ייצור מוצרי קוסמטיקה עבר מהפך בשנים האחרונות. לפניכם סקירה אודות מוצרי הקוסמטיקה הפעילה
מרים קיסר
לעור תפקידים רבים, הוא המגן של גופנו וגם משמש כאיבר הספיגה הגדול ביותר בגופנו. קולט חומרי קוסמטיקה רבים שאנו מורחים עליו, חלק מהתכשירים נועדו להיספג וחלק להגן עליו.
מוצרי קוסמטיקה נועדו לשפר את פני ומראה העור, להנעים את ההרגשה ויש להם תפקיד חשוב בשמירה וטיפוח העור. ייצור מוצרי קוסמטיקה עבר מהפך בשנים האחרונות, הן מצד היצרנים והן מצד הצורך של הצרכן. כולם כאחד, רוצים שינוי משמעותי במוצרי הקוסמטיקה. להשתמש במרכיבים מן הטבע, נעימים למגע העור, שיהיו באריזה אטרקטיבית, נוחים למריחה ושבאמת יעשו את העבודה, כלומר הוכחות בשטח. איך הגענו לזה?
קוסמטיקה קונסרבטיבית
בייצור קוסמטיקה כזו, שמו דגש במוצר על מרקם אחיד וקל למריחה, בעל צבע מושך וכמובן ריח מפתה לדרישת הצרכן. היצרנים שמו דגש על מרכיבים רבים ומרובים. ביניהם כמובן – מרכיבים סינתטיים, כלומר כאלה שלא מגיעים מעולם הטבע. המילה סינטטי במהותה אינה מושכת את העין, ובכל זאת משתמשים במרכיבים אילו משום שהם מחקים במדויק מרכיבים טבעיים. מרכיבים סינטתטיים מזיקים פחות מחומרים טבעיים ואפילו מתאימים לשימוש במוצרים היפו-אלרגניים ולעור רגיש. הם משפיעים לא פחות טוב ואולי יותר טוב מחומרים טבעיים.
אחד האתגרים הגדולים של הקוסמטיקה הקונסרבטיבית הוא לשמור על המוצר מפני איפוש (ריקבון). האריזות של מוצרי הקוסמטיקה, ברוב המקרים, נפתחות ונסגרות בלי סוף, והמוצר שנמצא אצל הצרכן בחדר האמבטיה נחשף לתנאי סביבה שאינם אופטימאליים. הפתרון מחייב הכנסת חומרים משמרים. מטרת החומרים המשמרים להרחיק חיידקים ופטריות, או לפחות להקשות עליהם לשרוד וכן להאריך את חיי המדף של התכשירים. ככל שהחומר המשמר חזק יותר כך הוא מצליח להרחיק חיידקים בקטריות ומזיקים אחרים. אך תופעות הלוואי של המשמרים גורמים לגירויים, פריחה או אלרגיה בעור, למשתמש (הדבר נכון גם לתוספי הצבע והריח). לעומת זאת, יש מרכיבים טבעיים שקשה ולעיתים בלתי אפשרי להגיע לאיכות הסינתטית שלהם. אך במידע הרב ובמודעות לבריאות ישנה דרישה למוצרים טבעיים יותר, שלא מזיקים לעור ולגוף.
הקוסמטיקה הטבעית
בתחום הקוסמטיקה המילה טבעי, בהגדרתה, מקבלת לעיתים משמעות שונה כיוון שהמוצר המוגמר שבידינו אחרי תהליך ההפקה הוא הכול מלבד טבעי או טהור. הוא אינו אלא תוצר כימי אחר בעל שמות ארוכים המתארים את התהליך שהמוצר הטבעי עובר. חשוב לציין שלא צריך המון מרכיבים טבעיים בכל מוצר אלא באחוזים בודדים, שאכן משפיעים על העור.
בקוסמטיקה הטבעית משולבים גם רכיבים טבעיים. יש לקחת בחשבון כי קשה לפתח מוצר קוסמטי טבעי שהוא גם מריח טוב, נעים וגם פעיל יכול להיות שהמוצר הטבעי לא יריח טוב כי אין בו בישום. בנוסף, הקוסמטיקה הטבעית זקוקה להרבה מקורות וחומר טבעי לייצר ולייצב מוצרים כאילו. המרקם והריח של מוצרי הקוסמטיקה הטבעית מרתיעים חלק מהצרכנים והפתרון היחיד הוא להתרגל או למצוא מוצר טבעי המדיף ריח נעים. למרכיבים טבעיים רבים יש תכונות אנטי חיידקיות. כמו בשמנים אתריים מסוימים, וויטמינים, כדוגמאת וויטמין E, הם בעלי יכולת שימור חזקה ואנטי אוקסידנטיים. מרכיבים נוספים משמשים כחומרים אנטיספטיים חזקים המרחיקים בקטריות ופטריות מזיקות. ניתן לומר שלחומרי שימור טבעיים יתרון מסוים מפני שהם קיימים בטבע ומוכרים למערכת החיסונית של הגוף ובמקרים מסוימים מקובלים עליו. אך החיסרון הבולט שלהם הוא שהם לא פותרים בעיות לטווח רחוק מאד.
הקוסמטיקה הקיראלית
ייצור מוצרים בקוסמטיקה קיראלית החל להיווצר בסוף שנות התשעים ע"י שימוש באותה טכנולוגיה של תעשיית התרופות. שלא כמו בתעשיית התרופות, בנושא טיפוח עור היה קשה "למכור" במידה רבה את הטכנולוגית הקיראלית (משום שהרעיון היה קשה להבנה ע"י הצרכן). עם כל זאת, טכנולוגיה זו הוכיחה את יתרונה במוצרים לטיפול העור הצרכן שהתנסה כבר "מוכן" ומעוניין במוצר קוסמטי בעל מרכיבים טבעיים כאילו, הוא גילה את התוצאות והתגובה של העור.
הכרה בחשיבות הביולוגית של המרכיבים הבנויים בשיטת הקיראל והיישום שלה בתחום טיפוח העור חשובה מאוד. אבל לפני שנדון כיצד טכנולוגיה זו פועלת, אנלוגיה מהירה לדרך שבה פועלת הטכנולוגיה הקראלית:
אנשים הם או ימניים או שמאליים. אנשים ימניים מבצעים פעולות טוב יותר ביד ימין; אנשים שמאליים מבצעים פעולות טוב יותר ביד שמאל. מעט מאוד אנשים שולטים בשתי הידיים, ימין ושמאל. בדיוק כמו אנשים, מרכיבים טבעיים פועלים בצד אחד במולקולה של המרכיב טוב יותר מהצד השני שלו. לכן המושג קיראל /CHIRAL , שפרושו ביוונית יד, הוא בחירה של היד או הצד הטוב ביותר במרכיב. בהקשר לקוסמטיקה הקיראלית, מרכיב קוסמטי ייספג בגוף האדם, וישפיע במידה רבה יותר, כאשר הצד הנכון של המולקולה פעיל, ימין או שמאל. מרכיב זה ייספג בעור ללא תגובה שלילית כמו גירויים או אלרגיות. ועל כן התגובה של מוצר כזה משלים ונספג טוב בעור. גם הדי אן איי (DNA) בגופנו בנוי כך. יש הוכחות בשטח. המוצר הקוסמטי בטכנולוגייה קיראלית מתחבר ונספג ביותר ברקמת העור.
הקוסמטיקה הקיראלית מתקשרת באופן אוטומטי למרכיבים טבעיים אולם, ניתן גם לבחור את הצד המתאים במרכיבים סינטטיים. בתנאי שהם בנויים מדויק כמו המרכיב הטבעי. כלומר כל מרכיב טבעי או סינטטי מותאם וייחודי לגוף האדם בצורה הקיראלית שלו.
אם נעיין ברשימת המרכיבים של מוצרי קוסמטיקה קיראליים נוכל לזהות מהם המרכיבים שעברו בחירה קיראלית. מרכיבים המתחילים באות D הינם הבחירה של הצד הימני שלהם. ומרכיבים המתחילים באות L הינם הבחירה של הצד הימני שלהם. לדוגמא: L-ASCORBIC ACID כלומר בחירה של חומצה אסקורבית ויטמין c בצד השמאלי של המולקולה שלו.ישנם מרכיבים מעטים העשויים מתערובת של DL כלומר שימוש שני הצדדים (רק בתנאי שתערובת זו מביאה ספיגה טובה יותר בגוף ללא גירויים או אלרגיות). בזכות טכנולוגייה מתקדמת זו, למוצרים הקיראליים אין תוספי שימור, ריח וצבע מה שהופך אותם למוצרים קוסמטיים בריאים לגוף , נספגים ומשפיעים לטובה על העור.
מרים קיסר הינה קוסמטיקאית פרא-רפואית, מרצה ותיקה, ומייסדת של חברת מרים קיסר אסתטיקה בע"מ