איך נולד הלק הראשון ומה הם מרכיביו? כל מה שצריך לדעת על הלק המודרני, כולל טיפים שימושיים
| אמי טאווס |
כבר בתרבות המצרית והסינית, לפני כ-5000 שנה היה קיים תהליך צביעת הציפורניים. אז כמובן שהלק לא היה קיים והסינים נהגו להכין לכה מתערובת של גומי ערבי, חלבון ביצה, ג'לטין ודונג או בתערובות של עלי כותרת ורדים, סחלבים ואלום. בנות המעמד הגבוה היו הולכות לישון עם תערובת זו על הציפורניים במשך כל הלילה וזו הייתה מותירה אותן צבועות בגוון הנע בין ורוד לאדום. המצרים השתמשו בחומרי צבע בגוון אדמדם-חום שהופק מצמח החינה.
ואילו בעידן המודרני; הלק הראשון בעולם הושק עוד בשנת 1930 ע"י Charels Revson. לימים הוא ייסד את חברת הקוסמטיקה העולמית רבלון. למעשה, נוסחאות הלקים המסורתיות נשארו ללא שינוי מאז עד ליום בו נמכרו הנוסחאות המסחריות הראשונות בארה"ב. אז, זכו הלקים לכינויים שונים: "פוליש", "לכות", "אנאמל", "לכה" ועוד.
חשוב לציין כי כל הלקים מכילים את אותם רכיבי בסיס המעצבים את גוף הלק לצד רכיבים כלליים המצויים בו. פיגמנטים על בסיס שרף מוצק, אשר לצדם מתווספים פולימרים פלסטיים התורמים לריכוך ומייצבים את מרקם הלק. מה שבעצם הופך לק לאיכותי הוא האיזון המושלם בין הפיגמנטים המוצקים לרכיבים הנוזליים איזון זה מאפשר לייצר שכבת ציפוי צבעונית וגמישה אשר תעטוף ותיצמד אל הציפורן, אך יחד עם זאת תהיה מספיק קשיחה כדיי לדחות שריטות ולשמור על שכבת ציפוי יפה ובוהקת.
מי הם החומרים הקשיחים של הלק?
החומרים הקשיחים של הלק הם אלה שנותרים על הציפורן ברגע שהלק מתייבש.
1 Film Formers הוא ממיס נדיף אשר מרכך את הפיגמנטים המוצקים, כאשר מורחים את הלק הוא בעצם מתנדף ומשאיר את הפיגמנטים על שטח הציפורן.
2 פיגמנטים – פיגמנט הוא הצבע שמעניק ללק את הצבעוניות.
3 צבען מסיס – פיגמנט המיוצר על ידי עיבוי צבע עם חומר מסיס המסייע בפיזור הלק (נקראים lakes).
4 מינראל 'מיקה' – הינו מינראל טבעי השייך לקבוצת המינראליים הנציצים המעניקים בוהק וברק מרהיב.
5 סופגי קרינת UV – מגינים על הפיגמנטים מפני פגיעה ישירה של קרני UV ע"י יכולתם לספוג את הקרינה ולמנוע שינוי בצבע ולשמר את שכבת הפיגמנטים.
הרכיבים הנוזליים
לעומתם של הרכיבים המוצקים בלק, אלה המוגדרים כנוזליים תפקידם העיקרי הוא לגרום להמסת החומרים המוצקים על מנת להבטיח ציפוי גמיש, דק וקשיח.
אז מי הם הרכיבים הנוזליים?
1 ממסים: בוטיל אצטט ואטיל אצטט הם רכיבים נוזליים בעלי יכולת המסה מהירה ונחשבים כפופלאריים ביותר בתעשיית הלק.
2 חומרים מגמישים (Plasticizer) : מרככים את החומרים המוקשים על מנת ליצור שכבת לק גמישה ויציבה.
חשוב לדעת כי כל לק הוא הידרופובי, כלומר, שמנים יכולים לעבור דרכו בקלות רבה יותר מאשר מים, מה שהופך אותו עמיד במים.
שוק הלקים מציע מספר רב של לקים המהווים ציפוי מגן לציפורן.
לק הנפוץ ביותר מכיל 'פולימר' בעל קישור יחיד המספק ציפוי צבעוני דק ואחיד לציפורן.
הוא אידיאלי עבור לקוחות עם ציפורניים טבעיות בריאות, שאינם זקוקים להארכה או לשיפור העיצוב, ואף יקפידו על שגרת טיפוח ציפורניים וטיפולי מניקור לעיתים תכופות.
זמן ייבוש של לק
תהליך ייבוש הלק תמיד מתחיל בשכבות העליונות ביותר וזה בשל העובדה כי אלה חשופות יותר. השכבות התחתונות יותר בד"כ רטובות. חשוב לזכור כי הפיגמנט המוצק מכיל חומר נדיף וכאשר הלק מתייבש הוא בעצם מותיר את הצבע על הציפורן, כך ששכבות עבות של לק ימנעו התנדפות וייבוש ראוי. כלומר ככל שהשכבות יהיו דקות יותר כך פעולת הייבוש תהיה מהירה יותר.
הקפידי בזמן מריחת הלק ללקוחה להעניק מספיק זמן לתהליך. ככל שהתהליך יהיה מהיר יותר ולא יהיה מרווח זמן בין שכבה לשכבה, לא יספיקו החומרים המסיסים להתאדות וכך תיפגע שכבת הציפוי . תהליך הייבוש כמובן יכול להתבצע בטמפרטורת החדר. ככל שהטמפרטורה נמוכה יותר התהליך יהיה איטי.
זמן ייבוש יכול להתבצע גם על ידי בטמפרטורת חדר סביבה – חם יותר.
טיפים
שימי לב, כאשר בקבוק לק מונח זמן רב ללא שימוש הפיגמנטים והמוצקים הכבדים 'צונחים' מטה על ידי כוח הכבידה ושוקעים בחלק התחתון של הבקבוק, לאורך זמן אנו רואים הפרדה בין הפיגמנטים בקרקעית הבקבוק לבין החומרים המסיסים בחלקו העליון של הבקבוק. זו בדיוק הסיבה מדוע צריך לנער הייטב את בקבוק הלק לפני השימוש בו. כשם שפיגמנטים כבדים יכולים להיפרד מתרכובת הלק בבקבוק, הם יכולים גם להיפרד על הציפורן. לחץ כבד עם המברשת במהלך המריחה עשוי לדלל את האמולסיה ומה שיגרום למראה 'פסים' בעת המריחה. מברשת יבשה מדיי היא גם גורם לתופעה זו. לחץ מתון ורוויה של חומר על גבי הציפורן ימנעו את תופסת 'הפסים' הכל כך לא רצויה.
לאחר כל שימוש הקפידי לנקות ביסודיות את "צוואר" הבקבוק כך הסגירה תהיה תקינה והרמטית.
הימנעי משימוש במדללים כדי להאריך את חיי לק, וזו בשל הסיבה כי קיימות נוסחאות שונות של תרכובות לקים והחומרים הממסים בלק בעלי יכולת אידוי משתנה ממוצר למוצר כך שלאחר תוספת של מדלל לעולם לא נקבל את מרקמו הראשוני של הלק.
אמי טאווס, מנהלת מקצועית CND ישראל
אילוסטרציה: SignElements