שאיבת שומן נקודתית נעשית מהירכיים, מהצוואר ומהישבן. כיצד זה מתבצע ולמי זה מתאים?
ד"ר דין עד אל
החלום הגדול של מי שנכנסים לדיאטה ולפעילות גופנית נמרצת הוא לראות את עצמם רזים וחטובים בסופו של התהליך, אלא שבמקרים מסוימים, למרות העבודה והמאמץ המושקע, המראה מאכזב: הירכיים עדיין עבות הישבן בולט מדי והצוואר נראה עבה ולא נשי.
במקרים כאלה, מדובר כנראה במבנה גנטי ובשומן שאינו השומן "הרגיל" שאנו מכירים. שומן זה בדרך כלל קרוב יותר במבנהו למה שבונה את "מאגרי החירום" של הגוף, ועל כן הוא "מתעקש להישאר" ואינו מגיב לשינויים בגוף בעת דיאטה או פעילות ספורטיבית.
האזורים הנוחים ביותר להצטברות שומן "עקשני" מסוג זה הם הירכיים, הצוואר, הישבן ולעיתים גם השוקיים. מתסכל? כן, לפעמים. כיוון שמדובר באזורים ספציפיים ומוגדרים – ירך, ישבן וכדומה – קל יותר לטפל בהם באופן מקומי באמצעות שאיבת שומן נקודתית. בדרך כלל, השאיבה מבוצעת בהרדמה מלאה, אלא במקרים בהם מדובר בכמות קטנה מאוד המאפשרת את ביצוע הפעולה בהרדמה מקומית. הפתרון הזה שקיים היום הוא הליך המבוצע תחת פיקוח רפואי, המחטב ו"מפסל" את האזורים הבעייתיים בקלות ובזמן קצר ומבטיח שהשומן הזה לא יחזור לגוף. חשוב לעשות את ההליך אצל רופא בעל ניסיון כדי שלא ייווצרו שקערוריות ו"חורים" כתוצאה מעודף שאיבה.
כיצד מתבצעת השאיבה?
א. שלב ראשון, הרדמת המקום: הזרקת מי מלח ואדרנלין מתחת לעור לכיווץ כלי הדם בתוספת חומרי הרדמה המאטים ומקטינים את רמת הכאב לאחר השאיבה.
ב. שלב שני, החדרת הצינורות וביצוע השאיבה: לצורך שאיבת השומן מוחדרים לאזור צינורות מתכתיים דקיקים המחוברים למכונה. הצינורות זזים ונעים ניעות קטנות המפרקות את תאי השומן ואלה נשאבים החוצה.
ג. שלב שלישי, שלב החבישה: בשלב זה, נחבש האזור למשך שישה שבועות בתחבושות לחץ הגורמות לעור להתכווץ. שלב זה חשוב לא פחות מהשאיבה עצמה שכן לאחר הוצאת נפח מהגוף – חשוב שהעור מלמעלה יתכווץ ולא יישאר רפוי ו"תלוי".
החלמה
ככל שהשאיבה קטנה יותר, כך ההחלמה מהירה יותר.
לאחר שאיבת 500 מ"ל, לדוגמה – אפשר מיד להשתחרר הביתה ולשוב לתפקוד כמעט מיד. לאחר כמויות גדולות יותר של שאיבה, ייקח לגוף מספר ימים להתאושש, אם כי אין המדובר בשבועות.
למי מתאימה השאיבה?
למי שרוצים רק לתקן חלק קטן בגופם, אורח החיים שלהם ספורטיבי, התזונה שלהם נכונה ואין להם בעיית עודף משקל (ק"ג-שניים אינם נחשבים לעודף במקרה זה…).
למי השאיבה המקומית אינה מתאימה?
למי שסובלים מעודף משקל רציני וסבורים שהשאיבה תפתור אותם מדיאטה. ובכן: ביג מיסטייק! כמות השומן המותרת לשאיבה קטנה מאוד בדרך כלל ומטרתה לחטב ולפסל. השאיבה אינה מחליפה דיאטה ואם תבקשו לשאוב את השומן שלכם – סביר להניח שיבקשו מכם לחזור שוב, רק לאחר הירידה במשקל במסגרת דיאטה מסודרת.
גם מעשנים כבדים, אנשים מבוגרים שאיכות העור שלהם לא מאפשרת כיווץ טוב של העור או מי שירדו משמעותית במשקל ונותרו עם עודפי עור – אינם מועמדים לשאיבה מקומית.
פעם אחת ודי
אותו שומן עקשני שגורם לנו צרות במראה, עושה לנו נחת בשלב השאיבה: מסתבר, שכששואבים את השומן "העקשני" – תאי השומן לא ישובו ויתפתחו עוד באזור השאיבה.
מתי מומלץ לבצע שאיבן שומן?
כיוון שהחבישה האלסטית אינה נוחה או נעימה במיוחד בימי הקיץ המיוזעים – מומלץ לבצע את שאיבת השומן בימי הסתיו והחורף.
ד"ר דין עד אל הוא מומחה בכירורגיה פלסטית, המנהל הרפואי של רשת מרפאות "כללית אסתטיקה",
ומנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית וכוויות במרכז הרפואי "רבין"
צילום: אימג' בנק ישראל