הנה כמה מהמיתוסים הנפוצים ביותר על טיפוח העור – שכדאי ורצוי להפריך
חיים זר
מיתוס – בטוח יותר לפתח 'שיזוף בסיסי' לפני שיזוף מתוכנן.
לא קיים שיזוף בחשיפה לקרינת שמש שהוא "בטוח", גם כאשר מקפידים למרוח מסנני קרינה לפי הכללים. עור שזוף הוא תוצאה של חשיפה מופרזת לקרינת אולטרה סגולה, הגורמת לעור נזק עצום, החל מיובש, קמטים, כתמים ועד סרטן העור. בנוסף הקרינה מגבירה את פעילות הרדיקלים החופשיים בממברנות התאים, מה שגורם לשחרור חומרים היוצרים מצבי דלקת בעור וגם משחררים חלבונים מעכלי קולגן, מה שגורם ליצירת צלקות זעירות בשכבה העמוקה של עור בדרמיס. הצלקות הזעירות הרבות גורמות להיווצרות של צלקות גדולות יותר, ותהליך זה הוא למעשה "לידתו של קמט".
עצות למניעת יובש בעור
• התקלחו במים חמימים ולא חמים ואל תבלו זמן רב מדי במקלחת או באמבטיה.
• הימנעו משתיית קפה, בגלל השפעתו המשתנת התורמת להגברת אובדן נוזלים מהגוף.
• הימנעו מאלכוהול המגביר את תהליך ההתייבשות.
• הימנעו ממאכלים עתירי סוכר ועמילן העלולים לגרום לתגובה דלקתית בגוף ולהחמיר בעיות עור רבות, מקמטים ועור יבש ועד אקנה, אקזמה ורוזציאה.
• הימנעו מתכשירי ניקוי וקילוף תוקפניים. השתמשו בתכשיר ניקוי עדין המבוסס על נוגדי חמצון. מרחו אותו בעדינות באמצעות ספוג ושטפו אותו מהעור במים חמימים.
• הימנעו מעישון – כ-80 חומרים מסרטנים משתחררים ופועלים על העור בכל פעם שאתם מדליקים סיגריה.
עצות לטיפול בעור יבש
• לאחר מקלחת, כשהעור עדיין רך, מרחו עליו תכשיר לחות העשיר בנוגדי חמצון.
• הקפידו על שתייה מספקת.
• הגדילו את הצריכה של שומנים בריאים המכילים אומגה 3. אלה נמצאים, בין היתר, בסלמון, סרדינים, או אנשובי.. לעור גמיש ורך בכל שכבותיו מומלץ ליטול כמוסות עם שמן דגים.
• השתמשו בנוגדי חמצון חיצוניים כדי לטפל בדלקת, הגורם האמיתי לעור יבש.
• הקפידו על תזונה אנטי-דלקתית המבוססת על חלבונים איכותיים, הרבה פירות וירקות טריים ושומנים בריאים.
מיתוס – הנקודות השחורות הן סתם לכלוך שנלכד בנקבוביות.
לא נכון. גירוי של בלוטות שומן גורם לשינויים כמו סתימת נקבוביות וייצור מוגבר של חומצות שומן המעודדות התפתחות של דלקות. כל אלה גורמים בסופו של דבר לנקודות שחורות והתפרצות פצעונים.
אחד הגורמים העיקריים לנקודות שחורות ולאקנה הוא גידול ברמת האינסולין. כאשר רמת הסוכר והאינסולין בדם שלנו עולה, אם בגלל תזונה לקויה או בגלל לחץ, הדבר גורם לגידול משמעותי ברמת החומרים המעודדים התפתחות של דלקות בגופנו, ברמת התא. ומגבירים באופן דרמטי התפתחות של תופעות דלקתיות, כמו נקודות שחורות ואקנה.
מיתוס – גברים נוטים לפתח אקנה יותר מנשים.
לא נכון. יותר ויותר נשים מדווחות על התפתחות פצעונים בגילאים שלאחר גיל ההתבגרות. בין הגורמים לאקנה קורטיזול וסטרואידים אחרים המיוצרים ביותרת הכליה. אלה יכולים לשמש כאנדרוגנים ולגרות את בלוטות החלב (השומן) בעור, מה שגורם להופעה של אקנה. ההבדל בין גברים לנשים הוא שרמות גבוהות של אנדרוגנים לא משפיעות על גברים כמו שהן משפיעות על נשים. בעוד לחצים ונטייה לדלקות בהשפעת קורטיזול יכולים להשפיע על גברים, נשים סובלות גם מהקשר שבין רמות גבוהות של קורטיזול, סוכר ואינסולין לנטייה לדלקות וגם מהשפעת ההורמונים הגבריים. נשים רגישות יותר להשפעות של הורמוני יותרת הכליה, משום שרוב האנדרוגנים הנמצאים בגוף האישה מיוצרים ביותרת הכליה.
מיתוס – כל מסנני הקרינה פועלים באופן זהה
לא נכון. יש שני סוגים עיקריים של מסנני קרינה: כימיים ופיזיים (הידועים גם בתור מסנני קרינה "טבעיים"). באופן כללי מסנני קרינה כימיים פחות מומלצים, שכן הם עלולים לגרום לתגובות אלרגיות ו/או לגירוי העור. כמו כן, מסנני קרינה כימיים עלולים להתחיל להתפרק בנוכחות קרינת UV, מה שיפגע ביעילותם – לכן, יש להמשיך ולמרוח אותם באופן קבוע. מומלץ לחפש תכשירי הגנה המבוססים על מסנני קרינה פיזיים בשילוב עם מסננים כימיים.
מיתוס – כדאי לבצע קילוף של העור 2-3 פעמים בשבוע.
לא מומלץ לשפשף את העור עם סקראב יותר מפעם בשבוע. אין מניעה להשתמש בפילינג אנזימטי 3-2 פעמיים בשבוע, או לפי המלצת הקוסמטיקאית. מומלץ להקפיד על ניקוי יסודי שמסיר את הלכלוך המצטבר על פני העור, תאי עור מתים ושאריות איפור וחושף עור שמרגיש צעיר יותר ונראה זוהר. מומלץ לפזר את תכשיר הניקוי ישירות על ספוג טבעי קטן. כך נוצר הרבה קצף והניקוי לא פגע בעור. יש לעסות את הקצף על עור לח בתנועות סיבוביות עדינות, לשטוף היטב ולייבש את הפנים באמצעות טפיחות קלות. תכשירי קילוף כימיים, כמו סבונים עם חומצה גליקולית או חומצה סליצילית, מקלפים את העור בעדינות מבלי לגרום לו נזק, וניתן להשתמש בהם על בסיס יומי.
מיתוס – העור שלי יבש כי לא שתיתי
למעשה, עור יבש הוא סימן של דלקת תת-קלינית (בלתי נראית לעין) כרונית. הפתרון האופטימלי הוא תכנית אנטי-דלקתית בשלושה שלבים: תזונה אנטי-דלקתית, תוספי מזון אנטי-דלקתיים עם נוגדי חמצון ותכשירים חיצוניים אנטי-דלקתיים עם נוגדי חמצון. כמו כן, חשוב להקפיד על אכילה מספקת של שומנים בריאים, כמו שמן דגים, שמן זית כתית או שמנים צמחיים לא רוויים. בעוד תכשירים חיצוניים יכולים לחולל נסים, חשוב ביותר לזכור את המרכיב התזונתי שיכול מחד ליצור את הבעיה ומצד שני לעזור מידית כמעט בפתרונה.
חיים זר הוא סמנכ"ל פיתוח במעבדות ג'יג'י
צילום: אימג' בנק ישראל
פרסם כאן מודעת לוח חינם!