תחום הקוסמטיקה מאופיין במגמה ירוקה של חזרה לטבע. על תפקיד המסכה הצמחית בטיפול הקוסמטי
מיכל מלומד
המגמה הירוקה והחזרה לטבע ניכרות כיום בתחומי חיים רבים, כפועל יוצא מהחיפוש אחר שיפור איכות החיים והבריאות, לצד הארכת תוחלת החיים, והרצון של כולנו ב"חיים הטובים".
תחום הקוסמטיקה גם הוא מאופיין במגמה ירוקה של חזרה לטבע.
לטענת ד"ר דוד מלומד, אשר מתמחה בקוסמטיקה טבעית וחוקר את הנושא מעל ל- 35 שנה, המגמה הירוקה הטבעית תמיד הייתה קיימת, וכיום המודעות בצורך במוצרים ירוקים במגמת עליה בשל המודעות בנושא הסכנות שעלולות להיגרם משימוש בחומרים כאלה ואחרים. בראשית שנות ה-70, כאשר סיימתי לחקור מהבחינה המדעית את ההשפעה של אלמנטים צמחיים על העור על העור ותפקידיהם בתוך המוצר הקוסמטי התחזקה אמונתי בדרכי בהפקת התועלות מעולם הצומח והחשיבות בשום תחום זה בעולם הקוסמטיקה".
המסכה הקוסמטית ותפקידה על שולחן הטיפולים
לשיטתו של ד"ר מלומד, המסכה הקוסמטית הינה חלק בלתי נפרד מהטיפול הקוסמטי. בספרו מדע הקוסמטיקה מתאר ד"ר מלומד את המסכה הקוסמטית כך: "ניתן אפוא להסתכל על המסכה כעל חבישה אוטמת לעור לפרק זמן מוגדר… לפנינו אפוא מערכת אשר מקיימת תנאים טובים יותר להחדרת החומרים הפעילים אל תוך העור, ולהשפעה אינטנסיבית יותר בכל מה שנוגע לפני השטח של העור… המסכה מהווה חלק נכבד מן הטיפול הקוסמטי במכון… המסכה באה במגע עם העור בשכבה עבה לפרק זמן ארוך יחסית" ומכאן שמקומה של המסכה על שולחן הטיפולים של הקוסמטיקאית המקצועית משמעותי ולכן ראוי שתבחר בהקפדה יתרה.
מאפיינים
מסכה מתאפיינת בעובי השכבה, סוג האטימה, פרק זמן לשימוש ובחומרים ממנה היא מורכבת.
רכיבים
החומרים המרכיבים את המסכה מתחלקים לחומרי בסיס ולחומרים פעילים. כאשר מדובר במסכות צמחיות החומרים הפעילים הם תערובות פעילות של תמציות צמחים וחומרים פעילים אחרים ממקור צמחי. על מנת להגיע להרכב שיהא פעיל ובעל אפקטיביות גבוהה לטיפול, יש לבחור בקפידה לא רק את סוג הצמח, כי אף את החלק הפעיל מן הצמח, כמו גם את שיטת ההפקה ממנה נוצרת התמצית, ואת הטכנולוגיה האופטימאלית בהפקה זו.
מסכה אחת – פנים רבות לה
החשיבות של המסכה הצמחית בטיפול הקוסמטי עולה בקנה אחד עם הדרישות ממסכה קוסמטית, הוא פועל יוצא של תפקידה בטיפול. תפקיד המסכה הקוסמטית הצמחית משתנה בהתאם לסוג העור ולמטרות השימוש. כאשר ניתן למנות בין התפקידים העיקריים – החדרת לחות לעור, המרצת זרימת הדם בעור, שיפור חילוף החומרים וסילוק הפסולת מהעור, ספיגת הפרשות מהעור, ניקוי, הרגעה, איחוי ועוד.
מסכה על בסיס צמחי יכולה להיות מיועדת לסוגי עור שונים, ובעלת מגוון אפקטים טיפוליים. לדוגמא, כאשר מדובר על עור שמן או על עור בעייתי – סוג המסכה יהיה מתייבשת, כדי להשיג אפקט של כיווץ לסגירת הנקבוביות, בשילוב עם חומרים פעילים מעולם הצומח המאפשרים פעילות נוספת כמו איזון השומן ושיפור מראה העור.
כאשר מדובר בעור יבש נעדיף אפקט של הזנת העור בויטמינים ובשמנים טבעיים, לצד החדרת לחות פעילה, במדיום של מסכת יופי שאינה מתייבשת.
כאשר מדובר על עור מבוגר, נרצה להשיג בין היתר אפקט אנטי איגינג, הכולל: טיפול בקמטים ובקמטי הבעה והעלמת קמטוטים, מיצוק, הרמה, מראה אחיד בעור, הקטנת פורות, במדיום בעל אפקט תחושתי המעניק חוויית טיפול נוספת ללקוחה.
מסכה צמחית – יתרונות רבים לה
הפעילות מבוססת על חומרים טבעיים, הכוללת בין היתר אפקטים ביולוגיים, אשר משלבים את הפעילות הטבעית של מערכת המסכה בפעילות הטבעית של העור.
שימוש בחומרים ירוקים אשר דרישת הצרכן אליהם עולה היום. מקור החומרים הוא כמובן מן הצומח.
במסכות הצמחיות אין שימוש בחומרים מהחי, ובכך נמנע סבל מיותר העלול להיגרם לבעלי החיים.
אז מה הקאטש?
מסכות צמחיות עלולות להיות רגישות לתנאי המדף, לעורר רגישות בעור או לא למלא את תפקידן במקרה בו אין ניסיון עתיר שנים וידע מצטבר באשר לסוגי החומרים אותם יש לשלב במסכה, המינונים הנדרשים כמו גם סוג בסיס המסכה.
יצור לא מקצועי ללא אישור של משרד הבריאות עלול גם הוא ליצור בעיות שונות. למשל – שימוש במתכונים ביתיים המצויים באינטרנט עלול ליצור אלרגיות, גירויי עור ונזקים חמורים עקב תהליך הכנה ביתי לא מבוקר ומנוסה, שלא נעשו לו בדיקות נדרשות כגון בדיקת חומציות, נוכחות חיידקים, הומוגניות וכיוב'.
נדרש, אפוא, שילוב של ניסיון עתיר שנים לצד ידע מקצועי בהכנת המסכות, מפעל בעל רישיון לייצור ורישיון של משרד הבריאות למוצר.
לסיכום
מסכה הצמחית תפקיד חשוב בטיפול הקוסמטי, הן בשל הזמן של פרק השהייה שלה על העור, הן בשל השפעתה על הטיפול, הן בשל השלב בו היא נמרחת על העור במהלך הטיפול, הן בשל אפקט האטימות לעור והן בשל עובי שכבת המריחה. פועל יוצא של כל אלו היא השפעתה והאפקט המקצועי בשימוש בה.
שימוש מקצועי בחומרים מן הצומח, בפורמולות בדוקות ומנוסות בעלות רישיון של משרד הבריאות יבטיח לקוסמטיקאית בעבור המטופלת חווית שימוש נכונה, אפקט טיפולי רצוי ולקוחה מרוצה.
מיכל מלומד, מהנדסת כימיה, (B.Sc) סמנכ"ל ומנהלת תחום מחקר – מעבדות ד"ר מלומד פרופשיונל
תמונה: באדיבות מעבדות ד"ר מלומד פרופשיונל
ביבליוגרפיה:
1. מדע הקוסמטיקה, ד"ר דוד מלומד, 1999, ע"מ 145-150.
2. Murray, M. T., The Healing power of herbs. Random House.
3. Gursche, S and Rona, Z., Encyclopedia of natural Healing, Natrual Life Publishing, Inc.
4. Readers Digest, The healing power of vitamins, minerals and herbs, Readers Digest Association of South Africa.
5. Readers Digest, Guide to medical cures and treatments, Readers Digest Association of South Africa.
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!