לא תמיד עושה ענף הקוסמטיקה שימוש נאות במילים המרשימות "טבעי" ו"אורגני" – לפעמים זו פשוט הטעייה ואפילו תרמית. קצת סדר בבלגן, ועצות ממה באמת צריך להישמררונית נחום גוזלן
כתוצאה מהמספר ההולך וגדל של אנשים המודאגים מרעלים הסובבים אותנו, יותר ויותר חברות למוצרי טיפוח אישי וקוסמטיקה תופסות טרמפ על טרנד ה"טבעי" וה"אורגני".
אך מה משמעות המילים "טבעי" ו"אורגני", המצויינות על תוויות המוצרים של חברות קוסמטיקה? כיצד אנו יכולים לדעת שהמוצר שאנחנו קונים הוא באמת טבעי, אורגני, בטוח לשמוש ולא רעיל?
הכל נספג בעור
העור משמש כאיבר ההפרשה הגדול ביותר של הגוף. חומרי פסולת מופרשים דרך העור, אבל העור הוא גם איבר ספיגה. החל בשנות ה-60 ידוע שחומרים שונים יכולים לחדור את העור. העור קולט את רוב החומרים שאנו מורחים עליו (מלבד מרכיבים שמיועדים להיות על פני השטח ולעזור בלחוח על ידי אצירת מים). מפעלי קוסמטיקה אינם חייבים להצהיר על כך שמוצריהם מחלחלים לתוך העור, אם היו עושים זאת היה עליהם לסווג את מוצריהם כ"תרופה" ואז כמובן, לעמוד בסטנדרטים גבוהים יותר.
לתכונת החדירות של העור יתרון וחסרון. היתרון הוא שהעור שלנו יכול להיות מוזן מבחוץ באמצעות מרכיבים נפלאים כמו שמנים אקזוטיים, צמחי מרפא, ויטמינים וכו', והחסרון הוא שמפעלים למוצרי טיפוח אישי יכולים להשתמש במרכיבים מסוכנים שלעולם לא היו מאשרים אותם כתרופות, ובכל זאת הם עדיין נקלטים במערכת שלנו דרך העור. דוגמה לחומר מסוג זה הוא "עטרן" ממנו מיוצרים צבעים שונים לקוסמטיקה.
בקוסמטיקה הטבעית משתדלים להשתמש אך ורק בחומרים טבעיים כמו שמנים צמחיים, שמנים אתריים, ויטמינים, מינרלים, צמחי מרפא, חמר וכו' אך לא כל קוסמטיקה טבעית ואורגנית היא אכן כזו.
המילה 'טבעי' שמוגדרת במילון כ"קיים בתוך או נגרם על ידי הטבע, לא מלאכותי, לא מעובד, קיים במצב פראי טבעי" מקבלת לעיתים משמעות שונה כאשר אינטרסים כלכליים מעורבים. ניתן לכופף את פירוש המילה "טבעי" עד שתענה לדרישות חברות הקוסמטיקה. לדוגמה: מופק מ… (חומר טבעי כזה או אחר). זוהי דרך מתוחכמת להוליך שולל את הצרכנים המאמינים שהם קונים מוצרים טבעיים אמיתיים.
טבעי? אורגני?
כשכימיקל כמו SLS למשל, מופיע לצד הביטוי "מופק משמן קוקוס" הצרכן מובל להאמין שכימיקל סינתטי זה הוא באיזשהו אופן, "טבעי". כמובן שיש מקרים שמשתמשים באמת בשמן או בתמצית טבעיים, אך זה לגמרי לא רלוונטי, כיוון שהמוצר המוגמר שבידינו אחרי תהליך ההפקה הוא הכל מלבד טבעי או טהור. הוא אינו אלא תוצר כימי אחר בעל שמות ארוכים וסתומים, המתארים את התהליך שהמוצר הטבעי עבר.
גם המילה אורגני מוליכה שולל את הצרכן התמים. הצרכן מפרש זאת בפשטות: "מופק ללא חומרי הדברה, דשן כימי או כימיקלים סינתטיים". אך אנשי השיווק משתמשים בהגדרה נוספת ל"אורגני" והיא "תרכובת המכילה אטום פחמן". חשוב לדעת שפחמן נמצא בכל דבר שאי פעם חי…
חוקית, למושג אורגני יש הגדרה מאד נוקשה וקפדנית: מדובר בתוצרת חקלאית (חקלאות אורגנית נמנעת משמוש בכימיקלים סינתטיים, חומרי הדברה, הורמונים ואורגניזמים מהונדסים גנטית). אך בקוסמטיקה המושג אורגני חסר משמעות.
המשחק עם המילה אורגני מטעה גם כאשר מדגישים היצרנים באותיות מאירות עיניים את צמחי המרפא האורגניים במוצריהם כאשר שאר המרכיבים שהם בסיס המוצר הם סינתטיים לחלוטין. לא פלא שאין לנו שום מושג כיצד לבחור מוצר טבעי וטהור בתוך המבחר הרב והמפתה ומאופן השיווק של המוצרים.
חומרים משמרים – הכרח המציאות
האתגר הגדול של הקוסמטיקה הטבעית הוא לשמור על המוצר מפני ריקבון. אסור לנו לשכוח שקרם לחות שיושב באמבטיה בסביבה חמה ולחה עוד עבר מספר טלטלות לפני שהגיע לשם.
בתקופה כה ארוכה ובתנאי סביבה שאינם אופטימליים גם מוצרים טבעיים המכילים כמות גדולה של שמנים אורגניים וצמחים עלולים להינזק ולהיפגע מריקבון.
הפתרון – חומרים משמרים. מטרתם להרוג חיידקים ופטריות, או לפחות להקשות עליהם לשרוד וכן להאריך את חיי המדף של התכשירים. יעילותם של החומרים המשמרים תלויה, בהגדרתה, ביכולת שלהם להרוג תאים חיים. ומפני שמטרתם להרוג, בהחלט ניתן לכנות את החומרים המשמרים קטלניים. יש לקחת בחשבון כי המרכיבים הרעילים שבהם, עלולים להיות רעילים גם לבני אדם… אם המשמרים הם כימיקלים סינתטיים הם עלולים לגרום לתופעות לוואי הנגרמות מהכימיקלים, ממנו עשוי החומר הסינתטי. אך גם חומרי שימור טבעיים מזיקים בעיקר אם כמותם גבוהה. חומרי השימור נספגים בגוף, מתפשטים בו דרך זרם הדם ולבסוף מתיישבים בשכבה החיצונית של העור. כמובן שהתכונות הקטלניות של החומר המשמר עלולות להרוג גם בקטריות מועילות על פני העור כמו גם לגרום להופעת פריחה במקום.
מכיוון שקשה להימנע מהוספת חומרים משמרים במוצרים תעשייתיים (מי מאיתנו רוצה לפתוח קופסה של תולעים?), על היצרנים לשמור על איזון במרכיבים כדי שהמוצר לא יזיק למשתמש, ובמקרה של מוצרי קוסמטיקה – שלא יגרום לתופעות לוואי, כמו גירויים, אלרגיות או אף דרמטיטיס.
אחד החומרים המשמרים המזיקים ביותר הוא פורמלדהיד או חומרי שימור המשחררים פורמלדהיד. מחומרים אלה יש להימנע לחלוטין, לא רק שהם חומרים מגרים וגורמים לרגישות בעור אלא גם מזיקים למערכת עצבים וגורמי סירטון מובהקים.
חשוב לזהותם על התווית ולהימנע מהם.
חומרי שימוש שיש להמנע מהם
BROMO 2-NITROPROPANE-1.3-DIOL 2
DIAZOLIDINYL UREA
DMDMHYDANTION
IMIDAZOLIDINYL UREA
QUATERNIUM 15
לחומרים טבעיים רבים יש יתרונות אנטי חיידקיים. שמנים אתריים הם חומרים טבעיים בעלי יכולת שימור חזקה. הם מופקים מפרחים, עלים, עשבים, צמחים ועצים. יש להם תכונות מחטאות והם משמשים כחומרים אנטיספטיים חזקים המשמידים את רוב הבקטריות והפטריות המזיקות, מבלי לפגוע בגוף האדם. דוגמאות לשמנים אתריים עם תכונות שימור: עץ התה, בנזואין, מור, לימון ואקליפטוס. גם חלק מהוויטמינים כמו ויטמין C וויטמין E הם חומרי שימור טובים וכן תמצית אולאורזין של רוזמרין וזרעי אשכוליות יכולים לסייע בהפחתת חיידקים כשמשתמשים בהם בריכוזים גבוהים ובתנאים אידיאליים, אך הם יעילים רק נגד חיידקים מסויימים ותקופת פעילותם מוגבלת.
ניתן לומר שלחומרי שימור טבעיים יתרון מסויים מפני שהם קיימים בטבע ומוכרים למערכת החיסונית של הגוף. אך החסרון הבולט שלהם הוא שהם לא חזקים מספיק.
לכן כל קרם שעומד על מדף גם אם כתוב עליו "טבעי" או " אורגני" חייב להכיל חומר משמר. אלא אם כן הכנו אותו בעצמנו ואז חיי המדף שלו מסתיימים תוך שבועיים עד חודש.
רונית נחום גוזלן היא ND PHD מרצה לתזונה וקוסמטיקה טבעית במכללות לרפואה טבעית
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר