון המנקה היטב ואינו מייבש את הפנים. הטיפול בתופעה מותאם אישית לכל אדם לפי חומרת האקנה והסוג שלה.
לדוגמא, כשהאקנה אינו חמור ישנם מעט קומדונים ושמנוניות מוגברת על העור –
•נמליץ על ניקוי העור בסבון פנים שאינו מייבש את העור.
•נמרח קרם או ג'ל – שיכיל רטינול על מנת שיעשה פילינג עדין יעזור בפתיחת בלוטות החלב ולא יגביר את הצטברות הקומדונים.
•אפשר למרוח קרמים עם ריכוז נמוך של חומצות [סליצלית או גליקולית].
וכמובן רצוי לחפוף את השיער כמה שיותר על מנת להפחית את כמות השומן המצטברת.
שרון דיבון היא קוסמטיקאית מוסמכת בכירה, גבעתייים
דואר אלקטרוני
שם
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל