ניתן לעבור את ההריון בשלום ולשמור על עור בריא וחיוני, גם במהלך ההריון וגם לאחריו, גם בחודשי הקיץ החמים
הרמן וויס
בתקופת ההריון חלים בגוף האשה שינויים הורמונליים ופיזיים רבים, המשפיעים בין היתר על עור הפנים, על הגוף ועל השיער. רוב התופעות חולפות זמן קצר לאחר הלידה, אך את חלקן קשה מאוד להעלים, וחלקן יוצרות אי נחת במהלך ההריון. על ידי טיפול מתאים ואימוץ שגרת טיפוח נכונה, ניתן למנוע חלק גדול מהתופעות. ניתן לעבור את ההריון בשלום ולשמור על עור בריא וחיוני, גם במהלך ההריון וגם לאחריו.
כתמי עור חומים
חשיפה לשמש, בשילוב עם השינויים ההורמונליים החלים על האישה במהלך ההריון, מגבירים את הנטייה להופעת כתמי עור חומים (פיגמנטציה) על הפנים. יש כיום מודעות גבוהה לנושא ההגנה על העור מפני קרני ה-UVB (הקרניים המשזפות) ולהימנעןת מחשיפה לשמש, אך רבים אינם מודעים לכך שכ-85% מכתמי העור נגרמים דווקא מקרני ה-UVA, שאליהן אנו נחשפים לא רק כתוצאה משהות בשמש אלא גם מחשיפה לאור החודר דרך החלונות ומגופי התאורה שמעלינו.
מסיבה זו, מומלץ מאוד להשתמש בתכשירי הגנה בכל ימות השנה, לא רק בקיץ, ולהקפיד על תכשירים המכילים הגנה מפני קרני ה- UVBוה-UVA.
כמו כן, מאחר שהעור רגיש מאוד בתקופת ההריון, רצוי להשתמש גםן בתכשירים עם הגנה פיזיקאלית ולא כימית. הגנה זו פועלת לפי אפקט המראה, כשקרני השמש מוחזרות ואינן חודרות לעור, ובכך היא מפחיתה את הגירויים בעור.
תכשיר המעניק פיתרון מושלם לבעיה זו בקרב נשים בהריון הוא ה"קאלם טריפל" – קרם לחות עם הגנה טבעית ופיזיקאלית מפני קרני ה-UVA ו-UVB, שמכיל גם דמי מייק-אפ המעניק לעור גוון אחיד ומטשטש את הכתמים שכבר הופיעו.
סימני מתיחה
הופעת סימני מתיחה על העור היא אחת מהתופעות הנפוצות ביותר במהלך ההריון. סימני המתיחה נגרמים עקב השינויים ברקמת החיבור של העור ומתיחתו, הגורמים לפגיעה בסיבי הקולגן והאלסטין שאחראים לחוזק העור ולגמישותו.
לאחר הופעת סימני המתיחה כמעט ולא ניתן לטפל בהם. מאחר שכך, וכדי שלא יישארו סימנים לצמיתות, חשוב להקפיד על טיפול מונע. שימוש יומיומי בקרם לחות לגוף וכן עיסוי של האזורים העלולים לסבול מסימנים המתיחה, מגבירים את גמישות העור ויכולים למנוע לחלוטין את הופעתם של סימני המתיחה.
פצעונים ואדמומיות על הפנים
בעקבות השינויים ההורמונליים במהלך ההריון יש התגברות של תופעות כגון פצעונים (גם על הגוף), שומניות יתר, אדמומיות וסבוריאה. הסיבה לכל התופעות הללו היא הפרשה מוגברת של הסבום, שכבת ההגנה והלחות הטבעית שהעור שלנו מייצר. כדי לטפל בתופעות אלה יש לעזור לגוף לאזן את הפרשת הסבום, וזאת בעזרת כמה דרכים:
תזונה נכונה – חשוב להקפיד על תזונה הכוללת הרבה ירקות, רצוי אורגניים ולא מבושלים, מומלץ להשתמש בחלבונים רזים ובשומנים צמחיים איכותיים, דוגמת שמן זית ושמן קנולה, וכדאי להימנע לחלוטין משימוש בשמנים שעברו הידרוגנציה, דוגמת מרגרינה, המצויים גם בעוגיות ובמאפים קנויים.
שימוש בתכשירי לחות מתאימים – מומלץ להשתמש בתכשירים שיודעים לאזן את הפרשת הסבום.
"משמעת מים" – מומלץ לשתות כמות של כ-8 כוסות מים ביום, ולהימנע משתיית משקאות מוגזים.
נשירת שיער לאחר הלידה
רוב הנשים נהנות בתקופת ההריון ממראה שיער בריא יותר ומלא ברק, שכן העלייה בכמות האסטרוגן והפרוגסטרון מגבירה את צמיחת השיער ומאפשרת את חיזוקו. עם זאת, לאחר הלידה רבות מהנשים סובלות מנשירת שיער, כאשר לרוב זו תופעה זמנית החולפת תוך כמה חודשים.
כדי לשמור על שיער מטופח, חשוב להבריש אותו במברשת עדינה, להשתדל להימנע מסירוק שיער רטוב, וכן להשתמש בשמפו עדין הפועל לחיזוק שורשי השיער.
כדאי לצמצם ככל האפשר את השימוש בפן, או לחילופין להגן מפניו על השיער על ידי שימוש בקרם לחות שישמור על חוזק השערה.
גרד הריוני
ישנן נשים הסובלות במהלך הההריון מגרד ומאדמומיות באיזורים שונים של הגוף. ברוב המקרים, תופעה זו מתרחשת החל מהשליש השני של ההריון, וחולפת כמה ימים לאחר הלידה.
כדי להרגיע את העור ולהקל על תחושת הגרד, רצוי למרוח קרם גוף המרגיע את הגרד, ומומלץ להשתמש בתכשיר שמתאים במיוחד לעור רגיש.
רגישות בעור
כחלק מהשינויים המתחוללים בגוף האישה במהלך ההריון, הגוף כולו – ועור הפנים בפרט – הופכים לרגישים מאוד. העור סופג את התכשירים שהאישה מורחת עליו, ולכן חשוב להשתמש בתכשירים המותאמים לעור רגיש. רוב התכשירים בשוק הינם היפואלרגניים, אך במהלך ההריון חשוב במיוחד להשתמש בתכשירים שגם עברו את בדיקת הרגישות המחמירה יותר. כמו כן, מומלץ להימנע משימוש במוצרים המכילים רטינול, פנול או SLS, וכמובן שאין להשתמש במיכשור חשמלי קוסמטי, כגון מכשיר להחדרת לחות, לייזר, אפילציה ועוד.
הרמן וויס, רוקח מומחה ויועץ מדעי ל"סבוקלם"
צילום: אימג' בנק ישראל