מה ההבדל בין טיפולי חורף לבין טיפולי קיץ? האם הטיפולים במכון יכולים למנוע את התייבשות העור? ולמה לא למרוח קרם עיניים ערב ערב?רקוסמטיקאיות ורופאה מדברות על טיפולים לעור בחורףאתי דרייפוס
החורף הישראלי הולך ומתקצר, על גשם אין כמעט מה לדבר, והמעיל נשאר בארון, אבל כשהקיץ נגמר, ואנחנו רק מתחילים להתאושש מהלחות והשמש, מיד מתחיל העור שלנו לשדר סימנים שמתחיל להיות לו לא נוח.
כבר בעונת המעבר מתחיל גם העור להרגיש את השינוי באוויר ולנסות להסתגל מחדש, וכשמגיעים ימי היובש הגדולים עם הרוחות המזרחיות התחושה הופכת להיות מציקה ממש. העור מרגיש מתוח עד קצה היכולת שלו, יבש ומעקצץ. אחר כך האויר מתקרר, מי שמדליק חימום מרגיש גם את זה בעור, בקיצור, במשך כמה חודשים בשנה אנחנו זקוקים לטיפול מיוחד, משהו הרבה יותר משמעותי ממריחה אינסופית של קרם לחות.
שאלנו שתי מדריכות ראשיות של מעבדות קוסמטיקה מקצועית מה מאפיין את טיפולי הקוסמטיקה בחורף: מנהלת ההדרכה של כריסטינה אורלי שגיא, והמדריכה הראשית של ג'יג'י גלית קרן P.M.E. כמו כן שאלנו את רופאת העור ד"ר אינס ורנר מה דעתה המקצועית מנקודת מבט רפואית על הנושא.
מה מאפיין את העור בחורף?
אינס: "בחורף מחממים את הבתים ולא מוסיפים לחות לאוויר. האוויר היבש בבתים המחוממים גורם ליובש העור.
יובש בעור עלול לגרום לגרד ולעיתים אף לדלקת עור.
המקומות הבולטים ביותר ליובש העור הינם השוקיים והגב. לאור זאת חשוב בעיקר בחורף לשמן את העור מיד לאחר הרחצה.
לאנשים הסובלים מאסטמה של העור או מנטיה אטופית (אסטמה של העור או אסטמה או קדחת השחת במשפחה), יש בדרך כלל נטייה לעור יבש ומובן שבחורף תהיה החמרה בבעיה".
אורלי: "נכון, העור בחורף סובל מתהליכים של התייבשות יתר בעקבות שינויי הטמפרטורות בין פנים וחוץ, המזגן והחימום, הרוחות, הקור ויש פחות לחות באוויר מה שגורם להתאיידות של נוזלים טרנס דרמליים".
גלית: "בחורף תנאי מזג האויר קיצוניים יותר. יש רוחות, יש חימום, כתוצאה מהחימומים יש התאיידות גדולה של לחות, אז מרגישים את העור הצפוד והמיובש, וגם אם השמש מסתתרת מאחורי עננים יש עדיין קרינה שמגיעה, וגם ממקורות אחרים בבית ובמשרד כמו מחשב וטלויזיה, זאת אומרת שהעור ממשיך לסבול מנזקי הקרינה, בניגוד לסברה הרווחת. דבר נוסף שיש לקחת בחשבון הוא שאנשים רבים יוצאים לחו"ל לאתרי סקי, ומדובר בחשיפה לקור קיצוני וקרינה חזקה".
מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם התופעות?
אורלי: "מומלץ להשתמש בחומרים שמוסיפים לחות לעור, ויחד עם זה בונים את המעטה מחדש, כדי למנוע התאיידות של נוזלים.
כדאי להוסיף חומצה נוירונית שאוגרת נוזלים. המבנה המולקולרי שלה מסוגל לאגור את הנוזלים בעור במשך שעות ארוכות.
ישנם חומרים ששומרים על מעטה ההגנה של העור.
למשל, אצה שנקראת ונוסן שביכולתה לבנות את מעטה ההגנה של העור מחדש ובגלל זה, שוב, למנוע את בריחת הנוזלים, שזו המשימה העיקרית בתחושת היובש והמתיחה של העור.
עוד דבר שתורם הם הסרמידים שהם חלק ממערכת ההגנה של העור שם הם קיימים באופן טבעי. בשימוש בהם אנחנו מוסיפים לחות ומחזקים את מנגנון מניעת ההתאיידות של העור.
כמובן שזו גם התקופה הטובה ביותר לעשות פילינגים, אחרי הקיץ והחשיפה לשמש, עם השכבות של תאים מתים על העור שכדאי להסיר ולחשוף עור חדש. ככל שיש לנו יותר תאים מתים על העור כך התחושה בעור הרבה פחות נעימה ונוחה, העור הרבה פחות גמיש. הפילינג עוזר לחדש את ייצור התאים".
גלית: נכון, יש טיפולים שעדיף לעשות אותם בתקופת החורף כמו פילינגים, לייזרים, טיפולי פיגמנטציה. גם נגזרות של ויטמין איי שחשוב למרוח רק בלילה, ולהגן בפני השמש ביום. צריך יחד עם זאת לזכור שהמשחות החזקות מסירות לא רק תאים מתים אלא גם מפרות את התנאים החומציים הטבעיים של העור וצריך לאזן את זה בחזרה, באמצעות חומרים מתאימים.
בעיקרון פילינג מומלץ בחורף כי כשעושים פילינג גורמים בעור לייצור מוגבר של חומצה הילארונית, ייצור מוגבר של קולגן ומפחיתים את תחושת היובש.
פילינגיים כימיים שמופקים מחומצות אלפא וביתא הידרוקסיות, עושים כוויה מבוקרת בעור, ואז צומח עור חדש וטרי שהוא אדמדם בגלל זרימת דם טובה".
אינס: "כאמור, לסובלים מדלקת עור אטופית או חולי אסטמה הסובלים מנטייה לעור יבש, חשוב להקפיד על שימון העור.
בניגוד לדעת הקוסמטיקאיות אני חושבת שטיפולים במכון קוסמטי יכולים אולי לשפר את מראה העור, אך לא ימנעו את התייבשות העור בהמשך".
האם גם תדירות הטיפולים במכון משתנה?
אורלי: "תדירות הטיפולים משתנה ומומלצת להיות צפופה יותר מאשר בקיץ, כשזה אומר טיפולים בערך אחת לחודש, כדי לספק כל פעם 'בוסטר' של לחות לעור וחומרי הגנה.
בקיץ האוויר יותר לחותי, בהנחה שאנשים לא נחשפים לשמש, ולכן אין צורך בתדירות גבוהה כל כך של החדרת לחות במכון".
גלית: "כשעושים טיפולי פילינג זה בדרך כלל סדרות אחת לשבועיים או אחת לשבוע.
בעיקרון, טיפולי חורף נועדו לשפר את מראה והטקסטורה של העור בעוד שטיפולי קיץ מיועדים לשימור התוצאות".
מהם החידושים בתחום טיפולי החורף בשנים האחרונות?
אורלי: "החידושים הם שימושים בחומרים שמופקים בתהליכים ביוטכנולוגיים מתקדמים מאוד והחלקיקים שלהם יותר קטנים, ברגע שהחלקיקים יותר קטנים יכולת החדירה שלהם לעור אפקטיבית יותר.
בדרך כלל מדובר בקבוצת הפפטידים שמופקים בתהליכים ביוטכנולוגיים.
התוצאה היא שהקרמים טובים יותר מבעבר ומותאמים גם למציאות הסביבתית המשתנה.
בתחום חומרי הניקוי אין שינוי וההמלצה היא להשתמש בחומרים עדינים.
קיים היום שימוש נרחב מאוד באנטי אוקסידנטים בקוסמטיקה עם יכולת הגנה מוגברת.
אפשר לומר שחלק מתופעות העור בחורף אופייניות גם לתקופות סטרס. שיש לו, כידוע, השפעה לרעה על תיפקוד ההגנה הטבעית שלנו, וגם אז יש חשיבות בטיפול עם אנטיאוקסידנטים".
מה צריך לעשות בבית בין טיפול לטיפול?
אורלי: "בבית צריך להקפיד יותר על סרומים שיש להם יכולת חדירה עמוקה יותר בשכבות העמוקות יותר של העור.
כמובן חשוב מאוד להקפיד על מסנני קרינה גם בתקופת החורף הישראלי".
גלית: "טיפ חשוב לשימור המצב בין טיפול לטיפול הוא לנקות את הפנים עם סבון שמכיל את אחת החומצות. מדובר למעשה בהנשלה של תאים שהלקוחה עושה גם בבית. כדאי לדעת שטיפול אחת לכמה זמן רק במכון לא יעשה כמו שצריך את העבודה. אני מסכימה מאוד עם חשיבות מריחת מסנן קרינה, חשוב גם לטפל באזור השפתיים, זהו אזור שנוטה להתייבש ביותר, והליקוק של השפתיים עם הלשון עוד יותר מייבש. מתחת לעיניים כדאי לשים קרם מיוחד לאזור. מספיק פעמיים שלוש בשבוע. מהנסיון שלי ללקוחות שמורחות יום יום או ערב ערב יש נפיחות מתחת לעין כתוצאה מהצטברות של חומר, ומספיק שלוש פעמים כדי להזין את האזור. אפשר גם דרך מסיכת עיניים והולכים לישון עם זה".
איזה טיפים יש לכן עבור הקוסמטיקאיות?
אורלי: "אני ממליצה לעבוד יותר על טיפולים מחדירי לחות, טיפולי יופי, מאוד חשוב עיסוי של הפנים עם חומרים מיוחדים, להחדרה טובה יותר, הזרמת הדם, וכמובן הרגעתו".
גלית: "טיפ נהדר לקוסמטיקאית הוא שלמים איתם את שוטפת את המסיכה מעור הלקוחה מזגי מי פנים ללא אלכוהול עם ריח נעים. המים צריכים להיות חמים, ואז בנוסף לניקוי יש גם אפקט ארומתרפי. החום ומי הפנים עוזרים להמיס את המסיכה ואז קל יותר להוריד אותה. האדים ביחד עם הריח שיש במי הפנים גורמים ללקוחה לתחושה נעימה ביותר. חשוב להשתמש במים ריחניים, יש מי פנים עם ריח לוטוס, שהוא גם הוא אנטי אוקסידנט, זהו פרח שגדל בתוך ביצות והוא זה שהופך את הביצה לסביבה ריחנית.
אני בטיפולי החורף מחליפה את הפילינגים המשחתיים והגרגיריים במי פילינג שמכילים כחמישה אחוז חומצה אלפא או ביתא הידרוקסי.
סדין חשמלי מתחת לגוף הלקוחה יכול להיות נעים מאוד כשקר בחוץ. דבר חשוב ביותר הוא לא לעזוב את הלקוחה לבד בחדר בזמן פילינג. לא לענות לטלפונים ולא לצאת לשטוף את הכלים. הלקוחה משלמת לנו הרבה כסף בשביל שנהיה 'נטו' שם בשבילה. צריך לזכור שהיא עוברת תהליך שעלול להכניס אותה ללחץ, אולי היא מרגישה חוסר נוחות בפנים, אולי העור צורב לה, אם נהיה קשובות למה שמתרחש נוכל להניח עליה ידיים, להרגיע אותה.
במצבים ממש קיצוניים אם הלקוחה מאוד הסטרית מנטרלים את הפילינג אבל כדי למנוע את זה, חשוב לפני הטיפול לעשות תיאום ציפיות עם הלקוחה להבהיר מה היא תקבל ומה לא.
להסביר לפני כל שלב מה הולך לקרות ואיך זה הולך להרגיש ובשביל זה חשוב שהקוסמטיקאית תתנסה בעצמה בכל אחד מן התכשירים ותדע מה ההרגשה. זה ייתן גם לקוסמטיקאית תחושה של בטחון בידיעה שהכל בסדר.
אם הלקוחה תהיה לחוצה היא תדע להרגיע אותה מנסיונה האישי וזה נותן שקט נפשי.
חשוב כמובן לא לחסוך בנושא ביטוח, ובמיוחד כשמדובר בטיפולים יותר חודרניים.
טיפ נוסף חשוב הוא להחזיק מצלמה, כי כשעושים סדרה של טיפולים חשוב להראות ללקוחה עצמה דברים ספציפיים ואת התהליך שהיא עוברת. אפשר גם להציג אותן ללקוחות פוטנציאליות נוספות ככרטיס ביקור.
אני מקווה שכל נשות המקצוע יודעות שבמצבים של אקנה פעיל לא רצוי לעשות פעולות אגרסיביות, גם בזמן פצע הרפס, הריון, וגם בהנקה עדיף שלא, וכמובן בזמן טיפולי כימותרפיה".
האם יש סיכונים בטיפולי הפילינג?
גלית: "מדובר בהכשרה מיוחדת של החברות שמספקות את המוצרים, יש כמובן רשיון של משרד הבריאות. כדאי לא להסתכן מבחינה ביטוחית, חשוב לא להיות יצירתית מדי ולעבוד על פי פרוטוקול הטיפול שניתן בעת ההדרכה.
יש טיפולים כמו המזותראפיה, שאלו הזרקות של חומרים פנימה אל העור שגורמים כאב, אבל ברוב המקרים האחרים מדובר בעיקר בתחושת עקצוצים וצריבה".
אינס: "אם עושים את הפילינג כמו שצריך הסיכונים קטנים ביותר. בלי קשר לפילינגים, יש לשלוח לרופא כשיש כוויות קור. זה אמנם נדיר באיזורנו אבל בקבוצה מסוימת של אנשים הרגישים באופן מיוחד לקור מתפתחים אודם ונפיחות באצבעות הידיים לאחר חשיפה לקור, אולי בממלך חופשת סקי. מומלץ להפנות לרופא עור להערכה ובדיקה.
כמו כן כדאי לשים לב שמאחר ובחורף סובלים יותר מיובש ומשתמשים יותר בקרם לחות, לעתים עלולה, באנשים עם נטייה לפצעי בגרות, להופיע התפרצות של אקנה. לכן באלו הסובלים מנטייה זו מומלץ להשתמש בקרם לחות ללא שומן על בסיס מים".
האם יש טיפולים מיוחדים שמומלצים?
אורלי: "טיפול בסיבי משי מומלץ ביותר. סיבי המשי הגולמיים הנוצרים מפקעות, מורכבים משני חוטים, מבחינת הרכבם הכימי.
הסיבים מכילים פיברואין שהוא חלבון המורכב בן השאר מחומצות אמינו, ומפרוטאין ג'לטיני (הנקרא סריצין) הנוצר על פני השטח של סיבי המשי הגולמי (הריר של התולעת) SILK GUM – מכאן יתרונותיו בתחום הקוסמטיקה.
מדובר בשיטה חדשנית לטיפול בעור הפנים והצוואר המבוססת על החדרה והספגה של סיבי משי ביולוגיים טבעיים לעור, המשמשים לבנייה מחודשת של עור הפנים ומבטיחים תוצאה מיידית בשיפור מראה העור.
בעת הטיפול סיבי המשי נספגים לתוך העור ומשחררים את החומרים הפעילים אשר עוזרים במיצוק וחיזוק המנגנון הפנימי של עור הפנים".
גלית: "קיים טיפול מיוחד שנקרא טיפול יהלום, זה מיקרודרמבריישן שנעשה באמצעות מכשיר היהלום שהוא מכשיר שבידית שלו ראש עם יציקת יהלום והוא עובד על שני אספקטים, שיוף מכני של העור, והשני יניקה. כתוצאה מהשילוב בין השניים אפשר להגיע לתוצאות מרשימות בעור, ואפשר לעשות איתו גם עיסוי לימפטי. בנוסף הוא מאפשר החדרה טובה ויעילה של חומרים פעילים לשכבות העמוקות של העור, ומשדרג כל פילינג".
אינס, שמענו רבות על מקומו המרכזי של הפילינג בחורף, מהי נקודת מבטך הרפואית על העניין?
"הטיפול המקובל והיעיל ביותר בנזקי שמש המצטברים מהקיץ והמתבטאים בכתמים וקמטים הינו אכן פילינג או קילוף עור. לרוב מבוצע טיפול כזה בחורף היות ומספר שבועות לאחר הטיפול מומלץ להימנע כמה שאפשר מחשיפה לשמש.
קילוף עור כימי לא רק מטפל בנזקים הקוסמטיים שנגרמו מחשיפה לשמש בעור (כגון הכתמים והקמטים), אלא גם בחלק מהנזקים הבריאותיים שנגרמו מהשמש כגון נגעים טרום סרטניים (solar keratoses). במקרים רבים ניתן לטפל בקילוף עור כימי בנגעים טרום סרטניים בעור וכך הן לשפר את מראה העור והן למנוע הופעה של גידול עור בעתיד.
קילוף עור שטחי ניתן לבצע מספר פעמים במשך החורף. הוא נותן לעור מראה רענן ואחיד יותר וגם מזרז בניה מחודשת של קולגן בעור. קילוף כזה מומלץ בדרך כלל לצעירות עם מעט נזקי שמש היות והוא משפר את מראה העור אך איננו מסיר את הכתמים (או את הנגעים הטרום סרטניים).
בכדי להסיר את הכתמים יש צורך לבצע קילוף עור בינוני. זאת אומרת קילוף עור המגיע עד לחלק העליון של שכבת העור השניה (הדרמיס הרטיקולרי העליון). מדובר בטיפול היכול להתבצע אך ורק על ידי רופא מומחה לרפואת עור או לכירורגיה פלסטית. בדרך כלל מורחים על העור חומר המקלף את העור הניזוק וכך גורם לתהליך של ריפוי פצע ולבניה של עור חדש. העור החדש יהיה ללא כתמי השמש וללא הנגעים הטרום סרטניים ובנוסף הוא יראה חלק יותר ובריא יותר מהעור שהתקלף.
כדאי לדעת שטיפול זה לא מטפל בקמטים שיש לעיתים קרובות בעור שהינו ניזוק מהשמש. רק על ידי קילוף עור כימי עמוק ניתן להסיר גם את הקמטים שיש על פני העור. כמובן גם פעולה זו יכולה להתבצע אך ורק על ידי מומחה לרפואת עור או לכירורגיה פלסטית. מדובר בקילוף עור עמוק יותר מהבינוני המגיע עד למרכז השכבה השניה של העור (מרכז הדרמיס). קילוף זה מבוצע בדרך כלל בהרדמה קצרה ומצריך כמו הקילוף הבינוני שהייה של שבוע בבית. לאחר שבוע מתקלף כל העור הישן ונראה עור חדש שהינו חלק ללא קמטים או כתמים. בנוסף ניתן בדרך כלל לראות כיווץ קל של העור המביא לפעולה דמוית מתיחת פנים בצורה קלה.
אז מה למדנו?
כולן מסכימות ששתי מילות המפתח בטיפולי החורף הקוסמטיים הן לחות וקילוף. כולן גם מסכימות שנדרשים ידע וזהירות, אבל שכדאי לנצל את העונה הקרה כדי לחולל שינויים דרמטיים בעור, וכמו תמיד, לצייד את הלקוחה בחומרים טובים להשלמת הטיפוח בבית, לגלית מג'יג'י יש טיפ חשוב גם בנושא הזה. חשוב לא לתת ללקוחה הרגשה ש"דוחפים" לה חומרים. מומלץ לשאול אותה מה יש לה בבית ולא להגיד לה לזרוק את הכל ולקנות חדש, אלא לומר, "זה בסדר, עכשיו בואי אני אוסיף לך עוד משהו קטן שיכול לשדרג את השפעת המוצרים שכבר יש לך". כך רוכשים את אמונה בצורה הדרגתית, חושפים אותה בהדרגה גם לחומרים המקצועיים, מבלי לתת תחושה לא נעימה.
התמונה למעלה: טיפול בסיבי משי – כריסטינה
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר