שלי גפני, ירון חזן, איציק כרסנטי, מימי לוזון, ליה ליין, חיים סיון, עליזה רון וברטה ריינמן – אנשי מקצוע בכל תחומי היופי – עונים על השאלה: מה צריכה אישה בהריון?
אתי דרייפוס
הלקוחה שלכם בהריון? מזל טוב. הריון זה אירוע משמח ואחד מרגעי השיא של הנשיות, את זה יודעים כולם. אבל מה קורה לגוף בהריון שחשוב לנו כאנשי מקצוע לדעת? האם מותר הכל? האם יש משהו שממש אסור? ומה בנוגע לשינויים בדימוי הגוף ולטעם האישי?
הריון זו תקופה רבת שינויים, וכל מי שרוצה להיות איש מקצוע רציני בתחומו צריך להכיר אותם, על מנת שלא לגרום לנזק, חלילה, במקרה הגרוע, ובמקרה הטוב, פשוט כדי לעזור ללקוחה לעבור את ההריון בתחושה מפנקת.
לכתבה התראיינו:
שלי גפני – המאפרת הראשית של חברת 'מאדינה מילנו'; מעצב השיער – ירון חזן; מעצב השיער – איציק כרסנטי; מימי לוזון – קוסמטיקאית רפואית; לייה לין – טכנאית ציפורניים ומבעלי חברת 'פינגרטריקס'; חיים סיון – מעצב שיער, מחבר הספר 'כל שיערה בצבע' ושגריר של חברת 'לוריאל'; עליזה רון – קוסמיטקאית פרא רפואית בכירה מנכ"ל 'רונליזה'; וברטה ריינמן – פדיקוריסטית בכירה.
שיער
איציק, מהם השינויים שחלים בשיער בזמן ההריון?
לקראת השליש האחרון של ההריון חלים מספר שינויים בשיער האישה. ישנן נשים שמאבדות שיער בעיקר בחלק הקדמי של הראש ונוצרות קרחות סביב הפנים וחלק גדול של השיער נסוג, תופעה שמהווה מטרד ומשנה ללא הכר את התספורת ועיצוב השיער של האישה. לדוגמא, אישה שיש לה פוני, הפוני יכול להיעלם או להדלדל באופן משמעותי ויש צורך לעצב את השיער בצורה שתסתיר את אזורי ההתקרחות. מאידך ישנן נשים ששיערן מתחזק בתקופת ההריון ונראה מלא ושופע.
על פי רוב בעקבות השינויים ההורמונליים חלה החמרה במצב השיער דווקא לאחר הלידה ובמיוחד שלושה חודשים לאחר הלידה ועד שנה. ההחמרה באה לידי ביטוי בנשירה קשה והשיער הופך להיות חסר ברק, מדובלל, דק, וחסר ויטאליות.
ירון, מהם השינויים שאתה מבחין בהם במצב השיער?
שינויים שדורשים טיפול ואיבחון יכולים להיות שיער מתולתל ונפוח שפתאום משתנה לחלק. שיער יבש משתנה לשומני או להפך, קשקשים או קליפה, נשירה מוגברת גם בדרך כלל אחרי לידה. יש מקרים מעטים שהשיער משתבח יותר מבריק ומלא יותר. כל מקרה לגופו.
איציק, האם יש דברים שאסור לעשות בהריון?
ניתן לעשות את כל התהליכים הכימיים בתקופת ההריון: צבע/שטיפות/גוונים/פרמננט /החלקה יפנית/הלחמות ושזירות שיער, אך אסור לעשות החלקה ברזילאית – כיוון שמשרד הבריאות האמריקאי קובע כי האדים שנפלטים בזמן תהליך הגיהוץ לא רצויים לאישה בהריון.
ירון, יש רגישויות מיוחדות בזמן הזה?
ההרגשה האישית בזמן ההריון משתנה. רוב הנשים לא מרגישות בנוח עם השינוי ההורמונלי. הן סובלות מבחילות, הקאות, צרבות, וכמובן השינוי הכי נפוץ הוא השמנת יתר בחלקי גוף, וברוב המקרים גם במבנה הפנים.
חיים סיון מאיר את עינינו בנוגע לבעיית הריח. נשים בהריון מפתחות רגישויות לריחות מסויימים ולכן צריך להתחשב בכך כשמשתמשים בחומרים מסוימים. שלושת חודשי ההריון הראשונים הם הקריטיים בהתפתחות העובר ומומלץ שלא להריח ריחות חריפים בתקופה זו.
"לאחרונה", הוא מספר, "יצא לשוק צבע שיער מקצועי ללא אמוניה כך שאין גם ריח. בשלושת החודשים איני ממליץ לעשות החלקות ולא סלסולים יתרה מכך, כשלקוחה בהריון מגיעה למספרה וישנה לקוחה שעושה אחת מפעולות אלה אני ממליץ שתשב בכיסא רחוק ממנה ורצוי שדלת המספרה תהיה פתוחה לאיוורור".
חיים, האם פעם לקוחות בהריון התנהגו אחרת?
פעם לקוחות לא היו מודעות לסיכונים ולכן גם לא שאלו יותר מידי שאלות, הדבר נכון גם לגבי דברים אחרים בתקופת ההריון".
האם טעמה של הלקוחה משתנה בזמן הריון?
ירון: "הטעם אכן משתנה בזמן הריון. שינוי הורמונלי משנה הרגשה כללית לכן נשים רוצות שינוי כדי להרגיש יותר טוב עם עצמן. רוב הנשים מספרות לי שהן לא אוהבות את עצמן בתקופה הזו לכן הן באות כדי לשפר את ההרגשה הכללית, נשים נוטות יותר למצב רוח משתנה, צריך המון סבלנות, ופסיכולוגיה זה שם המשחק. ספר הוא לעתים גם פסיכולוג".
איציק: "מטבע הדברים אישה בהריון רגישה יותר ומפלס המתח עולה, מה שמצריך ממעצב שיער לנקוט משנה רגישות. נשים רבות מחפשות את המראה הסולידי בתקופת ההריון ובצבעים אשר יגרמו להן להראות צרות יותר, ורזות כמו צבעים כהים ולא בהירים. ומשאירות את 'הבום' הגדול לאחר הלידה.
ניתן לראות תופעה בולטת אצל נשים שלאחר לידה חזרו למידותיהן הרגילות ורוצות לעבור מטמורפוזה כללית ואז הן נוטות לקצר את השיער ולעשות Re סטיילינג כללי גם בגוון".
איציק, מה ההמלצות שלך לטיפוח בהריון?
אני ממליץ לכל אישה בהריון להישאר מטופחת בכל שלבי ההריון וכמובן לאחריו.
לאחר הלידה יש לטפל בשיער כפליים ולהתחיל לבצע טיפולים למניעת נשירה כבר בסוף ההריון.
חפיפה בשמפו אשר ממריץ את הקרקפת מנקה אותה ביסודיות ופותח את הנקבוביות לקליטת סרום.
שימוש בסרום מיוחד המיועד לקרקפת, ודווקא זה המיועד לגברים. ישנם שני סוגים אחד לגבר ואחד לאישה אך אני נוהג להמליץ לכולם לעשות שימוש בזה המיועד לגברים כיוון שהוא מחוזק יותר במרכיבים פעילים והשפעתו מהירה יותר. הסרום מכיל תמציות ממריצות את זרימת הדם בקרקפת, דבר אשר משפיע באופן ישיר על שורשי השיער וצמיחה תקינה. שורשי השיער שנמצאים מתחת לקרקפת מקבלים את הזנתם מנימי הדם, כאשר אין זרימה סדירה של דם אל הקרקפת השערה נושרת ולעיתים אינה צומחת מחדש. לכן הסרום שממריץ ומעורר מסייע לגבור על התופעה המטרידה. יש לעשות שימוש בסרום כשלושה חודשים פעמיים בשבוע לאחר חפיפה על קרקפת נקייה.
המלצה נוספת חשובה במיוחד היא לא לעשות שימוש במרכך שיער בתקופת נשירה כיוון שהוא מחליש את השורשים גם אם משתמשים במסכה יש למרוח אותה על השיער ולא על הקרקפת.
ירון, איך אתה מתאים תסרוקת לאירוע לאישה בהריון?
התאמת תסרוקת לא נכונה לאישה בהריון יכולה להיות קריטית. יש לשים לב למבנה פנים שבדרך כלל משתנה בזמן הריון, תלוי באיזה חודש. מה לא מומלץ? לפנים שמשמינות לא מומלץ שיער אסוף או גבוה, תספורת קצרה במיוחד או שיער קצר מאוד בעורף.
ציפורניים
ליה מאירה את תשומת לבנו דווקא למה שמתרחש אצל טכנאית הציפורניים ההריונית בנוגע לעבודתה במכון, שבניגוד ללקוחה שמגיעה פעם בכמה זמן, היא שוהה במקום כל שעות היום, יום יום וחשופה לחומרים הכימיים המשמשים אותה בעיסוקה.
ליה, האם טכנאית הציפורניים יכולה להמשיך לעבוד?
המחקר עדיין לא הכריע בנושא, אם בכלל קיים קשר בין החומריים הכימיים הנמצאים בשימוש במכון לבין סוגים מסויימים של מומים מולדים בתינוקות. אבל, שאלה זו מטרידה לא אחת את טכנאיות הציפורניים, שבאה במגע במסגרת עבודתה עם חומרים כימיים. המסקנה כיום מן המחקרים שנעשו היא כי הגיון ומחשבה בריאה צריכים להיות אמצעי המיגון הראשוניים שלנו וכשנשתמש בהם, הסיכון, אם קיים, יופחת משמעותית. כך עולה, מתוך מאמר שבדק את הנושא במגזין המקצועי 'NAILS'. החומרים והמוצרים הכימיים שטכנאית הציפורניים באה איתם במגע יומיומי לא מטרידים את מחשבותיה, חוץ ממצב בו היא בהריון. כל המומחים ברפואה, כימיה ואיכות סביבת מקום העבודה, עמם התייעצו לפני כתיבת המאמר, מסכימים שטכנאית ציפורניים בהריון, יכולה להמשיך לעבוד במכון, אלא אם היא חווה תופעות רפואיות אחרות, שלא קשורות למקום העבודה ו/או אם היא מסרבת לעבוד לפי כללי בטיחות בסיסיים. אין עדיין מספיק מידע להכריע בברור כי זה לגמרי בטוח. מה שחשוב לקחת בחשבון הוא שאמצעי זהירות בסיסיים יפחיתו את הסכנות האפשריות.
כשהמטרה נקיטת אמצעי הגנה נאותים, טכנאית ציפורניים בהריון, חייבת קודם כל להבין ולזהות אלו מהחומרים הכימיים עלולים להוות איום לבריאותה ולבריאות עוברה. למרות שיש לנקוט באמצעי זהירות בכל שנוגע לחשיפה לחומרים כימיים בכלל, הרי שלתמיסות אורגניות דליקות כמו פריימר, נוזל אקרילי, דבקים, מאיצי דבקים, לקים, מייבשי לקים, סילרים, מסירי לק ואצטונים דרושה ערנות יתרה ונוספת.
דרכי הנשימה הם הנתיב הראשוני בו האדים והאבק חודרים לגופנו. המעשה הראשוני והחשוב ביותר שטכנאית הציפורניים חייבת לעשות הוא לדאוג שמקום עבודתה יהיה מאוורר היטב. חומרים יכולים להיספג גם דרך העור או דרך מערכת העיכול, לכן אמצעי הגנה אחרים יכולים להיות:
– כפפות.
– סגירת מיכלים כשאינם בשימוש.
– מזיגת כמויות קטנות לעבודה לעיתים תכופות יותר מאשר מיכל גדול הגורם להתנדפות מיותרת ופיזור הרסיסים המתנדפים בחדר.
– ניגוב וניקוי מיידי במקרה של חומר שגלש ונשפך.
– ריקון פח האשפה האישי לעיתים קרובות לתוך פח הניתן לסגירה.
– נטילת הידיים לפני ואחרי האוכל וכמה שיותר בין הלקוחות.
– לקחת הפסקות קטנות בין הלקוחות לשאיפת אוויר צח.
חשוב שטכנאית הציפורניים תתייחס בתשומת לב מיוחדת לעצמה ולתופעות הקטנות שקורות לה, ואם היא חשה בחילה קלה, כאבי ראש או סחרחורת מייד להפסיק העבודה ולגשת לבדיקה.
לסיכום, נראה כי אין מניעה להמשיך לעבוד וליצור ציפורניים יפות, יש רק לקחת בחשבון לא להתעייף יתר על המידה ולהיות קשובה לגופה.
ברטה ריינמן מתייחסת מאוד ברצינות לסוגיית הנעליים אותן נועלת הלקוחה. מסתבר שלא מספיק להיות מקצוענים בזמן הטיפול, צריך לדעת גם לצייד את הלקוחה בעצות הטובות שילוו אותה בין הטיפולים.
אני אומרת ללקוחות: "עזבו את נעלי היופי וקחו נעליים רחבות עם עור רך. הריון הוא רק תשעה חודשים ואם הנעל לוחצת לא תהיה לכן איכות חיים".
אחת הבעיות בהריון זו התנפחות של הרגליים ואז העור מאוד מאוד מתוח וצריך להיזהר יותר מפני פציעות כשמגלפים.
בגלל אותה התנפחות ולחץ בתוך הנעל, ללקוחה שסובלת בדרך כלל מציפורן חודרנית יהיו יותר בעיות בזמן הריון. הלחץ על הרגליים יותר גבוה בגלל העומסים של המשקל.
יש גם רגישות במגע ויש כאלה שפתאום קשה להן עם תחושת הדגדוג או הכאב בגלל הנפיחות וצריך לטפל ברגישות. לפעמים קשה ללקוחה להרים רגל וצריך לבוא לקראתה והפוזיציה של העבודה משתנה.
מבחינת התנהגות היא יכולה להיות רגישה יותר חסרת סבלנות אולי וצריך להתייחס למצבי רוח ולכאבים. אולי צריך לשים כרית כדי שיהיה לה יותר נוח, לפעמים לשנות את הטמפרטורה של המים, יש שינויים קטנים.
ומה לגבי שימוש בחומרים?
אני אישית לא משתמשת בחומרים, אבל מי שמשתמשת בעיקר בשליש הראשון של ההריון צריכה להיזהר.
עוד מוסיפה ברטה הערה חשובה מאוד: מי שמתעסקים במקצועות טיפוליים חייבים ללמוד עזרה ראשונה כי לקוחה יכולה להתעלף. פתאום יורד לה לחץ הדם, פתאום היא אנמית, וצריך לבדוק איתה אם הערכים של הסוכר בדם השתנו אצלה. זה חשוב.
עור- קוסמטיקה
מהם השינויים החלים בעור בהריון וכיצד צריך להתייחס אליהם?
עליזה: "ההריון הוא לא מחלה ההיפך – הוא בריאות, ורבות הנשים שחושבות שבהריון הן צריכות להפסיק לעשות דברים, כשדווקא בהריון חשוב להמשיך להזין וללחח את העור ולא להפסיק את כל התהליכים הללו. בהריון אישה עוברת שינויים הורמונליים והדבר גורם לירידה בטונוס (ירידה במתח העור) ולכן דווקא בתקופת ההריון היא חייבת לשים את כל החומרים המזינים והמלחחים כדי לשמוח על המרקם והטקסטורה של העור.
בזמן ההריון ניתן לצפות שכל הכתמים והסימנים יהיו בולטים יותר (קלואזמה – מסכת הריון/היפרפיגמנטציה)".
מימי: "העור בהריון מתנהג בצורה מאוד קיצונית אצל חלק מהבנות הוא זוהר ויפה במיוחד ואצל חלקן ישנן התפרצויות אקנה אפילו קשות שדורשות התייחסות מיוחדת. בעיה נוספת וחשובה שמאפיינת את העור בזמן הריון היא פיגמנטציה, השינויים בהורמונים גורמים לכתמי עור קשים במיוחד בשפם ובלחיים".
על מה חשוב להקפיד?
חשוב להקפיד על הגנה מהשמש ושימוש בחומרים אנטי פיגמנטטיבים. הטיפולים המומלצים הם טיפולים נגד פיגמנטציה כדי להימנע מהיווצרות כתמים נוספים, טיפולי החדרת לחות כדי להחדיר לעור חיות ואנרגיה. במקרה הצורך – טיפולי אקנה עדינים ללא חומרים אגרסיביים.
האם יש דברים שאסור לעשות בהריון?
מימי: "אסור להשתמש בטיפולי חשמל, טיפולי הסרת שיער, טיפולי צלוליט ועדיף להימנע מכל טיפול שעלול לגרום לשינויים פנימיים בגוף".
עליזה: "אסור להכניס הורמונים לעור ואסור חומרים כימיים כגון רטין A והידרוקינון".
מהי שגרת הטיפוח המומלצת?
עליזה: "בבוקר לנקות את העור עם גרגירים וסבון ללחח אותו בלחות ולהזין אותו באמצעות חומרי הזנה ולחות, המבוססים על ליפוזומים וצרמידים ולאחר מכן למרוח מקדם הגנה ומייק-אפ ובערב לנקות את העור ולמרוח לחות, הזנה וסרום".
מימי: "הקפדה יתרה על ניקוי, מומלץ לא עם חומרים שמכילים אלכוהול או חומצות חזקות. במקרה הצורך רצוי סרום אנטי פיגמנט, מעליו קרם לחות עם הגנה מעל 15 כדי להימנע מהיווצרות כתמים ובלילה קרם שעובד על חידוש העור. הוא יכול להכיל רטינול או חומצת AHA כדי לשפר את מרקם העור ואת הגוון".
איפור
לשלי גפני טיפים לאיפור לאישה ההריונית:
הגנה מפני השמש – עור הפנים מושפע בקלות משינויים הורמונליים בכלל ובתקופת ההיריון בפרט ולכן יש להקפיד למרוח קרם לחות עם מסנני קרינה או קרם הגנה מפני השמש, על אזור הפנים והצוואר לפחות עשר דקות לפני האיפור. הקרם פותח את הנקבוביות וחשוב לחכות מספר דקות עד לסגירתן מחדש, טרום השימוש במוצרי איפור בכלל ומייק-אפ בפרט.
טנדר מט – בתקופת ההיריון, קיימת נטייה לפעילות יתר של בלוטות השומן בעור הפנים. לכן, מומלץ להשתמש בבסיס מט לפנים טרום האיפור, על מנת למנוע הזעת יתר ולהענקת מראה מט וקורן לעור הפנים.
מייק אפ – להסתרת כתמי פיגמנטציה ולכיסוי דק ואחיד של עור הפנים מומלץ להשתמש במייק-אפ עם מקדם הגנה ולהתאימו לגוון העור באזור בית החזה ולא באיזור הצוואר, משום שהעור באיזור הצוואר חשוף פחות לשמש ולכן צבעו תמיד יהיה בהיר יותר לעומת הפנים.
קונסילר – העור באזור העיניים עדין ומלא קמטוטי הבעה ולכן מומלץ לכסותו באמצעות קונסילר עם מקדם הגנה בלבד. יש לשים לב – קונסילר בהיר מדי יוצר גוון אפרפר ולא מחמיא. להסתרת עיגולים שחורים מתחת לעיניים או כתמי פיגמנטציה כהים במיוחד יש להשתמש בקונסילר בגוון בהיר יותר מאשר צבע העור.
סומק – מומלץ להשתמש בסומק עם מקדם הגנה. אם העור נוטה לאדמומיות בתקופת ההיריון מומלץ להימנע מגוונים ורודים ולהשתמש בסומק בגוון כתמתם או חום, לאיזון העור ולהענקת מראה רענן וטבעי.
הצללות – בהריון קיימת נטייה לנפיחות קלה ו/או שינוי גוון עור הפנים. לכן, מומלץ להצליל את איזור המצח הגבוה ועצמות הלחיים בעזרת סומק משזף 'ברונזר' עם מקדם הגנה. יש להקפיד לפדר את הפנים לפני השימוש בסומק, שכן הנחת סומק משזף ישירות מעל מייק-אפ עלולה ליצור כתמים על העור.
שפתיים – בזמן ההיריון השפתיים נוטות להתנפח, כלי הדם מתרחבים והשפתיים מאדימות. לכן מומלץ, להשתמש בגלוס בגוון טבעי ולא בגוון דומיננטי.
ידיים ורגליים – הידיים והרגליים נוטות להתנפח בזמן ההיריון. מומלץ להשתמש בלק בגוון טבעי/חלבי, לעידון המראה.
עיניים – בתקופת ההיריון מומלץ להשתמש במוצרים עמידים יותר, למניעת זליגת האיפור ולכן מומלצות צלליות הקרם לסוגיהן, הנוחות לשימוש ועמידות לאורך זמן.
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם