תאי גזע – חלום או מציאות?
השימוש בתאי גזע בקוסמטיקה הינו חלק מהתקדמות ביו טכנולוגית
המקיפה תחומי רפואה ואסתטיקה רפואית
אבישי אשכנזי
הדרמיס לפני
הדרמיס אחרי
לפני כמה ימים יצא לי לצפות בסדרת הטלוויזיה "מסע בין כוכבים" משנות השישים. היה מדהים לראות שטכנולוגיות שהוגדרו בסדרה כטכנולוגיות של "המאה העשרים ושלוש" כגון, טלפונים ניידים, מחשבים ניידים, מכונות מדברות, ומכונות כתיבה שמבינות שפת דיבור. כבר קיימות אצלנו היום.
הסופר ויליאם גיבסון שטבע את המונח סייברספייס אמר פעם: "העתיד כבר כאן. הוא פשוט מפוזר באופן לא-אחיד."
התחושה הזו שהקידמה הטכנולוגית מדעית היא חסרת גבולות וחסרת מעצורים מניעה את הכלכלה כולה, היא שגורמת למדענים לקום בבוקר ולהמציא את הדבר הבא, היא שגורמת לחברות ביומד לפתח את התרופה האולטימטיבית והיא זו, לצערנו, שמניעה גם את ההבטחות ללא כיסוי.
על מנת לבחון את האמת מאחורי תאי הגזע בקוסמטיקה עלינו להבין מהם תאי הגזע ואז להבחין בין תאי גזע ברפואה, תאי הגזע באסתטיקה הרפואית ותאי הגזע בקוסמטיקה הפרא רפואית.
תאי גזע כרפואת העתיד
תאי גזע הם תאים הנבדלים מתאים אחרים בכך שעדיין לא עברו תהליכי התמיינות סופיים. בגוף האדם יש מאגר של תאי גזע מסוגים שונים (למשל, תאי גזע של העור שגורמים לחידוש העור או תאי גזע של השריר שמביאים להתפתחות השרירים לאחר אימון או אפילו תאי דם במח העצם).
תאי הגזע יכולים להתמיין ולהפוך לתאים ספציפיים או להמשיך ולהתחלק כתאי גזע בעלי פוטנציאל גבוה.
היום קיימים בעולם מחקרים בשלבים מתקדמים, המראים כי בעתיד עשויים תאי גזע מדם טבורי לשמש גם לריפוי רקמות גוף שונות ולשחזור של תאים פגועים כגון לב, סחוס, כלי דם, מערכות עצבים מרכזיות, תאי כבד, תאי לבלב מייצרי אינסולין ועוד וכך לחסוך את הצורך בתרומת איברים.
ישנם שני סוגים של תאי גזע: עובריים ובוגרים.
תאי גזע עובריים הם אקסוגניים, תאי גזע המגיעים ממקור חיצוני, אשר מאפשרים חלוקה לסוגים שונים של תאים.
מקור אחד לתאי גזע הינו מעוברים עודפים המתקבלים בהפריות חוץ גופיות ("הפריות מבחנה") וככל שהשתפרה טכניקות ההפריה החוץ גופית ושימור העוברים כך הנגישות לתאי גזע עובריים גדלה.
מקור נוסף לתאי גזע הינו מהדם הטבורי, תאים אלה נאיביים (פרימיטיביים) יותר ולכן איכותיים יותר ובנוסף, מקורם אינו ביצירת הדם כתאי מח העצם, אלא ביצירת התינוק כולו ולכן הם בעלי יכולת להתמיין לסוגים אחרים של תאים.
תאי גזע עובריים ניתנים לגידול בתרביות תאים וניתן לעשות עליהם מניפולציות כדי לייצר סוגי תאים ספציפיים, כך שנוכל לשימוש וטיפול בפציעות או מחלות שונות.
שלא כמו תאי גזע עובריים, תאי גזע בוגרים הם אנדוגניים. הם נוצרים מתפתחים ונמצאים בתוך הגוף ומשמשים לטיפול ותיקון הרקמות. תאי גזע בוגרים נמצאים באיברים ורקמות רבים, כולל העור. למעשה, עור אנושי הוא המאגר הגדול ביותר של תאי גזע בוגרים בגוף. תאי גזע בעור מתגוררים בשכבה הבאזלית שבאפידרמיס שם הם נשארים רדומים עד שהם מופעלים על ידי פגיעה ברקמה או מחלה.
פרס הנובל לשנת 2012 יינתן לחוקר הבריטי ג'ון גורדון יחד עם עמיתו היפני שיניאה ימנקה אשר הצליחו להראות בניסויים בצפרדעים ובעכברים, כי ניתן לקחת תאים בוגרים ממויינים, ובאמצעות שינוי גנטי פשוט – להפוך אותם בחזרה לתאי אב היכולים להתמיין מחדש ולהתאים לכל רקמה.
ועדת הפרס ציינה כי תגליתם של השניים היא פורצת דרך ופותחת עידן חדש של מחקר שעשוי להביא לריפוי מחלות קשות, נדירות ושכיחות שעד כה היה קשה או בלתי ניתן לטפל בהם.
יש הטוענים שהיקף השוק של ריפוי בעזרת תאי גזע יגיע בשנים הקרובות למימדים של מיליארדי דולרים אך חשוב לזכור שנכון להיום כל זאת עדיין תחת מחקרים שלא עברו לפעילות מעשית.
תאי הגזע באסתטיקה הרפואית
תעשיית האסתטיקה הרפואית, לאור נגישותה לפעילויות פולשניות היתה הראשונה לנכס לעצמה את תאי הגזע. פרוצדורות כגון מתיחת פנים, הגדלת חזה ומיצוק הישבן שילבו את תאי הגזע להשגת בידול הטיפולי וכמובן שגם שחקניות הוליוודיות כגון סוזאן סומרס חיזקו את הבאזז השיווקי.
ד"ר סינגר, מנתח פלסטי בעל שם מקליפורניה התבטא בעניין "שימוש בתאי גזע הינו חלק מהעתיד ויש לנו תקווה גדולה בשילובו אך פרוצדורות אסתטיות המשלבות את תאי הגזע עושות זאת ללא תמיכה מחקרית מדעית וספרות שמוכיחה את יעילותם." ד"ר סינגר אף במסגרת הראיון ציין שהטכנולוגיה לחלוקת תאי הגזע מתאי השומן שמחויבת לשימוש בפרוצדורות אלו עדיין לא אושרה ב FDA האמריקאי. ועל כן במקרים רבים משתמשים בתאי שומן המעורבבים עם תאי גזע וזה לכשעצמו איננו חוקי בארה"ב.
אחד המקרים המפורסמים הינו של מטופלת מבברלי הילס ששאבו לה תאי שומן מעורבבים עם תאי גזע ביצעו הפרדת תאים בפרוצדורה אשר לא אושרה על ידי ה FDA והזריקו לה אותם חזרה במסגרת טיפול למתיחת פנים מבוסס תאי גזע.
כעבור כשלושה חודשים תאי הגזע באיזור העפעף הימני התפתחו לתאי עצם במקום תאי רקמה. מעבר לתחושת הכאב והנפיחות נאלצו מנתחים מומחים לבצע ניתוח במשך כשש שעות להוצאת תאי העצם.
תאי גזע בקוסמטיקה הפרא רפואית
ישנן חברות קוסמטיקה הטוענות לשילוב תאי גזע אנושיים, תאי גזע מכבשים או מהצומח (תפוזים, ענבים, תפוחים ועוד).
נתחיל מהעובדה הבסיסית – מוצרי הקוסמטיקה אינם מכילים תאי גזע שהופקו מיצורים חיים. אי אפשר לשלב חומרים חיים במוצרים לטיפוח העור. במקום זאת, חברות הקוסמטיקה יוצרות מוצרים עם פפטידים ואנזימים מיוחדים או תאי גזע צמחיים אשר, במריחה על פני העור, חודרים ביעילות ומסייעים בהגנה על תאי הגזע בעור האדם מנזק והידרדרות או אף לעורר את תאי הגזע של העור לפעילות של התחדשות.
איך מתבצע גירוי תאי הגזע בעור
העור מכיל את המאגר הגדול ביותר של תאי גזע בוגרים בגוף. תאי גזע בעור מתגוררים בשכבה הבזאלית שבאפידרמיס שם הם נשארים רדומים עד שהם מופעלים על ידי פגיעה ברקמה או מחלה.
תאי הגזע בעור נמצאים במצב רדום ליד זקיקי שיער ובלוטות זיעה עד שהם "מקבלים" אותות מהגוף להתחיל מצב התיקון.
תהליך גירוי תאי הגזע מתבצע על ידי החדרת חלבונים (פפטידים) המתחברים לקולטני התאים הפיברובלסטים המשחררים גורמי הגדילה Fibroblast Growth Factor) ) במצב של פגיעה.
תאי הגזע מזהים את אותות גורמי הגדילה כמצב של פגיעה בעור ומתחילים פעילות של התחלקות והתחדשות תאי גזע ותאים שונים אחרים. תהליך זה של שגשוג תאי גורם לייצור מוגבר של חלבונים, פחמימות ושומנים ומחזק את רקמת החיבור למיצוק ואלסטיות העור וצמצום עומק הקמטים.
ההבדל בתאי הגזע בין החברות השונות
ההבדל היחיד הוא בסוג הפפטידים אשר גורמים לשחרור גורמי גדילה. כל חברה טוענת שהפיתוח הביוטכנולוגי של הפפטידים אותו היא מחדירה לתאים הוא היציב ביותר והפעיל ביותר לשחרור גורמי גדילה.
הייחודיות של פיטר תומס רוט
הייחודיות של קרם הלילה מסדרת ה FIRMx למיצוק הוא בשילוב של 17 חומרים פעילים שונים (תאי גזע מתפוזים, גורמי גדילה ונוירו פפטידים) המגיעים לריכוז גבוה של 34.8 אחוז ורמת חדירות גבוהה. הקרם מאפשר תוצאות מיידיות של לחות, מיצוק וזוהר בעור ונחשב להישג ביוטכנולוגי מתקדם). השימוש המחקרי בקוסמטיקה בתאי גזע מתפוזים (נקרא מריסטמה) עדיף על פני תאי גזע אנושיים ממספר סיבות: האחד היא יעילות ויכולת התחדשות טובה יותר. השניה היא שניתן לבצע את המחקרים מבלי לפגוע בצמח או בסביבה והאחרונה נוגעת לעקרונות אתיים של מחקרים על תאים עובריים אשר קצרה היריעה מלפרט.
בשורה התחתונה
השימוש בתאי גזע בקוסמטיקה הינו חלק מהתקדמות ביו טכנולוגית המקיפה תחומי רפואה ואסתטיקה רפואית. מומלץ להנות מהיעילות של הפורמולות המתקדמות כל עוד אנו מכירים בעובדות, יודעים להבדיל בין חלום ומציאות ומצפים לתוצאות בשימוש לטווח ארוך.
אבישי אשכנזי, סמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי חב' קוסמטיקום יבואנית
PETER THOMAS ROTH, PH FORMULA ו ILIPO.
פרסם כאן מודעת לוח חינם!