האם הקוסמטיקה יכולה להציע אלטרנטיבה למזרקים? ד"ר מרינה לנדאו, ד"ר יצחק מאייר, ד"ר סמדר שרייבר , אורית הכהן, לילך קפלן, ליאת הלפר-פליסר ואורלי שגיא
אתי דרייפוס
פעם שחקנית מפורסמת אמרה שאת הקמטים שלה היא הרויחה ביושר, מאז הוכיחו שחקניות הוליווד פעם אחר פעם, שיושר זה אולי חשוב, אבל עור חלק הרבה יותר.
תעשיית ההזרקות לפנים צברה תאוצה בשנים האחרונות וגדלה למימדים כאלה שהקוסמטיקה כבר לא יכולה להתעלם מהם.
אם בעבר הקוסמטיקאית הייתה הכתובת היחידה לטיפול פנים, במשך הזמן הפכו הרופאים לאלטרנטיבה. עם פילינגים עמוקים, ניתוחים קוסמטיים, והזרקות.
מה שנראה היום כמעט מובן מאליו לא היה קיים כאן לפני 10 שנים או היה נחלתן של קומץ מצומצם בלבד של נשים. השימוש בבוטוקס- שנראה כאילו תמיד היה כאן איתנו- החל למטרות קוסמטיות רק בסוף שנות ה-90, ורק בתחילת האלף הנוכחי הטיפול קיבל אישור של רשות התרופות האמריקאית, (ה – FDA). על פי הנתונים, השימוש בו בארצות הברית גדל ב-1000% מאז התחילו לשלב אותו כטיפול קוסמטי. למעשה, טיפול בקמטים בחלק העליון של הפנים, בעיקר קמטי מצח ובין הגבות מחליף כיום כמעט לחלוטין את השיטות הכירורגיות למתיחת מצח.
השימוש הנרחב בבוטוקס ובחומרי מילוי בהזרקות, מעלה מספר שאלות:
האם לקוסמטיקה יש מענה לכך? מהן האלטרנטיבות עבור מי שמחטים מפחידות אותה? מהו מיכשור? ומה בכלל עושים הרופאים?
כדי לדעת את התשובות לכך שאלנו את ד"ר מרינה לנדאו מומחית ברפואת עור ביחידה למחלות עור בבהי"ח וולפסון; את הפלסטיקאי ד"ר יצחק מאייר; את ד"ר סמדר שרייבר שהיא מנהלת תחום טיפולים פוטודינמיים במרכז הרפואי 'אסף הרופא' ומרפאה פרטית לטיפולים רפואיים אסתטיים; את אורית הכהן מנכ"ל חברת 'דרמטק' לשיווק מיכשור אסתטי לקוסמטיקאיות וקוסמטיקאית כבר 28 שנים את לילך קפלן, מייבאת מיכשור ומוצרים פרא רפואיים בעלת תואר שני במדעי הרפואה, ובעלת חברת 'דרמה הופ'; את ליאת הלפר-פליסר מנהלת הדרכה בחברת 'דרמל גרופ'; ואת אורלי שגיא מחברת 'כריסטינה'.
אז נגד מה בעצם אנחנו נלחמים?
תהליך הזדקנות העור מתחיל מרגע לידתנו. שלא כמערכות גוף אחרות המגיעות לבשלות בגיל מבוגר יותר, עורו של תינוק נחשב בדרך כלל כהתגשמות האידיאל של עור יפה, לא לחינם משתמשים בביטוי "חלק כעור תינוק".
עם חלוף השנים מופיעים בעור סימנים, המבטאים את תהליך ההזדקנות כגון קמטים, כתמים, אובדן גמישות וירידה באיכות.
בתהליך ההזדקנות חלים בעור שינויים רבים, למשל העור מאבד את זוהרו והופך עמום וצהבהב, חלים שינויים בפיזור של הפיגמנט וכתוצאה מכך מופיעים כתמים חומים, העור הופך יבש יותר, כי יורדת הפעילות של בלוטות החֶלֶב, סיבי הקולגן והאלסטין מתמעטים והמבנה שלהם ניזוק וכתוצאה מכך העור מאבד את גמישותו, ומופיעים בו קמטוטים, קמטים וקפלים.
אנו נוהגים להבחין בין שני סוגי קמטים:
קמטי הבעה (מימיקה)- מופיעים בגיל צעיר יחסית ונובעים מהתכווצות חוזרת של העור כתוצאה מהפעלת יתר של השריר מתחתיו. אצל אנשים עם מימיקה חזקה יותר, הקמטים בולטים יותר ומופיעים בגיל צעיר יותר. המקומות האופיניים לקמטים אלה הם בין הגבות, המצח ולצידי העיניים.
קמטי הזדקנות – אלה הם קמטים המופיעים כתוצאה מהרס הסיבים התומכים (קולגן וסיבים אלסטיים), הגורם לאובדן הגמישות של העור ושקיעתו בצורה קווית. הם מתבטאים בהעמקה של הקו המחבר בין זויות האף לזויות הפה (קמט נזולביאלי), הופעת קמטים בשפה העליונה ובלחיים.
ניתן להשפיע על מראה העור וקצב הזדקנותו בשיטות שונות, החל מאמצעים ביתיים דרך השיטות הנהוגות בידי קוסמטיקאיות וְכַּלֶה בשיטות רפואיות. מגוון השיטות הולך ועולה בשנים האחרונות.
טיפולים רפואיים –מה היקף התופעה? מה מבדיל בינם לטיפולים קוסמטיים? האם זו רק שאלה של מחיר?
ההתפתחות של הטכנולוגיות הלא פולשניות יחסית של הטיפול בעור, יצרה מספר מגמות חדשות בשוק האסתטי. ראשית הוא נפתח לקהל יעד רחב יותר. היות ומדובר בטיפולים קלים יחסית, שקיימים לגביהם פחות חרדה וחשש, יותר אנשים מוכנים להתנסות בהם. בנוסף, טיפולים אלה אינם כרוכים בזמן החלמה ולכן ניתן לבצע אותם במהלך החיים הנורמלי ללא צורך לתכנן זמן חופשי ממקום העבודה וחיי החברה והמשפחה. מגמה זו משתקפת בשנים האחרונות בשוק טיפולי היופי- טיפולים קלים יחסית עם זמן החלמה אפסי. העובדה שגם מבחינת המחיר הטיפולים הלא חודרניים זולים עשרות מונים מניתוחים פלסטיים "קלאסיים", הרחיבה את מעגל הצרכניות מעבר לבנות האלפיון העליון.
מעגל הצרכניות פרץ לא רק את גבולות המעמד החברתי, אלא גם את "מגבלות" הגיל. כל עוד מדובר היה בניתוחים, התחום היה שמור לנשים בנות 50 ומעלה. מהרגע שניתן היה להשתמש בפעולות פשוטות לטיפול בקמט בודד או בקמטים בודדים, גם נשים בנות שלושים פלוס הפכו לצרכניות היופי הרפואי.
לד"ר מרינה לנדאו יש אבחנה ברורה לגבי מי צריך לעשות מה:
הגוף האנושי הוא מכונה מורכבת ורפואה הוא מדע ולא קסם. ולכן כלל חשוב הוא שככל שיעילותו של הטיפול גבוהה יותר, כך קיים פוטנציאל להופעת תופעות לוואי משמעתיות יותר. היות וטיפולים רפואיים דורשים מיומנות רבה יותר, הם יבוצעו על ידי רופא בלבד. גם החקיקה בנושא בישראל היא חד משמעית ואיננה משתמעת לשתי פנים לפיה – תכשירים רפואיים, אמצעים דרמטולוגיים: פילינג (קילוף עור), הזרקות לקמטים (מילוי קמטים) ובוטוקס יעשו ע"י רופא בלבד.
מה ההבדל בין חומרי מילוי לבוטוקס?
חומרי מילוי – אלה הם חומרים המשמשים למילוי קמטים. הכוונה היא לחומרים רפואיים סטריליים המוזרקים על ידי רופא אל תוך העור במקומות של הקמט על מנת להרים את העור השקוע ולטשטש את הקמט.
באופן כללי חומרי מילוי מתחלקים ל"טבעיים" וסינטטים, קבועים וזמניים, חלבוניים ולא חלבוניים. כאן ייאמר כי עד כה לא בנמצא החומר האידיאלי למילוי קמטים, ולכן חשוב לבצע את פעולת המילוי אצל רופא שיש לו נסיון רב בתחום ואשר יוכל להמליץ על החומר המתאים בכל מקרה ומקרה.
מגוון החומרים הוא רב וכל שנה יוצאים לשוק חומרים חדשניים יותר. בין החומרים הטבעיים המתכלים שתי קבוצות עיקריות: חומצה היאלורונית- 'הלהיט' בתחום הטיפולים הקוסמטיים, מצויה בגוף באופן טבעי וקושרת אליה כמות גדולה של מים, מספקת לחות ומעניקה נפח לעור. באמצעות הזרקה ניתן להגיע איתה לעומק. היא מוכרת לנו בשמות מסחריים שונים כמו 'ג'ובידרם', אבל המפורסם בהם הוא ה'רסטילן'. הקבוצה השניה היא קולגן, המופיע גם הוא בשמות מסחריים שונים כמו 'אוולנס'. יתרונם של החומרים משתי הקבוצות הללו, הוא בהיותם נגזרות טבעיות של חומר המצוי בגוף והטיפול נחשב בטוח ויעיל. המגמה היום היא להשתמש אך ורק בחומרי מילוי זמניים ומתכלים עקב הבטיחות הגבוהה שלהם ועקב יכולתם להשתנות בהתאים לשינויים שחלים ברקמה עם הזמן.
ד"ר מאייר משתמש בזריקות מילוי גם ב'רדיאס' בשילוב עם 'לידוקאין' – חומר אילחוש, אשר מפחית את הכאב הכרוך בטיפול, ומונע את הצורך בהמתנה עם משחת אילחוש לפני ההזרקה.
הרדיאס ההיפואלרגני, מיוצר מקלציום הידרוקסיל אפטיט בתוך ג´ל מימי, מינרל הקיים בגוף באופן טבעי, המשמש למעלה מ- 20 שנה ברפואה אורטופדית נוירוכירורגיה, רפואת שיניים ועיניים ולאחרונה גם באורולוגיה, רדיולוגיה ואף אוזן גרון. בגלל אופיו המיוחד של החומר הוא נשאר בגוף לתקופות ממושכות יחסית, בממוצע לשנתיים ואחר כך מתפרק בתהליכים ביולוגיים מוכרים. בשל צמיגותו החומר שומר על צורתו המרחבית לאחר ההזרקה ואינו מתפזר ברקמה שמסביב.
שיטה נוספת שקיימת היא הזרקת שומן עצמי – חומר שנלקח מגוף המטופל/ת ומוזרק, מושתל או מועבר לאזור אחר בגוף (שפתיים, הקמטים בצדי האף). לשומן יש יתרון מכיוון שאין סיבוכים ותופעות לוואי, אולם יש מספר חסרונות לפרוצדורה: נטילת השומן מהגוף כואבת ומצריכה חדר ניתוח והרדמה.
חיסרון בולט נוסף הוא בספיגה של השומן: בין 30% ל-70% מהחומר נספג במהירות ושאר החומר באיטיות והדבר ניכר במראה. היעדר האחידות במראה והמורכבות של הפרוצדורה מורידים מן הפופולאריות שלה.
כיום כבר לא משתמשים בחומרים קבועים כמו סיליקון או ביו אלקמיד, מאחר והם מועדים לסיבוכים. במקרים רבים בעבר נוצרו בעיות של עיוותים, שנוצרים מיד, או לאחר תקופה. קשה מאוד לטפל בבעיות שנגרמו עקב הזרקת חומרים אלו ולהפטר מהחומר המוזרק.
ומהו הבוטוקוס המפורסם כל כך?
בוטוקס (בוטולינום טוקסין) – חומר שמופק מרעלן והזרקתו מתחת לעור גורמת להחלשה של השרירים התת עוריים ובכך מטפלת ישירות בסיבה להווצרות קמטי הבעה. מזריקים את הבוטוקס בכמויות זעירות לשרירים התת עוריים במצח, לצידי העיניים ובין הגבות ותוך שבוע הופך עורו של המטופל לחלק יותר והבעת פניו מתרככת.
הרעלן יכול, בכמויות זעירות ביותר, לשתק את פעילותם של שרירי הבעה ועל ידי כך להפחית או להעלים קמטים מסוימים לתקופה של כארבעה-חמישה חודשים. הבוטוקס לא מתאים לטיפול בקמטים סטטיים, אשר לא מושפעים מתנועות שרירי הפנים, או לטיפול בקמטים עדינים שנובעים ממבנה העור.
כשהקמטים בין הגבות ובמצח עמוקים מאוד, לפעמים לא מספיק לשתק את פעולת השריר ויש צורך להשתמש גם בחומר למילוי הקמט. ההשפעה המירבית של הבוטוקס מתקבלת מספר ימים לאחר ההזרקה, וכאמור יש לחזור על הטיפול כל ארבעה עד שישה חודשים.
המזותרפיה
טיפול נוסף המתבצע בעזרת מחטים הוא המזותרפיה, טכניקה הלקוחה מעולם הרפואה, לפיה מחדירים חומרי הזנה ומילוי כמו ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, נוגדי חמצון וחומצה היאלרונית לשכבות העמוקות של העור. הטיפול נעשה באמצעות מזרק מיוחד או אקדח אוויר, שאיתו יורה המטפל עשרות זריקות בשניה. מלבד החדרת החומר לעומק העור, גורמות הדקירות לנזק ממוקד ברקמה הפנימית, מה שמביא לגירוי של תהליך הריפוי בעור, התורם להפרשה מוגברת של קולגן ומיצוק העור.
האם הקוסמטיקאיות יכולות להציע אלטרנטיבה לתוצאות המרשימות שמשיגים המזרקים?
חברות הקוסמטיקה מציעות מספר תכשירים קוסמטיים שמיוצרים בטכנולוגיות מאוד מתקדמות וטוענים לשמש תחליף לבוטוקס.
הפפטידים, שהם שרשראות קצרות של חומצות אמינו, והרכבם דומה לחלבונים, רק יותר קצר, הם יבוא נוסף של הקוסמטיקה מעולם הרפואה.
נהוג היום להחדיר פפטידים לקרמים, ויש הטוענים שהם יכולים להוות תחליף לבוטוקס. למשל, ה'קסה פפטיד 3' המוכר גם בשם 'ארגירלין'. זהו פוליפפטיד, שמיוצר בטכנולוגיה חדשה שמאפשרת יצור חלבונים זעירים, בעלי משקל מולקולרי נמוך. אלה חודרים ביעילות לעומק העור ומסוגלים לחולל שינוי במראה הקמטים.
תפקידו בעור להרפות את הקשר בין עצב לשריר. הוא פועל על התאים הגורמים להתכווצות השרירים והעור וכך ממתן ומונע את פעולת כיווץ השרירים שאחראים להבעות הפנים, באזורים שמסביב לעיניים, המצח והשפתיים. עקב כך מסייע לטישטוש קמטי הבעה קיימים ולמזער את ההתפתחות וההופעה של קמטים חדשים.
חומר נפוץ נוסף בקרמים הוא הרטינול, והוא משמש לשיפור מראה העור כמו גם להבהרה. כאשר משתמשים בתכשיר עם רטינול, חלק ממנו הופך, על ידי אנזים הנמצא בתאי עור לחומצה רטינואית. כמו כן הוכח שרטינול חודר לעור ביעילות גבוהה הרבה יותר מזו של חומצה רטינואית. ממצאים אלו מסבירים את העובדה שרטינול, למרות היותו רטינואיד פחות חזק מחומצה רטינואית מביא בכל זאת לאפקט דומה על העור מבלי לגרום לתופעות לואי.
מבחינה קוסמטית הרטינואידים ממתנים את הקמטים על ידי כך שהם מעבים את האפידרמיס. בניגוד לחומצות אלפא הידרוקסי שהשפעתן היא כללית, לרטינואידים ישנם קולטנים ספציפיים בגרעין התא, הם משפיעים על תהליכים ביוכימיים ופעולתם בתאים ממוקדת. הם גם משפיעים על מבנה הקולגן וחומר הביניים בדרמיס.
לטיפול בקימטוטים של הזדקנות יש אמפולות של קולגן בטכנולוגיית ננו. מדובר במולוקולות מאוד קטנות שכל החיבור שלהן למולוקולות אחרות הוא ברמה האפידרומלית, ובדרך כלל יש להן מוליך שומני. כשהן נקשרות הן יוצרות מולקולת קולגן גדולה יותר.
למרות התוצאות היפות שמציגים הקרמים החדשניים, כולם מסכימים שהשפעתם לא מרשימה כמו ההזרקות, ורחוקה מלהיות משמעותית ואפקטיבית כמוהן. אחרי הכל, הבוטוקס מגיע לשריר, ולשם אף קרם לא יכול להגיע, מה גם שברגע שמפסיקים למרוח ההשפעה נגמרת.
ליאת הלפר-פליסר, לא מאמינה שיש תכשיר שאפשר למרוח על פני העור שייתן מענה להזרקות. זה אולי משפר את מראה רקמת העור, אבל זה לא עומד אחד מול השני.
"גם התכשירים המתקדמים והטובים ביותר, עם פפטידים, ובטכנולוגיות חדישות, לא יכולים למלא קמטים".
גם אם הקוסמטיקאית תעבוד שעה על קמט ספיציפי עם מכשיר, הוא יתנפח כי תהיה שם זרימת דם גדולה, אבל אחרי שעתיים שלוש זה ייעלם ולא יראו כלום. המכשירים יכולים לעזור לשפר את הספיגה של חומרים מסויימים, אבל מאחר וזוהי פעולה לא ממוקדת ולא לעומק, זהו לא מענה להזרקה.
גם חומצה הילארונית, שכושר ספיגת המים שלה הוא פי 1000, והיא ממיימת וממלאת, יכולה לעזור בשיפור מראה העור, כמו שזיף מיובש שמשרים במים ללילה. אבל היא לא יכולה לעבוד במילוי קמט אלא רק בהזרקה על ידי רופא מוסמך.
הלפר-פליסר לא מאמינה שיש איזשהוא קרם שיכול להחליף בוטוקס, ושהגיע הזמן שציבור הקוסמטיקאיות האחראיות יבינו ויצהירו שיש דברים שאי אפשר לעשות במסגרת טיפול קוסמטי.
אז האם יש דרך ביניים?
תחום המיכשור הקוסמטי נותן את המענה לכך.
לילך קפלן מתארת ניסוי שהיא ובעלה הפלסטיקאי ד"ר חיים קפלן ערכו בתנאי מעבדה למכשיר ה'טריפולר' שעובד על גלי רדיו. המכשיר גורם ליצירת קולגן ואלסטין בעור וכתוצאה מכך החלקה של הקמטים, ובסדרת טיפולים עובדים איתו על כל שטח העור. במהלך הניסוי היתה הזדמנות נדירה לבדוק אותו על הרקמה החיה, שמונה שבועות לפני ניתוח בטן שביצע ד"ר קפלן. הטיפול בוצע על חצי בטן וחצי הבטן השני נשאר לא מטופל כביקורת. הרקמה נשלחה לבדיקת מעבדה ונצפו הבדלים. הדרמיס התעבה בחמישים אחוז, מה שמוכיח שהיה ייצור קולגן.
האם יש משהו שעובד נקודתית רק על קמט?
קפלן מסבירה כי יש מכשיר שעובד נקודתית. מדובר במחט ביפולארית שמתחממת ומחדירים אותה מתחת לעור הקמט והרקמה מתחילה לייצר קולגן ואלסטין ויש מילוי של הקמט. אבל שוב, בגלל שמדובר במחט, זה מאושר לשימוש של רופאים או אחיות או קוסמטיקאית בליווי אחות.
קוסמטיקאיות יכולות לעבוד רק עם מכשירים לא חודרניים.
אז למה הכוונה במזותרפייה קוסמטית?
"הכוונה", ממשיכה להסביר קפלן, "להחדרה של חומרים לעומק העור ללא מחטים אלא באמצעות פולסים חשמליים, לדוגמא: TMT זה מכשיר שעושה החדרה של חומצה הילארונית לרמה של הדרמיס, עם ויטמינים ומינרלים, זו מזותרפיה ללא מחטים, זה חודר למזו דרם, לדרמיס, על ידי רולר שמחובר לחשמל ויש פולסים שמחדירים את החומר. הטיפול אמנם אינו נעים במיוחד אבל הוא עובד והלקוחה מרגישה בזרמים חשמליים.
השימוש במכשיר זה פועל על עיקרון של העברת זרם חשמלי כנשא לחומרים הפעילים, המעביר אותם דרך קרום העור ועד לשכבות העמוקות יותר שלו. השימוש בזרם החשמלי ניתן לשליטה ותלוי בסף הכאב של המטופל. אם כואב, מחלישים את הזרם. מעבר לחדירת החומרים, תורמת טכניקה זו לשיפור בזרימת הדם בעור, ומכאן היא מעודדת ייצור של סיבי הקולגן (המקנים חוזק לעור) ואלסטין (המספקים לעור את גמישותו)".
אם כך, המזותרפיה הקוסמטית, (בניגוד למזותרפיה הרפואית שמחדירה חומרים על ידי מחטים), מחדירה את החומרים לעור על ידי פולסים חשמליים וכל כלי הדם נפתחים ונוצר חלון הזדמנויות להחדרת חומרים לדרמיס.
יש גם הבדלים נוספים כמו – הטיפול אינו מלווה בתופעות לוואי, מלבד אדמומיות קלה שחולפת עד מספר שעות. רמת חדירות החומרים באמצעות טכניקה זו מגיעה לכ- 70 אחוז (לעומת כ-99% מהמזותרפיה).
האם זה מותר לכולן?
לא, אסור לטפל בנשים שהן בהריון או מניקות וגם לא בנשים עם קוצב לב כי זה חשמלי.
אורית הכהן מסבירה לנו שהמיכשור למעשה גורם נזק מיקרוסקופי לשיכבת הקולגן שכדי לרפא את עצמה מייצרת שוב קולגן וכך מושג האפקט של הניפוח.
ההשפעה לוקחת בערך 72 שעות אחרי מתחיל התהליך. אמנם יש תוצאות שרואים מיד אחרי הטיפול אבל זה נקרא "אפקט סינדרלה" כי זה בא ונעלם. התוצאות הממשיות הן החל מ – 72 שעות ובהתאם לסידרה. זה מתחיל בכל כמה ימים ואחר כך עובר לתחזוקה של אחת לכמה חודשים.
במיכשור ניתן לעבוד על שטח יותר גדול של כל הפנים וכך ליצור שיפור כללי במראה העור, מה שהזרקות מקומיות לא עושות, זה מנפח קמטים וממלא אבל יש גבול למילוי בהשוואה להזרקה. ובכל מקרה, התוצאות אישיות ומשתנות מלקוחה ללקוחה. חשוב לזכור שהזדקנות העור היא מעבר לכמה לכמה קמטים כמו קמטוטים קטנטנים שלא ניתן למלא.
מנקודת מבטה של הכהן, קוסמטיקאית שאין לה גימיקים, ומיכשור זה גימיק, ואופציות לתוצאות טובות מול התוצאות הרפואיות יהיה לה קשה לשרוד בשוק התחרותי של היום.אם פעם אמרו שקוסמטיקאית צריכה עשר אצבעות כדי להצליח, היום זה לא כך.
כשהיא מתבקשת לתת עצה לקוסמטיקאיות היא אומרת להן: היום את באה לקוסמטיקאית כדי להשיג תוצאות. פינוק ומסאג'ים אפשר לקבל גם בספא. להגיע לדרמיס אפשר רק באמצעות מיכשור.
למרות הרתיעה שיש לחלק מהקוסמטיקאיות, מכיוון שמדובר בתחום חדש שמצריך השקעה כספית לא מבוטלת, כדאי לזכור שההכנסות ממיכשור מכסות את ההשקעה מהר יחסית ומוסיפות יתרון גדול למכון.
אז למי תמליצי לגשת לרופא ומי יכולה להיעזר בקוסמטיקה?
מטופלת שיש לה קמטים עמוקים בודדים אמליץ לגשת לרופא למלא בהזרקות. מטופלת שסך כל מרקם העור שלה רע, כתמי פיגמנטציה, דלדול העור, שצריכה חידוש אני אקח אותה לטיפול אסתטי. כל נגעי העור יכולים להיות מטופלים בפוטותראפיה- IPL. גם הזדקנות הצוואר, שם אין אפשרות לנתח, טיפול בגלי רדיו יכול לשפר מאוד.
בכל מקרה חשוב לזכור שיש לקוחות שלא מתאים להן טיפול כזה, כי זה לא ניתוח פלסטי, לכן תיאום ציפיות זה דבר חשוב מאוד לפני שמתחילים סידרה, זה שיפור במרקם העור ולא סכין ולא מזרק.
מומלץ לצלם את הלקוחה לפני, כי לא תמיד היא זוכרת איך היא נראתה כשהגיעה למכון, ולצלם כמובן אחרי, להשוואת התוצאות.
האם יש שיתוף פעולה בין הרפואה לקוסמטיקה?
התשובה של כולם חיובית.
המנתחים הפלסטיים יודעים שלקוסמטיקה הפרא רפואית יש תפקיד בשימור מרקם העור, כי הרופא לא עובד על זה, הוא עובד על השכבה התחתונה.
הטיפול הקוסמטי פועל גם כטיפול משמר לטיפול הרפואי.
ד"ר סמדר שרייבר אומרת שאחת השאלות ששואלים אותה היא 'האם מותר לקבל טיפולים קוסמטיים לאחר הזרקות, והאם אפשר להמשיך להשתמש בקרמים הקוסמטיים הרגילים?'. התשובה היא שלא רק מותר אלא רצוי. הטיפול בקמטים נותן פיתרון לבעיה אחת בעוד שהעור המבוגר צריך גם תוספת לחויות והגנה, ובזה קוסמטיקאית יכולה לטפל. שבועיים לאחר הזרקות טבעיות לקמטים אפשר לקבל טיפולי פנים קוסמטיים, פילינג קוסמטי או טיפולי פוטורג'ובנציה. שילוב של טיפולי הזרקות עם טיפולים קוסמטיים מביא לתוצאה האופטימלית במראה הכללי, תוך שהוא מתייחס למכלול הצרכים של העור. שביעות הרצון של המטופלים תהיה לכן גבוהה יותר.
עוד שאלה שכיחה היא לגבי המשך טיפולי הסרת שיער ע'י מכשירי IPL או לייזר. גם הם אפשריים ובטוחים, כאשר מקפידים על מרווח של שבועיים לאחר ההזרקות.
צריך לזכור שהקוסמטיקאית לא תטפל בלקוחה בארבעת הימים הראשונים אחרי ההזרקה ולא תעבוד בכלל עם מיכשור במידה והזריקו חומרים סינטטיים כמו סיליקון כי הוא יכול להתפרק בגוף ולנדוד, אם כי, כאמור, כמעט וכבר לא משתמשים היום בסיליקון.
יש כמובן העברה הדדית של לקוחות מאחד לשני.
הקוסמטיקאית של היום מהווה מנוף נפלא להגעת מטופלות לרופא.
זה מתחיל הודות לכך שבין הקוסמטיקאית למטופלת קיים קשר אישי ואינטימי שבו המטופלת מרגישה נוח לספר לקוסמטיקאית על הבעיות האסתטיות המפריעות לה במיוחד. ומגיעה בעקבות כך בהמלצתה לרופאה.
בסופו של דבר, אין כנראה תחליף לקוסמטיקאית האישית, שמלווה מפצעי הבגרות, כל הדרך אל הקמטים, בין שיחת נפש לרכילות, עם היחס האישי והמגע המרגיע, אחרי הכל, על פינוק, אמון ומקצועיות אי אפשר לוותר.
תמונות מלמעלה למטה:
1. טיפוח כריסטינה, צילום: שלומי ארביב
2. לפני ואחרי קמט בין האף לפה באמצעות אוולנס (קולגן). ד"ר מרינה לנדאו
3. לפני ואחרי. מילוי שקע בלחי. ד"ר סמדר שרייבר
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר