גם בעיצוב העסק המשמש למכון יופי, מספרה, עמדת ציפורניים – יש להקפיד על ה'טוטאל לוק', תוך חוויה עיצובית הוליסטית.
אלונהבכר רטנר
משחר ההיסטוריה האדם מייחס לצבעים חשיבות רבה המשפיעה על התנהגותו, הרגשתו ותפיסתו את עצמו ואת האחר. לכן, ישנה חשיבות מכרעת לבחירת הצבעים ושילובם במקומות העבודה ובבתי העסק. לכל בית עסק יש אופי משלו, ולכן, באופן טבעי, עיצוב מספרה, מכון יופי, או עמדת פדיקור תראה שונה בתכלית.
אנחנו יודעים כי בחירה נבונה של צבעים תיצור את התגובה הרצויה בכל הנוגע לאנרגיות הרצויות, תפיסת המרחב ומיקוד תשומת הלב של הלקוחות ולכן, חשוב להכיר את אופי המקום ולהשקיע מחשבה במה שרוצים "לשדר" ללקוחות, כדי שרצונות אלו ימצאו את מקומם בתוך העיצוב המתוכנן. עמדת המכירה תראה שונה מעמדת הטיפול למשל ובוודאי מהמשרד של המכון – זאת, משום שכל חלק של המקום מיועד למטרה פרודוקטיבית אחרת, והעיצוב יכול לתרום להגברת האווירה הרצויה במקום, ממש כמו שהוא יכול להפריע לה…
מה שכן, חשוב לזכור שכדאי שהמקום כולו "ידבר באותה שפה עיצובית אחת". כלומר, כמו שאתם תטפלו באישה בוגרת בטיפול האנטיאיג'ינג המתאים לה, תאפרו אותה באיפור התואם את גילה ולא באיפור זרחני וזועק, תדאגו שהתסרוקת שלה לא תהיה בסגנון אוונגרד וגם הציפורניים יעשו בהתאם – כך ראוי שיעוצב המקום שלכם. מקום השומר על ה'טוטאל לוק'.
תפקידו של אדריכל הפנים
תפקידו של אדריכל הפנים הוא קודם כל לעמוד על צרכי העובדים והלקוחות ולעצב עבורם חלל שיוביל להתנהגויות ותגובות רצויות בסביבת העבודה. וכל זאת ע"י שילוב של צבע ומרקם באמצעותם ניתן להשיג סביבת עבודה מגרה, מספקת המשמשת פלטפורמה לחדשנות, שיתופי פעולה, זרימה חופשית של רעיונות ומעודדת תקשורת פתוחה.
במקביל יש לחשוב על "מערכת ההפעלה" של העסק כיצד הכל עובד ומתחבר יחדיו למקום פונקציונאלי וכמובן לייצר בידול וזהות/DNA השונה מעסק לעסק וזאת בשל הערכים והיעדים השונים מהאחד לשני.
דוגמת עיצוב: המרכז לקוסמטיקאית, רמת גן
לאחרונה עיצבנו את המרכז לקוסמטיקאית הממוקם ברמת גן, ברחוב שוהם 2.
מחלל זה ניתן ללמוד רבות כיצד ניתן לייצר זהות ובידול עסקי.
יצירת יחודיות: זהו חלל של 1,200 מ' המתפרש על פני קומה אחת ומחולק לשלוש חטיבות: קוסמטיקה, טכנולוגיה ובית ספר ללימודי קוסמטיקה. למעשה, ישנו שלוש חטיבות עצמאיות וכולן תחת קורת גג אחת. נדרשה התייחסות נבדלת לחטיבות אלו מבחינת המיתוג והעיצוב, לצד שמירה על קו אחיד ושפה גרפית משותפת של המקום כולו.
המרכז לקוסמטיקאית הוא מותג המתמחה בתחום השיווק וההפצה לקוסמטיקאיות. הייחודיות של המרכז מתבטאת בריכוז מגוון רחב של פתרונות ומוצרים לאנשי מקצוע בתעשיית הקוסמטיקה והאסתטיקה – הכל כאמור תחת קורת גג אחת.
קביעת ערכים – קביעת צבעים:
בתחילה החלטנו על ערכים אותם נרצה להדגיש ופרטנו אותם למילון מונחים: חדשנות, מדע, ניסיון, ידע, חוויה, קוסמטיקה, אסתטיקה, טכנולוגיה מומחיות, מקצועיות, ניסיון, יופי, ניקיון, נשיות, היי-טק, עסקים, מותגים, מעבדות, מגוון. מתוך כל מאגר הערכים הללו נבחרו הצבעים טורקיז, ירוק וסגול שמשדרים לדעתנו את הערכים הללו.
בתחילה חשבנו לתת לכל חטיבה צבע אחד אך לבסוף הוחלט כי שלושת הצבעים יבואו לידי ביטוי בצורה זו או אחרת בכל חטיבה ובלוגו שלה. שידגישו כל חטיבה בנפרד: אקדמיה – שזהו חלל בית הספר; טכנולוגיה – אלו הם אזורי המכירה של מוצרי טכנולוגיה לקוסמטיקה; וקוסמטיקה – שזוהי למעשה החנות המיועדת לקהל המקצועי בלבד.
כלומר, לכל חטיבה יש לוגו משלה, אבל בכל חדר מחדרי המקום, ובכל פרט יש איזכור של השפה של המקום כולו.
כאמור, בחרנו את שלושת הצבעים משום שכל אחד בנפרד וכולם יחדיו מביעים את מילון המונחים שיצרנו הכולל חדשנות ידע מדע וכו'. הצבעים מופיעים בכל אחד מן החללים בצורה אחרת כדי ליצור אחדות מרומזת. הם מופיעים גם בנקודות ריהוט כמו עציץ או כיסא, או שהם מופיעים כקיר למשל. בכל מקום הם מופיעים בצורה שונה ויש על כך מחשבה והקפדה עד הרמות הקטנות ביותר – עד הכוס המוגשת ללקוח.
מי שנמצא במקום לא תמיד מבין או רואה את ההקשר, אבל זה לא חשוב. מה שחשוב הוא שנוצרה זהות עיצובית שמשדרת את אותם הערכים כל הזמן. אנחנו מאמינים שיש לזה כוח. גם אם זה מופיע בנגיעות. יש שילוב צבעוני בכל החומרים – בגרפיקה, בעבודת הנגרות, בחפצים – הכל בשפה ויזואלית חזותית אחת כשהקירות והרצפה בצבעים ניטרליים כדי להבליט את הצבעים הנבחרים.
חטיבת המרכז לטכנולוגיה אסתטית – חטיבה זו מתמחה בייבוא ושיווק מכשור טכנולוגי למכוני קוסמטיקה. באיזור זה של המתחם ניתן דגש על עיצוב המשדר קדמה טכנולוגית ותחושת היי-טק, לכן החלל ברובו לבן למעט פרקט בכניסה וארון אפור דרמטי.
בהמשך החלל ישנה תצוגה של המכשור.
מהכניסה ניתן לראות את חלל המשרדים ואת חדר הישיבות. כמו כן יש בחלל זה נגיעות של סגול שהוא כאמור אחד מצבעי הלוגו. לחדר הישיבות בחרנו כסאות בצבע צהוב ניאון שהוא צבע מאוד עכשווי ולא ברור מאליו כבחירה לצבע בחדר ישיבות.
חטיבת המרכז הרב תחומי ללימודי הקוסמטיקה – זהו בית ספר למקצועות הקוסמטיקה והוא משלב את כל צבעי של הלוגו. קיר שלם ירוק שהלוח מושתל בתוכה במסגרת שנעשתה בעבודת נגרות, פורמייקות ירוקות וגם כאן הצבעוניות היא עד רמת הפח.
עיצוב המשרדים: כאן חשוב היה ליצור תחושה של גאוות יחידה עבור העובדים והלקוחות. הדבר נעשה גם בעזרת משפטים הכתובים על הקירות, שתרמה גליה תורן חן, שהיתה יועצת שיווק ומיתוג לפרוייקט. הלקוחות הם לא רק אלו שקונים או לומדים, אלא גם העובדים וגם הם עבורם מיועד העיצוב. את תחושת גאוות היחידה חשוב להעביר גם להם.
סביבת העבודה משפיעה גם על העובדים
יש מחקרים שמראים שהעובד בחברה הוא לא פחות חשוב ושאם יש לו חדוות ויצירה וכיף לבוא למקום, פינות ישיבה נוחות, תאורה נכונה שמאירה את המקום– כך תעלה הפרודוקטיביות שלו. כלומר, בנוסף מיצירת מקום נוח לעבודה מבחינה פיזית מייצרים הודות לעיצוב קשר לשפה העיצובית. זו הסיבה שגם בחלל המטבחון, במקום בו אוכלים העובדים, יש את אותם הצבעים. הרעיון הוא שהשפה העיצובית המבטאת את ערכי המקום תחלחל למערכת כולה עד אחרון העובדים. שפה שמאפיינת את חזון החברה וערכיה עם קירות שלמים שנצבעו בצבעי הלוגו על מנת לחדד את ערכי החברה.
הצבע ככלי עיצובי
השימוש בצבעוניות במקומות לא שגרתיים כדוגמת כיתות הלימוד שם קיר נגרות בכל כיתה מייצג צבע מהלוגו של החברה שימוש בצורניות של הלוגו כמקומות ישיבה בחלל בית הספר, כל אלו ועוד יוצרים חוויה וזהות עיצובית חד-פעמית המותאמים למרכז.
אזור החנות מאופיין בעיקר על גווניו של הסגול זה מתחיל מעמדות המכירה עצמן אשר לבנות בחלקן התחתון ובחלקן העליון ישנו צבע סגלגל עדין. זהו פתרון לכך שמשטח העליון תמיד ישאר נקי מאבקת האיפור. נגיעות סגול כהה ניתן לראות בכסאות הישיבה ובאהילים.
כמו כן ישנן יחידות נגרות מפורמייקה אפורה כהה המיועדות למותגים היוקרתיים יותר ושם גם ישנה תאורה להבדיל משאר המידוף של המכירה בחנות וזאת על מנת לתת צורת מכירה יותר יוקרתית למותגים המובילים של המרכז.
תפקיד התאורה
אהילים יוצרו במיוחד בצבעי החברה כדי לחדד את צבעוניות החדרים – בכל חללי הקומה ישנם אהילים שונים בצבעים שונים ובצורות שונות לדוגמא: מעל כל דלפקי הקבלה החלטנו על אהילים ירוקים, מעל דלפקי המכירה סגולים, בחדר הישיבות החלטנו שיהיו אהילים בשחור-לבן.
החלל עצמו נקי ומזמין ומהווה בסיס לערכים ולצבעוניות החברה.
בכיתות הלימוד הצבעוניות שולטת עד הפרטים הכי קטנים מה שבסופו של דבר יוצר חלל הוליסטי "המדבר" אף הוא באותם צבעי מותג וברוח ערכי החברה.
לסיכום, כיום נראה שלא ניתן להתעלם עוד מסביבת העבודה ואזור המכירה ויש להקדיש תשומת לב מרבית לכל הפרטים ובייחוד בבחירת הצבעים.
בבואנו, מעצבי הפנים, לעצב עבורם סביבת עבודה ואזורי מכירה, אנו לוקחים בחשבון את מטרות הארגון ומשלבים אותם עם צרכי העובדים והלקוחות כאחד – תוך מתן דגש על הצבעים הנכונים עבורכם והחוויה המתאימה לכל עסק וזאת על מנת לייצר זהות ובידול עסקי.
אלונה בכר רטנר היא אדריכלית פנים, סטודיו 180
צילומים: שי אפשטיין
פרסם כאן מודעת לוח חינם!