כמטפלים אנו תוהים איזו טכנולוגיות אנו יכולים לבחור למען לקוחותינו
יורם גלר
על מנת לבצע החלטה מושכלת עלינו להכיר את הבסיס המדעי של כל טכנולוגיה, לברר תקציב כספי ולאחר מכן להעדיף מכשיר כזה או אחר.
הלייזר (LASER – LIGHT STIMULATION EMISSION RADIATION) בד"כ בשימוש רופאים ולעיתים קוסמטיקאיות או במילים פשוטות אנרגית אור ממוקדת הגורמת להרס זקיק השערה (או פיגמנט המטרה) באופן בררני, כלומר ללא נזק לרקמה הסמוכה. הלייזר המודרני פועל בד"כ עם ראש קירור מקומי לאלחוש האזור המטופל.
היום קיימים מספר סוגים נרחב של לייזרים, הלייזר הראשון היה מבוסס על ליבת לייזר רובי (RUBY LASER) שהינו אבן גביש אודם סינטטי. בכל אחד מצדדי האבן יש מראה, אחת מהמראות שקופה דייה ע"מ לאפשר מעבר של אור. מסביב לגביש מלופפת מנורה (FLASH LAMP). קרן הלייזר הינה קוהרנטית כלומר מכילה אורך גל קבוע ובאותה עוצמה.
סוגי הלייזרים:
1) לייזר גז: בד"כ פועל באמצעות גזים, כאשר מיינים אותם יוצרים בהם היפוך. לדוגמת פחמן דו חמצני ו/ או פחמן חד חמצני, לייזרים אלה משמשים בד"כ בתעשייה הכבדה.
2) לייזר מוליך למחצה או לייזר דיודה- ליצירת תדרים שונים ניתן להשתמש במוליכים שונים. סוג זה הינו זול יחסית לייצור בעל נצילות גבוהה מאוד ( מעל 95%) בד"כ מצוי בתעשיית האסתטיקה המוסיקה, סמני לייזר ועוד…
3) לייזר סיבי- כל פעילותו בתוך סיב אופטי, מראה אחורית מיושמת ע"י סריג בראג והמראה הקדמית ע"י חיתוך הסיב ב- *90 מעלות. יתרונו הוא ביציבותו, פשטותו ועוצמתו הרבה, לאחרונה דווח על מעל 5,000 וואט.
4) לייזר צבע (DYE)- ניתן לשנות את הספקטרום באמצעות פילטר בעל תרכובת אורגנית.
5) לייזר אלקטרונים חופשיים- מערכת המאיצה אלקטרונים, בעלת שדה מגנטי משתנה, אורך הגל ניתן לכיוון לשינוי עד כולל קרני הרנטגן (X). מערכת זו אינה נפוצה בעולם.
סוגי פליטת האור:
1) לייזר רציף CW- פולט אור בצורה רציפה באורך גל קבוע.
2) לייזר פולסים- פולט אור בפולסים לדוגמת מכשירי הסרת שיער.
תעשיית האסתטיקה:
בתעשייה זו מרבים להשתמש בלייזר מסוג ERBIOM YAG מבצעים "שיוף" של הרקמה לצורכי החייאת העור. הידוק סיבי הקולגן ומיצוק הסיבים. להסרת שיער משתמשים לאחרונה בשיטת THR TRANSIT LIGHT לייזר באמצעות NADYUM YAG – 810 המשמש למניעת כאב אך תוך הגברה מסיבית של הטמפרטורה בתוך סביבת זקיקי השערה.
יש לשים לב כי כל מכשיר ו / או טכנולוגיה מתאימים לצורך קליני שונה. יש להגדיר את הצרכים ולרכוש את הלייזר המתאים. בין אם לצורכי טיפולי עור ועד הסרת שיער ללא כאב.
יורם גלר, מנכ"ל המרכז לטכנולוגיה אסתטית
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל