תיעוד היסטורי לגבי טיפוח הציפורניים קיים עוד מימי קלאופטרה. מהם החידושים, מה קרה, מאז שחר ההיסטוריה, בתחום טיפוח הציפורניים?
ליה ליין
אומרים שאמנות הטיפול וטיפוח הציפורניים ידועה ומתועדת עוד מימי ההיסטוריה המוקדמת. ההיסטוריונים מאמינים שלקליאופטרה – מלכת מצרים הידועה ביופייה – לא היו עומדים כוחות וכישורי פיתוי, לולא טיפחה וקישטה ציפורניה בזהב ושנהב. גם הקיסרית וו (WU), האישה היחידה בהיסטוריית שושלות המלוכה הסינית, שנשלטה כולה בידי גברים, הצליחה לא מעט בשל ציפורניה, שנצבעו באדום ושחור בכל פעם לפני שנכנסה לחצר המלוכה וישבה על כסא המלכות.עד היום, אנו מבחינים בריקודי הפולקלור של ההודים, התאילנדים ועוד עמים מהמזרח הרחוק, המלבישים על קצות אצבעותיהם ציפורני מתכת בצבע זהב, להאדרת היופי והרושם עת הם מחוללים.
איפה הומצאו צבעי הלק?
צבעי הלק לציפורניים הומצאו בסין. ניתן להתחקות על השתלשלות ההתפתחות עד לכ-3000 שנים לפנה"ס. הסינים המציאו מיני לק לציפוי חפצים שונים להשגת איטום, הברקה וצבע. המרכיבים היו צמח המסטיק הערבי, חלבון ביצה, ג'לטין, שעוות דבורים וגם צמח החינה, הידוע ומוכר בתכונות רבות, ביניהן ביכולת הצביעה שלו. במצרים צמח החינה שימש לשינוי והעמקת גוון הציפורניים והשיער.
צבעי הלק כמייצגים מעמד חברתי
בסין כמו במצרים, צבע ייצג מעמד חברתי. עת שלטה שושלת צ'או (CHOU) כ – 600 שנים לפנה"ס, כסף וזהב נחשבו לצבעי המלוכה. בשלב מאוחר יותר – בזמן שושלת קיסרות מינג, צבעי המלוכה והשילטון השתנו לאדום ושחור. רק לבני משפחת הקיסרות, מותר היה להתהדר בצבעים אלו ואילו בני מעמד נחותים, הורשו להשתמש בצבעים בהירים בלבד. תארו לעצמכם, כל מי שנתפסה כשציפורניה משוחות בצבעי המלוכה ולא נמנתה על בני משפחת הקיסרות – גזר דינה היה מוות!!!.
באירופה, במאה ה-17, שמן ארומטי אדום, הווה מרכיב להעצמת גוון הציפורן והברקתה בעזרת עור צבי. לקראת סוף המאה, נשים החלו ליטול ציפורניהן בעזרת מספריים ממתכת, צבעו אותן עם משחות ואבקות צבעוניות ובסוף כדי להשיג ברק משחו מעל לכה, בעזרת מכחולים עשויים שיער גמל, למותר לציין שהדבר לא החזיק מעמד והצבע התקלף ונשחק מהר מאד.
החידושים של המאה ה- 20
בתחילת המאה ה-20 חל מפנה משמעותי בתעשיה זו. חברת "פלאורי מניקיור פרודקטס ( FLOWERY MANUCURE PRUDUCTS) מוקמת בניו-יורק והם מייצרים את פצירות המתכת, ממציאים ומחדירים את פצירות נייר השמיר (נייר זכוכית) כשבין שתי שכבות אלו פס עץ לחיזוק.
ב – 1925 לקה אדומה שקופה 'נוחתת' ומתקבלת בשמחה. היא נמשחת על הציפורן מבלי לגעת באזור הסהרון והחלק החופשי. "מקס פאקטור" MAX FACTOR בשנת 1927 מביא לשוק צלוחית פורצלן קטנה, כשבתוכה קרם ורוד, לשימוש בהברקת הציפורן למראה טבעי מבריק. צורת עבודה זו נהוגה עד היום במקומות רבים בעולם. בשנה זו יוצא לשוק חומר לבן גירי בתוך שפופרת, אותו מורחים מתחת לציפורן ומושאר לייבוש, אח"כ משתכללים עם עפרון לבן. התוצאה הסופית דומה לפרנצ' מניקיור המוכר היום.
"אורלי" החברה שהקים צבי פינק, הידוע כג'ף פינק, ישראלי, והבעלים של החברה הנקראת על שם אישתו, הייתה החברה הראשונה שהביאה בסוף שנות ה-70 של המאה הקודמת את הלקים ליצירת המראה הטבעי האולטימטיבי הזה. במחצית הראשונה של המאה ה-20 כוכבי הקולנוע היו מושאים לחיקוי והשחקנית ריטה היווארט, עם ציפורניה הארוכות והאדומות, יצרה צו אופנה חדש. שוב "מקס פאקטור" היה זה שיצא עם צבעים נוספים לקהל הרחב ומתחילת שנות ה-50 השוק נפתח וחברות מצטרפות לחגיגה. בשנת 1957 עידן הציפורניים המלאכותיות מתחיל עם תומאס סלאק, הרושם פטנט על תבנית מתכת, המותאמת סביב הציפורן, מתוכננת לעזור למניקיוריסטיות לבנות ציפורניים מאקריליק, המיוצר על ידי משפחת סלאק.אקריליק זה,נקרא "פאטינייל" (PATTINAIL)על שם פאטרישיה סטיל האשה שפיתחה והדגימה, במרחבי ארה"ב בכל חנויות הכלבו הגדולות של אותן שנים. ב – 1974 גברת בשם הלן גורלי קונה לעצמה את האקריליק "פאטינייל" יוצרת ציפורניים יפות ורק לאחר שהודתה כי אכן הן מלאכותיות, העסקים פורחים וכולם רוצים גם. מכאן ההתפתחות מהירה, חברות נוספות קמות, יוצרות ומפתחות חומרים לתעשייה, ההולכת וגודלת בצעדי ענק. זו בדיוק התקופה שציפורניים מפלסטיק הומצאו. אלו היו פיסות פלסטיק בצורת ציפורן, שהודבקו אל הציפורן הטבעית. דבק המגע בו השתמש, לא החזיק מעמד והשימוש בהן היה לארועים מיוחדים וגם אז, בזהירות רבה ביותר. הגרסאות הראשוניות לא נראו טבעיות ולא תרמו דבר לחיזוק הציפורן הטבעית. גם היום, 30 שנים ויותר אחרי המצאתן, ניתן למצאן בשימוש בצורתן הראשונית. הטכנולוגיה המודרנית התקדמה. בזכותה התפתחו ציפורנים במראה טבעי עשויות מחומרים טובים יותר וטובים פחות, ניתן להדביקן בדבקים שפותחו במיוחד למטרה זו ועושים עבודתם נאמנה. משפחת סלאק יצרנית אקריליקים לתעשיית השיניים, יוצרת עד היום. מאז ממשיכה בהמצאות ופיתוחים של חומרים לתעשיית הציפורניים, משווקת תחת שם חברת הבת שלה NSI(NAIL SYSTEMS INTERNATIONAL ). החברה עדיין מנוהלת על ידי הדורות השלישיים והרביעים של המשפחה ומקפידה שגם נציגיה ברחבי העולם יהיו כבני משפחה. בניסיונות הראשונים השתמשו בשרף פלסטי, שהיה נפוץ בתעשיית השיניים התותבות. סוג זה של שרף הידוע גם כאקריליק, נוצר על ידי ערבוב נוזל ואבקה, ויוצר תרכובת משחתית. את התרכובת הזו, מניחים על הציפורן הטבעית ו/או מעל ה"טיפ" שהודבק ליצירת הארכת הציפורן, או על התבנית המתכתית המשמשת לתמיכה עד התקשות השרף. שרפים דנטליים כמעט ולא נמצאים יותר בשימוש לתעשיית הציפורניים, בשל נטייתם לגרום להתפתחויות אלרגניות. היום, הכימיה מאפשרת לנו מגוון רחב של חומרים להארכת והאדרת הציפורניים.
הולדת מקצוע טכנאית הציפורניים
1976 היא שנת המפנה בצורת הציפורניים ולתעשיה בכלל. מכאן מתחילה אופנת הציפורניים המרובעות ולא מעט בזכות התערוכות והתחרויות הנערכות ברחבי ארה"ב. פייברגלאס מוחדר כחומר חדש להארכת ציפורניים. ציפורניים עשויות כסף וזהב ועגילים נראים מקשטים את קצות האצבעות. ציורים והדבקות למיניהן נוספים כשירות נוסף הניתן על ידי המניקיוריסטית. מקצוע טכנאות הציפורניים נולד.
שנות ה – 80
תחילת שנות ה-80 , תעשיית הציפורניים מאמצת את מכונות השיוף. ושוב הן מושאלות מתחום טכנאות השיניים התותבות והתכשיטים. גם הג'ל עושה את הופעתו הראשונה, מוצג על ידי ממציאתו הלן גורלי, כן אותה גברת יחד עםמנורת ה – UV שהומצאה על ידי ג'ימס ג'וליאנו ושמחירה בזמנו היה 500$!"ESSI", "OPI","CREATIVE","ALPHA-9", "STAR-NAIL ", הן חלק מהחברות הראשונות המתבססות בשטח. חברת 'SUPERNAIL' כבר בשטח 5 שנים ועשתה עליה ארצה. זכות ראשונים ניתנת לאילנה זהבי שהייתה הראשונה בארץ, תחת המטריה של חברת האם 'SUPERNAIL' האמריקאית. המגאזין 'NAILS' פותח משרדיו ומתחיל בהפצת החוברת בתערוכה בלונג-ביץ' קליפורניה. זו גם התקופה בה אני למדתי את אומנות בניית הציפורניים באוסטרליה. למדתי לעבוד עם 2 סוגי אבקה, לבן עבור החלק החופשי של הציפורן ושקוף כזכוכית עבור השאר ומעל ללבן. היום טכניקת ה-'PINK AND WHITE' ליצירת המראה "הכאילו" טבעי של פרנצ' קבוע, נחשב להתפתחות, אך למעשה זו חזרה לימיה הראשונים של הבניה והיא דורשת מיומנות ודיוק רב. בשנת 1987 חזרתי ארצה מאוסטרליה עם משפחתי, מצאתי כאן תעשיית ציפורניים בחיתולים. אילנה זהבי וריקי לי היו כבר כאן, עושות מלאכתן נאמנה בהנחלת מקצוע טכנאות הציפורניים.
שנות ה – 90
שנות ה-90 הכל הולך, נוזל מופחת ריח ואבקות בצבעים, ג'לים מתפתחים ותעשיית הציפורניים יוצאת לדרך מואצת של חדשות לבקרים עם חומרים וצורות עבודה. NSI מתחילה דרכה כחברה עצמאית, עם מוצרים ייחודיים. מוצרים שפותחו על ידי משפחת סלאק בחברה האם AMACO שבפילדלפיה. חברת 'AMACO' בהיותה יצרנית ראשונית לתעשיית השיניים והציפורניים, ממשיכה לפתח ולייצר עבור חברות רבות חומרים לבניית ציפורניים, לשימושן תחת שמן, לפי דרישותיהן הכימיות המיוחדות להן ועבורן בלבד.
המאה ה – 21
אנו כבר במאה ה-21, מספר טכנאיות הציפורניים רב ועוד רבות לומדות ואילו אחרות יוצאות לגמלאות. זהו מקצוע מהנה באותה מידה שהוא קשה, הוא מספק ומתיש מבחינה פיזית ורגשית, כמו כל מקצוע הדורש התמודדות של "אחת על אחת". נכון להיום, ההתפתחויות הן כימיות בעיקר. הדרישה לאיכות מגיעה מקהל הלקוחות ואילו אנו הטכנאיות, נדרשות לעבודה מדוייקת, איכותית ונאה. הכימיה בחומרים של היום, מאפשרת לנו לעבוד חכם ויעיל, מקלה עלינו את העבודה ליצירה יפה ואיכותית.
ליה ליין היא טכנאית ציפורניים ויבואנית מוצרי 'NSI'