כל מה שרציתם לדעת על הגורמים העיקריים להיווצרות עיגולים שחורים מסביב לעיניים
ד"ר מירי ללוש
עיגולים שחורים מסביב לעיניים הינה תופעה אשר רבים האנשים הסובלים ממנה. תופעה זו אומנם אינה בעיה רפואית, אבל יכולה להוות מטרד קוסמטי שכיח מאוד אצל נשים וגברים, בעיקר לאחר גיל ההתבגרות ולעיתים גם בילדים.
חשיבות העיניים
העיניים שלנו מהוות חלק חשוב מאוד בתהליך התקשורת הבינאישית. מחקרים מראים שאזור העיניים לבדו ממקד כ-27% מתשומת הלב המופנית לפנים, ולכן, בעיית העיגולים השחורים מסביב לעיניים הינה תופעה מאוד בולטת אשר לעיתים קרובות משווה לאדם הסובל מבעיה זו מראה של עייפות, תשישות, דיכאון, זקנה ולעיתים גם שכרות. כתוצאה מכך, במקרים רבים חלה ירידה באיכות החיים של המטופל, כמו גם בהערכה העצמית שלו.
אפידמיולוגיה
למרות ההשפעה הגדולה שיש לתופעת העיגולים השחורים מסביב לעיניים על איכות החיים של המטופל, נעשו מעט מאוד מחקרים סטטיסטיים על התופעה ועל השכיחות שלה באוכלוסייה. אחת הסיבות לכך נובעת מהעובדה שתופעת העיגולים השחורים מסביב לעיניים אינה נחשבת לבעיה רפואית, אלא למטרד קוסמטי בלבד. אך גם ללא נתונים סטטיסטיים, הניסיון המצטבר בתחום מצביע על כך שתופעת העיגולים השחורים נפוצה יותר באנשים בעלי גוון עור כהה, ללא הבדל במין או בגיל המטופל.
טרמינולוגיה
לתופעת העיגולים השחורים יש מספר שמות בשפה המקצועית – "Periorbital Hyperpigmentation" או "Peripalpebral Hyperpigmentation "ועוד. חשוב לציין, שהמונח עיגולים שחורים מסביב לעיניים אינו נחשב למונח רפואי, אבל מטופלים ורופאים נוהגים להשתמש בו על מנת להגדיר כהויות וחוסר אחידות בגוון העור באזור העיניים בהשוואה ליתר הפנים.
הכהויות מסביב לעיניים מתבטאות בעיקר באזור העפעף התחתון של העין, אך לעיתים גם באזורים נוספים, כגון: העפעף העליון, הגבות ובחלקים העליונים של הלחיים.
אנטומיה
העור שמסביב לעיניים הינו בעל מאפיינים ייחודיים בהשוואה לעור המצוי באזורים אחרים בגוף.
1. בעל שכבה דקה ביותר של רקמת שומן תת עורי.
2. בעל כמות נמוכה של סיבי קולגן ואלסטין.
3. בעל מספר נמוך של בלוטות חלב.
שלושת המאפיינים הייחודיים הללו משפיעים על העור שמסביב לעיניים, כך שהוא למעשה העור הדק (פחות מ-1 מ"מ) והעדין ביותר בגוף, ומועד יותר לגירויים, התקמטויות ויובש.
קיימים מספר גורמים שונים המשפיעים על תופעת הכהויות מסביב לעיניים ומקובל לסווג אותם ל-2 קטגוריות שונות:
• גורמים פנימיים intrinsic factors)).
• גורמים חיצוניים סביבתיים (extrinsic factors).
ארבעה גורמים פנימיים המשפיעים על הכהויות מסביב לעיניים:
1. כהויות על רקע וסקולרי
כהויות על רקע וסקולרי אלו כהויות שהגורם העיקרי לתופעה הינו הגנטיקה של המטופל המשפיעה על מספר פרמטרים פיזיולוגים חשובים, כגון: עובי שכבת השומן התת עורי ומבנה כלי הדם.
העור שמסביב לעיניים נחשב לדק ביותר בגוף שלנו (נע סביב 0.5 מ"מ עובי לעומת 2 מ"מ באזורים אחרים בגוף), אך אצל אנשים הסובלים מכהויות על רקע וסקולרי העור באזור העיניים אפילו דק ושקוף יותר, ולכן, כלי הדם הקרובים לפני שטח העור, ורידים ונימים, בולטים מתחת לעור ויוצרים גוון כחלחל מסביב לעין. כהויות על רקע וסקולרי מתחילות לבלוט בדרך כלל כבר בילדות או בגיל ההתבגרות.
2. כהויות על רקע פיגמנטרי
כהויות מסביב לעיניים על רקע פיגמנטרי אלו כהויות המכונות היפר-פיגמנטציה הנגרמות כתוצאה מעליה בייצור מולקולת המלנין שהיא הצבען (פיגמנט) המשפיע על צבע העור. כהויות על רקע פיגמנטרי נחשבות לסוג השכיח ביותר באוכלוסיות בעלות גוון עור כהה, אבל לעיתים ניתן גם לראות סוג זה אצל בעלי גוון עור בהיר יותר בעיקר מבוגרים אשר נחשפו לשמש בצורה לא מוגנת למשך תקופה ארוכה.
3. כהויות על רקע הזדקנות העור
כהויות על רקע הזדקנות העור נגרמות כתוצאה משינויים פיזיולוגיים שונים המתרחשים במהלך תהליך ההזדקנות, למשל, ירידה בכמות סיבי האלסטין והקולגן בדרמיס והידקקות רקמת השומן התת-עורי (ההיפודרמיס). בנוסף, בתהליך ההזדקנות חל שינוי במבנה העצמות בפנים ושינויים אלו גורמים להעמקה של השקעים מתחת לעיניים (tear trough) וליד האף (nasolabial fold).
השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים בתהליך ההזדקנות משפיעים על העור שמסביב לעיניים אשר הופך להיות דק ושקוף יותר ועם טונוס נמוך מאוד, וכתוצאה מכך, כלי הדם שמתחת לעור בולטים. בנוסף, הידקקות רקמת השומן התת-עורי והשינויים המתרחשים במבנה העצמות בפנים יוצרים שקעים מתחת לעיניים הגורמים לאפקט הצללה.
4. כהויות על רקע הצללה
כהויות על רקע הצללה אלו כהויות הנגרמות כתוצאה מהמבנה האנטומי של אזור העין. כהויות מסוג זה מופיעות בעיקר אצל אנשים בעלי מבנה עין שקוע הגורם להיווצרות צל מתחת לעיניים הנראה כמו כהויות.
שלושה גורמים חיצוניים המשפיעים על הכהויות מסביב לעיניים:
1. כהויות על רקע דלקות עור ממגע
דלקת עור ממגע נקראת בשפה המקצועית Contact Dermatitis וזו דלקת הנגרמת כתוצאה ממגע של חומר מגרה מסוים בעור. במקרים מסוימים דלקת עור ממגע עלולה לגרום לעליה בייצור מולקולת המלנין ולהיווצרות היפר-פיגמנטציה המובילה להתכהות העור מסביב לעיניים.
2. כהויות על רקע תרופתי/הורמנאלי
כהויות על רקע תרופתי או הורמונלי אלו כהויות הנגרמות מלקיחת תרופות שונות, לדוגמא: תרופות ציטוטוקסיות (לטיפול בסרטן), תרופות נוגדות דיכאון וטטרציקלין (תרופה לאקנה) או ממצב הורמונאלי מסוים שבמהלכו הגוף עובר שינויים הורמונליים, למשל, בזמן קבלת הווסת או ההיריון. בנוסף, לקיחת הורמונים ממקור חיצוני כמו גלולות או במסגרת טיפולי פוריות יכולה אף היא להחמיר את מצב הכהויות שמסביב לעיניים.
3. כהויות על רקע סגנון חיים
כהויות מסוג זה נגרמות כתוצאה מסגנון החיים של המטופל, לדוגמא:
עישון – גורם לייצור מוגבר של מלנין ומונע פרוק של מולקולות מלנין קיימות.
אלכוהול – שתיית אלכוהול בכמות מופרזת גורמת להתרחבות של כלי הדם, וכתוצאה מכך, הם נעשים בולטים יותר.
תזונה לא מאוזנת – מחסור בוויטמינים שונים, כגון: ויטמין B12, ברזל וויטמין K משפיע לרעה על הכהויות מסביב לעיניים.
אנמיה וחוסר שינה – אלו מצבים המשפיעים על כל המערכות בגוף בכלל ועל העור בפרט, גורמים לחיוורון של העור ולהבלטת הכהויות.
קיימות מגוון שיטות לטיפול ושיפור מראה הכהויות שמסביב לעיניים. אך לפני שבוחרים שיטה טיפולית, חשוב מאוד לבצע אבחון מקדמי לגורם המשפיע על היווצרות הכהויות, מאחר וטיפול בכהויות הנגרמות מדלקת עור ממגע יהיה שונה לחלוטין מטיפול בכהויות הנגרמות על רקע פיגמנטרי או הצללה.
ד"ר מירי ללוש (Ph.D., MBA) יועצת מדעית, מומחית לטיפולי פנים ובעיות עור.
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!