בעיצומו של החורף הסוער ביותר זה שנים, לפניכם טיפים לטיפול ב-10 הבעיות
השכיחות ביותר על גופנו
ד"ר אלכס אלטס
1. קור
הקור גורם לכוויות קור בכפות הידיים והרגליים ובמיוחד באצבעות, דבר המתבטא בנפיחות, אודם, לעתים גוון כחלחל, כאבים ואף הפרעה מסוימת בתפקוד.
דרכים למניעה וטיפול: נעלי חורף מחממות, כפפות, עדיפות לכפפות עור עם בטנת כותנה, כפפות שכל האצבעות חוץ מהאגודל בחלל אחד.
חשוב להקפיד על לבוש מתאים ולא לזלזל בטמפ' הנמוכות כי הן פוגעות בנו.
טיפול בעור יבש
1. שימון העור – שימוש בתכשירי לחות, החל מסבונים ושמפואים לגוף (נטולי סבון) או שמני רחצה , וכן שימוש בכמויות נדיבות ש קרם לחות. לבעלי עור רגיש מומלץ להשתמש בקרמים נטולי בושם.
2. מומלץ להשתמש בתכשירים ייעודיים לעור יבש בעלי רמת חומציות p.H 3.5 – רמת החומציות המתאימה והטובה ביותר לעור הפנים, כמו למשל סדרת לקטופיל לטיפוח עור יבש של חברת התרופות "כצט".
3. שינוי ההתנהגות במקלחת. המקלחת המומלצת צריכה להיות קצרה , להמשך דקות ספורות בלבד, כאשר טמפ' המים לא עולה על טמפ' הגוף (מים פושרים). ההמלצה היא לחמם את חדר האמבטיה עצמו.
4. מומלץ ללבוש בגדים מבדים טבעיים דוגמת כותנה , פליז , פלנל וכד'. להקפיד ללבוש בגדים המונעים את חדירת הרוח.
5. במקרים של יובש קיצוני שלא מגיב לטיפולים הנ"ל, יש לפנות לייעוץ לרופא העור.
העונה האידיאלית לטיפולים אסתטיים
אין רע בלי טוב, החורף מספק לנו עונה אידיאלית לכל הטיפולים האסתטיים אותם אנו נמנעים מלבצע בחודשי הקיץ.
בתקופה זו ניתן לבצע פילינגים בכל העומקים ובכל הרמות, טיפולי לייזר (להסרת כתמים, הסרת שיער, מיצוק העור וכד'), טיפולי מילוי נפחים וקמטים (דוגמת סטילאג') טיפולי מזותרפיה ברמות שונות (דוגמת "הידרומקס") , הבהרת כתמים בשיטות שונות וכד'. הסיבה העיקרית לכך היא פעילות נמוכה של השמש שהיא הגורם העוצר אותנו בחלק מהטיפולים הללו בחודשי הקיץ: טיפולי לייזר בעונת הקיץ, למשל, כרוכים בסבירות גבוהה של כוויות, וכל בחורה שהתנסתה בהסרת שיער בלייזר יודעת שלא מומלץ להיחשף לאחר הטיפול לשמש.
הזרקות באמצעות חומרי מילוי ומזותרפיה עמוקה הינם טיפולים הכרוכים בשטפי דם. חשיפה שטפי הדם לשמש גורמת להתכהות או לפיגמנטציה ניכרת באזורים של שטפי הדם . הפיגמנטציה עלולה להמשך ימים ארוכים וגם שבועות .
2. תנורי חימום
תנורי החימום,למעט השפעתם הטובה ותרומתם לחימום הבית, עלולים להפוך לכלי בעייתי בעת שימוש לא נכון. ישנם לא מעט אנשים שמשתמשים בתנורים מסוג זה ככלי חימום אישי ונצמדים אליו, כאשר העור ממש קרוב לגוף החימום. חום התנור גורם לשינויים בעור המתבטאים ביתר פיגמנטציה וגם בסוג מיוחד של פיגמנטציה המופיעה בצורה רשתית בגוון כחלחל או כהה שעלולה להיות גם בלתי הפיכה. הדבר מאוד אופייני לבחורות צעירות ששמות את התנור בקרבת רגליהן.
אין טיפול לתופעה זו- מומלץ לנתק מגע עם החימום ולחמם את העור בדרכים אחרות מבלי להיצמד לתנור.
3. מזגנים
המזגן פולט אוויר חם ויבש מאוד, דבר הגורם לירידה בלחות בחלל החדר וכן ליובש הן בריריות (עיניים, אף) והן בעור עצמו .
התוצאה- עור וריריות יבשים , כאשר בריריות – הדבר מתבטא בדלקות עיניים, יובש בעיניים ובאף וכן בשיעול . בעור- הדבר מתבטא ביובש של העור.
דרכי מניעה: שימוש במזגנים בהם יש אפשרות להוסיף אדים, כאלה המאפשרים לווסת את רמת לחות האוויר הנפלטת מהמזגן . אם הבית לא מצויד במזגנים מסוג זה מומלץ לדאוג למקור לחות אחר כמו מכשיר אדים וכד'.
4. מקלחות ארוכות וחמות
מקלחות חמות ומענגות הינן אחד התענוגות הגדולים ביותר בחורף. מסתבר שלתענוג הזה, כמו לכל תענוג, יש גם מחיר. העור שלנו המוגן על ידי שכבת שומן שמיוצרת על ידי בלוטות החלב שבעור. תפקידה של שכבה הזו הוא לשמור על עורנו בפני התייבשות וגם מפני השפעה של גורמים העלולים לגרום לרגישות העור. כאשר טמפ' המים במקלחת עולה על טמפ' הגוף, השכבה המגנה הזו, נמסה ונשטפת משטח הגוף. דבר זה גורם להתייבשותו של העור ולעתים אף לעור יבש ורגיש בצורה קיצונית.
דרכי מניעה: במקום לחמם את המים, מומלץ לחמם את חדר האמבטיה.
5. החמרה של מחלות עור כרוניות
בתקופת החורף נצפית החמרה במחלות עור כגון פסוריאזיס, סיבוריאה, דרמטיטיס אטופיס (אסטמה של העור) , דבר שמן הסתם מהווה מטרד לאנשים שסובלים מהמחלות האלה .
דרכי מניעה: להיות מודעים לכך שהתקופה הזו עלולה לגרום להחמרה של המחלות. לנקוט צעדים המונעים את ההחמרות, לבקר אצל רופא העור המטפל לקבלת המלצות למניעה וטיפול במידת הצורך.
6. "שרקיות" רוחות מזרחיות קרות ויבשות
רוחות אלה מתבטאות בקור עז החודר עד העצמות, וביובש וגורמות ליובש ניכר של העור.
טיפול: להתלבש היטב.
7. יום קצר
מחשיך מוקדם, קמים בחושך וחוזרים הביתה בחושך. הדבר גורם לשינויים הורמונאליים ושינויים בויסות תהליכים במערכות גופינו . דבר זה מתבטא במגוון סימפטומים ביניהם, מצב רוח ירוד, האטה בחלוקת התאים הגורמת להאטה בתהליכי התחדשות העור, האטה בצמיחת השיער והציפורניים ועוד .
טיפול: טיפולים המסייעים לשיקום העור ומזרזים את חלוקת התאים, למשל: טיפולי אסתטיקה : טיפולי פילינג, מזותרפיה, טיפולים משולבים – למשל, מזותרפיה ולייזר, המדרבנים את העור לחלוקה והתחדשות . זאת בשילוב טיפול בעור יבש.
8. ההשלכות ההרסניות של הקיץ שחלף
בעקבות החשיפה לקרינת השמש במהלך הקיץ, העור שלנו צובר את הרדיקלים החופשיים שהשפעתם ההרסנית באה לידי ביטוי דווקא בחודשי החורף. הביטויים הם כתמי שמש, ניוון תאי העור ופירוק הסיבים שבתוך העור, סיבי קולוגן וסיבי אלסטין, המשווים חוזק וגמישות לעור.
דרכי המניעה: למנוע את נזקי העור עוד בחודשי הקיץ, להיחשף בצורה נכונה ומתונה לשמש.
אם כבר הגענו למצב הבעייתי בחורף, מומלץ לעבור טיפול בנוגדי חמצון: הזרקות של מזותרפיה, פילינגים, טיפולי לייזר, גלי רדיו. כל דבר העוזר לנטרל את ההשפעה השלילית של הרדיקלים החופשיים וכן הבהרת כתמים בשיטות שונות, כגון מריחת תכשירי הבהרה מקומיים, דוגמת "אלור" , פילינגים וכד'.
9. הליכה בנעליים סגורות ולעתים לחות
ההליכה בנעליים סגורות ואטומות ואף לעתים לחות (בגלל הגשם) גורמת להחמרה בזיהומים בכף הרגל, כגון פטרת המלווה בגירודים בין אצבעות הרגליים, בכפות הרגליים ובריח רע וכן לשינויים במראה הציפורניים .
מניעה: לדאוג שהנעליים יהיו נושמות מאווררות ויבשות, וכן לדאוג לאוורר את הרגליים מפעם לפעם גם בזמן העבודה. מומלץ להימנע מנעלי ספורט אטומות.
הטיפול הוא באמצעות רופאי העור.
10. הגברת ריח הזיעה מבית השחי
אנחנו מזיעים יותר בבית השחי בחורף בעיקר בגלל הלבוש המחמם והשהייה הממושכת במקומות מחוממים. הדבר מלווה בתחושת אי נוחות של המזיע ושל הסובבים אותו. השלכות: האנשים האלה נמנעים ממפגשים עם אנשים, מעדיפים להתבודד, זה פוגע באיכות חייהם, כולל באספקט החברתי.
טיפול בהזעה וריח בשיטות מקובלות החל מדאודורנט (אנטי פירספרנט – המפחית את כמות הזיעה) ואם זה לא עוזר, לשקול הזרקות בוטולין אונטוקסין (בוטוקס או דיספורט). הזרקה זו מהווה כיום טיפול היעיל ביותר הן נגד ההזעה והן נגד הריח הנובע ממנה.
דרכי מניעה: מומלץ להימנע מלבישת בגדים הגורמים להזעה מוגברת – בגדים סינתטיים.
ד"ר אלכס אלטס, מומחה ברפואת עור ויועץ לחברת "אלפא מדיקס"
פרסם כאן מודעת לוח חינם!