האם החשיפה לשמש מהווה כתם לכל החיים? כל המידע על אבחון כתמי עור- פיגמנטציה, הדרכים למניעת התופעה ואת הטיפולים הקיימים שיסייעו לכם להיפטר ממנה
ד"ר רוזנברג-הגן
צבע עורנו נקבע ע"י מלנין, הנמצא בשכבת העור העליונה- האפידרמיס בתוך תאים הנקראים מלנוציטים.
המלנוציטים מפוזרים על פני הגוף באופן אחיד פרט לנקודות החן. במקומות אלה נמצאים צברים של מלנוציטים.
מספר המלנוציטים הוא פחות או יותר שווה בין כל בני האדם אך כמות המלנין הנוצרת במלנוציטים שונה מאוד מאדם לאדם וקובעת את צבע עורו. הכתמים בעור תלויים בשני גורמים עיקריים:
בראש ובראשונה מגורמים תורשתיים (Beckers Nevues): כתם חום מלווה בשיעור בעיקר על הכתפיים, החזה והשכמות, וכתמים בצבע חום בהיר שיכולים להופיע בכל גיל ובכל חלקי הגוף. הסוג השני קשור בגורמים סביבתיים- קרינת השמש: נמשים, כתמי גיל,כתמי הריון. ייצור יתר של מלנין גורמת להיפרפגמנטציה.
ההפרעות בפיגמנטציה מתבטאות בשתי צורות:
1. היפופיגטציה- חוסר בפיגמנט. הידועים שבהם הם מחלת הויטליגו, היפופיגמטיה פוסט דלקתית ועוד.
2. היפרפיגמטציה- פיגמנט וכתמים הנמצאים בשכבות השונות של העור: האפידרמיס והדרמיס. הטיפול בהיפרגמיטציה הוא טיפול קשה ותלוי בסוג הכתמים שאנו צריכים לטפל בהם.
תופעות שכיחות של היפרפיגמנטציה
• מלזמה- נקראת גם "המסכה של ההריון"- הופעת כתמים רחבים וסימטריים המופיעים בעיקר באזור הפנים (לחיים והמצח) אצל נשים צעירות, בעיקר כהות עור ובאזורים חמים. התופעה נובעת מהשפעת ההורמונים בזמן הריון, עקב נטילת גלולות או תרופות אחרות עם החשיפה לשמש. התופעה משתפרת עם הזמן אחרי הלידה או לאחר הפסקה של נטילת הורמונים, אך לעיתים נותרת לזמן רב.
הטיפול המניעתי: כולל הפסקה של כל הגורמים היכולים לגרום לפיגמנטציה. הורמונים תרופות מסוימות כמו: ווליום וקורטיזון, וכולל שימוש במקדמי הגנה המכילים טיטניום, אויקסיד, זינקאסרד ואבובנזין.
טיפול להבהרת העור: נעשה על ידי שימוש בחומרים אקטיביים בהם הידרוקונין 2% ו-4% שניתנים ע"י רופא. חומרים אפקטיבים במיוחד הם תרכובות המכילות לא רק הידרוקונון אלא גם חומצה רטיניאות וחומצה גליקולית.
• היפרפיגמנטציה פוסט אינפלמטורית כתם המופיע בעיקר בכהי עור בעקבות דלקת לאחר פציעה, כוויה ומחלה זיהומית כמו: אקנה, אקזמה, פטרת, דרמטיטיס ועוד, וגם בעקבות טיפולים שונים כגון: פילינג (בעיקר בינוני), הסרת שיער ,טיפול בחנקן. התופעה שכיחה בגברים ובנשים כאחד.
הטיפול המניעתי: להימנע בחומרה חשיפה לשמש, להימנע מתרופות מסוימות ולחומרים הגורמים לגירוי נוסף של העור כמו: FU 5,כסף, זהב והורמונים. הטיפול הוא ממושך ויש להמתין עד שנה ויותר להשגת הבהרה של האזור.
טיפול להבהרת העור: גם כאן נעשה ע"י שימוש בהידרוקינון, רטיניאידים, קורטיזון וחומצה גלוקלית. חומרים אלו הם מעכבים של הטירוסינז שהוא האנזים הגורם ליצירת המלנין. יש להשתמש בשילוב מושכל של חומרים אלו, מאחר ובשימוש אגרסיבי יכולים להחמיר את הפיגמנטציה, במיוחד אם לא נימנע מחשיפה לשמש.
• כתמי שמש (SOLAR LENTIGO)- כתמי גיל שיש מכנים אותם גם כתמי כבד (LIVER SPOTS) למרות שאין שום קשר לכבד. כתמים אלו מופיעים בעיקר באיזור הפנים וכפות הידיים.
• ACANTOSIS NIGRANS – כתמים המופיעים בעיקר בקפלים של העור. מופיעים בעיקר אצל אנשים שמנים וכהי עור מאחר ותופעה זו קשורה במקרים של סכרת ובעיות הורמונליות כמו: מחלת קושינג ואדסון, שחלה פוליציסטית, טיפולים בהורמון גדילה וסטרואידים. במקרה זה הטיפול קשה והתוצאות לא טובות. במקרים שיש תופעה חדשה ומהירה של פיגמנט סימטרי בקפלים בעור הידיים יש לחשוד ולברר מצב של גידולים ממאירים במעי.
• CAROTENEMI- לא מדובר בהופעת כתם סימטרי אלא שינוי בצבע העור בכפות הרגליים והידיים לצבע צהוב/כתום. תופעה זו נובעת מאכילה של מאכלים המכילים CAROTEN כמו : גזר, דלעת ותפוח אדמה מתוק. תופעה זו נעלמת בקלות כאשר משנים את תפריט המזון וצורכים פחות ירקות המכילים CAROTEN.
הטיפול בפיגמנטציה כולל שני שלבים: הטיפול המניעתי והטיפול המבהיר
הטיפול המניעתי:
1. מקדם הגנה- שימוש במקדם הגנה באופן עקבי ומוקפד מהוה הגנה מנזק עתידי והחמרה של הפיגמנטציה. מקדמי הגנה צריכים להיות גבוהים מ-SPF 50.
2. הפסקת נטילת תרופות הגורמות לפיגמנטציה.
הטיפול המבהיר:
1. משחות רפואיות
הידרוקינון- אינו מלבין את העור אלא מפריע ליצירת המלנין. השילוב שלו עם חומרים מקלפים גורם להבהרת העור. ה- FDA האמריקאי אוסר שימוש בהידרקונון מעל 4% אך ישנם תכשירים במרשמים רפואיים שיכולים לתת חומר זה בריכוזים גבוהים יותר.
חומצה רטינאית RETIN A – חומר מקלף איטי. לוקח 6 חודשים עד שרואים שיפור בפיגמנטציה. הטיפול בחומר זה משמש לא רק כמבהיר אלא גם כמשפר את איכות העור, האלסטיות ועובי העור. מטפל באופן אפקטיבי בנזקי הגיל והשמש. בתכשירים קוסמטיים ניתן להשתמש בריכוזים קטנים המאטים את ההשפעה.
חומצות אלפא הידרוקסיות- ניתנת בריכוזים משתנים 4%-5% בדומה לחומצה רטינאית. משפרות נזקי שמש וגיל ומשמשות כעזר לחומרים מבהירים. בתכשירים קוסמטיים ניתן להשתמש בריכוזים קטנים ביותר המאטים את ההשפעה.
חומצה קוגית- מופקת מאורז. מעכבת יצירת מלנין. השימוש בחומצה קוגית עם חומצה גליקולית/ הידרוקינון עוזרת מאוד לתופעת ה"מלזמה". השימוש הוא במרפאות במרשמים בלבד בגלל חוסר יציבות החומצה בתכשירים קוסמטיים.
חומצה אזלאית- מופקת מחיטה ושעורה. בריכוז 20% אפקטיבית בעיקר בכתמי אקנה.
ארבוטין- דומה להידרוקינון. מדכא יצור מלנין.
2. קילופי עור כימיים
קילוף עם TCA- זוהי חומצה שמקלפת את העור קילוף קל- בינוני. עומק הקילוף תלוי בריכוז החומר. בד"כ לקילוף שטחי משתמשים ב-10% ולקילופים בינוניים ב-20%-50% תלוי בעובי העור באזורים השונים בפנים.
קילוף עם FENOL- הפנול הוא חומר שמשתמשים בו מתחילת המאה בריכוזים שונים ובנוסחאות שונות. ניתן לקילוף עמוק מאוד. ככל שעומק הכוויה גדול יותר כך גם נקבל תוצאות של עור ללא פגמנט, תופעה שאנו קוראים לה GOSTY APEARENCE. לכן לרוב אחרי קילופים עם פנול נשים צריכות להשתמש במייק אפ.
לאחר הטיפול בקילופי העור הכימיים, האיסור של חשיפה לשמש גדול וחמור בהרבה. נשים חייבות להשתמש בכיסוי של מקדמי הגנה וכובעים ואפילו שמשיות. הסיכונים בקילופים אלו שהם בעצם כוויות כימיות בפנים ויש אפשרות לזיהום שבסופו של התהליך יכול להסתיים בהבדלי פיגמנטציה בצלקות. לכן קילופים אלו צריכים להיעשות תחת השגחה רפואית מוקפדת ושימוש באנטיביוטיקה בתכשירים אנטי-הרפטיים ואנטי-פטרייתיים.
3. לייזרים רפואיים
לייזרים מסוג CO2 וארביום(ERBIUM) גורמים לקילוף של השכבה החיצונית של האפידרמיס והדרמיס עד לעומקים מבוקרים. הקילוף, בדומה לפילינג הכימי, מקלף את השכבה העליונה המכילה את הפיגמנט. העור המתחדש הוא ללא פיגמנט וצבעו של העור החדש תלוי בעומק הקילוף. גם הריפוי תלוי בעומק. ככל שהעומק גדול יותר העור החדש יהיה בהיר יותר, לכן יש לדאוג שהעומק עדיין ישאיר עור עם פיגמנט טבעי ולא חסר פיגמנט לחלוטין- היפופיגמנטציה.
הלייזר החדש PALOMAR 1540 הוא לייזר הגורם לקילוף ע"י קרן אור ונקרא FRACTIONAL LASER בגלל שהוא יוצר חורים קטנים מיקרוסקופיים בעור. קרני-אור מיקרוסקופיות ומרוכזות חודרות ישירות לדרמיס (השכבה העמוקה של העור) בלי לפגוע באפידרמיס (השכבה החיצונית של העור) וגורמת לחימום הקולגן. החימום יוצר גירוי לבנייה מחדש של סיבי הקולגן בדרמיס, וכך למעשה נוצרת רקמת עור חדשה וצעירה שהיא גם מתוחה וממוצקת יותר.
הלייזר גם מאפשר שימוש באזורים כגון: הידיים, המחשוף והצוואר, אזורים אשר לא ניתן לטפל בהם בקילוף כימי או לייזר אחר- מחשש לפגיעה במשטח העור ולעיכוב בריפוי ולהצטלקות בגלל המבנה השונה של העור.
ד"ר בינימינה רוזנברג-הגן היא מנתחת פלסטית – מומחית בכירורגיה פלסטית אסתטית ומשחזרת, מומחית בכירורגיית כף היד ומיקרו-כירורגיה וחברה באיגוד הישראלי והעולמי לכירורגיה פלסטית